Hiking di Bukit Gertak Sanggul , Bayan Lepas , Pulau Pinang

18 September 2021

 Hiking di Bukit Gertak Sanggul , Bayan Lepas , Pulau Pinang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii ! Erm , memandangkan baru-baru nie Yana berkesempatan untuk melakukan aktiviti kegemaran Yana semula . Jadi , Yana bercadang nak kongsikan pengalaman Yana tu dekat sini . Jom baca │Hiking di Bukit Gertak Sanggul , Bayan Lepas , Pulau Pinang ♥


Okay , nak dijadikan cerita Yana dah lama lengkap divaksin just tunggu partner in crime Yana untuk lengkap divaksin juga maka pada Hari Malaysia yang lepas Yana berkesempatan untuk mula hiking macam yang sebelum nie hampir setiap minggu Yana buat . 

Pada awal tu , Yana dan kawan Yana ada beberapa tempat nak dituju dan kami lebih memilih tempat yang santai-santai sahaja dan tidak terlalu adventure memandangkan ini pertama kali kami berdua mula hiking selepas sekian lama kami "direhatkan" disebabkan SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan kita .

Walaupun memang dari awal  aktiviti hiking dibenarkan akan tetapi Yana tak boleh nak rentas daerah kerana Yana belum lengkap divaksin pada ketika itu . Tambahan pula , di tempat Yana tinggal takdak kawasan yang sesuai untuk hiking most of tempat hiking yang Yana suka terletak di sebelah pulau . Yana pula tinggal di tanah besar (mainland) .

Kami berdua plan kononnya nak gerak dari rumah masing-masing pada jam 7 pagi tapi kita hanya mampu merancang yang tentukan bukan kita . Hahaha ! Alasan sangat tau . Nak dijadikan cerita Yana tak sedar alarm bunyi dan terlajak tidur sedar-sedar jam dah pukul 6.57 pagi kelam kabut Yana bangun siap-siap apa yang patut .

Perjalanan dari seberang ke Gertak Sanggul mengambil masa lebih kurang 45 minit macam tu . Pagi-pagi memang tak sesak ataupun memang kawasan tu bukanlah kawasan yang sesak  . Haha ! Yana nasihatkan sebelum anda memasuki kawasan Gertak Sanggul silalah buat preparation yang sempurna pastikan minyak kereta cukup makanan dan minuman dah beli awal-awal tu sebab macam susah juga nak jumpa stesen minyak dekat kawasan berdekatan tu .

Sebelum Yana dan kawan nak hiking dekat Bukit Gertak Sanggul nie kami terlebih dahulu membuat beberapa research mengenai tempat nie memandangkan ini kali pertama kami ke sini . Yana banyak merujuk di page Hiking Trail dekat Penang di Facebook selain itu Yana juga buat carian di Google dan juga Youtube . Alhamdulillah , dekat page Facebook tu ramai juga orang tempatan yang membantu . Katanya trek sangat clear dan terdapat anak panah penunjuk arah di sepanjang jalan kebarangkalian untuk sesat 0% hehe .


Okay , untuk mereka yang tak tahu entrance untuk hiking di Bukit Gertak Sanggul bermula di bus stop yang ada dekat Gertak Sanggul tu . Lupa pula Yana nak snap gambar bus stop tu . Anda boleh park kereta berdekatan dengan bus stop tu .

Trek untuk ke Bukit Gertak Sanggul mula dekat kawasan homestay ada signboard dekat situ dan homestay dan cafe tu berwarna merah kalau tak silap Yana . Jalan memang clear tak banyak junction semua terus dan terus sahaja . Jalan just mendatar dan ada sesekali jalan agak menaik sedikit . Sepanjang perjalanan anda akan nampak dusun durian , buah pala , cempedak dan berbagai-bagai lagi .

Sama seperti mana-mana trek lain di Penang dekat sini anda akan jumpa beberapa ekor anjing yang memang tinggal dekat kawasan nie tapi jangan risau sebab so far anjing-anjing tu tak akan ganggu kita selagi mereka tak diganggu . Satu tips Yana nak share for those yang taktau . Bila nampak anjing , kita jangan lari , jangan bertentangan mata dengan anjing tersebut jalan buat taktau saja . In shaa allah mereka takkan kejar kita pun . TAPIIIIIII ! Kalau anjing tu jenis anjing penjaga Yana tak study lagi macam mana nak handle tapi kan Yana nasihatkan better anda slow-slow patah balik jangan lari takpun if ada orang cina or orang local yang berdekatan anda boleh minta bantuan mereka .


Perjalanan kami masa tu smooth sahaja sambil jalan-jalan menikmati keindahan alam semulajadi kami sesekali berhenti untuk ambil gambar sebagai kenangan kami pernah ke situ . View laut turut "disajikan" sepanjang perjalanan kami ke Bukit Gertak Sanggul . Sesekali kami disapa oleh geng-geng hiking dari group lain dan beberapa orang penunggang basikal . You're not alone bila hiking nie sebab walaupun orang tu tak kenal mereka semestinya mereka akan greet kita tak kisah apa bangsa dan agama sekalipun ini part paling best ketika hiking .

