Rawatan Pertama di MBH Medispa Sungai Petani

25 April 2017

Rawatan Pertama di MBH Medispa Sungai Petani

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semuaaa .. Okay hari nie Yana nak bercerita sikit mengenai pengalaman Yana buat treatment di MBH Medispa Sungai Petani .. Kalau nak buat sebarang rawatan pon kena buat appointment dulu tau .. Sebab MBH Medispa nie sentiasa sesak dengan pelanggan .. Yana dan kawan Yana  hampir - hampir saja tak dapat disebabkan beberapa miscommunication .. Tapi semuanya dapat diatasi .. Kami dapat buat treatment lebih kurang pada pukul 4 petang sampailah pukul 6.30 petang kalau tak salah Yana .. Yana dapat buat treatment nie sebab April lepas Yana ada dijemput untuk untuk menulis review mengenai grand opening MBH Medispa di Sungai Petani .. Selepas selesai task tu setiap blogger yang hadir diberi voucher sebanyak RM 1000 ..


Okay , mula-mula Yana dan kawan Yana diminta untuk isi borang .. Dalam borang tu dia minta keterangan peribadi kita , dan dalam borang tu juga kita diminta untuk tanda tangan sekiranya berlaku apa-apa pihak MBH Medispa tidak akan bertanggungjawab .. Dekat situ ada tertulis siapa yang boleh dan tidak boleh membuat rawatan dekat situ .. Bukan apa sekiranya ada yang sakit darah tinggi , darah rendah ke kencing manis ke sakit jantung ke memang tak sesuai lah untuk terima rawatan daripada MBH Medispa .. Lepas dah isi borang staf dekat situ memulakan dengan analisis jenis kulit kami ..


Apa yang awak semua nampak dalam gambar kat atas tu .. Kulit wajah Yana sedang dianalisis .. Selepas selesai sesi analisis staf MBH Medispa bagi tahu yang Yana mengalami masalah pori terbuka agak besar , masalah jerawat dari dalam dan masalah kulit kering .. Yana boleh pilih mana-mana treatment yang Yana nak sebab hampir semua treatment yang ada di situ sesuai dengan masalah kulit Yana .. Okay selepas Yana bincang dengan staf dekat situ Yana putuskan untuk ambil Mudnetic Detox Facial , Luminious Skin Treatment dan MBH Bubble Facial , Yana diberitahu bahawa MBH Bubble Facial merupakan yang terbaru .. 

staf MBH Medispa memberi penerangan mengenai masalah kulit



Okay ,, selepas selesai dengan analisis kulit dan selesai memilih treatment yang kami nak .. Yana dan kawan Yana dibawa ke bilik yang nak dibuat rawatan tu .. Kebanyakkan rawatan dekat sini menggunakan mesin .. Mula - mula dia cuci dahulu muka Yana , remove make up Yana .. Selepas dah selesai dia buat urutan dekat muka Yana dengan menggunakan mesin .. Selepas urutan muka selesai dia steam muka Yana dengan bertujuan untuk membuka pori muka Yana .. Lepas dah settle part steam staf MBH vacum Yana punya white head masa nie tak sakit sangat .. Lepas tuuuuu , haa dia picit white head Yana sakit uii .. Nak pulak dekat tepi-tepi hidung tuu sakitnya Tuhan saja yang tau .. Heheh okay Yana overrr .. Lepas dah selesai picit Yana punya white head sekali lagi dia vacum sel kulit mati Yana .. Tak sakit proses proses men vakum sel kulit mati tu , sakit lagi masa dia picit white head menitis air mata Yana =P ..




Okay , selepas dah selesai dengan men vakum tadi proses seterusnya dia letak mud dekat muka Yana dan dibiarkan selama lebih kurang 10-15 minit .. Mud tersebut bukan dicuci macam biasa tetapi disedut menggunakan magnet .. Haa , mesti hairan kan macam mana tu ? Tak apa diakhir entri Yana akan tunjukkan .. =) Selepas cukup 15 minit kalau tak salah Yana staf MBH Medispa menggunakan live magnet untuk menarik mask mud dekat muka Yana tadi disusuli dengan urutan muka .. Dua langkah terakhir ialah penggunaan mesin LED untuk wajah dan pemakaian soothing lotion , dan juga pelindungan UV ..  Siapppp !! Yana rasa ringan dan bersih saja muka Yana selepas rawatan Mudnetic Detox Facial lagi dua treatment menanti Yana .. Mungkin dalam bulan puasa atau selepas raya lah pulak Yana pi .. Jangan risau semestinya Yana akan update dekat sini ..

