Tips Interview

23 December 2015

Hye uols .. Pernah di interview before ? This is your very 1st time ? Dont know what to do ? Here got some tips that you can use during interview session .. =)
Based on my experience la kan , 1st thing 1st interviewer tu akan suruh uols "introduce your self " dh dia speaking , takkan uols nak cakap malay plak kan . Impress him / her dengan jawapan in ENGLISH . Let say uols x berapa fasih berbahasa , cakap la kat dia "pls allow me to introduce my self in malay" agak2 kalau mcm nie uols mampu tak nk kata ?? Simple ja . Actually iols nie pon bukanlah terer mana pon speaking nya . Apa iols buat before nak pi temuduga ??? Iols gugel tips untuk interview , iols karang balik , then hafal . Sampai lancar . Hehehe . Bila masa hari ditemuduga tu , 1 of them asked me "liyana , u hafalkah ?" Gilaa iols nak jawab iols hafal , of course la kata NO . Hehehe . Jatuh la saham . He said "hmm , impressive" Nampak tuu ? Iols nie bukan la nak mngajar uols bohong during interview , just jgn lah jujur sangat okay . Yang mna uols rasa perlu kelentong sikit tu just go on laa .. Kekeke =P
Okay back to our topic ... kadang2 kita akan ditanya ,,
why do you want to work in this company ?

dont u ever cakap ...
bcuz i like to work at here . i like this job . i love this industry .
Nampak beno bohong nya . Tu 1st time uols pi company tu , environment company tu pon uols blom tahu , nie dah cakap uols like this job . Silly mistake taw .
Uols suppose to answer them ..
I've always love administration (depend on bidang keja dipohon) bcuz i am an organized person . 
I like things to be organised and systematic. i work well under pressure so i can handle any kind of task with minimal supervision .

Haa tu antara CONTOH jawapan yg perlu uols jawab . CONTOH okay . Nak pi temuduga nnti pandai2 la uols edit2 yg suit to ur self okay .. 
Some of interviewer nie , dia nak kenalkan diri kita . Dia masuk2 dia akan kelebek uols punya sijil segala  bagai tuu , then dia akan cakap , "okay , introduce your self "
Haa , dh da tnya lagu nak jawab lagu mana ??
lagu nie nahh .. 
good morning , my name is NURLIYANA ISHAK , i'm 25 years old . I have a degree in Bussiness Administration . (for fresh graduate yg xda experience keja lagi). Although , i havent had any working experience I've spent my leisure time reading busssiness article and researching about the latest bussiness news just to keep me updated .

while yg penah keja ada experience dah , jawab la lagu nie ..
good morning , my name is NURLIYANA ISHAK , i'm 25 years old . I have a degree in Bussiness Administration and also 3 years experience worked in ABC company . The only reason why i quit  my last job is bcuz i would like to look for a better opportunity as i deserve it . (depend la uols nak jawab mcm mana pon , but 1 thing iols nak pesan , jangan sesekali uols burukkan ur previous boss / company )

Masa iols dlu , interviewer nie tnya iols . Apa iols punya expectation dlm company nie .. iols x bley jawab , sbb iols x prepare lgsg ntuk soalan nie . So , kalo uols dtanya soalan yg berbaur mcm nie , nie jawab dia ..
i hope to become a very well experienced in what i do and have better understanding of my field .

Hujung2 interview , interviewer nie suka beno tnya "what salary are you looking for ?"
Haa nak jawab apa ? 1k ? 2k? 3-5?? Hahaha .. 
i hope to get a salary that is suitable with my qualification and job duties. I also want to considered based on my working experience. (nie untuk yg dah pernah ada experience, yg xdak tu jawab takat job duties dh la hee )

kadang2 interviewer nie banyak soal .. kalo  dia tanya uols cm nie "why should i / we hire u ?"
habaq kat depa lagu nie ...
i am a team player , i work well under pressure and i am a people person . i can work with all kinds of people and i always willing to learn new things and tackle new challenges ..

