Pengalaman Jalan Jalan di Pulau Pinang dengan Geng #KBBA Part II

Pengalaman Jalan Jalan di Pulau Pinang dengan Geng #KBBA Part II

Haiii semua , okay Yana sambung balik ceritera Yana yang tergantung haritu .. Hm , sebenarnya masa hari pertama jumpa tu Yana ada diajak untuk sertai geng-geng #KBBA nie untuk jalan-jalan dekat Penang .. Yana join ke tak ? Jom baca │Pengalaman Jalan Jalan di Pulau Pinang dengan Geng #KBBA Part II ♥




Okay , for those yang follow Yana dekat instagram and friend dengan Yana di Facebook semestinya sudah tahu sama ada Yana join ke tak geng-geng #KBBA nie pusing Penang .. Pada awalnya , Yana pilih untuk ikot mereka ke Entopia sahaja tapi lain pula jadinya .. Masa Yana duk jalan-jalan dekat Street Art Penang kononnya nak mencari mural .. Secara tak sengaja Yana ternampak geng-geng KBBA nie baru selesai lawatan dekat Ghost Museum .. Pada awalnya tu mereka pusing-pusing Penang dengan Hop On Hop Off atau lebih dikenali dengan HoHo .. Ghost Museum tu Yana dah pernah masuk sebanyak dua kali dan Yana akui Yana bukanlah seorang yang berani untuk masuk ke dalam Ghost Museum tu berkali-kali .. Melihat daripada gambar yang mereka snap dah banyak pembaharuan yang Ghost Museum buat ..





Tiket masuk ke Ghost Museum Penang : 
RM18 (MyKad) Kanak-Kanak & Warga Emas : RM8 Pelajar :RM10

Alamat : 
57 , Lebuh Melayu , Georgetown 10100 George Town , Malaysia

Okay , destinasi mereka seterusnya ke Magic World dan Ice Cafe .. Kali nie Yana ikut mereka almaklumlah dipelawa .. Heheh .. Magic World dan Ice Cafe nie terletak di Lebuh Victoria .. Nak diikutkan dekat saja jaraknya dengan Ghost Museum tu .. So , jalan kaki lah ceritanya .. Oh ya , ini merupakan kali kedua Yana datang ke sini .. Guess what ? Ya , banyak juga pembaharuan dibuat di kedua-dua tempat yang menjadi tarikan pengunjung nie .. Nak tahu apa aktiviti yang dilakukan semasa kami ada dekat sana ? Jom tengok gambar dengan video dekat bawah nie ..






Ada tarikan terbaru dekat Magic World nie sebenarnya .. Mereka turut menyediakan persembahan silap mata ada jadual dia kalau tak silap Yana nanti anda boleh refer dekat page Magic World .. Selepas selesai di Magic World kami kemudian ke Ice Cafe untuk menikmati dessert yang lazat yang telah disediakan oleh staf-staf Ice Cafe .. Harga kalau nak dilihat memang agak mahal sikit tapi percayalah cakap Yana it worth the price sebab dessert yang disediakan sedap bagi Yana dan portion tu macam besar lah jugak ♥







Tiket Masuk Magic World & Ice Cafe : * boleh refer dekat gambar bawah nie *
Alamat : 193 Lebuh Victoria , 10300 Pinang , Pulau Pinang , Malaysia 



Selepas selesai semuanya di Magic World dan Ice Cafe kami bergerak ke Old Penang Hotel ambik kereta yang disewa mereka seterusnya menuju ke Entopia by Penang Butterfly Farm ♥ Tapi , nasib tak berapa nak menyebelahi sebab Entopia dah ditutup semasa kami tiba di sana .. Jadi , mereka decide untuk ke Entopia pada keesokkan harinya .. Ermm , ada chance ka Yana nak join nie ? Haha ! Dah Entopia tutup kami decide nak cari makan perut masing-masing dah lapar .. Hm , mana nak makan ? Since Penang nie merupakan syurga makanan sampai tak tahu nak makan apa and dekat mana last sekali Kedai Nasi Kandar Deen Maju yang menjadi pilihan hati .. Yana rasa nie kali kedua kot Yana mai .. Sedap nasi kandaq Deen Maju nie kalau tak orang tak gigihlah beratur panjang berjela .. Nasib kami berlima baik sebab barisan masa tu takda lah gila-gila punya panjang and masih boleh dibawa berbincang ..