Okay dekat bawah nie Yana ada sertakan sedikit maklumat mengenai Mudnetic Detox Facial ..

Apakah itu Mudnetic Detox facial?
.

.
• Mudnetic Detox Facial ialah rawatan terbaru di MBH Medispa yang unik kerana ia bersifat magnetic dan mempunyai kuasa detox.
.
.
Apa istimewanya rawatan ini berbanding rawatan lain?
.
.
Istimewanya rawatan ini ialah kerana ada dua perkara asasnya iaitu pertama
.
.
(1) sifat bahannya yang unik iaitu bersifat magnetic dan kedua
(2) khasiat utama rawatan ini iaitu menyingkirkan toksin pada wajah untuk pembersihan wajah yang maksimum dan dapat meneutralkan wajah yang selama ini penuh dengan kotoran yang berasid.
.
.
Bagaimanakah rawatan ini dilakukan?
.
.
Rawatan detox wajah yang lengkap bermula dari :
• mencuci wajah,
• urutan seluruh wajah,
• proses steamer,
• vacuum wajah,
• proses extraction,
• pemakaian sodium chloride
• mesin microdermabrasion,
• pemakaian magnetic mud mask selama 15 minit,
• menggunakan live magnet untuk menarik masker dari wajah,
• urutan wajah,
• penggunaan mesin LED untuk wajah,
• Memakai soothing lotion dan pelindung UV.
.
.
Apakah fungsi magnet di dalam rawatan ini?
.
.
Live magnet digunakan untuk menarik masker lumpur yang telah menyerap semua toksin dan kekotoran dari wajah. Rawatan ini menggunakan kaedah “menarik” kekotoran kerana mahu menghalang kekotoran dari tersumbat semula ke dalam liang roma. Kaedah ini amat penting untuk kuasa pembersihan wajah yang maksimum.
.
.
Kak mie cakap tos terang tau, korang buat la apa rawatan sekalipun, skincare mahal nauzubillah tapii tapii tapiii KALAU MUKA TAK DETOX, DENGAN SISA MERKURI YANG HAMPA PENAH PAKAI DULU MASIH TAK HILANG, confirm pasti lagi wajib korang punya muka TAKKAN ADA RESULT!
.
.
Sooo detox muka paling wajib paling kak mie suggest untuk dapatkan best result untuk next next treatment taw.
.
( nie Yana ambil daripada page MBH Medispa Sungai Petani , untuk keterangan lanjut awak semua boleh refer dekat sini MBH Medispa Sungai Petani )

Tadi Yana cakap nak tunjuk cara staf MBH Medispa gunakan live magnet untuk menarik mask kan ?



Sekian sahaja pengalaman Yana melakukan Mudnetic Detox Facial di MBH Medispa Sungai Petani .. Nanti Yana akan kongsikan pengalaman Yana yang seterusnya .. =)




LOKASI MBH MEDISPA SUNGAI PETANI ..

Read More

Pelancaran Empat Menu Baru di Caffe Bene

18 April 2017

Pelancaran Empat Menu Baru di Caffe Bene

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semuaaa .. Sekali lagi Yana bersiaran .. Hehe .. Okay , malam nie Yana nak cerita sikit mengenai food review yang Yana ada join pada hari Sabtu yang lalu di Caffe Bene , Gurney Paragon, Penang .. Sebenarnya kan , Caffe Bene sekali lagi melancarkan beberapa menu baru bermusim untuk cafe nya .. Kali nie menu barunya hasil gabungan mangga dan Nutella .. Yummyyyy ! Terdapat 4 menu baru yang telah diperkenalkan oleh Caffe Bene iaitu Mangotella Bingsu , Mango Yogurt Bingsu , Mangotella Waffle dan Mangtella Smoothie .. Serius Yana cakap , keempat-empat menu baru nie sangat sedap dan awak semua wajib cuba tauuuu ..

caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak

Oh ya , mesti akan ada yang tanya .. Bingsu tu apa ? Hehehe .. Yana diberitahu Bingsu merupakan ais kacang versi korea .. Sebenarnya semua nie bukan ais krim tau , tetapi ais kisar ala-ala ais kacang tu lah cuma topping dan ingredient dia berbeza .. Yana takmau cakap banyak meh Yana nak kenalkan satu per satu menu bermusim baru yang terdapat di Caffe Bene .. 

caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak
MANGOTELLA BINGSU


Mula-mula sekali Yana nak kenalkan Mangotella Bingsu .. Seperti yang awak semua boleh nampak dalam gambar nie untuk topping ada ais krim yogurt yang disirami dengan coklat Nutella .. Sekeliling tu disusun dengan buah mangga yang dipotong dadu .. Banyak tau mangga dia .. Mangga dia okay-okay saja tak masam sangat dan tak manis sangat bila dimakan bersama dengan Nutella yang terdapat dalam Mangotella Bingsu nie dia jadik natural sebab rasa masam yang light .. light daripada mangga tu campur dengan manis Nutella .. Kalau awak perasan , dekat tengah tu ada layer berwarna coklat Yana rasa itu oreo yang dikisar kot lupa pulak Yana nak tanya hari tu .. Selain mangga terdapat jugak mix nuts dalam tu .. Kacang mahai uii bukan kacang tanah okayyy ..

caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak
MANGO YOGURT BINGSU

Nexxxxtttt .. Hahaha .. Nie nama dia Mango Yogurt Bingsu .. Erm untuk bingsu nie tak ada Nutella dalam dia .. Yana pon tak pasti rasa macam mana .. Sebab yang nie Yana tak rasa .. Besar uii gelas nie .. Mangotella Bingsu tu pun Yana jenuh nak habiskan .. According to kawan blogger Yana yang turut sama hadir masa food review nie dia cakap yang nie lagi sedap berbanding dengan Mangotella Bingsu .. Setiap orang citarasa dia lain-lain kan ? Apa kata awak pergi cuba sendiri .. Hehehe .. In shaa allah harganya masih lagi relevan .. Alamakkk .. Yana lupa nak bagitau cara nak makan bingsu nie lah .. Caranyaaaa .. Campur semua sekali gaul sampai sebati .. Hahaha .. Ada video Yana buat dekat instagram jemput tengok sana ye .. =P


Berduaaaa dengan muu pasti lebih baikkk .. Ewahh menyanyi pulak Yana hehehe .. Berdua lagi cantik kan ? Pi la ramai-ramai ke Caffe Bene nie pakat order seorang satu then buat la keputusan yang mana lebih sedap .. Bukan mahal sangat pun ..

caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak
MANGOTELLA WAFFLE

Seterusnyaaaa .. Okay yang nie Yana makan dan Yana suka sangattttt .. Ooops lupa pulak nak bagitau nama untuk menu nie .. Nama diberi Mangotella Waffle .. Macam biasa la topping dia kat atas sekali tu ais krim yogurt bukan vanilla ya mula-mula Yana pun ingat vanilla hehehe .. Cara nak makan ?? Tuang coklat dalam cawan tu , potong , buka mulut , kunyah dan telan hehehe .. 

caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak

Okay , Yana belanja gambar bertiga pulakk .. Hehehe .. Belanja gambar saja lah Yana mampu buat masa nie .. Nak rasa , silakan pergi ke Caffe Bene berdekatan dengan awak .. Warga Utara , Yana diberitahu bahawa Caffe Bene satu-satunya bertapak di Gurney Paragon .. In shaa allah akan ada di tempat-tempat lain sooner or later ..

caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak

Hahaha .. bagi la chance Yana nak enterframe sat .. Hee .. Bahagianya rasa bila dihidangkan dengan pencuci mulut yang awesome nie ..

caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak
MANGOTELLA SMOOTHIE

Last but not least Mangotella Smoothie .. Yana suka jugak yang nie .. tak terlalu manis okay-okay saja dengan tekak Yana .. Sedap tauu serius tak tipu .. Erm , Mangotella Smoothie nie dia macam ice blended yang awak duk beli tu .. Yang nie hasil gabungan Nutella dan mangga .. Cuba sekali pasti nak lagi .. =)

Okay selesai sudah Yana dengan empat menu bermusim baru yang terdapat di Caffe Bene .. Meh Yana belanja beberapa view dekat Caffe Bene .. Yana suka suasana cafe nie santai dan cantik .. Tak percaya ? Kenapa ? Hehehe meh tengok gambar-gambar nie ..

caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak
Daripada hadapan cafe

caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak
Terdapat juga bahagian luar kalau awak suka ruang yang terbuka
caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak
Kaunter , nak order dekat sini ya ..
caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak
Suasana dalam cafe ..
caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak
Antara dekorasi yang terdapat dalam cafe nie yang mencuri perhatian Yana
caffe bene , caffe bene gurney paragon , gurney paragon , bingsu , new seasonal menu , mangotella bingsu , mango yogurt bingsu , mangotella waffle , mangotella smoothie , lyana ishak
Yana dan Fathin untuk food review di Caffe Bene



Okay sampai di sini sahaja lah Yana nak cerita mengenai empat menu baru bermusim yang terdapat di Caffe Bene .. Dah nama pun bermusim , jadi takkan lama ya menu nie akan ada di Caffe Bene .. Yana difahamkan mungkin sampai Jun sahaja .. Jangan dok tunggu-tunggu cepat pi rasa .. Hehehe .. Yana dah rasa dah .. Terima kasihlah kepada awak yang sudi baca tu .. Jumpa lagi nanti ya .. ♥ 


Read More

Ca’ya Mengekalkan Tenaga untuk Anda Sepanjang Hari

17 April 2017

Ca’ya Mengekalkan Tenaga untuk Anda Sepanjang Hari

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semuaaa .. Minggu lepas Yana ada terima satu kotak produk Ca'ya daripada BRAND's .. Kalau tengok daripada packaging maybe tak berani nak minum sebab dia ada ginseng .. Yana nie bukan tipikal yang suka minuman berherba sangat .. Tapi , sangkaan Yana meleset sama sekali sedap sebenarnya .. Yana tak tipu tau .. Tipu dosa .. Eh , sebelum Yana melalut better Yana bagi tau mengenai Ca'ya nie ye .. =)


Mengamalkan gaya hidup sihat sepanjang hari memerlukan ketahanan tenaga daya hidup yang tinggi sepanjang hari. Kini dengan adanya minuman tenaga Ca’ya™ keluaran Cerebos Malaysia, anda boleh merancang hari anda dengan sebaik-baiknya, setiap hari.

Minuman penambah tenaga harian yang dirumus khas dengan ramuan semula jadi seperti ginseng dan habbatus sauda, Ca’ya™ diformulasikan daripada dua bahan paling mujarab yang berupaya membekalkan tenaga daya hidup sepanjang hari.

Juga dikenali sebagai jintan hitam, habbatus sauda diyakini keberkesananya sebagai kuasa penyembuh dan keupayaannya untuk memberi dan memulih semula tenaga, manakala ginseng telah terbukti secara saintifik boleh menangani kelesuan. Kombinasi dua ramuan hebat ini memberi tenaga dan memulihkan sistem imunisasi tubuh pada tahap yang optimum.



Produk ini dihasilkan dengan kajian saintifik yang menyeluruh selama beberapa tahun, hasil ujian yang dijalankan menunjukkan 80% di kalangan pengguna megesahkan bahawa mereka berasa kurang lesu dan lebih bertenaga dalam masa 15 minit selepas meminum  Ca’ya™, manakala 70% daripada mereka menyatakan bahawa minuman bertenaga ini memberikan tenaga sehingga 8 jam selepas meminumnya. Kini anda boleh bersenam di gim dan meluangkan masa bersama rakan-rakan walaupun selepas seharian bekerja atau merancang aktiviti pada hujung minggu tanpa merasa letih.

Antara salah satu keunikan Ca’ya™ yang menjadikannya berbeza daripada minuman bertenaga yang lain, adalah kerana ianya mengandungi bahan semula jadi serta tidak mengandungi bahan lemak, bahan pengawet atau pewarna yang memudaratkan, sekaligus menjadikannya minuman bertenaga yang sesuai untuk diminum setiap hari dalam mengekalkan tenaga dan daya hidup



Ca’ya™ dijual dalam pek 6-botol (RM34.80) di semua pasar raya besar, pasar raya dan farmasi manakala pek individu (RM5.80) juga boleh dibeli di beberapa kedai serbaneka terpilih. Okay sekian sahaja penerangan daripada Yana mengenai Ca'ya daripada BRAND's .. Cepat-cepat dapatkannya ya .. =)