In shaa allah , dgn tips2 nie uols akn berjaya tackle & impress interviewer uols tuu all the best !!! ^_^







SEKIAN SAHAJA PERKONGSIAN DRPD GADIS MERAH JAMBU ♥






Read More

REVIEW:Shawl Raisya Izzara ♥

3 October 2015

Okay dengan lafaz bissmillah , iols mulakan entri nie ye . Ada tak  dalam kalangan followers iols yg suka pakai shawl ? Bakal follower ? Hahaha . Petang nie , iols nak promote sat bisnes kawan iols . Beliau menjual shawl Raisya Izzara secara atas talian atau dalam erti kata lain bisnes online . Cantik2 shawlnya . Tak percaya ? Okay pls take a look .


Nie dia kawan iols yg iols maksudkan tu .Beliau mengenakan Shawl by Raisya Izzara . Shawl nie available dalam pelbagai jenis color . 


Gambar kat atas tu antara warna yang available for RAISYA IZZARA shawl .


♥ Italian Chiffon Cerutti & Chiffon Georgette Heavy
♥ Warna available seperti di atas 
♥ Jahitan tepi kemas , senang dibentuk & tidak mudah kusut
♥ Bidang 60



Juga available untuk warna2 nie =)


Dekat sini , iols selitkan antara feedback dr customer beliau .


2nd feedback =)


3rd feedback =)

4th feedback =)


5th feedback . Alhamdulilah , rata2 customer beliau give positive feedback . =) So , uols takkan nak tengok saja ? Meh la grab 1 or 2 . Lebih pon takpa . Harga sangat berpatutan RM20/ shawl (not include postage) kalau area berdekatan boleh COD .
Okay , cukup la smpai di sini ye . For more details regarding shawl Raisya Izzara nie pls go to her 

INSTAGRAM : RAISYA IZZARA
FACEBOOK   : Bie Minzy



Selamat ber shopping ye uols . Jangan lupa taw , visit RAISYA IZZARA's instagram and facebook .
Lots of love for uols .. Mmmuahh ♥ ♥ ♥

SEE IN THE NEXT ENTRY YAAA .. =))








Read More

Punca Jerawat

12 September 2015


hye sesayams semua .. sapa kt sini xpenah ada JERAWAT ? cepat mai komen . heheh . 
okay mlm nie iols tringin nak share bnda yg iols baru teroka sebentar tadi .
PUNCA JERAWAT.

(psttt .. iols nak copy paste je taw . mata ngantuk la nak taip panjang hehehe . =P)

1.Perubahan hormone
Apabila berlaku perubahan hormone seperti zaman baligh remaja, mengandung, datang  haid ataupun menopause bagi wanita, jerawat akan timbul disebabkan hormone dalam badan,iaitu hormone androgen (testosterone) yang ada dalam badan lelaki dan wanita.Kebiasaannya seawal seminggu sebelum kedatangan period sehingga seminggu setelah habis period,jerawat akan mudah naik pada bila-bila masa. Ketidakstabilan hormone ini kadang-kala terkawal dan sekiranya tidak terkawal, masalah ini akan berlanjutan.Majoritinya adalah dalam belasan tahun dan awal 20 ‘an - 40 'an.Selain drpd itu,penggunaan pil perancang, ubat steroid, vitamin B12 juga menyebabkan perubahan hormon berlaku.

2.Tekanan (Stress) 
Sesetengah dari jerawat timbul dari ketegangan dan stress emosi yang dihadapi setiap hari. Ini mungkin dari penghasilan minyak dan sebum dikulit yang bertambah.Tekanan ada dua, sama ada emosi atau fizikal.

Tekanan fizikal:
1.Exercise atau bersukan tanpa rehat yang cukup
2.Tidur yang tidak mencukupi/tidur lewat/tidur tidak teratur
3. Jadual seharian yang sangat ketat
4. Merokok, pengambilan dadah

Tekanan emosi
1.Bimbang atau kerisauan yang berlebihan
2.Buli
3.Masalah hubungan rumah tangga atau kekasih
4.Kerja /study yang banyak

3.Pemakanan
Pemakanan yg tidak seimbang seperti kacang,makanan berperisa,seafood (udang,ketam,sotong,kerang),budu,
belacan,makanan berminyak/bergoreng,telur,daging,ayam goreng,makanan berlemak spt santan,dairy products spt susu lembu,coklat.

