Saigon Bowl Penang Makanan Berkonsepkan Vietnam

17 October 2020

 Saigon Bowl Penang Makanan Berkonsepkan Vietnam

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semuaa ! Okay , sekali lagi Yana bersiaran dekat sini .. Hari nie Yana nak kongsikan dengan anda semua satu restoran di Penang yang menyajikan makanan ala ala vietnam gitu .. Nak tahu Yana suka atau tak dengan restoran nie ? Jom baca │Saigon Bowl Penang Makanan Berkonsepkan Vietnam ♥


Saigon Bowl Penang merupakan restoran yang Yana maksudkan tu , Saigon Bowl Penang terletak di The Whiteaways Arcade , Lebuh Pantai .. Senang saja nak cari restoran nie sebab dia terletak di tenngah-tengah pekan Penang .. Semua makanan dan minuman mostly berkonsepkan ala ala Vietnam .. Harganya pula , in shaa allah mampu milik .. Yana nak cakap murah pun tidak mahal sangat pun tidak ..



Yana sebenarnya dah dua kali ke Saigon Bowl nie , masa mula-mula Yana ke sana sekadar nak mencuba makanan dan minuman dekat sini .. Alhamdulillah , Yana berpuas hati dengan makanan dan minuman yang dihidangkan servis pun memuaskan.. Apa yang membuatkan Yana suka dengan Saigon Bowl Penang nie ialah keadaan restorannya yang bersih , selesa dan cantik .. Susun atur barang-barang dekat sini kemas dan kepada mereka yang gemarkan sesi OOTD macam Yana sinilah tempat yang perlu anda kunjungi ..

MILKY CHICKEN ♥


Milky Chicken nie nampak saja tau simple and macam sikit saja kan ? Padahal sangat mengenyangkan tau .. Kalau nak ikut dekat menu dia memang didatangkan macam nie saja kalau anda nak tambah sambal dengan sup kena tambah duit sikit .. Milky Chicken nie sedap sangat kalau makan dengan sup dan sambal dia .. Yana sebenarnya tak suka dengan telur separuh masak macam tu tapi Yana hairan haritu boleh pula Yana makan sampai licin ..

ICED VIETNAMESE COFFEE ♥


Iced Vietnamese Coffee nie Yana pilih sebab Yana memang penggemar kopi .. Selalunya Yana jarang order minuman bersusu kalau makan makanan berat seperti nasi tapi Yana taktau kenapa Yana nak sangat cuba Iced Vietnamese Coffee nie haritu .. Yana tak menyesal pilih kopi nie sebab bau dia wangi sangat dan tak terlalu manis dia macam light-light saja rasanya ..

VIETNAMESE EGG COFFEE ♥


Vietnamese Egg Coffee nie merupakan pilihan kawan Yana sebab Yana tak berapa sangat dengan hidangan yang ada telur nie Yana takut ada bau tapi kalau nak rasa sikit tu boleh la .. Rasa dia sangat creamy .. Jadi , kepada sesiapa yang suka kopi yang macam nie Yana rekemen anda untuk cuba Vietnamese Egg Coffee nie ..


Haaa inilah makanan dan minuman yang Yana order masa first visit ke Saigon Bowl Penang .. Yana berpuas hati sangat dengan kesemuanya ♥ Sambal dia paling best , walaupun agak pedas  tapi serius sedap cuma masa nie kan Yana order Iced Vietnamese Coffee so tak boleh lah nak minum banyak sangat selagi nasi tak habis takut muak heee ..

PHO BEEF COMBO ♥ 
Pho with australian sliced ribeye , brisket , and beef ball in signature beef broth



Pho Beef Combo nie Yana pilih masa Yana repeat makan dekat Saigon Bowl Penang .. Masa mula tu Yana tak berani nak cuba sebab takut rasa dia tak kena dengan tekak tapi orang kata kena try pho dia sedap katanya .. Jadi , Yana pun gamble sajalah dengan harapan sedap pho nie .. Alhamdulillah rasa dia sedap dan banyak juga kuantiti dia puas lah makan ada sambal diberi sekali dengan Pho Beef Combo nie ..

