Variasikan Hidangan Minuman Berbuka dan Bersahur dengan Minuman F&N Life

29 April 2021

Variasikan Hidangan Minuman Berbuka dan Bersahur dengan Minuman F&N

ASSALAMMUALAIKUM WBT ❤️

Haiii semua ! Okay baru-baru nie Yana ada kongsikan pengalaman Yana order minuman berkarbonat F&N dengan hanya menggunakan aplikasi F&N Life .. Jadi , hari nie Yana nak kongsikan beberapa resepi yang Yana hasilkan sebagai hidangan untuk menu berbuka dan bersahur .. Jom baca | Variasikan Hidangan Minuman Berbuka dan Bersahur dengan Minuman F&N Life ❤️

Okay dalam BB Raya Bundle yang Yana beli haritu ada 3 botol air Bandung , 3 Fruitade , 3 Ice Cream Soda dan 3 100 Plus Blackcurrant .. Hm , apa eh Yana nak buat dengan kesemua minuman tu ? 

Bandung 


Yana putuskan untuk buat Bandung Laici .. Caranya sangat mudah .. Anda hanya perlukan 1 botol Bandung F&N .. Setengah tin susu cair F&N , laici dan ais secukupnya .. Hasilnya boleh tengok gambar dekat bawah nie .. Ala buah laici tak nampak pula dalam gambar nie ..

Fruitade 


Apa eh yang Yana nak buat dengan Fruitade F&N nie ? Puas Yana google resepi nak buat apa dengan Fruitade nie akhirnya Yana discover apa kata Yana buat minuman float saja dengan Fruitade .. Bahan-bahan sangat simple .. Anda perlukan minuman F&N Fruitade tak perlu guna sampai satu botol just tuang setengah gelas , masukkan ais ketul secukupnya dan akhir sekali masukkan ais krim vanilla sebagai topping .. Fruitade Float siap dan sedia untuk diminum ! 

Ice Cream Soda 


Resepi untuk Ice Cream Soda Yana rasa yang paling simple Yana nak buat macam minuman viral herbs tu ala yang letak lemon , serai dan asam boi tu .. Bahan-bahan yang anda perlukan .... Eh tu Yana dah bagitau .. Cara dia masukkan setengah jar Ice Cream Soda F&N , daun pudina , asam boi , lemon dan ais secukupnya dah siap .. Hasil boleh tengok gambar dekat atas yer ..

100 Plus Blackcurrant


Well , untuk 100 Plus nie Yana prefer minum macam tu saja tak perlu nak olah hahaha ! Tapi , kalau anda rasa nak bagi ada seri sikit letaklah laici seketul dua .. Yana akan minum 100 Plus selepas selasai makan sahur supaya Yana kekal bertenaga sepanjang hari kalau anda nak tahu Yana kalau nak pergi hiking sebelum Yana akan pastikan Yana bawa minuman 100 Plus supaya Yana tak pancit nanti ..

Sebelum Yana lupa dengan setiap pembelian BB Raya Bundle dengan aplikasi F&N Life anda juga akan dapat sampul duit raya yang cantik nie secara PERCUMA ! 


Yana rasa itu sahaja resepi-resepi yang Yana hasilkan dengan menggunakan minuman F&N yang Yana beli baru-baru nie dengan menggunakan aplikasi F&N Life .. Memandangkan kita tak boleh pulang ke kampung halaman dek kerana virus Covid 19 nie belum lagi nampak ke mana penghujungnya apa kata anda kirimkan barangan F&N nie kepada keluarga di kampung tanda ingatan tak pernah padam walaupun jarak memisahkan anda dengan keluarga di kampung ..

