Kembalikan Tona Kulit Sekata Bagaikan Kristal dari Dalam dengan Pynocare

21 November 2019

Kembalikan Tona Kulit Sekata Bagaikan Kristal dari Dalam dengan Pynocare

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua .. Okay hari nie Yana nak share satu produk yang dapat mengembalikan tona kulit yang sekata .. Sepertimana yang kita semua alami kulit kita menjadi semakin kusam dek kerana seringkali terdedah dengan pencemaran dan cahaya matahari.. Nak tahu apa yang menarik dengan Pynocare nie ? Jom baca | Kembalikan Tona Kulit Sekata Bagaikan Kristal dari Dalam dengan Pynocare ♥ 




Sebelum Yana ulas dengan lebih lanjut mengenai Pynocare terlebih dahulu Yana nak ceritakan serba sedikit mengenai melanin .. Adakah anda semua tahu apa itu melanin ? Melanin merupakan pigmen yang terhasil daripada sel sel melanosit dan ia memberi warna kepada kulit kita .. Penghasilan melanin terjadi di lapisan kulit yang paling dalam dengan bantuan beberapa jenis enzim .. Melanosit kmudiaanya membawa melanin ke permukaan kulit dan ia menyumbang kepada warna kulit setiap individu .. Bintik-bintik hitam dan tona kulit yang tidak sekata disebabkan oleh penghasilan melanin yang berlebihan pada kawasan yang terdedah kepada pancaran matahari terutamanya di bahagian pipi , atas bibir , hidung dan dagu ..



Apakah Punca Punca Masalah Kulit ?

Haa , untuk pengetahuan anda semua kulit menjadi lebih teruk jika terdedah kepada cahaya matahari apakah punca-punca yang lain ? Jom teruskan membaca perkongsian Yana nie :


  • Cahaya Matahari : faktor utama
  • Perubahan Hormon : kehamilan , pil kontraseptif
  • Masalah Endokrin : tiroid , ovari
  • Kosmetik yang bertoksik pada cahaya , merkuri , asid salisilik
  • Ubat ubatan yang bertoksik pada cahaya , antibiotik , ubat anti keradangan ..
Bagaimana Pynocare Membantu Masalah Ini ?

Esen untuk tona kulit yang sekata bagaikan kristal MSCC Complex Actisome meningkatkan biovailability untuk penyerapan yang lebih baik (meningkatkan manfaat) .. Selain itu , ia dapat memberi pertahanan dari radikal bebas yang menjadi pencetus utama tona kulit tidak sekata .. Pelindung UV , antioksidan juga meningkatkan pertahanan terhadap kerosakkan kulit yang disebabkan oleh cahaya UV ..



Pynocare membekalkan Ekstrak Kulit Kayu Pain Maritim Perancis yang kaya dengan procyanidin oligoomerik dan bioflavonoid yang berfungsi sebagai antioksidan untuk menghapuskan radikal bebas .. Vitamin C merupakan antioksidan semulajadi yang melindungi kulit daripada UVA , UVB dan cahaya yang boleh dilihat .. Ekstrak D.Salina yang membekalkan sumber semulajadi yang kaya dengan karotenoid , beta-karotena .. Last but not least , Vitamin E sebagai antioksidan larut lemak yang menghalang pengoksidaaan lipi  dan menghapuskan radikal bebas ..

Cara pengambilan :
2 kapsul sehari selepas makan



Okay sekian sahaja daripada Yana mengenai Pynocare .. Yana sendiri masih dalam fasa mencuba .. In shaa allah nanti Yana akan share hasilnya .. Sekiranya anda berminat nak membuat pembelian atau berminat nak tahu dengan lebih lanjut mengenai Pynocare anda boleh refer maklumat dekat bawah nie :



Read More

Tarikan Terbaru di Pulau Jerejak Tempat Best OOTD

14 November 2019

Tarikan Terbaru di Pulau Jerejak Tempat Best OOTD 

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua , bila bercakap mengenai Pulau Jerejak mesti akan dikaitkan dengan sesuatu yang tak elok .. Yana pun tak berapa pasti kenapa , apa yang Yana tahu Pulau Jerejak dahulu merupakan tempat para banduan .. Eh jom baca │Tarikan Terbaru di Pulau Jerejak Tempat Best OOTD


Sebelum Yana share mengenai port baru yang sangat sesuai untuk mereka yang gemarkan ber OOTD tu , Yana nak kongsikan serba sedikit sejarah mengenai Pulau Jerejak .. Pulau Jerejak ialah sebuah pulau yang kecil di selatan Pulau PinangMalaysia yang terkenal pada suatu ketika sebagai sebuah petempatan untuk banduan yang dibuang negeri. Luasnya 362 hektar. Selain itu , while Yana duk mencari maklumat mengenai Pulau Jerejak Yana ada terbaca yang Pulau Jerejak dulunya merupakan penempatan bagi mereka yang menghidap penyakit kusta .. Erkk kalau nak tahu dengan lebih lanjut boleh baca dekat SINI ..







