Himalaya Cystone Dapat Membantu Menghalang Pembentukan Batu Karang

18 December 2021

 Himalaya Cystone Dapat Membantu Menghalang Pembentukan Batu Karang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ❤️

Hai semua ! Hari nie Yana nak kongsikan satu produk daripada Himalaya yang dapat membantu untuk mencegah pembentukan batu karang . Jom baca |Himalaya Cystone Dapat Membantu Menghalang Pembentukan Batu Karang ❤️

Sebelum Yana ceritakan mengenai produk Himalaya yang Yana maksudkan tadi terlebih dahulu Yana nak bagitahu apakah punca berlakunya batu karang .  Sekiranya anda semua nak tahu batu karang terbentuk di dalam saluran kencing iaitu dari buah pinggang hingga ke pundi kencing .

Beberapa punca penyakit batu karang adalah seperti berikut ;

Kurang air ,kurang garam , kurang lemak ormega , kurang vitamin C dan penyakit metabolik .

Manakala tanda-tanda sakit batu karang adalah seperti berikut ;

  • Sakit pada bahagian belakang badan dan sisi bawah tulang rusuk
  • Sakit ulu hati 
  • Air kencing keruh dan busuk
  • Kerap kencing dan kencing tak lawas 
  • Kencing berpasir
  • Kencing berdarah
  • Rasa pedih ketika kencing dan mungkin demam jika terdapat jangkitan pada salur kencing 

Semua maklumat mengenai sakit batu karang nie Yana peroleh hasil Yana google ya 


Himalaya Cystone dapat membantu mencegah pembentukan batu karang dan ia juga dapat merawat jangkitan saluran kencing dan asid urik yang tinggi .

Antara fungsi lain Himalaya Cystone adalah ;

  • Menyokong kesihatan buah pinggang
  • Memperbaiki fungsi buah pinggang
  • Membuang batu karang dan mencegah batu karang berulang
  • Melegakan gejala kencing pedih akibat jangkitan pada saluran kencing
  • Menormalkan tahap asid urik
  • Mengurangkan toksin dalam buah pinggang
  • Mengoptimumkan kesihatan kencing 

Bahan-bahan yang digunakan dalam Himalaya Cystone ;

Saxifraga ligulata , Didymocarpus pedicellata , Rubia cardifolia dan Tribulus terrestris .

Cara pengambilannya pula adalah seperti berikut ;

Untuk pesakit batu karang , 3 biji dua kali sehari ambil selepas makan sehingga batu karang keluar . Manakala untuk pencegahan pembentukan batu karang 1 tablet dua kali sehari selama sekurang-kurangnya 6 bulan , untuk asid urik anda disarankan untuk ambil 3 tablet dua kali sehari sehingga gejala menjadi normal .

Himalaya Cystone sesuai bagi mereka yang vegetarian dan bagi ibu mengandung melepasi trimester pertama .

Okay , itu sahaja yang Yana nak kongsikan mengenai Himalaya Cystone . Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih lanjut boleh rujuk : 

Instagram : https://instagram.com/himalayamalaysia?utm_medium=copy_link



Read More

Proses Membayar Zakat Menjadi Lebih Mudah dengan MYEG

5 December 2021

Proses Membayar Zakat Menjadi Lebih Mudah dengan MYEG

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semua ! Okay hari nie topik kita adalah mengenai zakat . Yana nak tanya anda semua dah tahu ke sekarang kita dah boleh membayar zakat melalui atas talian sahaja . Klik sana klik sini , nahh dah siap . Nak tahu dengan lebih lanjut ? Jom baca │Proses Membayar Zakat Menjadi Lebih Mudah dengan MYEG ♥


Sepertimana yang kita semua sedia maklum menunaikan zakat sudah menjadi tanggungjawab kita sebagai umat Islam . Ada tertulis dalam Rukun Islam ;
  1. Mengucap dua kalimah syahadah
  2. Solat lima waktu
  3. Berpuasa di bulan Ramadhan
  4. Menunaikan zakat
  5. Menunaikan haji 
Kenapa kita perlu bayar zakat ? Yana ada terbaca ada yang mengatakan proses membayar zakat nie sama seperti kita "mensucikan" harta kita , dengan membayar zakat kita secara tidak langsung dapat membantu saudara sesama Islam kita yang kurang bernasib baik . Sebelum Yana ulaskan dengan lebih lanjut mengenai cara pembayaran zakat melalui MYEG , Yana nak kongsikan dengan anda semua antara hikmah membayar zakat ;
  • dapat meluaskan rezeki
  • dapat mewujudkan hubungan sesama insan melalui zakat
  • dapat memberi peluang untuk golongan yang berharta untuk beribadah
  • dapat menyatukan umat Islam dalam hal ekonomi

