KEKAL SEGAR DAN WANGI DENGAN ECHANTEUR PARIS

29 October 2016


KEKAL SEGAR DAN WANGI DENGAN 

ECHANTEUR PARIS


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai .. Kalau ada yang perasan , baru-baru nie Yana ada terima satu set wangian daripada ECHANTEUR PARIS . Sebelum Yana menulis review Yana terlebih dahulu mencuba ketiga-tiga wangian yang diberikan . Sangat-sangat wangi dan kekal sepanjang hari . Jadi tak perlulah nak rasa tak selesa ataupun tidak confident bila berhadapan dengan orang =)


Sebagai sebuah jenama yang terkenal dengan rangkaian wangian mewah inspirasi Perancis, rangkaian produk penjagaan peribadi ENCHANTEUR PARIS juga turut diperkaya dengan seleksi wangian mewah bagi memberikan setiap wanita kesegaran tubuh badan menyeluruh sepanjang hari. Keadaan cuaca negara yang panas serta gaya hidup yang sibuk membuatkan wanita memakai losyen atau serum bagi melindungi dan memelihara kulit mereka setiap hari. Untuk keyakinan diri tambahan, rangkaian deodoran ENCHANTEUR PARIS akan menyerlahkan lagi pesona diri anda.
Ketika menikmati wangian memukau dari rangkaian EDT, losyen atau serum badan, deodoran bebola serta semburan pewangi badan, seorang wanita akan bersedia sepenuhnya untuk mengubah harinya yang biasa agar dipenuhi dengan detik istimewa yang tiada penghujungnya dengan ENCHANTEUR PARIS.



Rangkaian wangian penjagaan badan ENCHANTEUR PARIS boleh didapati di dalam 3 variasi wangian yang memukau iaitu:



ENCHANTEUR PARIS Mon Amie
Rangkaian ENCHANTEUR PARIS Mon Amie diinspirasikan dari keceriaan saat -saat indah persahabatan. Wangian yang menceriakan hari anda ini paling sesuai untuk bersantai dengan kawan - kawan. Wangian Mon Amie yang ringan dan menyegarkan diadun indah untuk memadankan ia dengan Losyen Wangian Formulasi Ringan & Segar (Light & Fresh Parfum Lotion) ENCHANTEUR PARIS Mon Amie. ENCHANTEUR PARIS Mon Amie turut menawarkan Serum Wangian Lembapan Berganda (Double Moisture Parfum Serum), diperkaya dengan Ultra Hyaluronic & Minyak Zaitun, kombinasi yang sesuai untuk memberikan manfaat hidrasi kulit serta merta yang intensif dan sepanjang hari di samping berbau harum dengan wangian ceria Mon Amie. Serlahkan lagi wangian ceria dan memikat tersebut dengan rangkaian Deodoran Wangian Anti - Peluh Mencerah & Menyegar (Whitening & Refreshing Parfum Anti-perspirant Deodorant) ENCHANTEUR PARIS Mon Amie atau Semburan Pewangi Deodoran (Parfum Deo Mist) ENCHANTEUR PARIS Mon Amie untuk memastikan kesegaran sepanjang hari.



ENCHANTEUR PARIS Belle Amour
Rangkaian ENCAHNTEUR PARIS Belle Amour menggambarkan bibit cinta dan putik asmara yang berkembang mekar. Ia adalah wangian untuk menjadikan anda yang paling si dia sayang. Pencerahan kulit kini lebih indah dengan Losyen Wangian Pencerah ENCHANTEUR PARIS Belle Amour 3 kali ganda pencerahan (Triple Whitening Parfum Lotion) yang memberikan manfaat pencerahan kulit dengan segera dan berseri untuk jangka masa panjang, dari 3 agen pencerahan - ekstrak Likoris, ekstrak Sakura dan Vitamin B3. Mempertingkatkan pencerahan tona kulit bawah lengan anda dengan Deodoran Wangian Anti Peluh Pencerahan Ekstra (Extra Whitening Parfum Anti-perspirant Deodorant) ENCHANTEUR PARIS Belle Amour dan kekalkan haruman menusuk kalbu yang berpanjangan dengan Semburan Pewangi Deodoran (Parfum Deo Mist) ENCHANTEUR PARIS Belle Amour.