Okay stop lah mengenai sejarah tu , kalau anda nak tahu anda boleh google sendiri maklumat mengenai Pulau Jerejak nie .. Yana tahu ada beberapa rakan blogger Yana yang mempunyai pengalaman yang tak enak dengan Pulau Jerejak .. Alhamdulillah , semasa kunjungan Yana ke sana semuanya berjalan dengan lancar .. Yana dan kawan menaiki bot pada yang dijadualkan pada jam 10:30 pagi agak lama kami kena menunggu sebab sampai agak awal .. Erm , bagi Yana waiting area dia  agak poor  dan pengurusan pihak Pulau Jerejak agak tidak sistematik banyak juga yang kami berdua complaint sementara menunggu bot sampai untuk membawa kami ke Pulau Jerejak ..

Bot yang dijadualkan tiba sama seperti masa yang ditetapkan , keselamatan penumpang memang menjadi keutamaan terdapat life jacket disediakan untuk kami pakai , tapi Yana degil sebab Yana tak pakai sebab fikir ala dekat jer ... Jangan ditiru yer aksi Yana dekat atau jauh tetap kena pakai sebab malang tak berbau .. Alhamdulillah Yana dan penumpang lain selamat sampai ke Pulau Jerejak , perjalanan mengambil masa leih kurang 10-15 minit saja kot .. Bot tu tak melambung-lambung macam dekat pulau-pulau yang kita pergi snorkeling sebab takda ombak pun laut tenang jadi bot pun tenang .. 




Sesampainya kami di sana pertama sekali kami mengambil gambar lah dekat batu yang bertulis "Welcome To Jerejak Island Resort"dan dekat jeti yang berwarna macam pelangi .. Ambil gambar dekat situ pun dah cun ... Sebelahnya terdapat pondok telefon berwarna merah macam ala ala dekat London tu .. Okay , kami berdua pun discover lah apa yang menarik sangat dengan Pulau Jerejak nie .. Pada awalnya , kami berdua plan nak buat jungle trekking .. Bayaran dikenakan sebanyak RM20 kalau tak salah , anda boleh refer dekat website Pulau Jerejak yer .. Memandangkan kami hanya berdua dan baju kami tak memenuhi syarat untuk buat jungle trekking so kami just berjalan-jalan di sekitar kawasan Pulau Jerejak dan mengambil gambar lah ..




Haa , kalau anda nak tahu selain beberapa port yang dah viral dekat instagram tu ada beberapa port lain yang bagi Yana agak nice untuk OOTD nak buat photoshoot lah .. Kebetulan masa kami berada di sana kami terserempak dengan beberapa orang yang buat photoshoot konvo dekat situ .. Fuhh gigih weii , dengan jubah tengah hari panas gila kot Yana yang pakai baju nipis pun peluh bercerau okay .. Aa itulah antara kelemahan dekat Pulau Jerejak sebab cuaca memang panas since pokok tak banyak dekat sini .. 
JETI PELANGI


TANGGA KE SYURGA


BATA PELANGI


PONDOK TELEFON


BUAIAN TEPI LAUT 


Okay nie antara beberapa port yang Yana sempat ber OOTD masa dekat Jerejak hari tu .. Actually kan , banyak lagi tempat yang boleh nak OOTD memandangkan cuaca sangat panas kami berdua pun dah terasa letih jadi takda lah kami explore seluruh kawasan dekat Pulau Jerejak tu .. For those yang berminat nak bermalam ada chalet , err chalet kot Yana tak pasti lah apa dia .. Memang ada tenpat untuk bermalam disediakan Yana tak tahu keadaan bilik tu macam mana sebab Yana just ke sana untuk snap-snap gambar pada pukul 12 tengah hari macam tu kami dah naik bot untuk balik .. Oh ya , bot Yana rasa hari tu macam kerap pula ada mungkin dia ikut kalau penumpang dah ramai dia nak jer hantar .. Kos menaiki bot RM15 sahaja tak mahal pun ..

