The Upper House Hotel Baru di Batu Kawan , Penang

20 December 2020

 The Upper House Hotel Baru di 

Batu Kawan , Penang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua , pernah dengar nama hotel The Upper House ? Ala , yang terletak di Batu Kawan , Penang tu .. Haa ! Sekiranya anda semua belum pernah meh sini Yana nak ceritakan serba sedikit mengenai The Upper House hotel .. Jom baca │The Upper House Hotel Baru di Batu Kawan , Penang ♥


Sejujurnya , Yana sendiri pun baru tahu mengenai The Upper House hotel masa Yana nampak kawan blogger Yana ke sana .. Yana jadi tertarik akan hotel nie sebab reka bentuk dalamannya walaupun simple tapi nampak elegan dan stylish .. Sesuai sangat dijadikan sebagai port untuk OOTD bagi mereka yang gemarkannya .. Bagi mereka yang mengenali Yana , Yana juga suka ber OOTD di samping mengambil gambar ..


gambar kredit Blogger Barry Teh


Okay , hotel The Upper House terletak di Vervea , Aspen Vision City .. Alamat penuh hotel nie Yana akan share di hujung entri ya .. Jika Yana ditanya hotel The Upper House nie sesuai tak untuk orang berkeluarga it's depend la kalau orang tu okay dengan kawasan hotel nie macam mana pun dia akan suka tapi bagi Yana hotel nie lebih sesuai bagi mereka yang ada business trip dekat Batu Kawan ataupun bagi mereka yang nak ada me time di sana .. Terdapat juga beberapa tempat menarik di sekitar kawasan hotel The Upper House yang mungkin dapat anda lawati semasa staycation anda dekat sana ..

Antara tempat-tempat yang menarik yang Yana maksudkan adalah seperti IKEA , Design Village dan Aspen Vision City Central Island Park ..


gambar kredit IKEA Batu Kawan


gambar kredit Blogger Siti Yang Menaip

Semasa Yana berasa di hotel The Upper House Yana mengginap di bilik jenis Upper King .. Apa yang boleh Yana katakan dekat sini , ruang biliknya memang selesa walaupun saiz biiliknya agak "comel" tapi boleh jer Yana dan kawan Yana mengginap dengan selesa .. Susun atur bilik nampak kemas dan moden tandasnya juga bersih .. Jom tengok beberapa bilik lain yang terdapat di hotel The Upper House ...

UPPER KING
(selain UPPER KING turut terdapat bilik jenis UPPER TWIN)



" elegant yet comfortable room serving its purposes with amenities and facilities that will facilitate your stay"

  • dilengkapi dengan tilam 'Serta' yang mewah
  • katil sepanjang 6 kaki
  • TV pintar LG 43" UHD
  • kemudahan organik
Antara beberapa kemudahan lain yang anda boleh dapatkan ialah :










- televisyen kabel
- meja
- pengering rambut
- mini bar
- pembancuh kopi / teh
- non-smoking
- peti keselamatan bilik
- wifi percuma
- lampu picit (torchlight)

EXECUTIVE TWIN
(selain bilik jenis EXECUTIVE TWIN turut terdapat bilik EXCUTIVE KING)


" a room with practical layout that is versatile and comfortable serving luxury and convenience altogether"




  • dilengkapi dengan tilam 'Serta' yang mewah
  • katil sepanjang 6 kaki
  • TV Pintar LG 43" UHD
  • jubah mandi dan selipar
  • kemudahan organik
  • daftar masuk dan daftar keluar ekspres
  • koktel sepanjang setiap hari dari jam 5.30 petang sehingga 7.30 malam
  • kopi / teh percuma sepanjang hari di Executive Lounge
  • penggunaan bilik mensyuarat dan kemudahannya secara percuma
Antara beberapa kemudahan lain yang anda boleh dapatkan ialah :

- televisyen kabel
- meja
- pengering rambut
- mini bar
- pembancuh kopi / teh
- bilik larangan merokok
- peti keselamatan bilik
- wifi percuma
- lampu picit (torchlight)

PREMIER KING
(hanya bilik jenis PREMIER KING saja yang available)


" a room with practical layout that is versatile and comfortable serving luxury and convenience altogether"




  • dilengkapi dengan tilam 'Serta' yang mewah
  • katil sepanjang 6 kaki
  • TV Pintar LG 43" UHD
  • jubah mandi dan selipar
  • kemudahan organik
  • daftar masuk dan daftar keluar ekspres
  • koktel sepanjang setiap hari dari jam 5.30 petang sehingga 7.30 malam
  • kopi / teh percuma sepanjang hari di Executive Lounge
  • penggunaan bilik mensyuarat dan kemudahannya secara percuma
Antara beberapa kemudahan lain yang anda boleh dapatkan ialah :