Sebenarnya , terdapat banyak lagi kelebihan membayar zakat cuma itu sahaja yang Yana dapat tulis dekat sini . Teringat masa Yana masih di bangku sekolah arwah wan Yana merupakan seorang Amil . Apabila tiba bulan Ramadhan ramailah orang yang datang ke rumah arwah wan untuk menunaikan zakat fitrah . Arwah wan pun ada buat dekat surau yang dia selalu pergi solat jemaah tu juga kalau Yana tak silap , sebab Yana cuma memerhati tak pernah pula Yana bertanya .

Ini merupakan pendapat peribadi Yana lah , sekarang nie macam agak susah kan kita nak bayar zakat melalui Amil ? Tak semua orang ada masa dan tenaga untuk membayar zakat melalui Amil yang telah dilantik . Alhamdulillah , sekarang dengan adanya beberapa aplikasi dan laman sesawang kita dah boleh membayar zakat secara atas talian . In shaa allah , ianya selamat dan boleh dipercayai .


MYEG merupakan salah satu cara mudah untuk kita membayar zakat melalui atas talian . Sama ada kita menggunakan aplikasi atau terus ke laman sesawang MYEG . Terlebih dahulu dikehendaki mencipta akaun MYEG dan isikan beberapa maklumat yang diperlukan . Jangan risau kerana maklumat anda tidak akan didedah segala data akan disimpan .

Selepas dah selesai mendaftar anda dah boleh mula membayar zakat melalui MYEG . Terdapat beberapa pilihan transaksi anda cuma perlu pilih "Pembayaran Zakat" . Yana pernah buat sebelum nie Yana dikehendaki memilih jenis zakat yang ingin Yana tunaikan . Bagi Yana , semestinya Zakat Fitrah . Anda boleh baca dekat sini cara-cara untuk membuat pembayaran kerana sebelum nie Yana dah pernah share dengan terperinci mengenai pembayaran zakat melalui MYEG KLIK SINI .



Sekarang tengah berlangsung peraduan Jom Tunai Zakat , Menang dan Kongsi . Cara dia sangat-sangatlah mudah sekiranya anda dah membuat pembayaran zakat secara tak langsung ia telah melayakkan anda untuk menyertai peraduan nie .


Satu lagi info menarik yang Yana nak kongsikan bersempena dengan bulan Disember nie Lembaga Zakat Selangor (LZS) membolehkan pembayaran xakat dilakukan secara online di Portal LZS dengan menggunakan Kad Kredit Islamik . Yana difahamkan bahawa cara nie lebih mudah , pantas dan berkesan . 


Suka Yana nak ingatkan dekat sini sebagai umat Islam kita jangan sesekali abaikan tanggungjawab kita untuk menunaikan zakat sekiranya kita mampu . Kenapa ? Tanpa kita sedar atau tak ramai saudara kita di luar sana yang tengah struggle untuk mencari sesuap nasi . Di musim endamik nie ramai yang sudah hilang mata pencarian , dengan adanya bantuan zakat dapatlah sedikit sebanyak kita meringankan beban mereka .


Sekian sahaja perkongsian Yana pada kali nie . In shaa allah pada masa akan datang Yana akan kongsikan banyak lagi cerita dan info yang menarik di blog Yana . Terima kasih kerana sudi luangkan masa membaca coretan tak seberapa Yana ❤️

Untuk maklumat lanjut anda boleh ke Portal Rasmi Lembaga Zakat Selangor (LZS) 


Allah berfirman dalam surah al-A’raf ayat 156:

Dan rahmatKu meliputi tiap-tiap sesuatu; maka Aku akan menentukannya bagi orang-orang yang bertakwa dan yang memberi zakat.”
Read More