ENCHANTEUR PARIS Adore


Rangkaian ENCHANTEUR PARIS Adore adalah kombinasi wangian bunga - bungaan dan buah - buahan yang membangkitkan keajaiban nostalgia indah berkekalan setiap hari dengan wangian yang kekal berpanjangan. Dalam mengecapi keyakinan, memiliki kulit yang sihat yang merupakan benteng pertahanan pertama kita dari kuman, sinar UV dan pencemaran adalah perkara utama yang amat penting. Losyen Wangian Badan ENCHANTEUR PARIS dengan Perlindungan Anti Bakteria (Antibacterial Care Parfum Lotion) memastikan kulit sentiasa dilindungi daripada pelbagai bakteria merbahaya sambil menjadikan kulit kekal wangi dengan wangian Adore yang tidak dapat dilupakan. Deodoran Wangian Anti Peluh Mencerah & Menyenangkan (Whitening & Soothing Parfum Anti-perspirant Deododrant) ENCHANTEUR PARIS Adore pula seterusnya memelihara bawah lengan dengnan memberikan kelegaan melindungi kulit dan terasa segar. Manakala Semburan Pewangi Deodoran (Parfum Deo Mist) ENCHANTEUR PARIS Adore pula memberikan semerbak haruman memukau yang menyegarkan.



Rangkaian Serum dan Losyen ENCHANTEUR PARIS boleh didapati didalam bentuk tiub 85ml dan 100ml yang mudah dibawa bersama ketika menikmati aktiviti luar untuk melindungi kulit di samping mengekalkan penampilan yang mempesona dan sentiasa berbau harum dengan wangian memukau. Rangkaian produk jenis tiub dijual dengan harga RM 7.90 / RM 7.50 (85ml / 100 ml) manakala bagi jenis botol ia dijual pada harga RM18.00 / RM16.95 (275ml / 300ml). Deodoran Wangian Anti - Peluh ENCHANTEUR PARIS dijual pada harga RM8.70 untuk 50ml sebotol. Semburan Pewangi Deodoran ENCHANTEUR PARIS dijual pada harga RM10.10 untuk 100ml sebotol. Rangkaian produk penjagaan peribadi ENCHANTEUR PARIS ini boleh didapati di semua rangkaian pasar raya / pasar raya besar dan farmasi.

Untuk maklumat lanjut mengenai ENCHANTEUR sila layari www.ENCHANTEUR.com.my atau lawati laman Facebook rasmi ENCHANTEUR di www.facebook.com/EnchanteurMY .

" ENCHANTEUR adalah rangkaian wangian dan produk penjagaan badan berasaskan wangian berkualiti, mengikut peredaran masa yang berinspirasikan keunggulan haruman Perancis."



Wangian ENCHANTEUR direka dengan unik untuk menghidupkan detik - detik romantis harian di setiap perjalanan percintaan menakjubkan seseorang wanita.
Read More

JOM REBUT PELUANG BEKERJA DI SEKTOR KERAJAAN

25 October 2016


JOM REBUT PELUANG BEKERJA DI SEKTOR KERAJAAN



ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Sepertimana  yang kita sedia maklum pada masa kini agak susah untuk mencari pekerjaan .. Apalagi yang mencari pekerjaan yang bersesuaian dengan bidang yang diambil semasa study dulu .. Terdapat banyak graduan-graduan di luar sana yang masih menganggur kerana kesukaran untuk mendapat pekerjaan sekarang .. 