Read More

Serum Paling Dibenci Jeragat

11 April 2017

Serum Paling Dibenci Jeragat

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii .. Selamat malam semua .. Malam nie Yana nak sembang sikit mengenai jeragat .. Tahu tak jeragat tu apa ? Okay , meh Yana terangkan apa itu jeragat .. Jeragat atau secara perubatan dikenali sebagai open comedo adalah bonggol kuning atau kehitaman atau tersumbat pada kulit . Jeragat adalah sejenis akne vulgaris . Jeragat terjadi disebabkan oleh keadaan kurang bersih , lebihan minyak yang terkumpul dalam saluran kelenjar sebum . -sumber wikipedia .

SERUM JERAGAT NO.1 SERUM BERKESAN UNTUK JERAGAT PENAWAR JERAGAT CARA HILANGKAN JERAGAT TIPS HILANGKAN JERAGAT MACAM MANA NAK HILANGKAN JERAGAT PRODUK HILANGKAN JERAGAT

Sebenarnya , malam nie Yana bukan nak bercerita mengenai jeragat akan tetapi Yana nak memperkenalkan satu serum yang mampu mengatasi masalah jeragat awak semua .. Haa , menarik tak ? Kalau awak semua rasa serum nie macam menarik , sila baca entri Yana dari mula sampai habis ye .. =)

APA ITU SERUM MYLEA ?

Mylea Freckles Serum khas untuk masalah jeragat dengan hanya sapuan di kulit wajah , awak  boleh hilangkan jeragat tak kira sama ada yang lama ataupun yang masih baru dekat kulit muka awak . Mylea Freckles serum ni bersifat water based , bahan asas terdiri daripada sumber mineral dan sangat kaya dengan ekstrak tumbuh - tumbuhan dan buah - buahan . Serum ini sangat sesuai dipakai atau dicampur dengan mana-mana produk , Jadi serum ini tiada bahan kimia dan diperakui oleh KKM dan ianya highly recommend

SERUM JERAGAT NO.1 SERUM BERKESAN UNTUK JERAGAT PENAWAR JERAGAT CARA HILANGKAN JERAGAT TIPS HILANGKAN JERAGAT MACAM MANA NAK HILANGKAN JERAGAT PRODUK HILANGKAN JERAGAT

APAKAH KEBAIKKAN SERUM MYLEA ?

✔ Penawar nombor 1 masalah JERAGAT
✔ Mencegah jeragat dari MEREBAK dan MENEBAL
✔ Membantu menghilangkan BINTIK HITAM di wajah! 
✔ MenCERAHkan warna kulit 
✔ Membantu menghilangkan PARUT dan BEKAS JERAWAT
✔ Membantu mendapatkan TONA KULIT yang sekata 
✔ Membantu MENCERAHKAN kulit wajah! 
✔ Merawat KULIT KUSAM
✔ Mengawal masalah KULIT BERMINYAK
✔ Mengecilkan LIANG PORI
✔ Membantu anda mendapatkan KULIT IDAMAN dalam jangka masa yang CEPAT, BERKESAN & TANPA KESAN SAMPINGAN

SERUM JERAGAT NO.1 SERUM BERKESAN UNTUK JERAGAT PENAWAR JERAGAT CARA HILANGKAN JERAGAT TIPS HILANGKAN JERAGAT MACAM MANA NAK HILANGKAN JERAGAT PRODUK HILANGKAN JERAGAT

CARA PENGGUNAAN SERUM MYLEA .

Picit sedikit Mylea Freckles Serum pada tapak tangan dan sapu pada bahagian kulit wajah yang bermasalah seperti di atas (Setitik Freckles Serum memadai untuk seluruh wajah kerana serum ini pekat dan tidak berminyak malah terus meresap ke dalam kulit wajah) . Disyorkan pakai pada waktu pagi (10 ke 15 minit sebelum makeup) dan malam sebelum tidur (10 ke 15 minit sebelum apply night cream) Freckles Serum BOLEH DIPAKAI dengan mana - mana krim siang / malam dan apa - apa jenama yang anda guna sekalipun yang penting jarakkan masa sekurang2nya 15 minit untuk memastikan serum telah sempurna meresap ke dalam kulit (dinasihatkan hindarkan dari produk yang mempunyai kandungan kimia yang tinggi kerana akan merosakkan tisu kulit) Sapuan kerap (2 kali sehari) dinasihatkan bagi mereka yang inginkan kesan yang lebih cepat .