- televisyen kabel
- meja
- pengering rambut
- mini bar
- pembancuh kopi / teh
- bilik larangan merokok
- peti keselamatan bilik
- wifi percuma
- lampu picit (torchlight)

Tempat Makan dan Kemudahan 

LOBI




- Lobi The Upper House nie cantik sangat .. Sebelum anda nak check-in anda kena ikut SOP yang ditetapkan seperti scan QR code di My Sejahtera dan check suhu badan anda untuk memastikan anda dalam keadaan sihat sebelum dibenarkan untuk check-in dekat  hotel The Upper House ..

DOLCE 





- Merupakan ruang makan yang selesa untuk para tetamu bersantai sambil menikmati makanan dan minuman yang lazat 

BAMBU TAPAS BAR



- Bambu Tapas Bar yang terletak di tingkat atas The Upper House menawarkan permandangan Aspen Vision City dan kawasan sekitarnya sambil menikmati minuman sejuk kegemaran anda .. Menghadap Bambu Tapas Bar adalah kolam renang di atas bumbung ..

BILIK MESYUARAT 

- Bilik Mesyuarat yang dilengkapi dengan alat audio-visual dan persembahan , tempat yang sesuai untuk mengadakan mesyuarat ataupun acara persidangan anda .. Semasa kunjungan Yana ke hotel The Upper House bilik mesyuarat nie belum lagi siap .. Jadi , Yana tak dapat nak letak gambar bilik mesyuarat yer ..

EXECUTIVE LOUNGE




- Lounge yang direka khas untuk para tetamu di tingkat Eksekutif yang menawarkan minuman seperti kopi / teh .. Di Executive Lounge juga anda boleh mengadakan mesyuarat kerana semua kemudahan untuk bermesyuarat turut disediakan di Executive Lounge ..

ROOFTOP SWIMMING POOL





- Kolam renang di atas bumbung , di mana para tetamu boleh bersantai setelah seharian sibuk sambil menikmati permandangan di sekitar Aspen Vision City yang indah 

MENU SARAPAN PAGI

Okay , ini merupakan menu untuk breakfast Yana hari tu .. Bagi Yana rasa makanan nie semua not bad boleh diterima tekak walaupun tekak Yana nie takda lah tekak orang putih sangat .. Yana paling suka dia punya Red Current muffin ... Sekiranya anda pilih untuk menikmati hidangan roti tu staf dekat situ akan tolong panaskan untuk anda ..









Okay , Yana rasa itu sahaja yang Yana nak kongsikan dengan anda mengenai pengalaman Yana semasa berada di hotel The Upper House .. Lokasi The Upper House nie memang agak sunyi tapi anda tak perlu risau ada kawalan keselamatan selama 24  jam di sana .. Jadi keselamatan anda memang terjamin .. Bagi Yana hotel The Upper House nie sangat sesuai bagi mereka yang memerlukan ruang untuk diri sendiri sebab tempat nie agak privasi dan tidak sesak ... Walaupun ianya terletak di tengah-tengah Bandar Vervea namun bebas daripada pencemaran bunyi ..

Info lanjut mengenai hotel The Upper House anda boleh rujuk maklumat di bawah :

Alamat : 22A , Jalan Vervea 10 , Aspen Vision City , Bandar Cassia , Penang , 14110 , Malaysia

No Telefon : +6045450000 / +60175385559


Facebook : The Upper House


Oh ya ! Sebelum Yana lupa dekat bawah nie Yana ada sediakan satu video ringkas semasa Yana berada di sana .. Jemputlah tengok ♥

Read More

Kenali Zakat Wang Simpanan dan Hukumnya

12 December 2020

Kenali Zakat Wang Simpanan dan Hukumnya

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua ! Anda tahu tak apa-apa mengenai zakat , dan lagi satu Yana nak tanya tahukah anda bahawa zakat nie ada pelbagai jenis ? Okay , hari nie Yana nak share info mengenai zakat iaitu Zakat Simpanan .. Nak tahu macam mana Zakat Simpanan nie ? Jom baca │Kenali Zakat Wang Simpanan dan Hukumnya ♥


(gambar kredit : Penny Appeal)

Sebelum Yana kongsikan info mengenai Zakat Simpanan Yana nak kongsikan terlebih dahulu dengan anda semua pengertian zakat .. Zakat jika ditafsirkan dari segi syarak adalah mengeluarkan harta tertentu dengan kadar tertentu mengikut syarat-syarat tertentu untuk diagihkan kepada golongan tertentu .. Manakala, dalam kedudukan dalam Islam zakat adalah salah satu rukun Islam ..