Setakat sini sahajalah entri Yana pada kali nie .. Selamat menjalani ibadah puasa Yana ucapkan kepada semua muslimin dan muslimat.. Semoga Ramadan pada kali nie memberikan 1001 kebaikkan kepada kita semua ❤️

Maklumat lanjut boleh rujuk :


Facebook : F&N Life

Instagram : fn.life


Read More

Lebih Mudah Beli Minuman F&N dengan Aplikasi F&N Life

26 April 2021

 Lebih Mudah Beli Minuman F&N dengan Aplikasi F&N Life

ASSALAMUALAIKUM WBT ❤️

Haii semua ! Entri kali nie Yana nak kongsikan dengan anda semua pengalaman Yana beli minuman berkarbonat dengan hanya menggunakan aplikasi F&N Life .. Bagaimana cara dia ? Jom baca | Lebih Mudah Beli Minuman F&N dengan Aplikasi F&N Life ❤️


Pejam celik kita dah setengah bulan berpuasa kan ? Cepat rasanya masa berlalu sampai tak terasa dah setengah bulan kita puasa dalam bulan Ramadan nie .. Yana nie jenis yang suka tengok video-video vlogger share cara buat minuman untuk berbuka .. Ramai antara mereka yang kongsi resepi air minuman tu dengan menggunakan minuman F&N .. Yana pula cepat terpengaruh nak juga cuba , tapi malasnya nak keluar pergi kedai nak beli minuman tu .. Hmm , takda eh orang yang jual secara online minuman nie ? Hahah !

Sementara Yana tengah pening-pening fikir nak keluar beli ke tak minuman tu tiba-tiba ada orang kenalkan Yana dengan aplikasi F&N Life nie .. Katanya , Yana boleh saja order minuman mana yang Yana nak dan mereka akan hantar sampai depan pintu rumah .. Yana pun cubalah browse aplikasi nie .. Hm , menarik juga ya ada banyak betul tawaran yang menarik ada bundle untuk Ramadan dan untuk raya juga ..

Memandangkan Yana nak buat minuman untuk berbuka jadi Yana nak beli Bundle Ramadan lah yang menjadi pilihan Yana BB Bundle Raya .. Ada empat jenis minuman berkarbonat iaitu Ice Cream Soda , Bandung , Epal dan 100 Plus Anggur .. Favourite Yana lah semua tu setiap jenis minuman ada tiga botol harga murah kot , much better daripada beli dekat kedai tau .. Dah lah beli online jer ..


Jom Yana tunjukkan cara nak guna aplikasi F&N Life nie .. Mula-mula sekali , anda haruslah muat turun aplikasi nie terlebih dahulu di Google Playstore nie untuk android yer .. Bila dah siap muat turun , macam biasalah anda dikehendaki untuk mendaftar terlebih dahulu sebelum anda boleh akses aplikasi F&N Life nie .. Anda kena masukkan nama anda , alamat dan ada lagi lah beberapa maklumat lain yang perlu anda isi .. Bila dah selesai semua anda dah boleh mula shopping ! Caranya ? Meh tengok kat bawah nie ..

Okay bila anda buka aplikasi nie selepas selesai daftar akan nampak macam nie .. Macam mana nak cari Bundle Ramadan dan Bundle Raya tu ? 


Cer tengok gambar slide dekat atas tu sampai nampak slide macam nie .. Takpun anda slide manual saja sampai nampak gambar macam nie 


Tekan jer banner tu nanti akan keluarlah pilihan untuk bundle Ramadan dan Bundle Raya .. Okay boleh refer gambar dekat bawah nie ..



Setiap bundle nie ada beberapa pilihan .. Yana pilih BB Raya Bundle sebab Yana suka perisa minuman yang ada dalam bundle tu .. Then , Yana tekan "buy now" .. Kemudian dia akan jadi macam nie 



Tekan pula "add to cart" next stepppppp ! Jom tengok gambar seterusnya ..


Masa awal-awal kita daftar tu kita dah kena masukkan alamat untuk delivery .. So , nie just a confirmation dekat situ dia tulis "delivery within 3-8 days" .. Yana dapat cepat jugak lah dalam sehari dua macam tu .. Okay , bila semua info dah betul tekan "confirm" ..

