Bagaimana Cara Download MP3 Dengan Mudah

21 February 2017


Bagaimana Cara Download MP3 Dengan Mudah


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semua .. Selamat malam .. Okay , malam nie Yana nak ajar cara mudah nak untuk anda semua memuat turun lagu dari Youtube .. Oh ya , bukan video tau tapi MP3 .. Nak tau tak bagaimana caranya ? Kalau nak tau jemput baca dari mula sampai habis nah .. =)

Mula-mula sekali , sila ke Youtube , 


Nampak kan kotak search tu ? Haa , sika taip tajuk lagu yang nak dimuat turunkan tu .. Dah taip klik search .. Hee , tentu anda semua dah tau kan ? Okay , lepas dah search ..

Lepas dah cari tu , akan keluar banyak video .. Jadi , pilihlah mana satu yang dikehendaki .. Contoh Yana bagi , tengok kat bawah ye ..

Klik link video yang dah dipilih tu .. Mainkan video tu .. Selepas tu , bawa mouse dekat video yang sedang dimainkan tu right click ..

Okay , klik dekat "copy video url" yang atas sekali tu tau ??? 


Lepas dah copy url video , sila pergi ke google search taip "mp3 converter" tak pun klik je laaa situ Yana dah link kan .. Hehehe .. =P


 Lepas tu masukkan url video yang anda copy tadi tu kat dalam kotak kemudian tekan "start" .. Selepas tu , ikotlah step dia yang seterusnya .. Senang saja nak download .. Okay sekian saja pengajaran Yana pada malam nie .. Jumpa lagi nanti .. Terima kasih kepada yang sudi baca dan komen .. Yana sedang mencari masa dan semangat untuk balas komen dan kunjungan anda .. Jangan salah anggap , kata Yana sombong tahu ? Yana sedar siapa Yana , tanpa anda yang datang singgah sedekah UV dan PV dekat Yana .. Yana krik krik saja .. Terima kasih tauuu .. Sayangggg hampaaa ♥ ♥

Read More

Lirik Lagu Lebih Sempurna Syamel AF

18 February 2017


Lirik Lagu Lebih Sempurna Syamel AF


syamel , syamel af , syamel akademi fantasia



Ombak laut , angin bayu .. 
Menemaniku dikala terkenang dirimu ..
Manis indah dalam cinta ..
Tak pernah ku sangka kau pergi hanya kerana ... Dia ..

*korus*

Bertahun sudah kita bersama ..
Hanya dusta sebalik setia ..
Kau biarku derita ..
Menangis di dalam jiwa ..
Kau terluka akulah peneman ..
Kau bahagia aku ditinggalkan ..
Mudahnya kau berubah ..
Sepiku berteman air mata ..

Berlalulah kau masa ..
Aku  tidak berdaya ..
Temukannya yang lebih sempurna ..

*korus*

Bertahun sudah kita bersama ..
Hanya dusta sebalik setia ..
Kau biarku derita ..
Menangis di dalam jiwa ..
Kau terluka akulah peneman ..
Kau bahagia aku ditinggalkan ..
Mudahnya kau berubah ..
Sepiku berteman air mata ..

Berlalulah kau masa ..
Aku  tidak berdaya ..
Temukannya yang lebih sempurna ..

Temukannya yang lebih sempurna ..
Temukannya yang lebih sempurna ..



Read More

Senang Saja Nak Smule

13 February 2017


Senang Saja Nak Smule

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Selamat malam semuaaa .. Kebelakangan nie kan , ramai jugak yang tanya Yana macam mana nak Smule ? Memang kena bagi nampak muka ka ? Malu laa , ehh sapa cakap wajib nampak muka ? Haa , kalau takmau versi video boleh audio kan .. Senang sangat caranya .. Ehem , nanti kalau dah create account untuk Smule meh la join Yana yee .. =P 

Okay , langkah pertama nak buka akaun untuk Smule haruslah install dulu aplikasi Smule dekat Playstore .. 

cara nak smule , smule

Aplikasinya , yang paling atas tu ye .. Memandangkan Yana dah installed sebab tu nampak macam tu .. Hehehe =))

Seterusnya , bila dah installed kenalah create account .. Senang jer , jangan risau Yana akan tunjukkan langkah demi langkah acewahhh .. Hehehehe ..

cara nak smule , smule

Dekat sini ada tiga cara nak daftar , sama ada link kan dengan Facebook , Google email ataupun nombor telefon .. Yana guna cara daftar melalui google email , sebab bila guna Facebook  dia akan secara automatik akan post ke Facebook kita punya recording .. Yana takmau semua sampai ke Facebook .. Jadi , Yana pilih guna google email .. 