Tahukah anda terdapat sebuah laman sesawang yang menyediakan lebih 10,000 peluang pekerjaan sama ada daripada sektor kerajaan mahupun swasta .. Laman sesawang ini turut menyediakan jawatan kosong yang terkini dan mudah dan pantas untuk dimohon bagi semua negeri di Malaysia 


Di sini Yana nak memperkenalkan Government.my di mana di laman sesawang ini menyediakan jawatan kosong kerajaan daripada pelbagai profession yang anda idami .. Sepertimana yang kita sedia maklum , ramai  diantara kita yang mengimpikan untuk bekerja dalam sektor kerajaan di mana masa hadapan kita lebih terjamin .. Hal ini  demikian kerana , kita akan dibekalkan dengan pelbagai elaun sampailah kita sudah berhenti berkhidmat , elaun tersebut masih diberikan .. 


Government.My juga menyediakan jawatan kosong kerajaan dan memberi anda peluang untuk mohon kerja kerajaan dengan lebih mudah dan effektif. Oh ya, kerja kerajaan adalah satu peluang kerja yang sangat menarik dan menjamin masa depan. Jika anda sedang mencari pekerjaan yang "selamat", cepat-cepatlah memohon jawatan kosong kerajaan.
Antara kerja kosong yang popular dan senang untuk dimohon di laman sesawang Government.my adalah jawatan kosong maybankjawatan kosong kastamjawatan kosong jpj dan jawatan kosong kemas . Antara kelebihan jika anda apply pekerjaan dengan website ini adalah penerimaan dan serapan masuk kerja lebih tinggi kemungkinannya
Di sini Yana kongsikan beberapa kelebihan bekerja di sektor kerajaan :-

Kerja Kerajaan Ada Elaun Rumah

Setiap bulan anda akan diberikan elaun rumah. Elaun rumah ini dapat mengurangkan beban anda membayar sewa rumah setiap bulan. Elaun ini mengikut perjawatan dan gred di dalam kerja kerajaan. semakin tinggi gred, semakin tinggilah elaun rumah yang anda dapat. Namun begitu, jika anda menerima tawaran untuk tinggal di kuarters milik kerajaan, anda akan tidak dapat elaun ini.

Kerja Kerajaan Ada Elaun COLA

COLA ialah Cost Of Living Allowance atau dalam bahasa yang mudah difahami ialah elaun sara hidup. Elaun ini diberikan berdasarkan di mana tempat anda bekerja untuk mengurangkan beban taraf hidup yang tinggi di sesetengah kawasan. Jika mahu dapatkan elaun COLA yang tinggi, pilihlah untuk bekerja di tempat yang punyai kos sara hidup yang tinggi .. Jika bijak, anda boleh dapat elaun COLA tinggi meskipun bekerja kerajaan di kawasan pekan kecil!

Bonus Tetap Khidmat Awam

Bekerja di sektor awam bermaksud anda berbakti kepada masyarakat. Jadi sebagai penghargaan kerajaan memberikan Imbuhan Tetap Khidmat Awam kepada penjawat awam. Jika anda kerja swasta, tiada elaun ini meskipun anda juga berkerja untuk masyarakat.

Kerja Kerajaan Ada Kenaikan Gaji Berkala

Kenaikan gaji di dalam sektor awam memang pasti dan wajib. Ia berlaku setiap tahun, dan setiap kali gred perjawatan anda berubah, atau dengan kata lain, anda mendapat kenaikan pangkat. Sektor awam atau kerja kerajaan ada skim kenaikan gaji yang bagus. Rugi tak minta kerja kerajaan.

Kerja Kerajaan Ada Kemudahan Pinjaman

Satu kelebihan kerjaya kerajaan ialah anda boleh dapatkan pinjaman yang berbaloi untuk kenderaan dan perumahan. Tak macam pinjaman bank, pinjaman kerajaan ini lebih menguntungkan peminjam. Pinjaman untuk beli kenderaan, beli rumah malah untuk beli komputer dipermudahkan.


Marilah kita sama-sama hapuskan pengangguran. Bantu share artikel ini supaya semua orang yang masih belum ada sebarang pekerjaan boleh mengisi kekosongan jawatan yang disediakan di laman web ini. Pihak kerajaan khususnya Kementerian Sumber Manusia (keyword dan backlink) haruslah bertindak dan mengorak langkah proaktif bagi mencegah kenaikkan kadar penggaguran di negara kita.




