REVIEW : Staycation di ParkRoyal Penang Resort

4 October 2021

REVIEW : Staycation di ParkRoyal Penang Resort 

ASSALAMUALAIKUM ❤️

Haiii semua ! Hari nie Yana nak ceritakan sikit pengalaman Yana mengginap di PARKROYAL Penang Resort . Nak tahu dengan lebih lanjut ? Jom baca | REVIEW :Staycation di ParkRoyal Penang Resort .


Staycation di PARKROYAL Penang Resort nie agak lama kami rancang dan ia merupakan staycation pertama kami selepas PKP 3.0 . Yela , nak rentas daerah tak boleh , dine in pun tak boleh banyak juga benda yang Yana selalu buat tak boleh nak buat sepanjang tempoh PKP 3.0 . 

Jom Yana sambung cerita . Kami berempat memulakan perjalanan seawal jam 8 pagi memandangkan titik pertemuan kami di McDonald's Autocity Yana dari rumah bergerak dengan Kak Nad dan dua rakan Yana yang lain masing-masing terus ke McDonald's Autocity .


Bila semua dah sampai kami terus ke Jawi Bean untuk sarapan pagi . Boleh tahan jauh juga perjalanan kami dari McDonald's Autocity nak ke Jawi Bean . Di Jawi Bean mereka menyediakan pelbagai jenis hidangan untuk sarapan antaranya nasi lemak , tempek (peknga) roti bakar yang jugak berbagai-bagai jenis . Memandangkan roti bakar mostly mereka serve dengan telur separuh masak jadi Yana ambil Nasi Lemak dan Hot Caramel Machiato . Masakan dia boleh tahan sedap lah harga pun macam agak berpatutan . 




Selepas selesai sarapan kami terus bergerak ke Georgetown dengan mengikut jambatan pertama . Masa diambil kurang dari sejam rasanya . Plan selepas makan kami akan ke Tropical Spice Garden yang terletak di Teluk Bahang , Batu Ferringghi ,  Pulau Pinang . Fee untuk masuk RM20 sahaja . Yana takmau cerita secara detail mengenai Tropical Spice Garden sebab Yana akan ceritakan tentang Tropical Spice Garden di entri lain .

Kami mengambil masa sejam lebih dalam Tropical Spice Garden . Kami bukan nak belajar sangat mengenai spice tapi more to nak explore tempat tu dan semestinya untuk mengambil gambar . Selepas dah selesai kami bercadang nak turun ke pantai yang terletak bertentangan dengan Tropical Spice Garden . 

Memandangkan dekat situ ada kedai makan dan kami berempat agak lapar so kami decide nak lunch dekat situ saja sebelum nak check in PARKROYAL Penang Resort . Laksa , bihun sup , ais kacang dan coconut shake menjadi pilihan kami . Harga semua hidangan tu RM35 setiap hidangan yang kami pilih harga setiap satu RM5 sahaja . Gambar lupa pula nak snap sebab masing-masing dah lapar . Tapi , Yana ada snap gambar pantai dekat situ . Memang cantik dan air pun jernih . 


Selepas selesai makan , kami meneruskan perjalanan kami ke PARKROYAL Penang Resort. Semasa nak check-in hanya seorang yang dibenarkan ke receptionist manakala rakan-rakan Yana diminta tunggu di lobi kad pengenalan masing-masing diperlukan semasa nak check in . Yana ditanya adakah tujuan kedatangan Yana untuk kerja ataupun leisure . Yana jawab leisure kemudian kami semua diminta untuk menunjukkan aplikasi Mysejahtera kami semua untuk memastikan kami semua telah lengkap divaksin . Agak lama ya proses untuk check in .

Selepas semuanya selesai kami diberi kunci bilik masing-masing . Memandangkan Yana book dua bilik terus jadi kami diberikan connecting room . View bilik bukan view laut tapi takpalah dekat saja pun pantainya . Kami kemudian berehat sebentar , bersihkan diri dan solat . Pada petangnya kami plan nak piknik tepi pantai . Alhamdulillah , cuaca sangat menyebelahi kami . Walaupun awan mendung tapi tak hujan sempat jugaklah kami layan sunset di tepi pantai .