VIETNAM SUMMER ♥
Cold brew Vietnamese tea served with seasonal lychee and lime 


To be honest , Vietnam Summer nie sangat refreshing cumanya gelas tu comel sangat haha .. Yana pula sejenis kuat minum air kalau nak diikutkan segelas comel macam nie  memang tak cukup bagi Yana tapi rasa dia memang best ♥

BEEF RICE (Bo Luc Lac) ♥



Beef Rice nie merupakan pilihan kawan Yana , pada awalnya Yana pun berminat nak try hidangan nie tapi Yana proceed dengan memilih Pho Beef Combo dahulu mungkin next visit Yana boleh cuba hidangan nie pula ..Beef Rice nie memang macam dalam gambar saja hidangannya dan ada sambal .. Portion dia boleh dikatakan besar juga memang kenyanglah kalau makan ..


Okay nie yang Yana pilih for my second visit memang nie merupakan kombinasi yang sempurna lah .. Daging dia banyak tau memang puas makan Pho Beef Combo nie ♥

VANILLA PUDDING with PALM SUGAR ♥


Last but not least , Vanilla Pudding with Palm Sugar menjadi pencuci  mulut pilihan Yana .. Rasa dia sama saja  macam vanilla pudding lain yang Yana pernah makan sebelum nie .. Sedap ke tidak ? Semestinya sedap , kalau tak sedap Yana tak kongsi dengan anda semua dekat sini .. Hehehe ..

Okay , Yana rasa itu sahaja daripada Yana mengenai pengalaman Yana makan di Saigon Bowl Penang jangan risau ya makanan yang disajikan dekat sini adalah HALAL semuanya .. Info lanjut anda boleh rujuk maklumat di bawah :

Alamat : 20A&B , The Whiteaways Arcade , Lebuh Pantai , 10300 Penang , Malaysia
No Telefon : 04-2638611
Facebook : Saigon Bowl
Instagram : saigonbowlpg

Read More

Mudahnya Membeli-belah di PG Mall Semuanya di Hujung Jari

16 October 2020

 Mudahnya Membeli-belah di PG Mall Semuanya di Hujung Jari

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua , Yana pasti bahawa PGMall bukanlah lagi satu nama asing bagi mereka yang gemarkan shopping secara atas talian .. Hari nie Yana nak kongsikan berita yang best mengenai PG Mall khusus bagi mereka yang suka sangat online shopping .. Jom baca │Mudahnya Membeli-Belah di PG Mall Semuanya di Hujung Jari ..


Okay , kalau anda semua nak tahu PG Mall merupakan salah satu platform e-dagang Malaysia yang wujud sejak tahun 2017 lagi .. Selain itu , PG Mall adalah satu-satunya platform e-dagang tempatan di Malaysia dan PG Mall juga telah disenaraikan sebagai laman web e-dagang nombor 3 teratas di laporan pandangan Iprice .. Apa yang menariknya , PG Mall menerima semua jenis pembayaran secara e-wallet ! Sejak kena PKPB nie molek sangatlah kalau anda semua “STAY AT HOME” dan lakukan pembelian semuanya secara atas talian dapat pada masa yang sama anda dapat jimat masa dan tenaga juga ..

Oh ya , sebelum Yana lupa Yana nak bagitau nie yang sekarang PG Mall sedang melangsungkan 5 kempen iaitu , Kempen Proudly Local , Public Bank , Maybank QRPay , Huawei dan juga Oppo .. Kempen-kempen ini dapat menjimatkan wang anda dan juga anda berpeluang untuk menerima cashback .. Nak tahu dengan lebih lanjut lagi ? Teruskan membaca yer ..

