REVIEW : Staycation di Lone Pine Hotel , Penang

21 November 2021

REVIEW : Staycation di Lone Pine Hotel , Penang

Hai semua ! Hari nie Yana nak kongsikan pengalaman Yana Hai masa staycation di Lone Pine Hotel yang terletak di Batu Ferringhi , Pulau Pinang .Nak tahu apa yang menarik dengan episod staycation Yana pada kali nie ? Jom baca | REVIEW : Staycation di Lone Pine Hotel , Penang .

Staycation Yana nie cerita dia bulan lepas kalau tak silap Yana memang dah lama sangat pun baru hari nie Yana berkesempatan nak berkongsi cerita dengan anda semua . Lone Pine Hotel nie merupakan salah satu hotel lima bintang yang terdapat di Pulau Pinang kalau anda semua nak tahu . Bila cakap mengenai hotel yang bertaraf lima bintang nie tahu-tahu saja lah harga dia kan ?

Yana memang dah lama menyimpan hasrat nak mengginap dekat Lone Pine Hotel nie sebab bagi Yana Lone Pine Hotel nie lokasi dia strategik sebab berhadapan dengan pantai dan Yana suka Lone Pine Hotel dia nampak cantik ,mewah tapi simple .

Nak dijadikan cerita ada satu hari tu Yana ternampak ads Lone Pine Hotel dekat Facebook sekiranya kita daftar sebagai member kita dapat book satu bilik dengan harga serendah RM300/nett termasuk dengan sarapan untuk dua orang . Siapa yang tak nak kan ? Laju jer Yana daftar sebagai ahli dah terus book satu bilik untuk satu malam . Jadilah , sekadar nak merasa bermalam di Lone Pine Hotel nie . 

Hari yang ditunggu pun dah tiba ,sebelum Yana nak check in Lone Pine Hotel nie Yana dan rakan Yana pada awalnya melakukan aktiviti hiking di Bukit Hijau . Selepas selesai hiking kami lunch , bersihkan diri dan kami anggarkan dalam pukul 3 petang kami nak terus ke hotel untuk check dan berehat sebab masing-masing dah penat selepas hiking tu memang kami tak ada rehat yang proper .

Kami berdua tiba di hotel lebih kurang pukul 3 petang macam tu . Yana pun terus ke lobi untuk proses check in . Yana agak terperanjat bila tengok keadaan lobi nampak usang dan kurang menarik staf pun ada saja masa tu . Yana expect lobi dia sangat-sangat indah ya sebab bagi Yana lobi tu merupakan 1st impression . Takpalah , kita lupakan bab lobi . So , Yana pun pergilah check in selepas semua selesai Yana diminta tunggu sebentar dan boleh dapatkan welcome drink dekat Bungalow .Apa yang Yana faham dengan istilah SEBENTAR mungkinlah dalam masa setengah jam sebab dia cakap bilik kami sedang dikemas . Okay ,Yana faham tu .

Kami berdua pun ke Bungalow ambil welcome drink sambil chill-chill tengok pantai tengok orang mandi pool . Masa berlalu tanpa Yana sedari dah almost sejam kami menunggu dan masih belum ada apa-apa update mengenai status bilik kami . Yana husnudzon saja takpalah kita lepak dulu nanti dia panggil lah kot . Masuk dua jam belum ada apa-apa lagi tanda yang kami dah boleh check in Yana terus ke lobi semula Yana bertanyakan status check in Yana dijawab oleh India perempuan masa Yana check in dengan India lelaki .Sekali lagi dia suruh Yana ke Bungalow untuk ambil welcome drink . Okay ,Yana dah start panas memang Yana sound dia jugalah dia pun boleh tahan membalas tapi dalam Bahasa Tamil dan Yana tak faham .