Dah selesai bab delivery ,sekarang kita masuk bab pembayaran .. 



Masuk bab pembayaran dia akan keluar macam nir bayar melalui iPay88 .. Tekan situ kemudian pilihlah bank yang anda guna masukkanlah maklumat yang diperlukan proses dia sama saja dengan mana-mana transaction online yang kita selalu buat tu .. Bila semua dah selesai anda akan dapat emel confirmation dan invoice pada masa yang sama .. Mereka turut menerima bayaran melalui Grab Pay , Touch N Go eWallet , Boost , FPX ,VISA dan Master Card ..


Maka dengan itu berakhirlah sudah proses membeli air berkarbonat F&N dengan menggunakan aplikasi F&N Life .. So , tunggu saja courier tu hubungi anda untuk proses penghantaran .. Macam Yana hari tu pihak Gdex ada call dan juga kirimkan pesanan SMS bahawa mereka nak hantar barang anda pada hari tersebut .. Cepat jugalah Yana terima hari tu .. Parcel yang Yana terima berada dalam keadaan yang sangat baik kotak sikit pun tidak kemik begitu juga dengan botol minuman dalam kotak tu semua dalam keadaan yang elok .. Yana sangat puas hati .. Cepat dan cekap kerja mereka ..

Aplikasi F&N Life nie bukan sahaja menjual produk jenama F&N malah mereka turut menjual barangan daripada pelbagai jenama lain seperti 100 Plus , Season ,Magnolia , Farmhouse dan beberapa jenama lain lagi anda boleh rujuk gambar dekat bawah nie ..  

Sekiranya anda tidak suka minuman bergas anda tak perlu risau kerana dalam aplikasi F&N Life nie ada bermacam-macam barang yang boleh dibeli sebagai contoh dalam seleksi Bundle Raya terdapat beberapa pilihan lain seperti ; Masak Masak Raya Bundle , Rose Agar Agar Bundle dan Hidrat Ramadan Bundle .. Selain itu , bagi mereka yang sangat aktif bersukan anda boleh juga beli minuman isotonik 100 Plus ..


Well , Yana rasa itu sahaja yang Yana nak kongsikan dengan anda mengenai cara Yana menggunakan aplikasi F&N Life untuk Yana order minuman berkarbonat F&N secara online .. Jimat masa dan tenaga tau semuanya di hujung jari kita saja ..

Untuk maklumat lanjut anda boleh rujuk : 


Facebook : F&N Life

Instagram : fn.life
Read More

Pengalaman Glamping 2 Hari 1 Malam di Boulder Valley Glamping ,Penang

25 April 2021

 Pengalaman Glamping 2 Hari 1 Malam di Boulder Valley Glamping Penang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua ! Okay entri Yana pada kali nie Yana nak kongsikan pengalaman Yana semasa mengginap di Boulder Valley Glamping yang terletak di Telok Bahang Penang .. Nak tahu best ke tidak ber "glamping" dekat sini ? Jom baca | Pengalaman Glamping 2 Hari 1 Malam di Boulder Valley Glamping , Penang ♥

Bagi anda yang belum mengenali Yana lagi , meh sini Yana nak bagitau serba sedikit mengenai Yana .. Yana nie sejenis orang yang tak reti duduk diam dan jarang nak duduk rumah .. Setiap weekend or sekiranya ada public holiday ada saja Yana dengan kawan Yana plan untuk ke mana-mana .. Mostly , kami just jalan-jalan dalam Malaysia sahaja .. Tempat yang ala-ala back to nature ataupun ada pantai sering menjadi pilihan kami berdua lah .. Memandangkan sekarang Pulau Pinang dalam tempoh PKPB dan kami tak boleh nak merentas negeri kami bercadang untuk jalan-jalan dalam Pulau Pinang sahaja .. Boulder Valley Glamping adalah destinasi yang menjadi pilihan kami berdua ..