Read More

BLOG & BLOGGER

23 October 2016


BLOG & BLOGGER

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥


APA ITU BLOG ??


Hai semua .. Baru-baru nie ada yang tanya Yana , blog tu apa ? Okay , mai sini yana nak terangkan apa itu blog ..
Blog merupakan singkatan dariipada perkataan Bahasa Inggeris iaitu web log ialah sebuah laman web yang merupakan satu platform untuk seseorang blogger berkongsi mengenai sesuatu topik sama ada secara langsung mahupun tidak langsung . Perkongsian daripada blogger juga mungkin dalam bentuk formal ataupun tidak formal .. Semua ini bergantung kepada blogger itu sendiri
Dalam sesebuah blog juga mungkin mengandungi beberapa ulasan mengenai sesuatu perkara ataupun mana-mana isu semasa .. Selain itu , ada juga blog yang dikhaskan untuk tempat-tempat menarik untuk dilawati , makanan , fesyen dan sebagainya .. Akan tetapi , ada juga sesetengah blog berperanan sebagai buku catatan peribadi di mana Blogger tersebut lebih menceritakan mengenai personal life beliau secara online  ..

APA FUNGSI BLOG ?


Okay , untuk soalan nie jawapan dia agak umum .. Banyak sebenarnya fungsi blog nie .. Ada yang menjadikan blog sebagai salah satu punca rezeki , ada juga yang menggunakan blog untuk berkongsi info , cerita mengenai kehidupan dan lain-lain lahh .. Kalau nak dihuraikan mau berjela entri Yana nie hehehe .. Secara ringkasnya , blog merupakan salah satu jambatan untuk kita mengetahui isu-isu semasa .. Blog juga merupakan bahan rujukan untuk kita mengetahui mengenai sesuatu perkara .. Tak percaya , bila anda google tutorial make up secara automatiknya akan naik beberapa laman web , haa itulah blog jadi setuju tak kalau Yana cakap blog merupakan salah satu bahan untuk rujukan ?? Hehehe ..

BLOGGER TU APA ?


Hahaha .. Kalau ditanya Yana apa tu Blogger ? Yana jawab ja orang yang menulis dekat blog , =P .. Betul lah kan ?? Blog tu subjek , Blogger tu pelaku .. Hahaha .. Okay2 meh Yana terangkan secara terperinci apa tu Blogger ? Untuk mendapatkan jawapan yang tepat dan padat Yana kenalah google sebab Yana sendiri tak tahu macam mana nak terangkan tapi Yana faham Blogger tu apa .. Hehehe .. Seperti yang Yana katakan tadi Blogger merupakan penulis di blog . Blogger merupakan salah satu kerjaya Freelancer tidak dibayar gaji akan tetapi dia boleh mendapatkan pendapatan melalui blog .. Bagaimana ?? Aaa nanti Yana buka entri tu untuk tuu sekarang kita cakap pasal Blogger .. Blogger merupakan penulis bebas which is dia tak terikat dengan mana-mana polisi , dia tidak terkongkong dengan waktu kerja , dalam erti kata lain dia lah kuli dia lah boss . Hee ..

Maka dengan ini , terjawablah kan soalan mengenai blog dan blogger ya ?? Terima kasih pada yang sudi membaca tuu .. =P Selamat malam ♥



Read More

SAFI SHAYLA - DENGAN PEK FLEKSI TERBARU & LEBIH JIMAT

17 October 2016


SAFI SHAYLA - DENGAN PEK FLEKSI TERBARU & LEBIH JIMAT



ASSALAMUALAIKUM WBT ♥

Hai semua .. Sepertimana yang kita sedia maklum rambut adalah mahkota bagi setiap wanita . Metafora ini seringkali dikiaskan kerana setiap helaian rambut yang menawan mampu memberikan keyakinan pada diri . Rambut yang menawan pastinya lahir dari penjagaan yang rapi tidak kira dalam apa jua keadaan . Bagi individu yang bertudung , penjagaan mahkota ini sememangnya dititikberatkan agar keadaan rambut sentiasa sihat dan bermaya .