Masa yang diambil untuk kami berdua sampai ke landmark Bukit Gertak Sanggul lebih kurang sejam . Ada sebiji batu besar dekat situ yang menjadi port untuk bergambar . Berlatar belakangkan pokok , laut dan langit yang biru memang sangat cantik itu tak dapat dinafikan .

Disebabkan masa kami sampai tu ada agak ramai orang menunggu giliran untuk bergambar dekat batu tu maka kami decide untuk jalan sikit lagi ke dalam setakat yang kami mampu . Well , dalam perjalanan tu ada beberapa port yang boleh tahan cantiklah untuk OOTD cara hiking nie . Masa dalam perjalanan kami terserempak dengan sepasang couple cina yang dalam linkungan usia emas jugalah . Yana ringankan mulut bertanya ke mana destinasi mereka . Mereka cakap mereka berjalan setakat mereka mampu . Ehh , lupa pula Yana nak mention sebenarnya trek Gertak Sanggul nie boleh sampai ke Pulau Betong . Kami berdua ikut pasangan tu and ada satu point tu mereka berhenti dan cakap sampai sini saja mereka mampu .


Kami diberitahu dari tempat kami stop tu hanya dalam lebih kurang 15 minit untuk kami sampai ke Pulau Betong . Trek untuk ke Pulau Betong agak curam which means masa nak balik nanti kami akan kena mendaki jalan yang agak boleh tahan tinggi dia dan akan banyak menggunakan tenaga . So  , kami decide untuk tidak meneruskan perjalanan ke Pulau Betong dan berpatah balik ke tempat yang ada batu besar untuk bergambar tu . Eh , boleh tahan jauh yer . Masa tu Yana dah mula rasa penat dan sakit kaki dengan masa tu Yana tengah heavy flow lagi memang sangat-sangat tak selesa dan berharap cepatlah Yana sampai dan nak cari toilet untuk Yana bersihkan diri .

Disebabkan Yana nak cepat sampai langkah Yana semakin laju jugaklah sakit dan penat Yana letak tepi dulu Yana punya aim masa tu "aku nak cepat sampai , nak pi tandas" . Masa sampai dekat batu tu lebih kurang pukul 12 tengah hari memang matahari daah atas kepala masa tu panas gila . Cepat-cepat kami snap gambar sebagai kenangan dan teruskan perjalanan ke kereta . Yana rasa masa sampai dekat kereta tu dah pukul 1 tengah hari , eh tengah hari ke petang eh ? Haha ! Lega gilaaa rasa masa dah sampai tu .


Total masa yang kami ambil lebih kurang 4 jam kot untuk turun naik takpun 4 jam lebih sebab kami memang betul-betul santai . Tak campur lagi masa yang kami berhenti untuk ambil gambar mungkin sebab tu jugalah  perjalan pergi dan balik jadi 4 jam .

Okay , itu sahaja yang Yana nak kongsikan dengan anda semua . Bagi Yana trek nie okaylah tapi Yana tak fully satisfied sebab landamark dia just batu tu and not a proper spot sekiranya kita nak rehat untuk lepaskan penat . Sebab before this tempat yang Yana hiking puncak or titik akhir dia kami akan jumpa either pantai , air terjun takpun bukit yang ada proper tempat rehat sambil menikmati permadangan yang sangat-sangat menenangkan . 


Jika anda nak cuba okay saja Yana tak halang view sini memang cantik sangat tapi kita tak boleh reach tempat cantik tu mungkin anda boleh just Yana yang tak mampu sampai dekat situ sebab dari atas memang akan nampak pantai cantik tu . Yana tak boleh sampai sana sebab tu Yana ralat lah sikit Yana penat-penat just dapat tengok pantai tu dari jauh jer .
Read More

Kulit Lebih Sihat Berseri-Seri dengan SAFI Perfect White Crystal Essence

16 August 2021

Kulit Lebih Sihat Berseri-Seri dengan SAFI Perfect White Crystal Essence

ASSALAMMUALAIKUM ❤️

Haii semua ! Hari nie Yana nak share rahsia kulit glowing dan sihat . Nak tahu tak apa rahsia tu ? Jom baca |Kulit Lebih Sihat Berseri-Seri dengan SAFI Perfect White Crystal Essence ❤️


Okay , untuk pengetahuan anda semua baru-baru nie SAFI telah melancarkan produk mereka yang terbaru iaitu SAFI Perfect White Crystal Essence . SAFI Perfect White Crystal Essence adalah water based yang mana ia mudah diserap dan tidak melekit . Kaya dengan 3x Vitamin daripada Crystal Petal dan Hyaluronic Acid untuk kulit yang berseri-seri , lebih cerah , tona kulit lebih sekata dan semestinya dapat mengekalkan kelembapan kulit anda .


Didatangkan dengan dua saiz yang berbeza iaitu 100ml dengan harga RM34.20 dan juga saiz 53ml senang dibawa travel dengan harga RM10.90 sahaja .