Kurangkan Masalah Dagu Berlapis dengan Safi Youth Gold Golden C Duo Serum

29 November 2021

 Kurangkan Masalah Dagu Berlapis dengan Safi Youth Gold Golden C Duo Serum

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semuaaaa ! Okay hari nie Yana nak kongsikan dengan anda semua tips untuk runcingkan wajah dan juga cara untuk mengurangkan masalah dagu berlapis . Jom baca │Kurangkan Masalah Dagu Berlapis dengan Safi Youth Gold Golden C Duo Serum ♥


Sepertimana yang kita semua tahu semakin kita meningkat usia semakin banyak masalah kulit wajah yang bakal kita alami antaranya kulit wajah menjadi kendur dan masalah dagu berlapis mula muncul . Hm , penat kan bila kita selalu fikir macam mana kita nak kembalikan keanjalan kulit wajah kita . Sekarang dah tak perlu risau Safi Youth Gold Golden C Duo Serum boleh membantu kita semua untuk mengatasi semua masalah tersebut .


Sebelum Yana ulas dengan lebih lanjut mengenai Safi Youth Gold Golden C Duo Serum nie Yana nak kongsikan serba sedikit info mengenai Safi . Safi merupakan jenama penjagaan kulit yang Halal no 1 di Malaysia . Safi sentiasa memperkenalkan teknologi penjagaan kulit yang baru yang disokong oleh tuntutan klinikal dan saintifik untuk meningkatkan imej jenama dan kelayakan dalam kalangan pengguna .


Safi Youth Gold Golden C Duo Serum dapat merawat secara mikro dan megurangkan tanda penuaan seperti dagu berlapis dan kulit kendur . Selain itu , dengan penggunaan Safi Youth Gold Golden C Duo Serum ia juga dapat mengurangkan 50% dagu berlapis hanya dalamm masa 15 minit sahaja .


Apa yang best mengenai Safi Gold Golden C Duo Serum nie ia boleh membuatkan anda tampil lebih muda dengan wajah yang lebih anjal , runcing dan tirus . Diformulasikan dengan Teknologi Golden C-Lift , kombinasi Vitamin C dan Nano Emas 24k yang lebih berkesan daripada Vitamin C biasa .


Formulasi tidak melekit/berminyak yang mudah meresap dan selesa pada kulit . Turut diperkaya dengan Duo Age-Correcting Actives yang merupakan gabungan Golden C & Ceramide untuk memberi 7 Dimensi Pembaharuan Keremajaan Kulit :

  • Menegangkan kulit
  • Meningkatkan keanjalan
  • Mengurangkan garis halus dan kedutan
  • Meningkatkan kelembapan kulit
  • Melindungi kulit dari pengoksidaan
  • Meingkatkan kehalusan kulit
  • Memperbaiki kulit rosak
Harga bagi Yana sangat berpatutan iaitu Lifting Golden C Duo Serum RM59.90 manakala Lifting 24k Serum Cleanser RM19.80 sahaja . Boleh didapati di semua cawangan farmasi Watsons , Guardian , Aeon Wellness dan Caring serta laman e-dagang rasmi Wipro Unza di Shopee & Lazada .


Sekiranya anda merupakan wanita yang sangat menitikberatkan akan kecantikkan kulit wajah Yana highly recommended Safi Youth Gold Golden C Duo Serum nie , kalau anda dambakan dagu yang runcing dan muka yang tirus belilah sekarang di mana-mana farmasi Watsons , Guardian  Aeon Wellness dan Caring berdekatan dengan anda ♥

Sekian sahaja perkongsian Yana pada kali nie , untuk info lanjut anda boleh rujuk :

Instagram : @safimalaysia
Facebook : @SAFI.My
Twitter : @SAFImalaysia
Youtube : SAFI Malaysia
Read More

REVIEW : Staycation di Lone Pine Hotel , Penang

21 November 2021

REVIEW : Staycation di Lone Pine Hotel , Penang

ASSALAMMUALAIKUM WBT  ♥

Hai semua ! Hari nie Yana nak kongsikan pengalaman Yana masa Yana staycation di Lone Pine Boutique Hotel by The Beach Penang . Nak tahu apa yang menarik dengan episod staycation Yana pada kali nie ? Jom baca │REVIEW : Staycation di Lone Pine Hotel , Penang  ♥

Staycation Yana nie cerita dia bulan lepas kalau tak silap Yana memang dah lama sangat pun baru hari nie Yana berkesempatan nak berkongsi cerita dengan anda semua . Lone Pine Hotel nie merupakan salah satu hotel lima bintang yang terdapat di Pulau Pinang kalau anda semua nak tahu . Bila cakap mengenai hotel yang bertaraf lima bintang nie tahu-tahu saja lah harga dia kan ?