*harga tambang boat dah naik yer guys .. RM20 masa Yana pi buat kedua kalinya*
* Harga RM20 adalah untuk pergi dan balik.. *


Okay itu sahaja celoteh Yana mengenai Pulau Jerejak .. Terima kasih sebab sudi luangkan masa membaca coretan Yana pada kali nie .. Kalau anda semua nak tahu lebih lanjut mengenai Pulau Jerejak boleh refer website INI .. BTW , nama nama tu Yana sendiri yang bagi cuma dekat tangga tu saja yang betul tapi ditulis dalam Bahasa Inggeris .. Sekian sahaja yer , baiiiiiiii ♥♥
Read More

Pengalaman 3 Hari 2 Malam di Panuba Inn Resort , Pulau Tioman Part II

10 November 2019

Pengalaman 3 Hari 2 Malam di Panuba Inn Resort , Pulau Tioman Part II

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua , okay memandangkan hari nie Yana takda apa sangat nak dibuat jadi Yana putuskan untuk sambung semula episod percutian Yana di Pulau Tioman yang tergantung hari tu .. Nak tahu apa pula kisah Yana pada kali nie ? Jom baca │Pengalaman 3 Hari 2 Malam di Panuba Inn Resort , Pulau Tioman Part II



Pada keesokkan paginya kami bersiap takda lah awal sangat around pukul 8.00 pagi macam tu untuk sarapan di kafe Panuba Inn Resort .. Yana sangkakan sarapan kami pada pagi tu ala ala english style sebab masa tu Yana nampak makanan yang hidangkan hanyalah roti bakar bersama butter dan jem strawberry minuman pulak orange dan coffee .. Alamak , Yana tekak melayu macam mana nie ? Nak tak nak telan sajalah kan daripada nak kena menanggung rasa lapar .. Heyy , not to worries guys , selepas beberapa minit kami dihidangkan pulak dengan mee goreng basah penuh pinggan weii untuk setiap orang including dua orang budak kecik tu .. Hahaha ! Nahh , nak sangat kan makanan melayu .. My wish has been granted !



Selepas selesai sarapan , memandangkan aktiviti snorkeling kami pada pukul 2.30 petang seingat Yana lah Yana nie takda lah long term memories sangat .. Pada waktu pagi tu kami takda apa nak buat sangat sekali lagi kami bermain di pantai berhadapan dengan Panuba Inn Resort nie .. Erm , to be honest walaupun Yana suka pantai tapi Yana masih rasa insecure dengan pantai .. Tanpa life jacket Yana tak berani sangat nak bermain sampai ke tengah .. So , Yana bermain sampai  level Yana rasa secure enough sahaja .. Masa sarapan pagi , ada satu couple nie cakap sebelah sana pantai lagi nice view pun cantik .. Jadi , kami decided  untuk ke sebelah sana pula memandangkan pada hari pertama kami dah explore pantai dekat depan resort tu untuk ke sana kami kena berjalan dekat laluan yang agak hutan sikit ala ala jungle trekking gitu .. Perjalanan kami mengambil masa dalam 10 minit kot atau maybe kurang ..




Sesampainya kami di sana yes pantai sebelah sini lagi lawa  cuma according to some of us yang snorkeling dekat situ ikan kurang kalau nak dibandingkan dengan pantai dekat depan resort .. Whatever it is I dont care sebab lagi kurang creatures dalam tu lagi bagus for me sebab Yana takut tetiba ada belut lah , landak laut lah apa apa sajalah yang menggelikan dan bahaya ada dalam tu .. Hm , kalau hangpa semua nak tau Yana nie sebenarnya Thalassophobia iaitu fobia dengan laut .. Pelik kan ? Yana nie suka gila dengan laut dan pantai tapi Yana takut .. Sebenarnya benda nie Yana baru discover masa trip Yana ke Pulau Perhentian pada bulan Mac yang lepas .. Yana jadi panik bila kaki Yana tak cecah dasar dan Yana membayangkan pelbagai "what if" what if ada stingray , belut , ular , landak laut , arggghh semua benda negatif and what if Yana lemas .. Deyy , im wearing life jacket kot masa tu percentage nak lemas sangat rendah kalau Yana pandai jaga diri .. So , masa dekat Tioman rasa tu still ada cuma Yana try sedaya mungkin untuk minimumkannya .. Well , I did it !