cara nak smule , smule

Okay , bila dah siap semua dia akan keluar macam nie .. Sebelum tu ada benda Yana nak bagitau .. Dekat Smule nie awak anda boleh pilih sama ada nak jadi VIP ataupun tak .. Kelebihan VIP nie , anda boleh bernyanyi secara solo , open a collaboration dan join orang lain .. Sekiranya anda bukan VIP , hanya sekadar boleh join orang .. Boleh nak solo ataupun open a collaboration tapi kena unlocked dengan menggunakan kredit .. Ada caranya , Yana nak tunjukkan tak boleh sebab Yana VIP hee .. Oh ya , sebelum Yana lupa untuk jadi VIP caj sebanyak RM 3.50 akan dikenakan untuk sebulan ada juga untuk setahun tapi Yana tak ingat pula berapa .. Hee .. Okay , done bab VIP .. Meh la pilih lagu yang anda nak nyanyi tu , klik saja mana-mana lagu yang anda minat ..


Selepas dah pilih , dia akan naik macam nie .. Sekiranya , anda VIP boleh pilih keempat-empat tu .. Sekiranya tidak , kena pilih join someone else tu ataupun macam Yana cakap tadi kena unlocked lagu dengan menggunakan kredit ..


Haa , awal-awal  tadi Yana dah mentioned pasai nie .. Yana faham , bukan semua orang jenis tak malu macam Yana .. Haha .. Kalau anda nak versi video teruskanlah dengan nie .. Tunggu sampai perkataan "start" tu bertukar ke warna hijau pastu klik lahh start .. Sebelum tu , meh Yana nak kongsi sikit masa Yana memula main Smule  nie .. Yana pon maluu oii .. Nyanyi pon bisik-bisik .. Lama-lama dah tak berapa nak malu sampailah Yana dah berani buat video dan jemput orang .. Sebelum , Yana kalau smule video dengan Cik En sahaja , lepas tu perlahan-perlahan Yana joined orang lain sampailah satu  tahap Yana berani rekod video sendiri dan jemput orang .. =P


Mana yang malu-malu tu ?? Haa ,  senang ja tolak ke "off" pastu nanti jadilah versi audio .. Senang kan ? Malu sangattttt .. Hehehe =P


Haa nampak tak dah hijau "start" tu ? Apalagi , klik la dekat situ .. =))


Bila dah tekan "start" dia  akan jadi macam nie .. Yana pilih solo tadi jadi semua tulisan akan berwarna biru .. Sekiranya anda pilih untuk duet , ada dua warna tulisan biru dan kelabu .. Yang biru bahagian anda manakala yang kelabu rakan duet anda .. =)



Dah selesai nyanyi , dia akan jadi macam nie .. Jadi anda boleh lah pilih jenis audio macam mana yang anda nak .. Haa , pilihlah ikut tahap kesedapan yang diinginkan hehehe .. Kalau Yana , Yana akan amek warna ungu punya super studio audio nie khas untuk VIP sahaja .. Hehehe ... =P


Kadang-kadang suara dan muzik akan tidak sekata , jadi cara nak adjust klik dekat vocal out of sync tu .. Pastu adjust la dekat situ .. Kalau ke depan nak bagi cepat belakang bagi lambat .. Pastu , kalau nak bagi bergema suara tu boleh adjust dekat atas tu reverb and room size tu .. Tukarlah macam mana yang anda nak dan rasa ala-ala retis gituu .. Hee 


Okay , last but not least .. Tajukkan lah recording anda tu .. ikut suka sebenarnya nak tulis apa .. Tulis je la kata-kata yang minta orang join lagu tu atau apa-apa sajalah .. Hehehe .. Untuk yang memulakan sahaja ye , yang join orang tak perlu pon .. =) Akhir sekali tekan simpan , pastu klik saja yes untuk semua soalan dia .. Hahaha !!

ladyana274 , lyana ishak

Sekian sahajalah penerangan Yana mengenai cara untuk Smule  .. Siapa yang dah ada akaun tu pergilah join orang kat atas tu nyanyi .. Hee .. Sebelum nie Yana ada kongsi cara untuk simpan recording Smule .. Nie link nya : CARA MP3 KAN SMULE ..