Yana memang dah lama menyimpan hasrat nak mengginap dekat Lone Pine Hotel nie sebab bagi Yana Lone Pine Hotel nie lokasi dia strategik sebab berhadapan dengan pantai dan Yana suka Lone Pine Hotel dia nampak cantik ,mewah tapi simple .

Nak dijadikan cerita ada satu hari tu Yana ternampak ads Lone Pine Hotel dekat Facebook sekiranya kita daftar sebagai member kita dapat book satu bilik dengan harga serendah RM300/nett termasuk dengan sarapan untuk dua orang . Siapa yang tak nak kan ? Laju jer Yana daftar sebagai ahli dah terus book satu bilik untuk satu malam . Jadilah , sekadar nak merasa bermalam di Lone Pine Hotel nie . 

Hari yang ditunggu pun dah tiba ,sebelum Yana nak check in Lone Pine Hotel nie Yana dan rakan Yana pada awalnya melakukan aktiviti hiking di Bukit Hijau . Selepas selesai hiking kami lunch , bersihkan diri dan kami anggarkan dalam pukul 3 petang kami nak terus ke hotel untuk check dan berehat sebab masing-masing dah penat selepas hiking tu memang kami tak ada rehat yang proper .

Kami berdua tiba di hotel lebih kurang pukul 3 petang macam tu . Yana pun terus ke lobi untuk proses check in . Yana agak terperanjat bila tengok keadaan lobi nampak usang dan kurang menarik staf pun ada saja masa tu . Yana expect lobi dia sangat-sangat indah ya sebab bagi Yana lobi tu merupakan 1st impression . Takpalah , kita lupakan bab lobi . So , Yana pun pergilah check in selepas semua selesai Yana diminta tunggu sebentar dan boleh dapatkan welcome drink dekat Bungalow .Apa yang Yana faham dengan istilah SEBENTAR mungkinlah dalam masa setengah jam sebab dia cakap bilik kami sedang dikemas . Okay ,Yana faham tu .

Kami berdua pun ke Bungalow ambil welcome drink sambil chill-chill tengok pantai tengok orang mandi pool . Masa berlalu tanpa Yana sedari dah almost sejam kami menunggu dan masih belum ada apa-apa update mengenai status bilik kami . Yana husnudzon saja takpalah kita lepak dulu nanti dia panggil lah kot . Masuk dua jam belum ada apa-apa lagi tanda yang kami dah boleh check in Yana terus ke lobi semula Yana bertanyakan status check in Yana dijawab oleh India perempuan masa Yana check in dengan India lelaki .Sekali lagi dia suruh Yana ke Bungalow untuk ambil welcome drink . Okay ,Yana dah start panas memang Yana sound dia jugalah dia pun boleh tahan membalas tapi dalam Bahasa Tamil dan Yana tak faham .

Beberapa minit lepas tu India lelaki tadi datang dan minta Yana tunggu lagi 10 minit . Okay , Yana tunggu lagi dan masa tu muka memang dah kelat . Kemudian dia datang dekat Yana dan serahkan kunci sambil memberitahu bilik Yana telah di upgrade daripada Deluxe Seafacing Room kepada Premier Room Seafacing harga 1k lebih tau kalau Yana check dekat Booking . Haha ! Sejuklah sikit hati Yana padahal Yana tak minta dan tak expect pun bilik akan di upgrade Yana just nak check in dan rest saja dalam nilik sebab Yana dah penat sangat masa tu .

Alhamdulillah , bilik sangat cantik , bersih dan luas ya . View paling best sebab menghadap laut . Ada balkoni ke beranda entah dekat dalam bilik . Toilet siap ada bath tub ,toilet sangat bersih ,luas dan wangi ya . Yana sangat berpuas hati dengan keadaan bilik yang Yana dapat tu .