Kempen Proudly Local

Kempen Proudly Local nie bertujuan untuk kita sokong produk buatan tempatan.. Kempen ini mula berlangsung pada bulan Julai sehingga bulan Disember 2020 .. Antara faedah yang anda akan dapat dengan kempen ini ialah :

-          Kupon kod :KBBM20 OFF dengan setiap pembelian minima RM50

-          Kupon kod :KBBM30 OFF dengan setiap pembelian minima RM100

Apa yang anda boleh beli ya? Okay sebenarnya ada banyak yang anda boleh beli dengan kempen “PROUDLY LOCAL” nie seperti barang keperluan harian seperti makanan , sabun , dan pelbagai lagi barang kelengkapan rumah .. Sekiranya anda semua nak tahu dengan adanya kempen sebegini secara tak langsung kita dapat sokong barangan keluaran tempatan #BarangBaikBarangKita

Klik Sini : KEMPEN PROUDLYLOCAL


Kempen Public Bank

Kempen Public Bank pula bermula pada 5 Oktober sehingga 31 Disember 2020 .. Tawaran ini khusus bagi mereka yang baru nak buka akaun Public Bank , kalau rajin tu apa kata anda layari laman sesawang Public Bank banyak ganjaran yang anda akan perolehi .. Antara faedah yang anda akan dapat ialah : diskaun sebanyak 20% dengan pembelian minima sebanyak RM30 (terhad sehingga RM20)


Kempen Maybank QRPay

Kempen Maybank QRPay pula bermula 12 Oktober sehingga 11 November 2020 .. Kempen ini khas untuk pembeli barau SAHAJA anda akan dapat faedah seperti :

  • Nikmati pulangan tunai sebanyak RM3 dengan pembelian minima RM1
Namun begitu , terdapat beberapa terma dan syarat iaitu
Pembayaran mestilah menggunakan  Maybank QRPay atau MAE

-   Tawaran ini sah untuk pengguna baru PG Mall SAHAJA yang membuat pembelian produk yang tersenarai di PG Mall 

-   Promo kod ENJOY3 mestilah disertakan semasa proses “CHECKOUT” untuk anda menikmati potongan harga sebanyak RM3 dengan pembelian minima RM15

Sah untuk semua store KECUALI ; Aurora Italia , PG Jewel , PG Mart , PG Gold Museum dan E-Ticket / Vouchers ..

Kempen Huawei

Manakala Kempen Huawei nie khas buat pengguna baru SAHAJA .. Anda dapat menikmati potongan harga sebanyak RM3 dengan setiap pembelian minima RM15 .. Tawaran ini sah dilakukan di aplikasi Huawei Member Centre

Kempen Oppo

Last but not least , Kempen Oppo pula sah bermula 5 Oktober sehingga 31 Disember 2020 juga hanya bagi pengguna baru SAHAJA .. Anda boleh menikmati potongan harga RM3 dengan setiap pembelian minima RM15 .. Tawaran ini sah di aplikasi Oppo ..

Fuh , menarik bukan kelima-lima kempen dekat atas tu ? Yana sendiri pun tergoda dan dah mula scroll-scroll website PG Mall untuk tengok apa barang menarik yang boleh Yana beli .. Anda pun apa tunggu lagi ? Cepatlah scroll website PG Mall tu banyak tau barang-barang best yang anda boleh beli dekat sana .. Musim-musim covid nie apa kata anda minima kan keluar sana sini jomlah shopping dekat PG Mall jer ..

Untuk maklumat lanjut anda boleh rujuk dekat sini :

Website: PG Mall

Facebook: www.facebook.com/PGMallMalaysia


Instagram: www.instagram.com/pgmall.my/

Telegram: https://t.me/pgmallofficial001

#PGMall #PublicBank #MaybankQRPay #Huawei #Oppo #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #BarangBaikBarangKita #PGMall4u