Okay , setelah penat bermain dekat pantai .. Matahari pun dah semakin tinggi kami pun pulang ke bilik masing-masing untuk berehat sambil buat lah apa yang kami nak buat while waiting untuk makan tengah hari and snorkeling time .. Yana tak terus masuk bilik Yana decided untuk jalan-jalan dekat kawasan resort tu untuk lihat kawasan sekeliling .. Memang cantik resort nie cumaaaa .. Haaa ada cuma okay , takda kedai makan , takda kedai topup yang ada cuma kedai yang resort tu punya lah sorry to say harga makanan dan barang dekat situ agak mahal bagi Yana untuk menghusnuzonkan diri ini Yana fikir mungkin disebabkan kos untuk bawa masuk barang tu ke sini mahal jadi mereka terpaksalah menjual barang-barang tersebut dengan harga agak tinggi ..

Lunch kami pada hari tu nasi putih , lauk ayam goreng , sambal belacan aaa ada lagi tapi Yana tak dapat nak recall apa .. Makanan dekat sana alhamdulillah sedap dan Yana sangat berpuas hatilah sebab boleh makan puas-puas .. Heheh .. Selesai makan Yana lepak dekat tepi pantai again sebab tulah kali terakhir Yana nak duk situ sebab keesokkan pagi pagi buta kami dah nak kena bertolak balik .. Pada jam 2.30 petang lah kalau tak salah bot untuk bawa kami snorkeling pun tiba , masing-masing dah get ready dengan goggle dan life jacket .. Alamak takda lah pic masa nak snorkeling dengan Yana , Yana lupa nak snap .. Kami dibawa snorkeling dekat Pulau Renggis , memandangkan Yana dah ada pengalaman snorkeling sebelum nie Yana dah reti nak control diri masa dalam laut kawal nafas jadi pada kali nie Yana dah kurang fobia tu dan Yana decided nak rakam creatures dalam tu melalui video .. Kali nie Yana nak buat betul-betul sebab masa dekat Perhentian Yana missed the chance .. Nak tahu dak ?  Masa pakai life jacket tu  Yana tak buttonkan bahagian bawah , selamat pemandu bot tu nampak dia tahan Yana sebelum Yana mula terjun .. Allahu , apa  bendalah Yana nie kalau dia tak nampak , then Yana terjun .. Omggg I dont know apa jadi T_T ..

Satu lagi Yana nak cerita , semasa Yana di Perhentian sebelum memulakan sesi snorkeling kami diajar cara snorkeling sebab tak semua antara kami dah ada pengalaman so we need to know how to use the goggle macam mana nak bernafas guna tu macam mana nak imbangkan badan masa snorkeling .. Alhamdulillah brader tu ajar Yana daripada zero sampailah Yana betul-betul boleh buat tanpa bantuan .. Yana rasa masa sesi pembelajaran tu dia macam bagi lebih perhatian dekat Yana sebab Yana lah manusia paling penakut masa tu .. Yana bukan mengada or saja-saja memang Yana takut sangat-sangat sebab tu pertama kali Yana snorkeling plus Yana ada Thalassophobia .. Sekarang . Yana berterima kasih sangat dekat dia .. Lain pula dekat Tioman mungkin pemandu bot tu assume kami semua dah pandai kot so dah takda sesi pembelajaran and memang terus dibawa kami ke tengah laut .. Haha , berbekalkan ilmu yang brader tu ajar Yana berjaya snorkeling dekat Tioman ..


gambar ihsan google


gambar ihsan google

Subhanallah , memang cantik laut dekat sini hidupan laut dalam tu .. Yana tak berani berada jauh daripada bot since Yana pun baru saja nak okay dengan ketakutan tu .. Yana just snorkeling dekat-dekat dengan bot kalo jadi apa apa senang sikit .. Well , masa snorkeling tu dapat lah Yana merekod sikit walaupun takda cemerlang sangat sebab phone Yana nie tak sesuai untuk rekod dalam air dia suka auto out daripada mode rekod berapa kali Yana nak kena naik turun bot ..