Selepas selesai check in Yana dan rakan Yana berehat sebentar rebahkan badan untuk hilangka rasa penat hiking tadi . Pada pukul 6 lebih kami turun ke pantai kononnya nak mencari sunset tapi sayangnya cuaca kurang memuaskan sebab hujan renyai masa tu sunset pun tak nampak sangat . Kami just lepak dekat kawasan pantai tu sambil bergambar dekat nak maghrib kami keluar cari makanan untuk makan malam . Terdapat banyak juga gerai di hadapan hotel dekat dengan Petronas ya . Kami berdua bungkus nasi goreng udang dan burger untuk makan malam .

Aktiviti malam tak ada pun yang kami buat cuma lepak dalam bilik sambil menonton televisyen . Kemudahan yang disediakan memang lengkap . Ada pengering rambut , selipar , sabun ,syampu ,seterika ,iron board , chiller , pendek kata macam-macamlah . Boleh tengok gambar dekat bawah nie .







Keesokkan paginya , kami berdua bangun awal kononnya nak mencari sunrise pula . Malangnya tiada sunrise masa tu Yana pula terjun ke pool untuk swim-swim sekejap bagi lepas gian sebab lama gila Yana tak terjun pool . Swimming pool Lone Pine Hotel nie cantik tau dan bersih siap menghadap laut pula tu . Tapi , tak nampak laut sangat sebab lindung dengan pokok . Heheh .

Selesai berenang Yana ke bilik untuk tukar pakaian dan kami berdua ke Bungalow untuk sarapan . Staf-staf dekat sini sangat menjaga SOP ya . Kami kena tunggu giliran dipanggil untul ambil makanan . Makanan dihidangkan secara buffet dan banyak juga pilihannya . Apa yang paing best semua makanan sedap sangat memang puas hati dengan makanan dekat sini .

Selepas dah selesai bab sarapan kami berdua naik ke bilik nak kemas barang untuk check out . Apa yang boleh Yana kata dekat sini walaupun awal-awal tu agak tidak smooth tapi alhamdulillah yang lain-lain semua berjalan dengan lancar staycation kami pada kali nie sangat selesa dan Yana enjoyed every moment Yana dekat sini .

Staf Lone Pine Hotel semua baik-baik belaka dan banyak membantu bila Yana tanyakan arah pintu pagar untuk access ke pantai beliau siap bawakan kami berdua sampai ke depan pintu tu walaupun masa tu tengah hujan dan lagi satu staf yang tengah bersihkan pool sanggup stop sekejap kerja beliau dan bukakan pagar untuk kami access ke pantai awal pagi tu .Staf dekat kitchen dan juga India lelaki tu pun baik walaupun masa tu beliau pun penat but still layan Yana dengan baik .

Yana highly recommended Lone Pine Hotel nie bagi mereka yag ada plan na bercuti dekat Penang ataupun orang Penang sendiri yang ada plan nak mengginap dekat sini . Yana tidur lena sangat deat sini selalunya kalau Yana dekat hotel mana-mana Yana akan susah nak tidur lena berbeza pula dengan Lone Pine Hotel nie . If ada apa-apa soalan nak tanya boleh komen dekat bawah . Terima kasih Yana ucapkan kerana sudi membaca coretan Yana pada kali nie ❤️







Read More

TOP Sumbang Pek Prihatin Untuk Menaikkan Semangat Petugas Kesihatan Barisan Hadapan dan Menggalakkan Vaksinasi Remaja

11 November 2021

 TOP Sumbang Pek Prihatin Untuk Menaikkan Semangat Petugas Kesihatan Barisan Hadapan dan Menggalakkan Vaksinasi Remaja 

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Malaysia kini berada pada fasa pemulihan dengan kadar vaksinasi dewasa melebihi 90% dan jangkitan baharu semakin berkurangan. Manakala golongan remaja berusia antara 12 hingga 17 tahun kini sedang menerima vaksin. Sektor perniagaan, sekolah-sekolah dan institusi pengajian tinggi juga akan mula dibuka semula. Di samping itu, pengembaraan domestik  semakin rancak dengan lebih banyak destinasi percutian dibuka kepada orang ramai. Harapan untuk pulih tidak pernah pudar; namun masih banyak yang perlu dilakukan oleh petugas barisan hadapan Covid-19 Kementerian Kesihatan sungguhpun berhadapan dengan risiko jangkitan.