Read More

5 Cara Nak Gembira


5 Cara Mudah Untuk Gembira .


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semuaaa .. Hari Isnin ramai yang ber Monday Blues kan ? Hee , untuk Yana , masih lagi bercuti .. So , tiada istilah tu untuk Yana pada hari nie .. Apa ja aktiviti kawan-kawan Yana hari nie ? Mommies masak apa hari nie ? Hee .. Okay , hari nie Yana nak kongsi 5 cara mudah nak gembira .. Buat apa kan nak complicated kan hidup kita sekiranya ianya boleh dipermudahkan .. =)



Solat 5 Waktu Jangan Tinggal ..



- Haa , nie merupakan akar utama untuk kita lead a happy life .. Jaga solat kita secara tak langsung Dia akan jaga kita .. Perasan tak , bila setiap kali kita bersedih / marah dan kita solat tiba-tiba kita akan rasa tenang kan ?? Kenapa ? Dari wuduk kita dah slowly sejuk dan dengan solat kita akan completely tenang setenangnya dan dapat berfikir secara rasional dan tak perlu lagi nak sedih-sedih ataupun marah ..

Jangan Menderhakai Ibu dan Bapa ..


- Okay , Yana nak tanya pernah nampak bait lagu nie :-

Who should I give my love to?
My respect and my honour to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah
Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father"

Nampak tak ? Dekat sini pun jelas bahawa menghormati ibu bapa tu merupakan perkara terpenting .. Kalau tak , tak ada kata-kata yang berbunyi keredhaan Allah terletak kepada keredhaan ibu dan bapa ..
Nak bahagia , nak hidup gembira .. Hormat mereka , elakkan daripada menyakiti atau mengguris perasaan mereka ..

Buat Perkara Yang Boleh Gembirakan Diri Kita ..



- Erm , macam mana nak buat perkara yang mampu menggembirakan kita tu ?? Macam hobi anda lah, kalau buat benda tu mesti akan rasa gembira .. Sebagai contoh pergi bercuti ke .. Haa , kalau bagi Yana tak perlu bercuti pon cukup lah sekadar pergi jalan-jalan dekat kawasan berdekatan ataupun window shopping , berjumpa dengan kawan-kawan dah cukup menggembirakan Yana .. 

Makan !



- Pernah dengar pantun yang berbunyi "gendang gendut tali kecapi , kenyang perut senang hati " .. Haa kan terbukti dah bila kita nak gembira kita kena makan .. Hehe .. Tak percaya ?? Bila orang tengah stress selalunya apa mereka buat ? 80% akan mengatakan makan Yana rasa .. Hee .. Jadi , makanlah untuk terus gembira , make sure you eat a healthy food yaa .. Jangan main makan saja at the end nanti awak juga yang sakit .. Makan pun biar berpada-pada tau .. =)

Jangan Mengenangkan Masa Lalu ..



- Tips seterusnya daripada Yana , jangan mengenangkan masa lalu .. Sekali lagi Yana nak tanya , pernah terbaca phrase nie "do not dwell in past" ertinya samalah macam Yana cakap tu .. Jangan terkenangkan masa lalu .. Yana tahu semua antara masa kita mempunyai masa lalu yang pahit .. Nie Yana nak tanya , dah tahu pahit yang pi dikenang tu buat apa ? Haa , tak marah nak tanya ja .. Hee .. Yana selalu cakap dekat diri Yana bergembiralah dengan apa yang Yana ada sekarang yang dah tak ada tu biarlah berlalu jangan sesekali dikenang lagi .. =)

Nahh sekian saja celoteh Yana untuk hari nie ... In shaa allah ada masa kita jumpa lagi .. Terima kasih pada yang sudi membaca .. ♥




Read More

Lirik Bukan Aku Tasha Manshahar

8 February 2017



Lirik Bukan Aku Tasha Manshahar



Tak mudah aku jalani
Hidupku tanpamu di sisi
Hari-hari ku tangisi
Segala memori janji ku mungkiri

Aku lepas semua pergi
Bukan kerna aku benci
Tapi kerna ku terlalu mencintai

Percayalah oh sayangku
Nikmati dulu usiamu
Nanti kau temu cintamu
Bukan aku

Engkau masih aku rindu
Walau tak pernah engkau tahu
Hanya satu harapanku
Moga kau selalu maafkan diriku

Aku lepas semua pergi
Bukan kerna aku benci
Tapi kerna ku terlalu mencintai

Percayalah oh sayangku
Nikmati dulu usiamu
Nanti kau temu cintamu
Bukan aku

Usah bimbang sayangku
Nikmati dulu usiamu
Nanti kau temu cintamu
Bukan aku
Read More