Selesai snorkeling di Renggis  kami kemudian dibawa ke Tekek kot untuk shopping .. This is funneh ! Kami dah basah lencun and ada some of us yang cashless nak shopping menda ? Satu boat said taknak singgah sini jadi kami ke Taman Laut , dekat Taman Laut ada tax dikenakan sebanyak RM5 .. Dekat sana Yana sambung lagi snorkeling dengan ditemani anak kepada kawan kepada kawan Yana .. Haa faham tak macam mana tu ? Hahah ! Buat-buat faham sudahlah .. Nak tahu ikan dekat lain , kami snorkeling dekat lain hampanya rasa .. Tapi tak apa sebab masa tu Yana without phone kalau nak rekod pun tak dapat .. Kiranya masa dekat sana Yana just mandi laut sajalah .. Dekat Taman Laut nie  ada kedai makan so kalau lapar or dahaga hangpa boleh lah lepak dekat kedai berdekatan Taman Laut tu , for me Yana choose nak main dekat pantai ..



Okay guyss , it's time to goooo .. Penat tak terasa sangat sebab Yana enjoyed , lagi best kalau dia bawa kami snorkeling dekat 2-3 point lagi .. Huhu , masa sampai ke resort kami terus naik bilik mandi sebab pada waktu petang Yana nak ambil gambar OOTD dekat resort tu since Yana takda proper pic masa dekat resort .. Selesai sesi OOTD kami semua layan sunset tapi agak terganggu sebab ada satu group nie duk memancing ..








Masa makan malam pun tiba .. Selesai makan malam while kawan Yana duk chit chatting dengan BFF dia  Yana layan angin malam dekat situ .. Terkenangkan how im gonna miss this place damn much .. Bila lagi Yana akan sampai .. Masa tu terasa terlalu cepat masa berlalu dan Yana masih belum bersedia to say good bye dekat Pulau Tioman .. Kami kena tidur awal malam tu sebab esok jam 5.30 kot yes kot lagi sebab Yana tak ingat .. Haha , yaa boat datang fetch kami semua  sesudah subuh gelap buta lagi guys nak kena turun jeti yang rare tu dah la gelap , tawakal sajalah .. Then kami ke jeti satu lagi untuk tunggu feri yang akan bawak kami ke Jeti Mersing ..Macam  biasa perjalanan mengambil  masa yang sangat panjang jadi Yana tidur saja all the way tu ..




Sekian sahaja perkongsian Yana mengenai percutian ke Pulau Tioman pada bulan Oktober yang lalu .. Pakej kami ambil berharga RM365/person (3Hari2Malam) termasuk dua kali sarapan (last day sarapan ditapau) , dua kali lunch dan dua kali dinner ..Bilik so  far macam okay-okay sahaja cuma toilet agak poor .. View lawa , recommended ? Yes Yana rekemen this pakej dan Panuba Inn Resort nie .. Alatan untuk snorkeling kena sewa RM10 kalau Yana tak silap .. Harga nie termasuk pakej snorkeling tapi excluded Taman Laut punya cukai .. Oh ya , sebelum Yana lupa termasuk juga dengan tiket feri Jeti Mersing pergi dan balik yaa .. Ermm , kalau ada apa apa yang hangpa nak tau tapi Yana tak mention boleh DM or PM Yana .. Dekat blog Yana nie semua social media Yana ada Yana sertakan .. Terima kasih sebab sudi luangkan masa baca coretan Yana .. Yana ada share video dekat youtube channel Yana kalau sudi jemputlah tengok ..Next vacay ke mana ? Tunggguuuu .. Bye guysss !♥ 
Read More

Pengalaman 3 Hari 2 Malam di Panuba Inn Resort , Pulau Tioman Part I

4 November 2019

Pengalaman 3 Hari 2 Malam di Panuba Inn Resort , Pulau Tioman Part I

ASSALAMMUALAIKUM WT ♥

Haiii semua .. Akhirnya Yana choose untuk share pengalaman Yana semasa berada di Pulau Tioman pada bulan Oktober yang lalu ..Sejujurnya , ini merupakan trip Yana yang paling manis dan Yana sangat-sangat enjoyed sepanjang masa Yana ada dekat sana .. Trip kali nie special sikit , nak tahu apa yang istimewa tu ? Jom baca │Pengalaman 3 Hari 2 Malam di Panuba Inn Resort , Pulau Tioman Part I 



Trip ke Pulau Tioman nie mengambil masa yang berbulan jugaklah since kos nak ke sana , pakej dan macam-macam lagi tidak lah begitu murah bagi kerani cabuk macam Yana nie .. So , banyak preparation Yana nak kena buat .. Oh ya , trip kali nie Yana "menumpang" kawan Yana punya BFF Trip it supposed to be their trip not mine .. Sebab apa Yana join sebab Yana rasa tak puas berada di laut .. Pengalaman semasa di Pulau Perhentian tak banyak yang best so Yana decided to re create that kinda moment macam mana yang Yana nak eventhough dalam trip nie seorang saja yang Yana kenal ..