Aktiviti pada sebelah malam tak banyak just kami keluar untuk cari makan malam . Kedai-kedai dekat sini walking distance saja . Kami memilih kedai D'Syakiera . Pada awalnya kedai nie nampak macam kurang meyakinkan . Bila semua kata okay dan nak cuba makan dekat sini so kami pun dinner lah dekat sini  , banyak pilihan set untuk group kami memilih set yang berharga RM60 untuk 4 orang makan . Menu yang ada siakap tiga rasa , tomyam campur , daging masak merah , telur dadar dan air satu jug either air sirap atau air teh o ais limau .

Memang agak puas hati makan dekat sini . Masakan dia memang terasa or Yana yang lapar eh masa tu ? Haha . Tak . Tak . Memang sedap , Yana rekemen pada sesiapa yang mengginap di kawasan Batu Feringghi untuk try makan dekat sini . Sebab harga pun berpatutan lauk dia memang banyak .






Selepas selesai makan kami pun bergerak pulang ke hotel . Sunyi jer jalan sepanjang Batu Ferringghi jauh berbeza dengan sebelum Malaysia dilanda wabak virus Covid 19 . Kasihan jugaklah tengok nasib peniaga dekat sana . Sesampainya kami di hotel kami just berehat di bilik masing-masing esoknya plan nak bangun awal untuk catch sunrise .

Kami bangun masa subuh , selepas da selesai solat subuh kami bersiap untuk turun ke pantai . Dapatlah juga kami tangkap view sunrise walaupun sipi-sipi saja . 


Bila semua dah selesai dalam pukul 7.50 kami naik ke bilik untuk tukar pakaian swimming suit sebab kami nak mandi pool !! Pool dekat sini memang ada limit berapa orang sahaja yang dibenarkan pada satu masa . Pool mula buka seawal jam 8 pagi . Sebab kami nak elak orang ramai jadi tepat pukul 8 kami dah terpacak dekat depan pool . Masa diberikan selama setengah jam sahaja . Tapi , nasib kami baik dapat berendam lebih dari setengah jam .

Satu hal Yana nak ingatkan dekat sini anda diwajibkan pakai face mask tau . Kecuali masa nak dining and mandi pool . Sebab polis memang ada buat rondaan dekat sini . So , please ya ikut SOP .

Selepas dah puas berendam kami pun naik ke bilik untuk siap-siap nak check out . Tak puas rasanya 2 hari 1 malam dekat sini . View memang lawa , environment pun best staf-staf dia sangat membantu dan ramah . 











Overall , Yana memang sangat berpuas hati dengan PARKROYAL Penang Resort . Bilik besar , bersih dan dekorasi pun simple saja tapi nampak modern . Tandas pun bersih sangat takda bau yang tak best . Kemudahan dalam bilik juga lengkap boleh . Payung pun disediakan untuk tetamu cuma kalau ada penunjuk arah kiblat lagi bagus . Okay, itu saja yang Yana nak kongsikan dengan anda semua mengenai staycation pertama Yana selepas PKP 3.0 .

Yana highly recommend PARKROYAL Penang Resort pada sesiapa yang nak datang ke Penang nanti khususnya orang Penang hangpa kena try tidoq dekat sini tau . Memang sangat puas hati . Dekat luar tu memang banyak gila port untuk mereka yang suka OOTD macam Yana nie . 


Terima kasih Yana ucapkan kepada semua staf dia PARKROYAL Resort Penang yang banyak membantu sepanjang pengginapan kami dekat sana . Terima kasih juga Yana ucapkan kepada mereka yang sudi baca perkongsian Yana nie ❤️

p/s : ini bukan paid review ya , ini adalah personal review daripada Yana 


Post a Comment

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^