Seperti review Yana yang sebelumnya , Yana akan pastikan Yana sendiri mencubanya terlebih dahulu sebelum Yana kongsikan mengenai produk tersebut di semua Media Sosial Yana . SAFI Perfect White Crystal Essence nie memang mudah digunakan sebab ia cepat diserap oleh kulit . Paling penting ia tidak melekit walaupun selepas seharian Yana menggunakannya . Bagi mereka yang gemar bersolek macam Yana ia sangat sesuai digunakan sebelum anda make up . Well , senang cerita SAFI Perfect White Crystal Essence boleh digunakan sebagai make up based anda .


Seperti gambar dekat atas tu anda semua boleh nampak kan Crystal Petals dalam SAFI Perfect White Crystal Essence nie ? Sekali lagi Yana nak bagitau yang SAFI Perfect White Crystal Essence nie ada 100x Vitamin C , 130x penghidratan segera , menjanjikan kelembapan kulit selama 24 jam , kaya dengan vitamin daripada Crystal Petals . Selain itu , ia juga tidak mengandungi alkohol , tiada pewangi , tanpa paraben dan minyak mineral . Jadi memang sangat-sangat selamat untuk digunakan .

Cara penggunaan sangat mudah : Gunakan selepas mencuci muka , make sure anda apply SAFI Perfect White Crystal Essence sebelum pelembap dan serum .


SAFI Perfect White juga didatangakan dengan beberapa rangkaian penjagaan kulit wajah yang lain seperti :
  • Safi Perfect White Whipped Cleanser 
  • Safi Perfect White 2 in 1 Cleanser
  • Safi Perfect White Cream Scrub
  • Safi Perfect White Hyaluuron Serum
  • Safi Perfect White Day Cream
  • Safi Perfect White Beauty Cream

Okay gais , itu sahaja daripada Yana ! Sekiranya anda berminat untuk membuat pembelian boleh dapatkan SAFI Perfect White Crystal Essence di Watsons dan Guardian berdekatan dengan anda ATAUPUN anda juga boleh membuat pembelian secara atas talian di Shopee atau Lazada . Okay , stay safe ya everyone ❤️

Read More

Selesai Dos Pertama Vaksin untuk Mencegah Covid19

17 July 2021

 Selesai Dos Pertama Vaksin untuk Mencegah Covid19

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semua ! Lama juga Yana menyepi eh , Yana ketandusan idea taktau nak share apa dengan hangpa semua dekat sini . Oh ya , memandangkan nie posting personal Yana . jadi , Yana gunakan kata ganti diri hangpa ya kali nie hangpa means anda . Jom baca │Selesai Dos Pertama Vaksin untuk Mencegah Covid19 ♥


Okay , 16 Julai 2021 merupakan tarikh Yana untuk divaksin Yana mula mendaftar seawal bulan Februari . To be honest , selepas Yana daftar tu Yana pernah cancel sebab masa tu ada beberapa kes orang yang divaksin meninggal dunia . Hahaha ! Silly me . Yela , siapa saja yang tak takut . Lama juga Yana biarkan status tu as cancelled dan Yana pilih untuk tak mahu divaksin .

Nak dijadikan cerita , Yana lagi cuak bila tengok kes makin menggila naik dari angka 3000 sampai sekarang dah pun mencecah 12000 . Tambahan pula , ada beberapa kes yang agak dekat dengan Yana . Macam dekat kawasan rumah Yana , dekat tempat kerja . Ini lagi menakutkan .

Yana putuskan untuk kemaskini Mysejahtera Yana dan kali nie Yana pilih untuk divaksin . Selepas Yana update tu Yana takdak lah follow up sangat , Yana guna aplikasi Mysejahtera untuk check in tempat Yana pergi saja . Mostly tempat yang Yana kunjungi buat masa nie hanyalah tempat kerja . Yana tak berani nak ke mana-mana tanpa sebab yang memerlukan Yana pergi . Bukan takut kena kompaun , Yana takut Yana ada percentage untuk dijangkiti sebab kita tak boleh nampak virus Covid19 nie .

Yana sering jugalah scroll-scroll feed dekat Facebook dan Instagram dan ramai juga kawan-kawan Yana yang telah divaksin . Yana pula rasa tak sabar nak juga divaksin . Hari-hari Yana check Mysejahtera untuk tengok update terkini status vaksin Yana . Takdak pun khabar gembira . Ada satu hari tu Yana share status dekat Whatsapp ada one of kawan Yana tegur "eh tu dah naik nombor IC tak lama lagi dapat lah tarikh nya" .

Masin juga mulut dia sebab selepas 3 hari macam tu terus Yana dapat SMS untuk check status terkini vaksin Yana . Eh dah ada tarikh which is on 16th July 2021 dekat Dewan Millenium Kepala Batas , dekat saja dengan rumah Yana .

Yana keluar awal sikit hari tu supaya Yana tak terlambat sampai sana . Sesampainya Yana dekat sana Yana agak lost sebab takdak tunjuk arah yang jelas dan masa Yana sampai tu takdak pula siapa-siapa yang baru sampai sama dengan Yana . Selamat ada petugas RELA yang jaga so Yana  tanya mereka saja .