SERUM JERAGAT NO.1 SERUM BERKESAN UNTUK JERAGAT PENAWAR JERAGAT CARA HILANGKAN JERAGAT TIPS HILANGKAN JERAGAT MACAM MANA NAK HILANGKAN JERAGAT PRODUK HILANGKAN JERAGAT

KANDUNGAN YANG TERDAPAT DALAM SERUM MYLEA .


Aqua, Propylene Glycol, Unsaponifiable Olive Oil, Cetyl, Ceg Beeswax, Dimethicone, Cucumis Sativus Ekstrak, Citrus Medica Limonium Peel Extract, Symphytum Root Cell Extract ( phyto-celltec ), Sodium Cocoamphoacetate, LGluthathione, Ascorbyl tetraisopalmitate P, Polyacrylamide And C13-14, Tocopherol Acetate, Arbutin, Isoparaffin And Laureth-7, Phenoxyethanol (and), Ethyloxyglycerin, Caprylyl Glycol And Ethyloxyglycerin .

Approved KKM ( NOT160300607K ) Clinically Proven

SERUM JERAGAT NO.1 SERUM BERKESAN UNTUK JERAGAT PENAWAR JERAGAT CARA HILANGKAN JERAGAT TIPS HILANGKAN JERAGAT MACAM MANA NAK HILANGKAN JERAGAT PRODUK HILANGKAN JERAGAT

Sekiranya ada antara pembaca entri Yana nie yang berminat untuk memiliki Serum MYLEA nie awak bolehlah rujuk maklumat dekat bawah nie ye ..

MEDIA SOSIAL:-

INSTAGRAM       : @mylea.official 
Whatsapp              : 017 777 8191 / 013 984 5104






Read More

Tutorial: Viral Gambar Pelangi Picsart

8 April 2017

TUTORIAL : Viral Gambar Pelangi Picsart


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii .. Haiii .. Selamat pagi semua .. Haa , perasan tak sekarang nie tengah viral gambar pelangi yang ada tulis-tulis tu ? Dekat instagram , facebook and so on dah bersepah dengan gambar nie .. Nak tau tak macam mana nak buat ? Takkan nak biar Yana sorang je yang tau kan ? Meh sini meh Yana nak ajar macam mana nak buat ... Senang saja , tapi kena bersabar hehehe ..

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Cik Yana punyaaaa ♥

Mula-mula sekali awak kenalah install application Picsart dengan FocusnFilters .. Kat mana nak install ? Ala , dekat Playstore laa .. Dia tanya pulak hehehe .. Kalau yang dah install berkurun lamanya pastikan Picsart awak tu latest version okay ?

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters

Cer tengok dalam gambar kat atas tu ? Dua aplikasi dekat atas sekali tu ya sila install .. Kalau yang dah ada sila update kalau belum lagi ter update .. 

Okay , kalau semua dah selesai , dah selesai install dan dah selesai update dua aplikasi nie .. Jom lah kita ke langkah seterusnya .. 

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Pertama

Bila dah masuk dekat Picsart dia akan jadi macam nie ye .. Sila klik atau tekan apa apa saja lah ehh .. Hehehe .. Kat mana nak tekan atau klik tu ?? Dekat ikon + nampak kan yang bulat-bulat berwarna merah jambu tu ? Okay sila tekan dekat situ .. Lepas tuu ?? Sabau sat Yana nak ceriita la nie ..

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Kedua

Selepas dah tekan ikon + tu dia akan muncul macam nie pulak ... Apa nak buat ? Okay pilih galeri .. Jangan pilih yang lain-lain pulak .. Galeri tau ? Hehe ..

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Ketiga

Bila dah pilih galeri tadi dia akan jadi macam nie .. Jadi , pilihlah la gambar mana yang awak nak edit tu .. 

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters , sayidah napisah
Langkah Keempat

Yana pilih gambar nie , gambar adik sweet Yana .. Hehehe KC kak Yana pinjam gambar awak untuk buat tutorial ye .. Jangan saman kak Yana pulak .. Bukannya kaya-raya pun .. Hehehe .. Dah pilih gambar kan ? Nampak tak perkataan magic ? Pilih itu .. 

