Tokma Malay Kitchen Berkonsepkan Makanan Tradisi Melayu



Tokma Malay Kitchen Berkonsepkan Makanan Tradisi Melayu

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua ! Lama jugak Yana tak bersiaran dekat sini .. Almaklumlah , tak selalu mood rajin menaip nie ada dalam diri seketul Yana .. Hehehe .. Okay , hari nie Yana nak share satu restoran melayu yang  terletak di Pulau Pinang berkonsepkan makanan tradisi melayu .. Nak tahu apa yang menarik episod makan-makan Yana kali nie ? Jom baca │Tokma Malay Kitchen Berkonsepkan Makanan Tradisi Melayu ♥

Sebenarnya , dah lama Yana berkunjung ke Tokma Malay Kitchen nie cuma baru hari nie Yana terlintas nak share dengan anda semua mengenai pengalaman Yana semasa menikmati hidangan makanan tradisi melayu di Tokma Malay Kitchen .. Tokma Malay Kitchen nie terletak di 249 Jalan Kimberley juga berdekatan dengan Chowrasta ..Sebelum Yana dan kawan-kawan Yana makan tengah hari di Tokma Malay Kitchen kami terlebih dahulu ke Chowrasta sebab kami sampai agak awal manakala waktu operasi bermula pada jam 12 tengah hari kalau Yana tak silap ..

*kredit facebook Tokma Malay Kitchen*

RENDANG AYAM TOKMA 


Okay nie merupakan menu pilihan kawan Yana Rendang Ayam Tokma , pada awalnya Yana juga macam teringin nak pilih menu nie akan tetapi Yana takut kalau rendang ayam nie tak memenuhi piawai rendang ayam macam yang Yana nak .. Hehehe .. Akan tetapi sangkaan ternyata meleset sama sekali sebab Rendang Ayam Tokma nie sedap sangat kuantiti isi ayam juga banyak memang puaslah makan .. So , Yana memang rekemen Rendang Ayam Tokma nie ♥

ASAM PEDAS IKAN TALAPIA MERAH


Hidangan Asam Pedas Ikan Talapia Merah merupakan menu yang menjadi pilihan Yana .. Antara sebab kenapa Yana pilih asam pedas nie sebab Yana teringin sangat nak makan asam pedas tumis masa tu , kalau dekat rumah nie mimpilah nak makan asam pedas tumis sebab ayah Yana tak gemar asam pedas tumis nie .. Bagi Yana , Asam Pedas Ikan Talapia Merah nie tak memenuhi piawai asam pedas yang Yana dambakan sebab rasa masam ,pedas dan masin dia light-light saja .. Yana harapkan asam pedas tu memang betul-betul pedas dan masam tu , mungkin mereka mengambil langkah selamat sebab tak semua orang boleh makan pedas tapi semua orang boleh saja makan makanan yang kurang pedas .. Isi ikan sangat banyak sampai boleh ratah , tapi masa tu Yana dah tak mampu meratah sebab terlalu kenyang .. Yana nak rekemen tu tak sangatlah asam pedas nie tapi kalau anda nak cuba Yana tak halang sebab ada juga rasa bukan tasteless terus ..

MEE KARI


Mee kari nie pilihan kawan Yana , Yana tak dapat nak describe sepenuhnya mengenai mee kari nie sebab Yana sekadar rasa kuah dia sahaja .. Erm , daripada segi presentation memang menarik nampak lazat kuah pun pekat cuma ada rasa manis Yana kalau makanan yang sepatutnya ada rasa pedas , masam dan masin sekiranya hadir rasa manis Yana memang surrender sebab Yana tak suka .. Manis yang Yana boleh terima dalam masakan kuih-muih or pencuci mulut , minuman ,ais krim dan yang sewaktu dengannya .. Hahaha ! Nak rekemen tak berani tapi kalau nak cuba Yana tak halang sebab citarasa setiap orang berbeza-beza ..

CEMPEDAK CREME BRULEE


Last but not least , Cempedak Creme Brulee sebagai hidangan pencuci mulut .. Yana tak boleh nak describe sebab Yana memang tak rasa langsung Yana kenyang sangat masa tu sesudu pun Yana dah tak mampu nak rasa .. According to kawan Yana rasa dia sedap acceptable lah kiranya .. Bau dia memang wangi cuma Yana saja dah tak larat nak makan ..Hahaha !

Okay sekian saja perkongsian pengalaman Yana semasa makan tengah hari di Tokma Malay Kitchen , Penang .. Banyak lagi hidangan menarik yang anda boleh nikmati dekat Tokma Malay Kitchen nie .. Oh ya , sebelum Yana lupa Tokma Malay Kitchen selesa lah walaupun agak kecil actually ada dua tingkat tapi masa Yana ke sana hanya bahagian bawah sahaja yang dibuka .. So , to be honest Yana recommended TOKMA MALAY KITCHEN ♥

TOKMA MALAY KITCHEN
Emel : crafterdrinks@gmail.com
No Telefon : 014-3048943
Instagram : tokma_malaykitchen
Alamat : 249,Kimberley Street,10100 Georgetown 


Author image
The Author

Lyana Ishak

0 Comments