Proses pendaftaran berjalan dengan lancar , Yana diminta tunjuk status dekat vaksin tu dan juga kad pengenalan . Nak cakap cepat tu ada jugalah part Yana kena menunggu sampai bosan . Orang ramai sama kot . Yana diberi penerangan sekiranya Yana mengalami apa-apa gejala selepas divaksin Yana kena segera rujuk hospital . Tiba masanya Yana divaksin , sebelum Yana dicucuk nurse yang bertugas tu cakap "saya cucuk sikit ya" . Yana tak tengok pun apa dia buat Yana just tengok depan saja .

Terasa lah kesan suntikan tu tapi tak sakit sakit lagi tangan yang tercucuk pin tudung sampai terkeluar kata-kata kesat ya . Haha ! Yana memakai cardigan dan tshirt mudah kerja nurse yang nak cucuk tu . Oh ya ! Lupa pula Yana , Yana dapat vaksin jenis Sinovac . Yana sebenarnya tak kisah pun vaksin jenis apa as long as Yana divaksin dah mencukupi .

So far , Yana takdak rasa apa-apa kesan pun just selepas divaksin tu lengan Yana sakit sikit normal lah lengan sakit selepas dicucuk . Alhamdulillah rezeki Yana sebab takdak rasa sakit masa dicucuk dan takdak apa-apa simptom tak best selepas divaksin . Agaknya vaksin Sinovac nie dah jadi BFF kot dengan sistem imunisasi badan Yana nie . Heheh .

Okay , Yana rasa itu sahaja yang Yana nak kongsikan . Pada mereka yang dah dapat tarikh tu jangan lupa bawa kad pengenalan , pen sendiri dan hand sanitizer ya . Pada yang belum dapat tarikh tu Yana harap tak lama lagi hangpa semua akan dapat tarikh dan dipermudahkan semua urusan hangpa semua ♥
Read More

Kekal Wangi dan Segar Sepanjang Hari dengan SAFI Hijabista Bodycare

7 July 2021

 Kekal Wangi dan Segar Sepanjang Hari dengan SAFI Hijabista Bodycare

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semua ! Yana nak tanya tahu tak sekarang SAFI baru launch produk penjagaan badan mereka yang terbaru . Nak tahu apa yang menariknya dengan SAFI Hijabista Bodycare nie ?  Joma baca │Kekal Wangi dan Segar Sepanjang Hari dengan SAFI Hijabista Bodycare ♥


SAFI Hijabista Bodycare adalah rangkaian penjagaan badan yang pertama di pasar yang direka khas untuk keselesaan para Hijabista di Malaysia . Jenama ini menawarkan pelbagai fungsi dalam deodoran , losyen tangan dan badan dan juga gel losyen . 

Produk SAFI Hijabista adalah dirumuskan dengan 7 Pro Action & Scent Care Technology untuk Hijabista Moden kekal yakin dan segar dan kelihatan hebat di mana sahaja mereka berada . Jenama ini juga dibuat dengan ramuan yang semula jadi untuk memelihara kulit sambil menghilangkan bau badan yang kurang menyenangkan .


Objektif utama mereka adalah untuk memberikan kesedaran mengenai pelancaran produk baru iaitu SAFI Hijabista Bodycare . Khusus bagi hijabista yang berusia dalam linkungan 18-35 tahun yang mengenakan pakaian yang berlapis-lapis supaya mereka kekal wangi dan segar sentiasa .

SAFI Hijabista Bodycare adalah produk penjagaan badan yang pertama dan pelbagai yang direka khas untuk hijabista . #Hijaboleh bertujuan untuk menyampaikan mesej yang hijabista tidak perlu menghadkan diri mereka untuk melakukan apa yang mereka mahu dek kerana takut akan bau badan dan peluh yang membuatkan diri mereka berasa tidak selesa .

Walaupun dengan cuaca Malaysia yang panas dan lembap tidak menentu mereka masoh boleh mengenakan fesyen yang mereka mahukan tanpa perlu khuatir dengan bau badan yang tidak menyenangkan , dengan SAFI Hijabista Bodycare mereka boleh tampil yakin , segar dan wangi sepanjang hari .


Safi Hijabista Bodycare baru-baru ini melancarkan rangkaian baru yang terdiri daripada Safi Hijabista Antibacterial Deodorant Roll On, Spray Deodoran Antibakteria, Losyen Gel Aqua & Soothing 
Gel, yang diformulasikan khas untuk gaya, fesyen yang sederhana supaya pemakai berasa segar, selesa dan yakin dengan bergaya sepanjang hari.

Antibacterial Deodorant Roll On , Deodoran antibakteria berfungsi sebagai perlindungan yang berkesan dengan beberapa faedah penjagaan kulit .