Melihat kepada keadaan ekonomi yang mencabar, penggguna mula mencari produk yang lebih murah dan menjimatkan, pada masa yang sama memberikan nilai dan kualiti yang tinggi. Kebanyakan pengguna mengurangkan kadar perbelanjaan tetapi masih berusaha untuk mendapatkan barangan berkualiti untuk melengkapi keperluan isi rumah.

Memahami keperluan wanita bertudung moden, SAFI Shayla rangkaian jenama syampu khas wanita bertudung yang diperkaya Habbatus Sauda memperkenalkan satu solusi penuh inovasi, SAFI Shayla Pek Fleksi.


SAFI Shayla sebagai teman terbaik mahkota wanita bertudung berbangga untuk melancarkan satu lagi bentuk terbaru mudah guna buat semua wanita. DenganSAFI Shayla Pek Fleksi, pengguna boleh mengguna terus, atau digunakan sebagai pek isian semula, ataupunsebagai pek kembara. Kami mengekalkan kualiti syampu agar keberkesanannya boleh dinikmati pada harga yang lebih jimat.” Jelas Puan Mahsuri Sulaiman, Pengurus Pemasaran SAFI.



Menurutnya lagi, “Inovasi Pek Fleksi merupakan inovasi pertama dalam industri syampu. Diambil dari perkataan “fleksibel” iaitu sesuatu yang boleh digunakan dalam pelbagai cara dan keadaan, SAFI Shaylamelengkapkan kehidupan wanita bertudung moden yang sentiasa mencari produk berkualiti pada harga mampu milik. Dengan satu syampu pada satu harga, pengguna boleh menggunakannya pada 3 keadaan yang berbeza.”




Warna dan corak reka bentuk pada setiap variasi syampu SAFI Shayla Pek Fleksi dikekalkan sama dengan format asal SAFI Shayla pek pam dan botol, agar dapat memberikan kemudahan kepada pengguna untuk mencari produk ini. Pek inovasi bersaiz 480g ini memudahkan pengguna membawa kemana sahaja. Malah, pek ini juga mesra alam dengan penggunaan plastik 65% lebih kurang.



Produk ini boleh di dapati di seluruh Malaysia termasuk pasaraya dan pasaraya hiper utama pada harga RM14.65.Untuk maklumat  lanjut mengenai jenama SAFI sila layari laman Facebook SAFI, www.facebook.com/SAFI.MY, laman Instagram SAFI@safimalaysia dan saluran Youtube SAFI di www.youtube.com/safimalaysia







Read More

KHASIAT PERIA KATAK

11 October 2016


KHASIAT PERIA KATAK .


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥


Hai semua , hari nie Yana nak kongsikan beberapa kebaikkan peria katak nie .. Pelik kan nama dia ? Rasa ?? Hee meh sini Yana nak cerita .. Pada mulanya , umi Yana saja yang dok amalkan makan ulam peria katak nie .. Sebab , seperti yang kita sedia maklum peria rasanya pahit kan ? Jadi , Yana pon tak pernah teringin la nak mencubanya .. Dah tahu pahit dan tak sedap buat apa nak cuba , patah selera nanti .. Heheh ,, Itu merupakan tanggapan Yana semasa Yana belum cuba peria katak nie ..

Ada satu hari tu , Yana terpanggil untuk mencuba rasa peria katak nie , sebab tengok umi Yana makan macam sedap ja tambahan pulak ada bunyi kerapuhan peria katak nie .. Yana pon cubalah cicah dengan sambal belacan .. Masa first bite memang pahit wehhhh .. Serius pahit sangat , macam ubat rasa pahit ubat pon ada , Yana cuba lagi , kali kedua Yana ada bau wangi peria tu yang buat Yana nak lagi dan lagi .. Bukan wangi macam minyak wangi tu tapi entahlah Yana tak tahu nak describe macam mana dia punya wangi tuu .. Cubalah baru taw ..