Doa Sebelum Tidur

6 February 2017


Doa Sebelum Tidur


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Selamat malamm semuaaa .. Disebabkan malam nie Yana letih dan ketandusan idea untuk mengarang .. Jadi , Yana kongsi doa sebelum tidur yee .. Jangan lupa baca sebelum tidur tauu =)



بِسْمِكَ اللّهُمَّ اَحْيَا وَاَمُوْتُ

" dengan nama-Mu ya Allah , aku hidup dan aku mati "


Read More

Melancong Ke Sydney Dengan Malaysia Airlines


Melancong Ke Sydney Dengan Malaysia Airlines


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii .. Selamat pagi semuaaa .. Pernah tak awak semua nie mengidamkan sebuah percutian ke luar negara ?? Kalau pernah , nak ke mana ?? Haaa , kalau Yana lah ditanya soalan begitu .. Jawapan Yana semestinya ke Sydney !! =) Kalau nak ke Sydney dah memang sah-sah la kena naik kapal terbang kan , mana ada bas , train and so on yang boleh bawak Yana sampai ke Sydney .. Sekiranya , suatu hari nanti Yana ada rezeki ke sana , Yana tertanya-tanya jugak .. Flights mana yang best , yang boleh berikan Yana keselesaan sepanjang perjalanan Yana ke Sydney .. Hmm .. Yess ! Malaysia Airlines for sure .. Ehh , mesti la Yana akan buat review terlebih dahulu sebelum Yana memilih Malaysia Airlines .. Walaupun Yana belum lagi nak pergi ada jugak Yana survey Malaysia Airlines nie .. Sepertimana yang kita sedia maklum , Malaysia Airlines merupakan sebuah syarikat penerbangan nasional yang diasaskan pada tahun 1937 oleh British di bawah nama Malayan Airlines .. Apa yang menarik lagi , ia juga merupakan one of cheap flights airlines yang bertaraf lima bintang yang diiktirafkan oleh Skytax .. Sangat awesome tauuuu !! Flight routes syarikat penerbangan ini juga sangat luas .. Jadi , awak semua boleh terbang meluas ke negara Asia , Eropah , Australia dan Timur Tengah ..

Haa , dah alang-alang nak terbang jauh kan , Yana mesti akan booking for first class seats laa .. Siapa kata mahal ?? Haha .. Mula-mula Yana pon fikir macam tu, tapi sebenarnya Malaysia Airlines banyak buat promotion untuk penerbangan yang murah tau , dan kalau nak dapat lebih murah lagi kenalah rajin baca tips membeli tiket .. Hee , dengan tiket first class nie Yana boleh akses ke Golden Lounge untuk berehat dan bersantai sementara tunggu waktu berlepas .. Ruangan mewah yang disediakan untuk para penumpang nie sangat selesa dan mempunnyai kemudahan seperti televisyen , WI-FI percuma , surau , bilik air , self service buffet dan banyak lagi ..

Siapa tak nak kalau boleh terbang dalam tempat selesa macam nie dengan harga yang berpatutan ..

Perjalanan yang jauh juga adalah salah satu faktor utama kenapa Yana nak beli first class ticket .. Bagi Yana keselesaan adalah sangat penting .. Nak pergi bercuti kenalah jaga mood jugak kan ?? Jadi ,  dengan tempat duduk selebar 26 inci nie , Yana pasti akan rasa nyaman dan sangat selesa .. Nak tidur pun nyenyak saja tanpa ada sebarang gangguan .. Selain itu , Yana jugak boleh dapat peruntukkan checked - in baggage seberat 50 kg dan 7 kg untuk hand carry bag .. Jadi , memang dah tak perlu nak risau kot-kot kena bayar lebih untuk extra kilos .. Hee ... Layanan yang diberikan oleh semua flight attendent pun sangat friendly even ada penumpang yang dapat cheap flights , mereka tetap bagi service secara profesional ... Lagi satu , mereka juga sangat prihatin dan ringan tulang , sampaikan benda yang remeh temeh pun mereka layankan saja .. Memang terbaikk !!


Oh yaaa , untuk pengetahuan  awak semua sistem penerbangan nie juga menawarkan lebih daripada satu cara untuk check - in selain di kaunter airport .. Bermula dari 48 jam sehingga 90 minit sebelum berlepas , awak semua boleh memilih sama ada nak check-in melalui online website atau mobile check-in dan boarding pass awak semua akan dihantar melalui SMS dan e-mel .. Mudah kan ?? Tak perlu dah nak bersesak untuk beratur dekat kaunter tiket tu .. Tiket kelas pertama juga membolehkan kita untuk dapat exclusives check-in privilages , di mana kita boleh terus ke immigration clearance tanpa perlu berbaris semasa nak berlepas di KLIA dan juga bila dah sampai ke destinasi nanti ..