• Diformulasikan dengan 7 Pro Action & Scent Care Technology
• Diuji secara dermatologi
• Perlindungan 48 jam
• Aplikator Luncur Mudah

Terdapat dalam 3 varian:

• Putih Sihat - Serbuk Aprikot & Mutiara
• Kering Segar - Aloe Vera & Timun
• Lembut & Halus - Shea Butter & Almond Oil

7 Pro Tindakan:

• Anti Bakteria
• Anti Bau
• Anti Peluh
• Anti Tekanan Kulit
• Anti Kerengsaan
• Anti Noda
• Anti Melekit


Antibacterial Deodorant Spray , Deodoran antibakteria  berfungsi sebagai perlindungan yang berkesan dengan beberapa faedah penjagaan kulit.

• Diformulasikan dengan 7 Pro Action & Scent Care Technology
• Diuji secara dermatologi
• Perlindungan 48 jam
• Kering Sekejap

Terdapat dalam 3 varian:

• Putih Sihat - Serbuk Aprikot & Mutiara
• Kering Segar - Aloe Vera & Timun
• Lembut & Halus - Shea Butter & Almond Oil

7 Pro Tindakan:

• Anti Bakteria
• Anti Bau
• Anti Peluh
• Anti Tekanan Kulit
• Anti Kerengsaan
• Anti Noda
• Anti Melekit


Aqua Gel Lotion , Gel ringan yang menghidrat kulit dengan faedah penjagaan kulit


• Diformulasikan dengan 7 Pro Action & Scent Care Technology
• Diuji secara dermatologi
• Formulasi ringan yang menyegarkan
• Tidak Melekit & Penyerapan Pantas

Terdapat dalam 2 varian:

• Menenangkan Segar (Aloe Vera) - Menenangkan & Menenangkan Kulit
• Radiant Fresh (Delima) - Membaikpulih & Mencerahkan
Kulit

7 Pro Tindakan:
  • Meremajakan kulit kering
  • Mengembalikan penghidratan
  • Mengekalkan kelembutan kulit
  • Menyegarkan sensasi aqua
  • Meredakan tekanan kulit
  • Menghidupkan semula kulit
  • Mengurangkan penampilan garis-garis halus

Soothing Gel , gel ringan yang menghidrat kulit dengan penggunaan pelbagai fungsi.


• Diformulasikan dengan 7 Pro Action & Scent Care Technology
• Diuji secara dermatologi
• 100% Aktif Semulajadi
• Formulasi ringan yang menyegarkan
• Tidak Melekit & Penyerapan Pantas

Terdapat dalam 2 varian:

• 100% Aloe Vera Semulajadi - Menenangkan, Menyegarkan &
Menghidrat Kulit
• 100% Delima Asli - Menenangkan, Menyegarkan dan Mencerahkan Kulit

7 pelbagai fungsi:

• Kemerahan kulit
• Tumit retak
• Kulit gebu / mengelupas
• Kulit yang merengsa
• Selepas bercukur
• Rawatan rambut
• Pelembap badan


Berita baik buat anda semua ! SAFI sekali lagi mengadakan pertandingan Peraduan Momen Yakin #Hijaboleh diadakan di seluruh negara bermula pada bulan Julai . Peserta dikehendaki menunjukkan momen mereka yang paling aktif dan yakin dalam sekeping gambar . Gambar tersebut hendaklah dikongsi di Instagram . Anda berpeluang untuk memenangi Iphone12 Home dan pelbagai lagi hadiah yang menarik !

Okay pada kali nie sekali lagi SAFI berkolabrasi dengan Tudung Ruffle . Pada kali nie ianya dengan kempen SAFI Hijabista Bodycare . 


Apa yang Yana suka sangat dengan tudung / shawl keluaran Tudung Ruffle ialah ianya mudah digayakan , selesa dipakai dan yang paling penting patuh syariah dan tidak singkat . Yana rasa itu sahaja perkongsian Yana pada kali nie .



Untuk maklumat lanjut sila layari instagram SAFI Malaysia :

Read More

SUPA HAIRCARE KIT by SAFI SHAYLA untuk Rambut Kekal Segar dan Wangi Selama 72 Jam

25 June 2021

 SUPA HAIRCARE KIT by SAFI SHAYLA untuk Rambut Kekal Segar dan Wangi Selama 72 Jam

ASSALAMMUALAIKUM ❤️

Haii semua ! Okay , tujuan Yana buat comeback nie sebab Yana nak kongsikan beberapa info menarik mengenai SAFI SHAYLA SUPA . Nak tahu dengan lebih lanjut ? Jom baca | SUPA HAIRCARE KIT by SAFI SHAYLA untuk Rambut Kekal Segar dan Wangi Selama 72 Jam ❤️


SAFI adalah jenama HALAL yang terkemuka ; terdiri daripada rangkaian penjagaan kulit , penjagaan diri dan peralatan mandian yang serba lengkap . Kesemua produk keluaran SAFI dihasilkan secara eksklusif bagi memenuhi keperluan wanita dan lelaki Muslim moden .

Diperbuat dengan ramuan semula jadi yang terbaik juga disahkan HALAL dan telah diperakui oleh JAKIM . Jadi , anda boleh guna produk keluaran SAFI tanpa was-was .