 

TOP berhasrat untuk mewujudkan satu kitaran murni untuk menaikkan semangat dan memberi sokongan kepada semua yang terlibat dalam usaha-usaha menentang penularan Covid-19, khususnya kepada petugas barisan hadapan KKM yang merawat pesakit, pemvaksin dan kakitangan NGO, pada masa sama turut memberi motivasi kepada masyarakat umum untuk mendaftar dan menerima vaksin.

 

Sehubungan itu, TOP telah menyumbang sebanyak 17,000 pek prihatin bahan pencuci pakaian Advanced Micro-Clean Tech kepada petugas barisan hadapan KKM yang merawat pesakit COVID-19, pemvaksin di 17 Pusat Pemberian Vaksin (PPV) KPJ Healthcare Berhad (KPJ Healthcare) dan kakitangan di enam Anjung Singgah iaitu pusat intervensi sosial untuk gelandangan.



Kira-kira 96,000 pek bahan pencuci pakaian TOP telah dan akan disumbangkan kepada individu yang telah divaksin, termasuk 6,000 pek yang diperuntukkan kepada remaja berusia 12 hingga 17 tahun yang akan menerima dos pertama vaksin dengan nilai keseluruhan sumbangan melebihi RM424,000.

 


Kejayaan vaksinasi, khasnya di Lembah Klang, telah memperlihatkan penyusutan kadar pesakit kritikal di hospital, mengurangkan tekanan kepada petugas kesihatan. Kita perlu membentuk tabiat dan amalan-amalan yang bertanggungjawab untuk hidup bersama virus Covid-19. Jadikan prosedur operasi standard (SOP) sebagai sebahagian daripada gaya hidup anda bagi melindungi komuniti sekeliling dan memberikan kelapangan kepada petugas barisan hadapan setelah penat berjuang dari segi fizikal, mental dan emosi selama 19 bulan. Saya menyeru orang ramai untuk melakukan ujian COVID-19 kendiri dengan lebih kerap terutamanya jika anda sering beriteraksi dengan orang ramai secara fizikal. Kami amat berbesar hati menerima sumbangan daripada Southern Lion dan TOP yang dilihat bertepatan pada masanya ini,” kata Menteri Kesihatan, Khairy.


 

TOP, jenama pencuci pakaian No 1 di Malaysia, dikilangkan oleh Southern Lion Sdn Bhd bagi pihak Lion Corporation of Japan.

 

Pengarah Urusan Southern Lion Sdn Bhd, Kazuo Mabuchi berkata, Kami menghargai segala pengorbanan dan keberanian yang ditunjukkan oleh petugas-petugas barisan hadapan, dan ingin menyampaikan rasa penghargaan tersebut menerusi hadiah berfungsi ini kerana TOP prihatin kepada anda. Pek prihatin bahan pencuci pakaian anti-virus TOP Advanced Micro-Clean Tech boleh bertahan selama lebih sebulan bagi sebuah keluarga dengan empat orang isi rumah. Kami telah bekerjasama dengan KPJ Healthcare untuk mengagihkan serbuk bahan pencuci TOP kepada individu yang telah divaksinasi. Ini merupakan cara yang positif untuk menghargai mereka yang mengambil langkah bertanggungjawab bagi melindungi diri dan semua. Kami juga akan menjalin usaha sama dengan JKJAV untuk menghargai remaja berusia 12 hingga 17 tahun yang menerima vaksin mereka. Ini merupakan satu langkah yang besar bagi kami, namun syarikat kami percaya ia mampu membantu mereka yang menerimanya.



“Kami sedang bekerjasama dengan KPJ Healthcare dalam menyumbang serbuk pencuci TOP kepada individu yang hadir bagi mendapatkan vaksin mereka. Ia merupakan cara positif dalam menghargai mereka yang mengambil langkah untuk melindungi diri dan juga orang lain. Usaha ini merupakan satu inisiatif besar kepada kami, namun syarikat percaya bahawa ia amat bermanfaat,” jelas En Mabuchi dari Southern Lion.

 

Kakitangan di enam pusat transit bagi orang gelandangan, Anjung Singgah, di Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Perak, Johor dan Sarawak juga merupakan golongan yang berisiko yang terdedah dengan virus COVID-19 kerana mereka juga merupakan barisan hadapan yang menyediakan khidmat kepada pelbagai golongan yang memerlukan.