Memang tidak dinafikan , perjalanan ke Sydney akan mengambil masa yang agak lama .. Pasti bosan kalau asyik tidur saja dan tiada hiburan , kan ?? Jadi , dengan adanya inflight entertainment amenities , di mana setiap tempat duduk dilengkapi dengan sistem Audio Video on Demand (AVOD) yang menarik , bolehlah kita melayan beberapa latest movie yang best-best  dan program TV yang menarik .. Kalau awak semua seorang gamer , mesti tak akan kecewa dengan games yang ditawarkan .. Sementara nak tunggu mata terlelap , bolehlah dengar lagu pada radio channel yang ada ..Bestt tau layan feel sambil pakai headphone .. Sound dia memang gempakk !! Walaupun syarikat penerbangan nie menawarkan tiket pesawat yang murah , namun mereka tetap menjaga kualiti dengan memberi the best service kepada semua penumpang ..



Haa , kalau awak semua nak tahuuuu .. Part yang paling best ialah masa makan .. Travel jauh-jauh nie perut mestilah lapar kan ?? Rugilah kalau tak ambil peluang untuk ada pengalaman menikmati makanan dalam flight .. Lagipun , sistem penerbangan ini ada menyediakan macam-macam jenis hidangan .. Jadi ,  awak semua boleh pilih daripada pelbagai menu hidangan antarabangsa hingga hidangan tempatan dan yang paling penting semua makanan Malaysia Airlines adalah halal .. Jadi , awak semua boleh enjoy the meals puas-puas .. Selepas Yana meneliti akan Malaysia Airlines nie , Yana rasa sangat berpuas hati dengan our national flag carrier yang sejajar dengan slogannya , ' Journeys are Made bt the People You Travel With'


Okay , ini sahaja penerangan Yana mengenai Malaysia Airlines , doakan Yana dapat ke Sydney yaaa !! Semestinya Yana menjadikan Malaysia Airlines sebagai pilihan Yana untuk terbang ke sanaaaa =)
Read More

Khasiat Limau Purut

1 February 2017


Khasiat Limau Purut


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semuaaa .. Tahu tak apa kebaikkan limau purut nie ? Sebenarnya Yana pon tak berapa nak pasti akan kebaikkan limau purut nie sampailah Yana tanya Encik Google .. Sebenarnya , Yana suka mandi menggunakan limau purut .. Yana rasa segar dan wangi .. Tadi pon Yana mandi dengan limau purut .. Oopss .. Hehehe .. Okay , jom Yana kongsikan mengenai kebaikkan limau purut ya .. 


Limau Purut ataupun nama saintifiknya Citrus Hystrix merupakan tanaman yang berasal daripada Asia Tengggara dan sekarang buah limau purut terdapat hampir di semua negara ..

Seperti yang Yana katakan tadi , limau purut mempunyai kebaikkan dan kegunaannya yang tersendiri .. Okay , dekat bawah nie Yana ada senaraikan antara beberapa kebaikkan buah limau purut ..

PEMBERSIH - limau purut digunakan sebagai pembersih dan dalam penyediaan perubatan herba dan tradisional .. Manakala daun limau purut pula sering digunakan dalam masakan antaranya ialah tomyam .

MEMUTIHKAN GIGI
- bagi mereka yang mempunyai masalah gigi kuning dan masalah gusi daun limau purut dikatakan boleh digosok pada gigi dan gusi bagi tujuan menyihatkan gigi ..

ANTI PERTUMBUHAN KUMAN - ekstrak daun limau purut mempunyai sifat anti pertumbuhan kuman , boleh menghalang pembesaran sel kanser , mengurangkan tanda-tanda alahan , mengurangkan tekana darah tinggi dan menaikkan nafsu makan ..

MENCUCI PAKAIAN - yaa , air limau purut juga dikatakan dapat mencuci pakaian , ada yang menggunakannya sebbagai peluntur semula jadi untuk membuang kesan kotoran degil ..

MERAWAT LUKA - selain itu , limau purut juga mampu merawat luka , lebam dan gigitan serangga berbisa serta merangsang peredaran darah ..

Okay , sekian sahaja perkongsian Yana mengenai limau purut .. In shaa allah pada masa akan datang Yana akan berkongsi bemda lain pula ye =) Selamat malam ♥
Read More