Staycation kami berdua pada kali nie lebih kepada birthday trip untuk diri masing-masing.. Boulder Valley Glamping menjadi pilihan kami berdua kerana ia terletak betul-betul di kawasan yang ditumbuhi tumbuh-tumbuhan yang menghijau .. Tempat nie memang sangat menenangkan bagi mereka yang cintakan alam semulajadi ..

Boulder Valley terletak di Telok Bahang ,untuk sampai ke sini perjalanan boleh tahan jauh la jugak tambahan jalan pula berliku-liku .. Orang Penang mesti dah sedia maklum dah jalan dekat Telok Bahang nie macam mana kan ? Yana nak bagitau siap-siap dekat Boulder Valley Glamping memang tak ada kedai apa apa pun paling dekat kedai pun maybe dekat Kampung Sungai Rusa tu pun tak dekat lah jauh tu .. Yana nasihatkan anda bawa bekalan sendiri takpun anda boleh makan dekat restoran yang ada dekat sini dan dibuka sampai pukul 10 malam .. Menu yang disediakan pun agak menarik dan harga berpatutanlah bagi Yana ..

Kami berdua sampai di Boulder Valley Glamping lebih kurang pada pukul 4 petang .. Agak lewat kami check in sebab pada awalnya Yana ada hal lain yang perlu diselesaikan .. Lagi satu Yana nak bagitau nak masuk ke dalam kawasan Boulder Valley Glamping pun boleh tahan jauh yer kawasannya berbukit .. Receptionist ada dekat bawah sana .. Hehe .. Selepas selesai park kereta staf Boulder Valley Glamping datang ke arah kami dengan buggy untuk pick up barang-barang kami untuk dibawa ke bilik .. Semasa urusan check in kami diberi welcoming drink juga .. Deposit yang dikenakan sebanyak RM100 ,jangan risau nanti lepas check out boleh dapat balik duit tu ..


Selepas semuanya selesai kami dibawa ke bilik kami berdua dengan menaiki buggy barang-barang memang dihantar sampai ke pintu bilik yer .. Bagus betul lah staf-staf dekat sini .. Bilik yang menjadi pilihan kami berdua ialah Tented Villa .. Bilik memang besar dan sangat selesa paling best bilik kami depan swimming pool tapi kami tak sempat pun terjun sebab agak crowded swimming pool tu .. Okay dekat bawah nie Yana tunjuk sikit ya gambar dalam bilik yang Yana snap semasa Yana ada dekat Boulder Valley Glamping ..







Tak lama selepas kami duduk dalam bilik tiba-tiba kami didatangi staf perempuan Boulder Valley Glamping dengan sepinggan buah-buahan .. Omggg ! Serius aaa ? Dah rasa macam VVIP guest pun ada nie .. Staf dekat sini memang betul-betul meraikan tetamu mereka everytime terjumpa dekat mana-mana mesti mereka akan greet kami ..



Selepas selesai solat Asar kami dibawa ronda-ronda di kawasan Boulder Valley Glamping dengan menaiki buggy .. Kami diperkenalkan dengan pelbagai jenis tumbuhan dan herba yang terdapat di sini .. Selain itu , kami juga turut dibawa melawat beberapa fasiliti yang terdapat di sini .. Ada spa , Glasshouse sesuai untuk mereka yang nak adakan event ataupun meeting and ada lagi satu tu sesuai untuk buat birthday party tapi Yana lupalah apa nama dia .. 





Okay Yana nak bagitau nie , tempat nie sesuai sangat bagi anda yang suka bergambar dan suka fotografi .. Banyak jugaklah port-port best untuk bergambar dan untuk anda snap gambar moment dekat sini .. Boleh tengok gambar-gambar Yana dekat bawah nie yer .. 