Hee banyak sangat Yana melalut nie , meh Yana ceritakan serba sedikit pasai peria katak nie .. Pengenalan Peria Katak atau dalam bahasa Inggeris disebut sebagai Bitter Gourd dan Bitter Melon addalah sejenis sayur yang paling pahit di dunia ini ditanam sebagai tanaman makanan .. Nama saintifiknya adalah Momordica Charantica (perghh sedap gila nama hehehe) dan ia tergolong dalam keluarga tumbuhan Cucurbitacee . Pokok ini adalah sejenis pokok herba menjalar dan banyak tumbuh di Asia seperti China , India dan kepulauan ..

Antara khasiat khasiat Peria Katak :-


* Merawat darah tidak sihat, seperti darah bertoksin, dengan mencampurkan jus peria katak dengan sedikit jus limau.
* Penyakit taun – Peringkat awal taun boleh dirawat dengan campuran jus daun peria katak dengan jus bawang merah dan jus limau.
* Penyakit kencing manis – Peria katak mengandungi sebatian hypoglycemic (dikenali sebagai insulin tumbuhan) yang boleh menurunkan paras gula dalam darah dan air kencing dengan berkesan.
* Tenaga – Selalu minum jus peria katak dapat menambah tenaga dan stamina, di samping mengurangkan masalah tidur yang sering terganggu.
* Masalah mata – Kandungan beta-karotenenya yang tinggi dapat membantu memperbaiki penglihatan mata.
* Membersih dan memperbaiki masalah hati (hepa) yang disebabkan oleh pengambilan alkohol berlebihan.
* Meningkatkan sistem imun dan ketahanan badan terhadap jangkitan penyakit.
Penyakit Buasir – Buasir boleh dirawat dengan mencampurkan jus daun peria katak dengan buttermilk dan diminum semasa perut kosong pada awal pagi. Bedak sejuk (paste) yang diperbuat daripada akar pokok peria katak pula boleh dibubuh pada buasir supaya lukanya cepat sembuh,
* Psoriasis – Selalu minum jus peria katak dapat mengurangkan psoriasis dan penyakit fungus yang lain, seperti kurap, fungus pada kaki ahli sukan, dan lain-lain.
* Penyakit gangguan pernafasan – Campurkan jus peria katak dengan madu. Jika diminum setiap hari ia dapat merawat penyakit seperti asthma dan penyakit paru-paru yang lain.
* Toxemia ialah pembersihan darah yang kotor daripada toksin. Jus peria katak ini juga mampu membersihkan hati (hepa) dan dapat mengubat jaundice.
Perhatian: Wanita hamil tidak digalakkan minum jus peria katak terlalu kerap atau terlalu banyak kerana ia boleh merangsang pengecutan di uterus yang akan menyebabkan kelahiran bayi pra-matang.
Sekian sahaja perkongsian Yana mengenai Peria Katak nie .. ^_^
Read More

5 LANGKAH MUDAH "MENG MP3 KAN" RECORDING SMULE

6 October 2016


5 LANGKAH MUDAH "MENG MP3 KAN" RECORDING SMULE


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥


Hai selamat malam semua .. Malam nie Yana nak kongsi beberapa langkah mudah untuk anda "meng mp3 kan" recording Smule anda tuhh .. Jadi , anda boleh dengar bila-bila masa tanpa menggunakan data pon .. Hehehe .. Macam mana caranya ? Mai sini Yana ajarkan .. 

Mula-mula masuk ke dalam aplikasi Smule , dan pilih recording yang hendak anda mp3 kan ..
Contoh :-


Kemudian , pilih butang kongsi (share) ..


copy link , setelah selasai salin link tersebut , buka browser anda tak kisah la , mozilla ka , chrome atau mana-mana saja lahh .. Cari www.thebluebyte.com ..


Okay , nanti akan jadi macam nie ,, jadi masukkan lah link yang anda copy tadi tuu ke dalam kotak tu kemudian tekan butang submit

Lepas dah tekan submit 


Dia akan appear  macam nie .. Jadi , silakan tekan link yang berwarna merah tuu .. Lepas tekan link tersebut dia akan mula download ..


Akhir sekali , anda pilih lah dekat mana anda nak simpan .. Senangkan ?? Selamat mencuba =))








Read More