“Kakitangan di pusat kami sentiasa berhubungan dengan mereka yang didapati positif COVID-19. Malah ada di antara mereka mengenali individu yang telah tewas melawan penyakit ini. Kami berdepan dengan risiko setiap hari, dan hanya dilindungi menerusi vaksin dan kepatuhan ketat SOP yang telah ditetapkan. Namun, kami tidak berhenti berkhidmat. Kami berasa amat gembira kerana TOP melihat, mengiktiraf serta menghargai usaha kami. Keberkesanan pencuci TOP menyingkirkan 99.9% virus, yang turut merangkumi virus COVID-19 dan Influenza A, adalah amat penting buat kami,” kata En Amir Rudin Abdul Rahman, Pegawai Operasi, Anjung Singgah, Yayasan Kebajikan Negara.

 

Mabuchi menambah, Kami berbangga kerana diberi peluang untuk memperkasakan rakyat Malaysia daripada peringkat komuniti untuk lebih peka dan prihatin menerusi inovasi TOP. Setiap kita memainkan peranan penting untuk mengambil langkah bagi mengekang penularan Covid-19 termasuk mendapatkan vaksinasi dan dos penggalak, memakai pelitup muka, menyahkumah tangan dan mencuci pakaian menggunakan bahan pencuci yang terbukti menyingkirkan virus Covid-19. Dalam semangat #KitaJagaKita, kami bersama-sama anda dalam mendepani keadaan semasa yang mencabar.

 

TOP telah memperkenalkan Bebas Melangkah sebuah video muzik penghargaan yang menyerlahkan peranan dan sumbangan barisan hadapan, kakitangan pemvaksinan dan individu yang memilih untuk mendapatkan vaksin agar mereka kekal teguh dalam mendepani COVID-19 dan sentiasa positif dalam sama-sama berusaha mengatasi pandemik ini.

 

Lagu Ini  telah ditulis dan digubah oleh Amy Bong, dan dinyanyikan oleh Amira Othman dan Irfan Harris. Tontoni video muzik tersebut di  YouTube (https://youtu.be/eJG6oZZVk5c dan kongsikan sebagai tanda sokongan anda kepada petugas barisan hadapan kita.



Read More

Hiking Bukit Genting , Balik Pulau , Penang

21 October 2021

 Hiking Bukit Genting , Balik Pulau , Penang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semua ! Hari nie Yana nak kongsikan lagi pengalaman Yana hiking . Pada kali nie Yana ke Bukit Genting yang terletak di Balik Pulau , Penang . Nak tahu dengan lebih lanjut ? Jom baca │Hiking Bukit Genting , Balik Pulau , Penang ♥


Cerita dia macam nie , nak hiking di Bukit Genting nie nak kata plan macam tak sebab minggu tu Yana dan kawan Yana bercadang nak duduk rumah saja sebab minggu sebelum tu kami dah melilau dekat belah pulau dan minggu depan pun nak ke sana lagi . So , nak lah duduk rumah jadi budak baik walaupun sekejap . Hehe .

Masa Yana scroll feed dekat Facebook Yana ada nampak posting Kak Ema dia hiking dekat Bukit Genting . Tempat tu boleh tahan cantik dan ada satu tempat tu buat Yana rasa nak sangat hiking dekat sana . Yana pun share lah posting tu dekat kawan Yana dan dia pun macam berminat maka tak jadilah nak proceed plan kami untuk stay at home pada minggu tu . 

Gambar kredit Kak Naema Salam

Seperti biasa kami selalu set pukul 7.30 pagi akan jumpa dekat masjid Seberang Jaya memang dekat situlah titik pertemuan kami since Yana tak boleh drive . Janji jer pukul 7.30 tapi sampainya pukul 7.40 lebih . Haha ! Yana lah yang lambat .

Perjalanan kami dari masjid Seberang Jaya ke Bukit Genting mengambil masa lebih kurang 30 minit sahaja kalau ikut maps lah . Senang saja nak ke sana Yana search Bukit Genting dia akan ada beberapa pilihan cari yang ada imej pintu gerbang dan banner warna hijau banner Restoran Bukit Genting in shaa allah sampai . 

Tapi kan tahu-tahu sajalah keadaan jalan dekat Balik Pulau macam mana berliku-liku ya jalannya . Harap bersabar dan berhati-hati yer . Parking tepi jalan jer in shaa allah selamat sebab jalan dekat situ tak ada lah sibuk sangat .