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Kelima

Nampak dak kat bawah tu ada banyak efek , ada rainbow , higlight , moonlight dan banyak lagi kalo tengok kat tepi-tepi tu .. Macam Yana , tak semestinya yang Yana edit tu Yana akan guna rainbow sahaja .. Ikut pada gambar juga , tak semua gambar nampak  cantik dengan efek rainbow .. 

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Keenam

Okay untuk gambar si comel nie Yana pilih efek rainbow sebab sesuai saja Yana tengok efek nie dengan gambar si KC nie .. Lepas dah pilih , tekan button back .. Dia akan naik popup nanti sama ada save or discard .. Pilih discard .. Dah selesai mohon masuk balik , ikot juga cara yang sama macam Yana ajar tadi masuk , pilih edit , pilih galeri and so on .. Kali nie pilih gambar lain pulak .. 

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Ketujuh

Pilih gambar nie sebagai background dia .. Mana nak ambil gambar nie ? Hehehe .. Lupa pula Yana nak cerita , sebelum nak edit dekat Picsart Yana terlebih dahulu save gambar nie dari FocusnFilters .. Masuk FocusnFilters , cari dekat bahagian background .. Tak perlu tulis apa , bila dah pilih terus saja simpan dekat galeri awak ye .. Ada banyak warna Yana simpan tiga sebab nak bagi sesuai dengan efek dekat Picsart tu nanti ..

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Kelapan

Tadi dah pilih gambar pertama sebagai latar belakang kan ? Cer tengok dekat bawah tu ada tak add photo ? Kalau ada tekan situ dan dia akan jadi  macam gambar kat atas tu .. Jangan biar gambar macam nie tekan eraser kat atas tu lepas tu padam tepi-tepi gambar tu kalau boleh buang semua latar belakang dalam gambar tu biar ada gambar orangnya sahaja ..

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Kesembilan



Bila dah erase semua dia kan jadik macam nie .. Awak adjust la bagi dia nampak terletak atas background tadi .. Dah siap .. Mohon simpan dalam galeri ya .. Jangan discard pulak .. Okay langkah seterusnya jom kita ke FocusnFilters ..

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Kesepuluh

Masuk FocusnFilters sila pilih galeri .. Lepas  tu pilih gambar yang dah siap di edit tadi .. 

Langkah Kesebelas

Pilih add text dia akan jadi macam nie .. Jadi pilihlah tulisan mana yang menjadi idaman hati awak .. 

Langkah Ke12

Bila dah pilih dia akan jadi macam nie pulak .. Jadi letak lah kat mana awak nak letak perkataan tu .. Macam Yana , Yan rasa nampak cantik kalau dekat bawah .. 

Langkah Ke13

Kalau nak lagi brseri-seri boleh tekan dekat simbol dan pilihlah simbol mana yang awak nak .. Banyak tu .. deko lah sesuka hati awak .. =)

Langkah Ke14

Yana pilih rama-rama warna merah tu untuk gambar nie .. Boleh saja letak banyak tapi Yana takmau nampak crowded sangat .. Jadi cukuplah satu .. Hehehe ..

Siappppp !!

Tadaaaa !! Nie lah hasilnya bila dah siap .. Simpan tau jangan lupa simpan pulak .. Macam mana senang kan nak buat ? Cuma ada banyak step saja .. Okay , apa lagi mohon cuba sekarang .. Okay lah Yana nak pi sarapan nie .. Lapaq sudah , demi nak buat tutorial nie Yana sanggup tak sarapaan lagi tauuu .. Cewahh .. Hehehe ..




