Read More

Foot Reflexology di The Spacation DoubleTree Resort by Hilton Penang

15 October 2020

Foot Reflexology di The Spacation 

DoubleTree Resort by Hilton Penang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii .. Okay hari nie  Yana nak kongsikan pengalaman Yana semasa berada di The Spacation DoubleTree by Hilton Penang .. Ini merupakan kali pertama Yana ke spa walaupun sebelum nie ada beberapa kali juga Yana terfikir nak ke spa tapi takda rezeki lagi .. Alhamdulillah , akhirnya Yana berjaya juga memanjakan diri Yana di The Spacation .. Nak tahu tak apa yang best mengenai The Spacation ? Jom baca │Foot Reflexology di The Spacation DoubleTree Resort by Hilton Penang


Okay , bagi mereka yang tidak pasti di mana letaknya The Spacation nie Yana nak bagitau yang The Spacation nie terletak di dalam DoubleTree by Hilton Penang di tingkat satu  .. Setibanya Yana di sana Yana disambut oleh staf The Spacation dengan baik sekali dan ramah pula tu .. Yana  kemudian dibawa  ke tingkat satu di mana letaknya The Spacation .. Sebelum Yana memulakan rawatan Yana dikehendaki mengikut kesemua SOP yang disarankan kerajaan seperti isi maklumat Yana ataupun boleh scan QR Code dengan menggunakan aplikasi MySejahtera .. Kemudian , Yana dikehendaki memakai hand sanitizer .. 








Selesai semua tu Yana dibawa ke bilik Foot Reflexology kerana Yana telah memilih rawatan nie .. Apa yang menarik dengan Foot Reflexology nie anda akan dibawa ke satu bilik yang mana anda dapat menikmati permandangan laut dan langit yang biru which is sangat memukau bagi Yana .. Pantai Batu Ferringhi betul-betul terletak bertentangan dengan bilik Foot Reflexology .. 


Di The Spacation terdapat 3 jenis bilik iaitu Single Room , Couple Room dan Foot Reflexology .. Ketiga-tiga bilik ini memang mengadap permandangan cuma dari angle yang berlainan .. View paling best anda boleh tengok dekat Foot Reflexology .. 

Tujuan Yana ke The Spacation adalah untuk mendapatkan urutan Foot Reflexology .. Anda boleh memilih tahap urutan sama ada lembut , sederhana atau kuat .. Yana telah memilih urutan level sederhana .. Sesi Yana lebih kurang sejam kalau tak silap Yana memang best sangat tau .. Urutan dia memang terasa staf pun ramah sambil diurut Yana diajak berbual barulah tak bosan nak pula bilik Foot Reflexology tersergam indah dengan view Pantai Batu Ferringhi .. Sambil Yana diurut Yana diberi neck pillow untuk dipakai selesa sangat rasanya sebab ianya dipanaskan terlebih dahulu sebelum diberi untuk Yana pakai ..

SINGLE ROOM

Single Room nie agak besar walaupun untuk seorang ya .. Terdapat pelbagai kelengkapan seperti tuala ,sikat rambut , pengikat rambut sabun dan macam-macam lagi .. Selain itu , bilik ini juga dilengkapi dengan singki dan bilik mandi ..



COUPLE ROOM

Couple Room nie sangat sesuai bagi mereka yang nak ada quality time dengan pasangan masing-masing dengan alunan muzik romantik dan suasana sangat menenangkan .. Couple Room juga turut dilengkapi dengan peralatan yang sama di Single Room , singki dan bilik mandi turut disediakan ..




FOOT REFLEXOLOGY

Foot Reflexology menjanjikan "a million dollar view" .. Hal ini demikian kerana di sini  anda dapat melihat pantai dan langit yang biru yang mana merupakan suatu permandangan yang sangat mahal dan hanya boleh didapati di spa The Spacation ♥






Antara pakej-pakej urutan yang anda boleh dapatkan di The Spacation ialah :
  • Sejuk Badan
  • Buang Angin
  • Manja-Manja
  • Raja dan Ratu Sehari
  • Spa Samplers
  • A Day in Paradise
  • Local Favourite