4.Toksin
Jika seseorang yang tidak pernah membuang toksin sejak lahir hingga umurnya mencecah 30 tahun, bermakna sudah macam-macam sisa toksin terkumpul dalam badannya.Jika sistem semula jadi tubuhnya tidak mampu untuk membuang toksin tersebut secara semula jadi, itulah yang akan menyebabkan kulit seseorang itu kusam, berjerawat dan banyak lagi keburukan lain

5.Faktor Genetic
Ada keturunan di mana kulit mukanya tidak bermasalah seperti golongan arab yang rata-rata bermuka putih licin, dan tidak berminyak manakala jerawat menghantui hidup golongan asia. Atas sebab itu ubat antijerawat sangat laku dijual di Asia dan tidak mendapat sambutan oleh masyarakat Arab.

6.Allergic atau alahan
Alergic atau alahan apabila menggunakan kosmetik,foundation,cream muka baru atau pencuci muka baru yg ada bahan-bahan chemical tertentu yg tidak sesuai dgn kulit..Cara pembersihan make up yang tidak betul juga menyebabkan liang roma tersumbat.Pakaian yang ketat atau apa saja yang menutup liang minyak juga memberi masalah jerawat di kulit.

7. Perubahan biologi badan
Ada segolongan individu kandungan minyak (sebum) di kulit berubah komposisi. Ada pulak golongan yang menghadapi perubahan pada sel kulit muka seperti hyperproliferation of KC  (tak dapat ditafsirkan bagi golongan bukan dalam bidang perubatan)

8.Persekitaran & Pencemaran
Habuk atau udara yang tercemar seperti asap dan bahan kimia terutamanya di bandar-bandar besar,kilang-kilang boleh menyebabkan jerawat dihadapi oleh hampir semua penduduk kawasan tersebut.Bahan-bahan ini menutup liang roma dan menyebabkan inflammasi (radang) kemerah-merahan pada kulit.

9.Jangkitan pada kulit & Resdung
 Kuman (bacteria) jenis propionobacterium acnes boleh membiak di kelenjar sebum di kulit anda dan menyebabkan jerawat. Atas sebab itu jerawat  dinasihatkan tidak dipicit kerana apabila dipicit, kuman di dalam kulit tersebar ke kawasan sekitar dan menyebabkan jerawat di permukaan yang lebih luas.

10.Faktor Cuaca
Perubahan cuaca serta cuaca panas juga adalah faktor jerawat keluar.

so , uols dah taw ler kan . knapa JERAWAT terhasil ? heheh . so dah taw , jum lah kita prevent .
as the saying goes "PREVENTION IS BETTER THAN CURE"
tapi , kalo sebab haid tu , aceno uols nak prevent kan ? so redha je la , ala x lama pon dia bertakhta kat muka uols kalo uols jaga , and elakkan bnda2 yg dapat "menjemaahkan" para JERAWAT tersebut . sekian . nnti bila2 free , iols share pasai kdudukan jerawat plak ehh ..
credit to : MIRACLE MASK

 selamat malam .
♥ ♥ ♥
Read More

TETAP KAMU ♥

11 September 2015


hye bloggers yg dsayangi , pernah dengar lagu nie ? kalo xpernah sila pilih lagu tu dekat SCM Music Player tu ye .. TETAP KAMU ♥
please enjoy the song ^_^ 
(sengaja xnak letak vdeo sbb nak suruh uols pergi ke SCM Music Player tu hehehe)

Disaat malam mulai turun
Perlahan lahan gelap
Menyelimuti bumi
Menyelubungi dunia
Meruntuhi angkasa

Terlihat dari kejauhan
Titik putih dilangit
Berkilauan cahaya
Bertebaran disana
Menghiasi angkasa

Di antara berjuta juta bintang
Hanya satu bintang yang paling terang
Di antara berjuta juta orang
Hanya kamu yang paling aku sayang

Di antara berjuta juta bintang
Hanya satu bintang yang paling terang
Di antara berjuta juta orang
Dihati ku tetap diri mu sayang

Terlihat dari kejauhan
Titik putih dilangit
Berkilauan cahaya
Bertebaran disana
Menghiasi angkasa

Di antara berjuta juta bintang
Hanya satu bintang yang paling terang
Di antara berjuta juta orang
Hanya kamu yang paling aku sayang

Diantara berjuta juta bintang
Hanya satu bintang yang paling terang
Diantara berjuta juta orang
Dihati ku tetap diri mu sayang

Tunggu ku terbang bersama angin
Masuki mimpi dalam tidur lelap ku
Aku tenggelam sulit terpejam
Membayangkan wajah mu

