Chan Brothers Doktor Kereta yang Terbaik

Chan Brothers Doktor Kereta yang Terbaik

Haii semuaa .. Pada 19 Ogos hari tu Yana telah pergi melawat ke bengkel Chan Brothers mungkin dari luar orang akan beranggapan bahawa bengkel Chan Brothers nie sama saja dengan mana-mana bengkel yang ada .. Okay , di sini Yana nak perbetulkan persepsi awak semua .. Jom baca entri nie sampai habis dan kenali Chan Brothers dengan lebih dekat ..Siapa Chan Brohers ?

Mereka adalah pemilik bengkel kereta yang menyediakan perkhidmatan khusus seperti tuntutan insurans , tuntutan kemalangan , pembaharuan insurans , membaiki kereta yang meliputi :

- mengetuk kereta (knocking)
- membuat lukisan semburan (spray painting)
- Servis enjin kereta ( engine servicing)

Selain daripada itu , mereka juga turut menyediakan perkhidmatan car towing dan breakdown rescue .. Yana difahamkan bahawa Chan Brothers telah mula bertapak pada 6 April 1974 sebagai sebuah bengkel kereta yang biasa yang menawarkan servis yang diperlukan oleh pemilik kereta seperti panel beating dan beberapa perkhidmatan asas untuk kereta .. Bengkel kereta Chan Brothers terletak di 130-H , Lintang Kampung Rawa 1 , Georgetown , Pulau Pinang .. Pada awalnya , Yana diberitahu bahawa Chan Brothers Panel Beating dahulunya dikenali sebagai Chan Panel Beating dan telah ditukarkan kepada syarikat sendirian berhad ..Sepanjang Yana dan beberapa rakan blogger Yana berada di sana kami diberitahu pelbagai infomarsi yang selama nie kami tak pernah pun nak ambil tahu .. Yana berasa sangat bertuah kerana telah terpilih untuk melawat dan mengenali bengkel kereta Chan Brothers dengan lebih dekat .. Okay , basically terdapat dua jenis kemalangan yang sering berlaku iaitu kemalangan kecil dan kemalangan besar .. Kemalangan besar melibatkan kecederaan , kematian dan mangsa mungkin tidak sedarkan diri pada waktu berlakunya kemalangan tersebut .. Di sini Yana nak huraikan apa itu kemalangan kecil ,  sekiranya hal ini berlaku para pemandu awak semua dinasihati untuk "STAY CALM"dan parkir kenderaan awak di tempat yang SELAMAT .. Sekiranya kenderaan awak tidak boleh bergerak sebaiknya awak periksa keadaan kereta awak berhentikan enjin kereta dan yang paling penting SIMPAN KUNCI KERETA di dalam poket atau mana-mana tempat yang orang lain tak boleh capai .. Sekiranya pemandu lelaki mungkin awak boleh mengenal pasti apa jenis kerosakkan yang telah berlaku pada kereta awak .. Akan tetapi , malangnya kepada sesetengah pemandu wanita mungkin ada diantara mereka yang tidak dapat mengenal pasti apa kerosakkan yang telah berlaku kepada kereta mereka .. Okay , di sini bermulalah tugas Chan Brothers .. Hubungi 012-422-9999 , Yana sarankan awak hubungi nombor ini dan dapatkan pertolongan daripada mereka instead of awak biarkan runners yang hanya nak mengaut keuntungan atas kesusahan orang lain untuk menyelesaikan masalah tersebut ..

Yana juga diajar cara untuk menyelesaikan masalah sekiranya berlaku kemalangan kecil pada diri Yana .. Terdapat dua cara untuk meyelesaikan masalah tersebut sama ada secara cash ataupun claim .. Sekiranya awak memilih secara tunai (cash) pemilik kenderaan boleh membuat pembayaran dengan kadar segera ataupun pergi ke bengkel untuk membuat cash repair .. Sekiranya awak memilih untuk membuat insurance claim terlebih dahulu kedua-dua pemilik kenderaan haruslah membuat repot polis terlebih dahulu dan kemudian diteruskan dengan membawa kenderaan awak ke bengkel kereta yang diberi kuasa PIAM ( Persatuan Insurans Am Malaysia) untuk melakukan pembaikan tuntutan ..

Okay sekarang Yana nak kongsikan pula apa yang Chan Brothers tawarkan kepada pelanggan mereka :

  • menyediakan perkhidmatan bantuan kenderaan tang rosak 24 jam (seperti tayar pancit , kehabisan bateri dan lain-lain)
  • menyediakan perkhidmatan menunda kenderaan dan pada masa yang sama turut mengatur kemudahan kenderaan untuk pelanggan pulang ke rumah 
  • membantu pelanggan untuk membuat laporan polis 
  • menawarkan khidmat nasihat kepada pelanggan  tentang bagaimana cara untuk membuat tuntutan insurans 
  • memberikan jaminan selama 4 bulan kepada pelanggan selepas kereta mereka siap dibaiki 
  • mereka turut berkongsi dengan pelanggan mengenai kemajuan kereta mereka di media sosial selain itu mereka juga turut berkongsi mengenai insurans apparoval kepada pelanggan mereka supaya pelanggan mereka tahu dan nampak bahagian kereta yang ditukar dan telah dipasang Sebelum Yana lupa , sekiranya kenderaan awak mengalami kerosakkan segi tiga kecemasan sangat-sangat penting pada ketika itu .. Instead of awak menggunakan ranting kayu atau daun Yana sarankan awak guna segi tiga kecemasan boleh juga didapati di bengkel Chan Brothers ya .. Akhir entri ini Yana akan sertakan video pendek yang telah disediakan oleh pihak Chan Brothers harap ianya dapat membantu awak disaat awak mengalami masalah seperti dalam video tersebut ..


Okay , ini sahaja yang dapat kongsikan di entri Yana yang nie .. Sebenarnya , terdapat banyak lagi faedah yang awak semua boleh dapat sekiranya berurusan dengan Chan Brothers , bersesuaian dengan moto mereka " Chan Brothers Your Friendly Car Doctors" mereka memang sangat ramah dan Yana sendiri telah experienced it untuk maklumat lanjut mengenai Chan Brothers awak boleh ke 


Phone No : 012-422-9999

0 Comments

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^