Okay aktiviti pada waktu takda apa sangat buat just pergi makan malam .. Kami dihidangkan dengan hidangan set barbeque pada malam tu .. Agak meriah ya set barbeque nie , ada salad , set grilled (kambing bakar , ayam bakar & sayur-sayuran) kemudian kami turut dihidangkan dengan nasi goreng udang dan buah-buahan .. Manakala untuk minuman jus orange dan carrot menjadi pilihan .. Sejujurnya , makanan dekat Boulder Valley Glamping nie agak nice la sesuai sangat bagi mereka yang menjaga kesihatan menu yang Yana dapat untuk makan malam boleh dikatakan semua menu sihat-sihat belaka .. Rasa makanan tu just light-light tak terlalu pedas , tak terlalu masin yang mana Yana rasa sesuai untuk semua peringkat umur ..











Oh ya , sebelum Yana lupa sebenarnya pada waktu malam di Boulder Valley Glamping mereka ada aktiviti jungle night walk tapi Yana pilih untuk berehat di bilik memandangkan trip Yana pada kali nie lebih kepada nak merehatkan diri .. Kebetulan pula , pada malam tu hujan agak lebat memang nasib baik betul lah kami tak rasa nak buat jungle night walk tu ..

Keesokkan paginya , kami plan nak terjun pool lah tapi sayangnya pool dibuka pada jam 9.00 pagi which is clash dengan waktu nak breakfast .. Hm , agak ralat jugak lah sebab pool tu sentiasa full dengan pengunjung lain kan best kalau pool tu besar sikit sebab view dekat pool agak cantik bagi Yana .. Ralat lah kan sebab bilik memang betul-betul depan pool tapi tak berpeluang nak masuk walaupun hanya untuk sekadar merendam kaki .. Hehehe ..  




Bagi Yana keadaan bilik sangat-sangat selesa .. Walaupun terletak dalam kawasan hutan dalam bilik memang takda nyamuk langsung but once kita keluar dari bilik bersiap sedialah dengan nyamuk tapi jangan risau anda akan diberi spray untuk halau nyamuk semasa nak check in tu so boleh lah guna spray tu untuk halau nyamuk ..

Selepas selesai sarapan , kami berdua siap-siap untuk checkout .. Waktu checkout adalah pukul 12.00 dan paling lambat sampai 12.30 kot kalau tak salah Yana .. Yana memand suka sangat dengan Boulder Valley Glamping nie selain tempatnya cantik ia juga menenangkan sebab dikelilingi dengan tumbuhan yang menghijau sesuai sangat bagi mereka yang sukakan alam semula jadi dan bagi mereka yang nak tenangkan fikiran selepas penat dengan urusan kerja harian ..

Harga Tented Villa masa Yana booked dengan booking.com adalah RM367.00/night termasuk dengan sarapan pagi .. Makan malam anda boleh pilih sama ada nak makan di restoran mahupun bilik .. Yana semestinya pilih makan dekat restoran sebab suasana dekat restoran agak cantik pada waktu malam .. Okay , itu sahaja yang Yana nak kongsikan dengan anda semua mengenai pengalaman Yana semasa bercuti di Boulder Valley Glamping , Penang .. Sekarang dekat Boulder Valley Glamping mereka sedang mengadakan buffet Ramadan bersempena dengan bulan puasa nie .. Terdapat dua pilihan sama ada anda nak dine in ataupun take away .. Harga untuk dine bagi dewasa hanya RM68/pax untuk kanak-kanak dan warga emas hanya RM48/pax .. Manakala bagi mereka yang take away terdapat pilihan menu Menu A berharga serendah RM18/px dan Menu B pula harga serendah RM25/pax untuk take away anda dikehendaki pre-order ya ..



Untuk maklumat lanjut anda boleh rujuk maklumat dekat bawah nie ya :




No Telefon : 019-9778995


Read More