Safi Shayla adalaha sub jenama penjagaan rambut di bawah SAFI . Safi Shayla adalah syampu pertama yang khas direka dan dirumuskan untuk wanita yang berhijab , dilancarkan pada bulan Oktober 2013 . 

Diformulasikan dengan Habbatus Sauda ia merupakan ramuan semula jadi yang terkenal di kalangan masyarakat Melayu .


Objektif utama SAFI pada kali ini ialah untuk memperkenalkan produk terbaru mereka iaitu Safi Shayla SUPA . Ini merupakan syampu keluaran Safi Shayla by SAFI yang sangat sesuai bagi muslimah moden antara linkungan umur 18-35 tahun yang mengenakan hijab . 

Kenapa dikhususkan bagi wanita moden yang berhijab ? Hal ini demikian kerana , SAFI mahu memperkukuhkan imejnya (Safi Shayla)  sebagai pakar penjagaan rambut bagi mereka yang berhijab .

Manakala target Safi Shayla Supa pada kali ini adalah mereka yang aktif , bergaya , berkeyakinan , bercita-cita dan profesional . Hijabi yang mana merupakan pelajar kolej ,  para hijabi yang bekerja , dan hijabis yang inginkan rambut lembut dan licin .


SUPA baru ini dilengkapi dengan Smooth & Fragrant Shampoo dan Supa Smooth Leave On Cream .

Kedua-dua rangkaian produk Safi Shayla ini mampu menjanjikan rambut yang ringan , licin dan lembut selepas penggunaan kedua-dua produk ini .

Rambut juga tidak akan berminyak walaupun setelah berjam-jam lamanya mengenakan hijab dan apa yang paling best adalah rambut kekal wangi selama 72 jam tau !



SUPA Smooth & Fragrant Shampoo didatangkan dengan dua saiz yang berbeza iaitu ; 

SUPA Smooth & Fragrant (320g)
SUPA Smooth & Fragrant (640g)

SUPA Smooth & Fragrant Shampoo adalah hasil gabungan 11 minyak essential yang kaya dengan nutrien untuk memberikan rambut lembut bak sutera , ringan dan mudah diuruskan . Wangian yang dapat bertahan selama 72 jam .



SAFI SHAYLA SUPA Smooth & Fragrant Leave On Cream juga merupakan hasil gabungan 11 minyak essential yang kaya dengan nutrien yang dapat memberikan kelembutana pada rambut yang kusut agar lebih senang diuruskan . Wangiannya juga bertahan selama 72 jam !

Berdasarkan hasil ujian makmal , SAFI SHAYLA SUPA Smooth & Fragrant Leave On Cream juga mampu menguatkan rambut yang rapuh .

Cara penggunaan : Gunakan sebagai pelembap rambut tanpa perlu bilas ianya cepat dan mudah digunakan hasilnya sangat best sebab rambut akan lembut , mudah diurus , tidak berminyak , ringan dan wangi selama 72 jam walaupun setelah seharian kita memakai tudung .


Berita baik buat anda semua ! Sekarang SAFI Shayla akan memberikan satu-satunya Vespa Supa Pink yang bernilai RM17,000 sebagai hadiah utama dan hadiah wang tunai mingguan sehingga RM1,000 kepada pengguna bertuah yang menyertai Peraduan Whatsapp & Menang Vespa .

Peraduan ini bermula pada 1 Julai sehingga 31 Julai 2021 , dengan pembelian minimum RM15 pembelian sebarang produk SUPA SAFI Shayla .






Tidak lupa untuk Yana ucapkan terima kasih kepada Tudung Ruffle untuk tudung ekslusif yang Yana terima nie . Materialnya adalah satin dalam pek nie Yana juga dapat getah rambut satin ya .

Selesa sangat dan mudah digayakan Tudung Ruffle nie . Kali ini Tudung Ruffle berkolabrasi dengan Safi Shayla tudung ini didatangkan bersama-sama dengan SUPA HAIRCARE Kit yang Yana terima baru-baru nie . Cuba tengok betul-betul dekat tudung ada tulis " Safi x Tudung Ruffle" .

Okay tu sahaja yang Yana nak kongsikan , untuk info lanjut anda boleh rujuk : 

Instagram : SafiMalaysia


Read More

Pertama Kali Makan Buah Laici Segar Selepas 30 Tahun Hidup

27 May 2021

 Pertama Kali Makan Buah Laici Segar Selepas 30 Tahun Hidup

ASSALAMMUALAIKUM WBT ❤️

Haiii ! Okay entri nie just entri personal Yana nak share pengalaman Yana makan buah laici fresh buat pertama kalinya selepas 30 tahun Yana bernafas . Haha ! Jom baca | Pertama Kali Makan Buah Laici Segar Selepas 30 Tahun Hidup ❤️


Okay , cerita dia macam nie . Pagi tadi selepas Yana siap update entri untuk blog Yana , sajalah Yana buat few blogwalking from list blog Yana tu . 

So , Yana jalan-jalan lah dekat blog Siti Yang Menaip .Yana tengok latest entri tu pasai buah laici segar bulat-bulat tengok warna merah . Yana pun tetiba jadi teringin padahal before this tak pernah terlintas pun nak makan buah laici segar .