Trek dekat Bukit Genting , Balik Pulau sangat clear jalan konkrit saja all the way . Ramai yang cakap takut nak mai sebab ada banyak anjing dekat sini . Yes , memang ada beberapa ekor anjing dekat  sini tapi anjing-anjing tak kacau orang pun ada yang tidur ada yang buat hal sendiri just ada seekor nie daring betul  follow kami tapi dari jarak jauh la . 

Haha ! Selamat dia cantik , actually masa tu Yana dah cuak selamat ada kawan Yana dan kawan seorang lagi yang cakap rileks saja jangan lari . Anjing tu follow dari jarak jauh dan hanya suku jalan saja dia teman hehe . Trek yang Yana lalu nie akan nampak reban ayam masa mula-mula masuk tu masa tu Yana tak perasan lagi ada orang bela anak ayam dekat situ Yana hairanlah kenapa ada bau dedak kuat sangat .


Sepanjang perjalanan akan lalu dekat dusun buah-buahan . Jalan memang santai-santai saja tak perlu struggle pun just jalan dia menaik . Ada sticker penunjuk arah di sepanjang jalan , jadi memang takkan silap jalan lah . Yana rasa macam ada beberapa trail lain lah dekat Bukit Genting sebab masa kami naik tu memang tak jumpa seorang pun manusia yang hiking dekat situ . 
Agak aneh ya , sebab selalu kalau hiking memang akan jumpa at least dua atau tiga orang . Tambahan pula , tempat tu dah mula viral . Masa dekat atas baru jumpa hikers lain dan beberapa orang yang cycling .

Masa yang diambil untuk sampai ke atas takda lah lama sangat sebelum pukul 10.00 pagi  kami dah sampai . Sambil-sambil tu kami snap gambar sebagai kenangan . Macam Yana cakap tadi  , Yana nak hiking dekat sini sebab ada satu port tu memang cantik untuk bergambar . Tapiiiiii , malangnya kami tak dibenarkan masuk ke tempat tu . Menurut pekerja dekat Restoran Bukit Genting tu tempat tu khusus untuk pelanggan restoran mereka sahaja .


Walaupun agak kecewa tapi kami terpaksa akur dah memang itu rules dekat situ memandangkan itu merupakan private property . Kira alhamdulillah lah kami dibenarkan untuk naik sampai dekat restoran tu sebab view sekitar kawasan restoran tu pun boleh tahan cantik . Boleh tengok gambar Yana dekat bawah nie .




Kami pun mula berjalan untuk turun ke bawah , agak awal ya kami habiskan sesi hiking pada kali nie . 10.30 pagi kami dah sampai dekat tempat kami parking kereta . Oh ya , masa dalam perjalanan nak turun tu memang all the way view lawa ya kalau pandai boleh cari tempat cantik untuk bergambar hehe . 



Memandangkan plan kami pada hari tu hanyalah nak hiking semata-mata jadi kami pun bergerak pulanglah . Perut Yana lapar pula masa tu so , Yana ajak kawan Yana untuk brunch dekat Restoran Peladang yang hanya terletak beberapa kilometer sahaja dar Bukit Genting .

Sebelum nie Yana dah pernah makan dekat Restoran Peladang dengan rakan-rakan blogger dari Kuala Lumpur sebab tu lah Yana tahu akan kewujudan Restoran Peladang nie . Ben Ashaari pun ada tau masa tu ada ke yang tak kenal dengan Abam Sado tu ?  Heheh . Beliau lah yang offer Yana untuk follow trip mereka dekat Pulau Pinang masa tu . Makanan dekat Restoran Peladang sedap kena dengan tekak kampung dan melayu Yana nie harga pun berpatutan .



Selepas selesai makan , kami masing-masing pulang ke seberang . Yana dan kawan Yana singgah di Masjid Seberang Jaya untuk bersihkan diri walaupun track tak teruk tapi cukuplah untuk buat Yana basah lencun dengan peluh . Dah siap semua kami cuba pula ais krim gula apong yang terletak berdekatan dengan Masjid Sembilang . Sedap juga ais krim tu dan harga agak murah jugak .


Okay , itu sahaja yang Yana nak kongsikan pada kali nie . Ke mana pula Yana lepas nie ? Stay tune ! In shaa allah Yana mesti share dekat sini dengan anda semua ♥
Read More