Read More

Grand Opening MBH Medispa - Sungai Petani

4 April 2017

Grand Opening MBH Medispa - Sungai Petani


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥


Hai ,, selamat malam semua .. Mesti kawan-kawan yang dekat instagram dengan facebook perasan kan pada hari Sabtu yang lalu bertarikh pada 1 April 2017 Yana dan rakan-rakan Blogger Utara dijemput untuk menghadiri majlis perasmian MBH Medispa di Sungai Petani .. Okay , malam nie Yana nak bercerita sedikit sebanyak mengenai majlis tersebut ..

grand opening MBH Medispa , MBH Medispa Sungai Petani , Blogger Utara
Antara Blogger Utara yang hadir semasa upcara perasmian pembukaan MBH Medispa Sungai Petani


Kami terdiri daripada 6 orang blogger mewakili Blogger Utara menghadiri majlis perasmian MBH Medispa Sungai Petani .. Setibanya kami di sana kami disambut mesra oleh salah seorang staf MBH Medispa Puan Zalia .. Suasana agak meriah , ramai jugak orang yang hadir ke majlis perasmian MBH Medispa di Sungai Petani .. Kami diberikan penerangan mengenai tentatif majlis tersebut .. Kemudian kami memulakan kerja kami dengan merekodkan setiap moment di sana .. 

yaya mohammad , pengasas MBH Medispa , MBH Medispa Sungai Petani
Puan Yaya Mohammad pengasas MBH Medispa


Okay dekat sini Yana nak ceritakan sedikit mengenai MBH Medispa nie .. Puan Yaya Mohammad merupakan pengasas MBH Medispa .. Puan Yaya merupakan anak kelahiran negeri Johor .. Kami , Blogger Utara difahamkan Puan Yaya menceburi bidang ini atas permintaan yang tinggi terhadap perkhidmatan rawatan wajah dan estetik .. Kami juga dimaklumkan bahawa ini bukanlah bidang beliau sebelum nie .. Puan Yaya merupakan seorang Jurutera sebelum beliau menceburi bidang ini .. Selain daripada itu , kami juga diberitahu MBH Medispa di Sungai Petani merupakan cawangan MBH Medispa yang ke 11 Yana nak kongsikan antara cawangan MBH Medispa yang terdapat di Malaysia 

  1. Bangi 
  2. Ampang
  3. Shah Alam
  4. Wangsa Maju
  5. Kota Damansara
  6. Cheras
  7. Melaka
  8. Ipoh
  9. Johor Bahru 
  10. Negeri Sembilan
dan yang terkini di Kedah , Sungai Petani .. In shaa allah Puan Yaya memaklumkan kepada kami MBH Medispa akan bertapak di Penang iaitu di Bertam ..

Okay , untuk entri ini Yana hanya akan menceritakan mengenai majlis upcara perasmian MBH Medispa di Sungai Petani sahaja ye .. In shaa allah entri akan datang Yana akan ceritakan dengan lebih terperinci mengenai MBH Medispa ..

Grand opening Mbh Medispa Sungai Petani , MBH Medispa
Antara orang ramai yang hadir untuk memeriahkan suasana

grand opening MBH Medispa , MBH Medispa Sungai Petani ,
Pendaftaran untuk mendapatkan rawatan kulit wajah
grand opening MBH Medispa , MBH Medispa Sungai Petani
Antara makanan yang disajikan kepada Blogger Utara
grand opening MBH Medispa , lisdawati , fareez mentor , qody mentor , MBH Medispa Sungai Petani
Sedikit ucapan daripada Lisdawati selaku selebriti yang diundang khas untuk merasmikan MBH Medispa Sg Petani
grand opening MBH Medispa Sungai Petani
Upcara perasmian oleh selebriti jemputan Lisdawati


Blogger Utara bersama pengasas MBH Medispa dan Lisdawati




qody mentor , fareez mentor , afiq yasin , MBH Medispa Sungai Petani , Blogger Utara
Blogger Utara bersama sama dengan artis jemputan Qody Mentor , Fareez Mentor dan duta MBH Medispa 2017 Afiq Yasin


Okay , sekian sahajalah perkongsian Yana mengenai majlis upcara perasmian pembukaan MBH Medispa di Sungai Petani .. In shaa allah di entri akan datang Yana akan menceritakan dengan lebih terperinci mengenai MBH Medispa .. Selamat malam

Sekiranya ada antara awak tu yang berminat nak dapatkan rawatan di MBH Medispa .. Alamat seperti yang tertera di bawah yaa ..

19, Jalan Cempaka 1, 
Bandar Amanjaya, 
08000 Sungai Petani, 
Kedah

018-299 9039

Untuk lebih maklumat lanjut mengenai MBH Medispa sila layari laman sesawang di bawah beserta media sosial MBH Medispa seperti yang di bawah :

       Blog: www.mbhmedispa.com
  Facebook: MBH Medispa 
Instagram: mbh_medispa


Read More