Di antara berjuta juta bintang
Hanya satu bintang yang paling terang
Di antara berjuta juta orang
Hanya kamu
hanya kamu
hanya kamu

selamat malam kesayanganku sekalian ♥ ♥
Read More

Mata Asyik Berkedip ?? Dah kenapa ?? ><""

2 September 2015

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥
Selamat malam semua .. dah mandi ??? dah mkn ? belom ngantok kan ? so  , meh la baca entri skejap ye . (ceyyy dah bley guna pelat keyel . haha)

pernah alami situasi mcm tjuk entri iols tu ? PERNAH ?? TAK PERNAH ?
Lately , iols punya mata rajin berkedip secara auto .. ntah kenapa .. iols pon xtaw .. kalo mnurut nenek moyang .. tnda kita nk mnangis .. hmm btoi ka ?? mntak simpang .. takmau laaa .. since iols nie gadis generasi Y .. iols pilih untuk mencari informasi fakta instead of this kind of kepercayaan .. sometimes , bnda nie btoi jadik .. but , iols  anggap kebetulan saja kot . hehehe .. okay laa .. back to our topic okay ..

mata berkedip nie jugak well known as EYE TWITCHING ..

EYE TWITCHING atau mata berkedip nie blaku pada otot muka / mata .. sama ada bawh atau atas kelopak mata .. but , oftenly bawah mata laa (sumber google) .

PUNCA - PUNCA BERLAKUNYA EYE TWITCHING .

1. STRESS
- uols dsarankan utk kurangkan stress / tekanan .. kalau taknak berlaku nya EYE TWITCHING nie kat uols .. sngt x selesa taw. heheh

2. TERLALU PENAT
-xckup tdur merupakan salah satu faktor tjadinya EYE TWITCHING nie taw .so, uols dgalakkan tdur secukup nya yaaa .. brapa jam ?? hehehe .. sila gugel . kalo xsalah kita dewasa 8 jam kot . =P

3. KETEGANGAN MATA
- apa bnda nie ? okay nak dpendekkan . mata kita nie akn bekerja dengan lebih  kuat dlm keadaan tertekan .. jadi  , situasi ini akn mnyebabkan EYE TWITCHING .. besides . uols  yg bkerja dok hadap komputer lama2 tu pon mrupakan sala satu punca EYE TWITCHING .. uols  dsarankan .. memakai kacamata khusus  utk pguna komputer . (alamak .. nk kena buat satu nie . huhuhuh)

antara punca2 lain adalah seperti :-
  • kafein & alkohol
  • kekeringan mata
  • alergi
 dlm entri nie iols ceritakan secara ringkas ja .. kalo nak tahu dengan lebih lanjut .. KLIK LINK INI 

dekat situ ada byk lagi huraian dia .. siap  dengan mitos lagi hehehe .

kenapa iols berminat  nak update entri nie ?? kan tdi dah cakap .. lately nie mata iols asyik berkedip jaa . iols kalau ada apa2 persoalan .. iols akn rujuk Mr Google ja .. sbb xsempat nk baca buku .. hehehe (alasan) .. 

well , ckup sekadar di sini saja .. hari pon  dah lwat.. iols takmau EYE TWITCHING nie mganggu hari2 iols .. so , kna tdur dengan secukup nya .. ^_^ . ♥

p/s: xdak gmbar kan dlm entri nie ? meh nk blnja satu .. 


see ya in the next entri .. assalammualaikum ♥ ♥ ♥



Read More

Marry Me - I Am Neeta

4 August 2015


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥


hye uols .. pernah dengaq lagu nie ? best taw . sora pnyanyi pon best .. lirik dia ..
hee jangan dok kata laa .. cer  dengaq nah .. yg pernah dengaq its okay laa .aku just nak share .
here the lyrics ..


iamNEETA - marry me

we ran out of time now
and trapped in the wind now
no chance when a fate came
im running like hell
i wrote black and blue
but i see , all bloody red

chorus:
it shouldn't be like this 
and now not the ending
show me your love .. love .. love 
it might be the end 
but im not loosing you now

marry me .. oww
marry me me .. ow .. ow ..
stay with me .. oww ..
live with me .. huuu uhh


it shouldn't be like this 
and now not the ending
show me your love .. love .. love 
it might be the end 
but im not loosing you now







Read More