Puas juga Yana cari buah laici nie dekat pekan Kepala Batas . Awal tu Yana cuba cari dekat Facebook kalau-kalau ada yang jual dan boleh COD sebab Yana malas nak keluar . Ternyata takda pula yang jual dekat Facebook mau takmau Yana kenalah juga keluar cari , dalam 3-4 kedai jugalah Yana singgah semua takda .

Yana dah mula give up ,masa on the way balik tu sajalah tengok dekat tingkap mana tahu ada rezeki kan . Alhamdulillah ! Ada orang jual tapi tak berapa nak fresh and besar lah . Bolehlah dari takda kan . Harga sekilo RM10 buah halus-halus saja dan ada yang lebam hitam . 

Rasa dia eh , erm okaylah maybe Yana punya kurang fresh so rasa dia macam so so jela bagi Yana . In shaa allah kalau asa rezeki jumpa buah laici yang lebih segar Yana nak try beli lagi .

Ini merupakan pertama kali tau Yana makan buah laici segar sepanjang hayat Yana bernyawa nie hahah ! Jakun pun ada , sebab tu Yana abadikan pengalaman Yana nie dekat sini . Oh ya ! Lupa pula Yana nak describe rasa dia . Rasa buah laici segar nie manis-manis masam . Yana prefer buah longan and mata kucing lagilah hehe .
Read More

Rumah Kacha Cafe Makanan Western Halal dan Sedap di Penang

Rumah Kacha Cafe Makanan Western Halal dan Sedap di Penang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua ! Memandangkan hari nie Yana cuti dan Yana pun tak ada apa-apa aktiviti sangat yang Yana nak buat jadi tadi Yana korek-korek gambar lama Yana sebelum kita dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan 3.0 . Yana terjumpa gambar masa Yana makan dekat Rumah Kacha dengan kawan Yana . Jom baca │Rumah Kacha Cafe Makanan Western Halal dan Sedap di Penang ♥


Hm , mungkin ada juga yang belum tahu dekat mana terletaknya Rumah Kacha nie . Rumah Kacha terletak dalam Hin Bus Depot , Yana yakin Hin Bus Depot nie bukan satu nama yang asing bagi mereka yang tinggal di Pulau Pinang . Sekiranya anda semua nak tahu , setiap hari kalau tak silap Yana ada Flea Market dibuka sampai petang . Sejak PKP nie mungkin mereka telah berhenti beroperasi buat sementara waktu .

Okay , back to our main topic Rumah Kacha . Gambar dekat atas tu merupakan ruangan luar Rumah Kacha reka bentuk sangat cantik dan eksklusif bagi Yana sesuai sangat bagi mereka yang suka cafe hunting dan ber OOTD pada masa yang sama .


Okay macam nie lah rupa dekat dalam Hin Bus Depot ada beberapa spot yang sering menjadi tumpuan warga Penang dan pelancong lain untuk OOTD dekat sini . Nak lebih senang Yana selalu akan membuat carian menerusi hashtag dekat instagram contoh #hinbusdepot maka akan muncul lah beberapa gambar OOTD mereka yang telah datang ke sini .

Sebenarnya Yana dah dua kali kalau tak silap ke Rumah Kacha nie pertama kali Yana datang dengan bekas colleague Yana masa tu kami just snacking menu pilihan kami ialah Hot Chicken Wings dan minuman yang menjadi piilihan Yana Ice Peach Tea .


Kepak ayam nie tak ada lah terlalu kecil saiz just nice bagi Yana terdapat 5 ketul dalam set nie dihidangkan dengan sos cili home made Yana tak sure lah sos cili or  what sebab Yana makan nie pun dah lama sampai Yana hilang ingatan sudah nie sos apa yang pasti bukan sos tomato lah . Rasa kepak ayam tu walaupun tanpa sos pun dah cukup sedap tambahan pula makan masa panas-panas memang awesome ! 

Ice Peach Tea tu sangat refreshing dan buah peach dalam tu rasa macam fresh juga . Yana punya favourite teh memang Peach Tea kalau Yana ke mana-mana cafe yang ada Peach Tea memang Yana akan order minuman nie unless lah masa tu mood Yana nak try minuman lain baru Yana akan order minuman lain .


Pada kunjungan buat kali kedua di  Rumah Kacha Yana dan kawan Yana telah memilih menu di atas . Padahal niat kami ke sini pada masa tu nak cuba Sticky-Thai Glazed Chicken Wings . Tapi , hajat kami berdua tidak kesampaian sebab menu tu dah sold-out so another choice kami pilih Grilled Cheese Toasted dan Grilled Chicken Salad . Manakala minuman Strawberry Fizz bagi Yana dan Orange Juice kawan Yana punya .




Minuman tak ada apa sangat yang Yana nak ulaskan . Haha ! Just Strawberry Fizz tu tak kena dengan tekak Yana , Yana prefer minum Ice Peach Tea lagi manakala Orang Juice standard Orange Juice lah rasa dia .