Apakah Hukum Zakat ?

Haa , yang nie Yana yakin ramai yang tahu , dah nama pun salah satu rukun Islam semestinya hukum zakat adalah WAJIB ..Jom , Yana huraikan dengan lebih lanjut mengenai hukum zakat agar anda semua dapat fahaminya dengan lebih jelas .. Zakat adalah Fardhu Ain ke atas setiap orang Islam yang memenuhi segala syarat wajib ..  Oleh itu , jika seseorang muslim yang mengingkari kefardhuan zakat boleh mengakibatkan murtad .. Manakala , individu musim yang meninggalkan zakat tanpa mengingkari kewajipannya adalah berdosa besar .. Adalah menjadi tanggungjawab pemerintah untuk menguruskan kutipan dan agihan zakat ..



Jenis-Jenis Zakat Simpanan 

Terdapat 4 jenis zakat simpanan iaitu :

  1. Zakat Simpanan Tetap
  2. Zakat Simpanan Biasa 
  3. Zakat Simpanan Dalam Satu Akaun 
  4. Zakat Simpanan Dalam Beberapa Akaun
Zakat Simpanan Tetap 

Apabila sesuatu simpanan tetap  itu telah genap setahun dan jumlahnya melebihi daripada paras nisab (nilai 85 gram emas) , maka WAJIB dikeluarkan zakat sebanyak 2.5% daripada jumlah wang simpanan tersebut 

Zakat Simpanan Biasa 

Ianya adaalah dikira berdasarkan kepada jumlah baki pada hujung haulnya 

Zakat Simpanan Dalam Satu Akaun 

Jika sesuatu simpanan itu telah genap setahun dan pada hujung haul (setelah ditolak faedah yang ada dalam tempoh tersebut) adalah melebihi paras wajib maka seeorang itu WAJIB untuk mengeluarkan zakat atas wang simpanan ..

Zakat Simpanan Dalam Beberapa Akaun 

Jika seseorang itu mmempunyai beberapa akaun simpanan , maka baki pada hujung haul dari setiap akaun simpanan tersebut  mestilah dicampurkan untuk mengira zakat walaupun mungkin jika dikira satu-satu akaun , baki hujung haulnya tidak mencukupi nisab ..





Cara Pengiraan Zakat Simpanan Tetap/Simpanan Biasa/Simpanan Dalam Satu Akaun 

Kaedah Taksiran : Baki Hujung Haul - Faedah / Konvensional x 2.5%

Contoh Kiraan : RM19,900.00 - RM400.00 x 2.5% = RM487.50.00

Cara Pengiraan Zakat Simpanan Dalam Beberapa Akaun 

Kaedah Taksiran : Buku Akaun 1 + Buku Akaun 2 + Buku Akaun 3
                                 = Jumlah Baki Hujung Haul + Jumlah Baki Hujung Haul + 
                                Harta Lain + Berasaskan Nisab Emas x 2.5%

Contoh Kiraan : RM4,400.00 + RM1,000.00 +RM15,000.00 = RM20,400.00
                             RM20,400.00 + RM12,000.00 x 2.5% = RM810.00


Kempen Galakan Berzakat 

Okay , untuk pengetahuan anda semua sekarang nie Lembaga Zakat Selangor sedang menganjurkan satu kempen iaitu "Kempen Galakan Berzakat" untuk info lanjut anda boleh rujuk gambar dekat atas tu ..

Terlanjur Yana dah kongsikan mengenai zakat simpanan dan bagaimana cara pengiraannya Yana juga nak kongsikan dengan anda semua satu dalil yang mewajibkan zakat :


" Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk) dan doakanlah untuk mereka , kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka ,(ingatlah) Allah Maha Mendengar Lagi Maha Mengetahui "

- Surah At-Taubah (ayat 103)


Sekian sahaja perkongsian Yana menngenai Zakat Simpanan .. Sejujurnya , Yana sendiri baru tahu mengenai Zakat Simpanan nie .. Jadi , Yana harap dengan perkongsian Yana yang tidak seberapa nie dapatlah memberi manfaat kepada anda semua ♥

untuk maklumat lanjut anda boleh rujuk :



Instagram : zakatselangor
Read More