Manakala jenis-jenis urutan pula adalah seperti berikut :
  • Traditional Malay Massage 
  • Herbal Hot Compress Massage
  • Hot Stone Massage
  • Foot Reflexology
  • Back Massage
  • Neck , Shoulder and Head Massage

Selain itu terdapat juga rawatan untuk badan seperti :
  • Body Scrub 
  • Body Wrap
  • Hair Creme Bath


Manakala rawatan untuk muka adalah seperti yang di bawah :
  • Mini Facial
  • Aromatherapy Facial
  • Calming Facial
  • Jade and Pearl Facial
  • Anti Aging Facial 


Last but not least , di The Spacation juga anda boleh lakukan rawatan kuku .. Terdapat 4 jenis semuanya :
  • Express Manicure / Pedicure
  • Basic Manicure / Pedicure
  • Spa Manicure / Pedicure
  • Foot / Hand Treatment


Oh yaa , sebelum Yana lupa si manja anda juga berpeluang untuk memanjakan diri di The Spacation kerana terdapat beberapa pakej yang sesuai untuk mereka di sini .. Antaranya :




  • Tropical Body Scrub 
  • Chocolate Body Mask
  • Kids Facial
  • Body Massage
  • Glitter Hands and Nail Feet Polish
  • Foot Massage 

Yana difahamkan di The Spacation turut menjual beberapa barang yang digunakan untuk sesi urutan dan rawatan .. Barang yang turut dijual ialah Herbal Neck Pillow dan Eye Pillow sebenarnya ada lagi beberapa barang lain tetapi mereka lebih memfokuskan Herbal Neck Pillow dan Eye Pillow .. 

Herbal Neck Pillow







Kebaikkan Herbal Neck Pillow :
  1. melegakan ketegangan otot / kekejangan / sakit bahu
  2. merangsang peredaran darah
  3. melegakan sakit period
Cara penggunaan Herbal Neck Pillow , panaskan Herbal Neck Pillow selama 2-3 minit mengikut tahap  kepanasan yang dinginkan ..

Info : Penutup bantal boleh dicuci untuk tuujuan kebersihan tetapi kandungan dalam bantal hendaklah sentiasa dalam keadaan kering .. Jangan basuh bantal tersebut , cuma perlu basuh penutupnya sahaja ..

Eye Pillow




Kebaikkan Eye Pillow :
  1. melegakan mata yang gatal, gatal pedih mata disebabkan oleh pendedahan terlalu lama menonton televisyen , mengadap komputer terlalu lama dan banyak terdedah dengan gajet 
  2. menenangkan saraf,  menenangkan fikiran dan mengimbangkan badan
  3. mengurangkan lingkaran hitam dan bengkak di sekitar mata
Cara penggunaan Eye Pillow , biarkan di dalam peti sejuk dengan menggunakan bekas atau beg yang boleh dizip .. Titiskan setitik minyak pati lavender boleh ditambah untuk kesan yang lebih menenangkan .. Boleh tahan selama 2 tahun ..

Sekarang di The Spacation mereka sedang mengadakan promosi BUY 5 GET 50% OFF !! Tawaran ini sah sehingga 18 Disember 2020 sahaja .. Info lanjut anda boleh rujuk gambar di bawah ..



Garis Panduan Spa :

Tempahan haruslah dibuat terlebih dahulu .. Pastikan anda tiba 10 minit lebih awal sebelum waktu temujanji .. Sekiranya anda hendak membuat pembatalan , pastikan anda membuat tiga jam lebih awal sebelum waktu temujanji .. 50% daripada harga rawatan akan dicaj sekiranya anda gagal berbuat demikian ..


Okay , Yana rasa sampai sini sajalah Yana nak kongsikan mengenai pengalaman Yana semasa berada di The Spacation .. Untuk info yang lebih lanjut anda boleh rujuk maklumat di bawah :

Website : www.thespacation.com
Facebook : The Spacation
Instagram : thespacation
e: info@thespacation.com



Read More