Grilled Chicken Salad nie memang meriah dengan sayur-sayuran ya . Bahagian ayam pun Yana rasa chicken breast sahaja ada dalam hidangan nie . Memang salah satu hidangan yang sihat dan sedap bagi Yana sebab Yana memang suka makan salad . So , untuk hidangan nie Yana bagi 4 bintang out of  5 sebab bagi 5 bintang nanti nampak macam perfect sangat pula .


Grilled Cheese Toasted nie sejujurnya bagi Yana rasa dia biasa saja . Tapi bolehlah sekali sekala teringin nak makan Yana akan repeat hidangan nie . Erm , untuk hidangan nie Yana bagi 3 bintang out of 5 . 

Okay , Yana rasa itu saja yang Yana nak kongsikan mengenai Rumah Kacha semua hidangan dekat sini adalah HALAL . Owner orang Melayu . So , anda boleh dine-in or take away makanan dekat sini tanpa was-was . 

Jika ditanya Yana nak lagi tak repeat makan dekat Rumah Kacha the answer is big YES ! Yana nak cuba banyak lagi menu dekat sana , Yana nak try mereka punya pasta , Sticky-Thai Glazed Chicken Wing juga . Makanan dekat sini boleh dikatakan 100% western . Bagi mereka yang nak cari makanan western HALAL dekat Penang Yana highly recommended anda cuba makan dekat Rumah Kacha .

untuk info lanjut anda boleh rujuk :

Facebook : Rumah Kacha

Instagram : rumahkacha

Alamat : Hin Bus Depot ,31a Jalan Gurdwara 10300 George Town Penang , Malaysia

No Telefon : 014-2485334


Read More

Mudah Saja Buat Blog Banner , Logo , Kad Nama dengan Menggunakan Aplikasi Canva

26 May 2021

 Mudah Saja Buat Blog Banner , Logo , Kad Nama dengan Menggunakan Aplikasi Canva 

ASSALAMMUALAIKUM ❤️ 

Haiii semua ! Okay hari nie Yana nak buat entri santai-santai saja bukan nak share tutorial pun just nak kongsi hobi baru Yana dengan hangpa semua . Jom baca |Mudah Saja Buat Blog Banner , Logo , Kad Nama dengan Menggunakan Aplikasi Canva ❤️


Okay , baru-baru nie Yana tukar template blog nie . Yana nie sejenis manusia yang tak boleh nak stick dengan satu benda lama-lama .

Begitu jugalah kaedahnya dengan template blog padahal benda tu bukan free Yana bayar kot tapi entah lah dia tetap akan wujud rasa "ahh aku boringlah dengan look macam nie so aku nak tukaq" . Begitulah realiti seorang Lyana .

Before Yana nak tukar template Yana ada tanya pendapat few kawan-kawan dekat Facebook ada yang setuju ada yang melarang . Tapi , yang dilarang tu lah yang Yana suka buat .

Kerja-kerja menukar template memang Yana akan serahkan pada yang pakar sebab Yana tak berani nak ambil risiko tukar sendiri sebab Yana takda pengalaman . Jadi pasemboq menangis tak berlagu nanti . So , Yana mintak akak YB Shehan tolong tukarkan untuk Yana .

Template Yana kali nie Yana beli dengan ETSY . Alkisahnya ,Yana tengok Qaseh Dalia tukar baju blog dia sebab itu lah Yana pun teringin nak tukar sekali sebab comel jer Yana tengok blog Qaseh Dalia tu .

Konsep yang Yana nak ala-ala aesthatic hahaha ! Berkenan betul dengan tema macam nie . Memang rambang mata jugalah Yana pilih template . Kesian kak She lama tunggu Yana pilih selamat beliau penyabar orangnya . Selepas dah setel kak she pun mulalah kerja-kerja salin baju blog Yana nie .

Lepas tu header Kak She ada tolong buat . Tapi , Yana nie complicated Yana nak yang simple tapi tak terlalu simple meriah tapi tak crowded . Haa faham tak ? Selepas Yana try and error hasil gabungan aplikasi Canva dan Picsart maka terhasilnya header blog Yana yang dekat atas tu .

Bila dah rasa benda kita buat tu lawa dia mulalah datang confident sikit so kita try lah edit few header blogger kawan-kawan so dekat bawah nie beberapa hasil yang Yana cuba tadi .








Okay , back to our topic . Yana sebenarnya dari dulu suka edit header tapi hasil yang Yana dapat agak hampeh so end up Yana akan minta tolong dengan orang lain . 

Pada kali nie , Yana rasa why not Yana try lagi guna Canva nie pro punya so dia punya wording lebih banyak pilihan dan cantik-cantik .

Bila siap pilih template dekat Canva , Yana akan touch up sikit dengan beberapa sticker untuk nampak lebih berseri tapi ada sesetengah tu memang dah cantik tanpa perlu di touch up .

Andai kata lah kan Yana nak try earn some money dengan buat header agak-agak ada sambutan tak ? Haha ! Yana bukan pro tau setakat simple-simple tu bolehlah ❤️
Read More