Dah selesai makan mereka pun nak balik ke hotel dan Yana sepatutnya kena balik tapiiiiiii ..... Yana tak balikkk ! Haa , Yana bermalam dengan Ayue dan Ika .. For your information , Yana hanya berbekalkan sehelai baju jalan-jalan masa tu .. Fuh , selamat mall Gama tu dekat saja boleh lah cari apa yang patut dekat situ kebetulan tengah ada sales .. Rezeki betul heee .. Dah setel shopping rehat-rehat sat kemudian diajak pula makan McD halamakkkk ! Murah giler rezeki kan =P




Keesokkan harinya , Yana bangun seawal pukul 6 pagi kot Yana kalau bab jalan-jalan memang semangat bangun awal .. Selepas semua orang dah siap kami pun bertolaklah ke Entopia tapii sebelum tu kami singgah isi tank dulu makan nasi lemak .. Dah siap  makan perjalanan pun diteruskan .. Akhirnyaaa ! Kami berjaya sampai di Entopia by Penang Butterfly Farm ..

Tatkala Yana melangkah masuk Yana sangat teruja dengan keadaan dalam Entopia .. Rama-rama berterbangan sana sini geram gila tengok tak sabar rasanya nak bergambar dengan rama-rama .. Actually , dekat Entopia nie bukan ada rama-rama saja .. Banyak lagi hidupan lain yang turut dipamerkan dekat sini .. Kalau nak tahu , anda sendiri kena datang sini .. Yana takmau bebel dah jom lah tengok gambar-gambar kami dekat Entopia ♥






Tiket Masuk Entopia :
Dewasa RM65 (standard) RM49 (MyKad)
Kanak-Kanak : RM45 (standard) RM29 (MyKad)
Warga Emas (60 tahun dan ke atas) : RM45 (standard) RM29 (MyKad)

Pakej Keluarga : RM175 (standard) RM127 (MyKad)
*2 dewasa 2 kanak-kanak*

Alamat : 830 Jalan Teluk Bahang , 11050 Pinang , Pulau Pinang , Malaysia

Selesai  sudah bab Entopia perut lapar .. Again ! Mana mau makan ... Haha ! Kali nie kami makan dekat Restoran Peladang .. Ini merupakan kali pertama Yana mai sini sebab Yana walaupun duk dekat Penang Yana stay dekat mainland manakala tempat Yana selalu lepak dekat area town sahaja .. Restoran peladang nie terletak di kawasan Balik Pulau uihh jauh tu kalau Yana saja-saja nak mai .. Makanan dekat sini tak mengecewakan sedap juga dan ada banyak gila lauk-pauk yang disediakan sampai Yana tak tahulah nak makan apa ..  


Kredit Angela

kredit Mohd Saad Ahmad

Selesai makan kami pun bergerak pulang dalam perjalanan tu sempatlah singgah rumah kakak si Fareez and sempatlah juga si Ayue and Ika kidnap buah mempelam yang berjuntai-juntai dekat luar pagar rumah tu .. Dah siap sesi beramah mesra kami menuju ke Georgetown semula and mereka drop Yana dekat terminal feri sebab Yana nak kena balik ke seberang semula .. Terima kasih lah kepada Ben , Ayue , Ika and last but not least Fareez sebab sudi terima kehadiran Yana .. Haha .. To be honest  Yana enjoyed dapat jumpa all of you even though kita tak pernah kenal in person but still boleh kawan .. Ada rezeki kita jumpa lagi ♥
Author image
The Author

Lyana Ishak

11 Comments

  1. Wah blog berwajah baru. Lama sangat Beeha tak berblogging nih. Beeha ni duduk je dekat Penang, tapi tak pernah pun pergi tempat tempat kak lyana pergi nih. Sobss sobss

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe .. kak yana baru ja tukar template nie .. ala beeha org penang ka ? stay area mana ? in shaa allah one fine day beeha akan ada chance mai kat sini =)

      Delete
  2. Wah best jln² ngan kwn baru

    ReplyDelete
  3. Byknya tempat korang pegi. bestnyaaaa jalan2 dgn kawn blogger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn .. actually ada banyak lagi tempat best dekat sini .. nanti yana share lagi .. yup best lepak dengan depa sebab depa sporting hee

      Delete
  4. ok jelessss....nanti bawa akak pulak ye hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe nanti kalo kak sue mai penang roger yana naa

      Delete
  5. pergh Gama !! gila epic tempat tu hehe.. masih building yang lama ke ada Gama baru eh ? seronok jalan ramai2 kalau kat Penang. baru meriah..

    ReplyDelete

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^