Beberapa minit lepas tu India lelaki tadi datang dan minta Yana tunggu lagi 10 minit . Okay , Yana tunggu lagi dan masa tu muka memang dah kelat . Kemudian dia datang dekat Yana dan serahkan kunci sambil memberitahu bilik Yana telah di upgrade daripada Deluxe Seafacing Room kepada Premier Room Seafacing harga 1k lebih tau kalau Yana check dekat Booking . Haha ! Sejuklah sikit hati Yana padahal Yana tak minta dan tak expect pun bilik akan di upgrade Yana just nak check in dan rest saja dalam nilik sebab Yana dah penat sangat masa tu .

Alhamdulillah , bilik sangat cantik , bersih dan luas ya . View paling best sebab menghadap laut . Ada balkoni ke beranda entah dekat dalam bilik . Toilet siap ada bath tub ,toilet sangat bersih ,luas dan wangi ya . Yana sangat berpuas hati dengan keadaan bilik yang Yana dapat tu .





Selepas selesai check in Yana dan rakan Yana berehat sebentar rebahkan badan untuk hilangka rasa penat hiking tadi . Pada pukul 6 lebih kami turun ke pantai kononnya nak mencari sunset tapi sayangnya cuaca kurang memuaskan sebab hujan renyai masa tu sunset pun tak nampak sangat . Kami just lepak dekat kawasan pantai tu sambil bergambar dekat nak maghrib kami keluar cari makanan untuk makan malam . Terdapat banyak juga gerai di hadapan hotel dekat dengan Petronas ya . Kami berdua bungkus nasi goreng udang dan burger untuk makan malam .

Aktiviti malam tak ada pun yang kami buat cuma lepak dalam bilik sambil menonton televisyen . Kemudahan yang disediakan memang lengkap . Ada pengering rambut , selipar , sabun ,syampu ,seterika ,iron board , chiller , pendek kata macam-macamlah . Boleh tengok gambar dekat bawah nie .







Keesokkan paginya , kami berdua bangun awal kononnya nak mencari sunrise pula . Malangnya tiada sunrise masa tu Yana pula terjun ke pool untuk swim-swim sekejap bagi lepas gian sebab lama gila Yana tak terjun pool . Swimming pool Lone Pine Hotel nie cantik tau dan bersih siap menghadap laut pula tu . Tapi , tak nampak laut sangat sebab lindung dengan pokok . Heheh .

Selesai berenang Yana ke bilik untuk tukar pakaian dan kami berdua ke Bungalow untuk sarapan . Staf-staf dekat sini sangat menjaga SOP ya . Kami kena tunggu giliran dipanggil untul ambil makanan . Makanan dihidangkan secara buffet dan banyak juga pilihannya . Apa yang paing best semua makanan sedap sangat memang puas hati dengan makanan dekat sini .

Selepas dah selesai bab sarapan kami berdua naik ke bilik nak kemas barang untuk check out . Apa yang boleh Yana kata dekat sini walaupun awal-awal tu agak tidak smooth tapi alhamdulillah yang lain-lain semua berjalan dengan lancar staycation kami pada kali nie sangat selesa dan Yana enjoyed every moment Yana dekat sini .

Staf Lone Pine Hotel semua baik-baik belaka dan banyak membantu bila Yana tanyakan arah pintu pagar untuk access ke pantai beliau siap bawakan kami berdua sampai ke depan pintu tu walaupun masa tu tengah hujan dan lagi satu staf yang tengah bersihkan pool sanggup stop sekejap kerja beliau dan bukakan pagar untuk kami access ke pantai awal pagi tu .Staf dekat kitchen dan juga India lelaki tu pun baik walaupun masa tu beliau pun penat but still layan Yana dengan baik .

Yana highly recommended Lone Pine Hotel nie bagi mereka yag ada plan na bercuti dekat Penang ataupun orang Penang sendiri yang ada plan nak mengginap dekat sini . Yana tidur lena sangat deat sini selalunya kalau Yana dekat hotel mana-mana Yana akan susah nak tidur lena berbeza pula dengan Lone Pine Hotel nie . If ada apa-apa soalan nak tanya boleh komen dekat bawah . Terima kasih Yana ucapkan kerana sudi membaca coretan Yana pada kali nie ❤️







Post a Comment

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^