Yana dan kawan Yana ambil flight ke Kuala Lumpur dari Pulau Pinang .. Selepas habis waktu bekerja terus kami bertolak ke Penang International Airport Yana dah tak ingat flight kami pukul berapa yang pasti kami kena masuk ke departure pada jam 8.30 malam kalau tak silap .. Pada awalnya ada sedikit masalah sebab Yana tertinggal dompet Yana careless gila Yana masa tu macam nak teriak pun ada without tu mana mungkin Yana dapat naik flight .. Then , Yana dah dapat purse Yana kami pun teruskan perjalanan ke airport dengan hujan dan jalan jem sangat sabar sajalah .. Alhamdulillah , Allah eased everything for us ..



Masa dekat Kuala Lumpur kami bermalam di surau dekat KLIA2 memandangkan nak book hotel agak costly dan esok sesudah subuh kami nak kena naik flight ke Kuantan so kami prefer tidur dekat surau  .. Padahal mata nie tak dapat terlelap pun sebab sejuk sangat kami sekadar merehatkan badan untuk perjalanan esok .. Keesokkannya kami berdua bangun seawal jam 4.30 pagi untuk bersiap then pada jam 6.30 kalau tak silap Yana flight ke Kuantan .. Sesampainya kami di airport Kuantan salah seorang BFF kepada kawan Yana datang jemput kami berdua untuk ke Jeti Mersing di mana dekat sana ada lagi dua orang BFF kawan Yana sedang menunggu dekat sana .. Masing-masing dari Kuala Lumpur kalau tak salah Yana .. Agak makan masa perjalanan dari Kuantan nak ke Jeti Mersing sampai Yana sempatlah qada tidur .. 



Semasa kami sampai ke Jeti Mersing mereka sudah menunggu kedatangan kami .. Agak kekok jugalah Yana pada awalnya sebab I dont even know any of them .. So , kawan Yana introduce Yana dari situ lah Yana mula nak kenal all of them dan begitu juga sebaliknya .. Feri nak ke Panuba Inn mengambil masa yang sangat lama .. Plus minus dalam dua jam ..  Yana bangun , tidur , bangun then tidur sampai berapa kali barulah kami sampai.. Perjalanan kami tak berakhir dekat situ sebab kami kena naik bot sedikit kecil untuk sampai ke Panuba Inn ..

Jeti Panuba Inn Resort nie agak rare bagi Yana sebab kami nak kena panjat untuk sampai ke atas sebab tak ada proper tangga .. OMGGG ! Yana dengan luggage backpack , handbag urghhh ! Thank God ada gentleman yang naik dulu and ambilkan semua barang-barang kami letak dekat jeti then only kami dapat panjat freely tapi gayat juga lah salah langkah terjun laut uii .. Alhamdulillah , everything going smoothly .. Once semua dah settle kami ke receptionist untuk ambil kunci bilik masing-masing .. Pada hari kami sampai tu takda sebarang aktiviti so kami decided untuk rehatkan diri masing-masing pada petangnya kami lepak dekat pantai .. Cantik sangat pantai dekat Panuba Inn Resort nie .. Bilik ? Erm , to be honest bilik just nice view dari bilik memang superb lah view laut cantik terbentang masa duduk dekat balkoni tu just toilet tu bagi Yana agak kurang lah sikit .. 

inilah view Panuba Inn Resort Yana tak sempat nak snap so Yana credit Agoda for this picture

Seperti yang dijanjikan pada waktu petang memang free and easy session .. Kami lepak saja dekat pantai sambil ber OOTD .. Since Yana have nothing much to do so I volunteered my self untuk snap gambar BFF nie .. Memandangkan taking photo is my passion so why not Yana asah skill yang tak seberapa nie kan .. Eh , gambar Yana pun ada juga yang diambil cuma tak banyak because Yana very bad in posing-posing stuff hahaha ! Asal ada saja Yana tak kisah sangat .. Adalah few pics yang Yana snap petang tu .. Jom tengok dekat bawah nie ..




Well , hasil tak seberapa sebab lens kamera Yana basic saja nothing much I can do to make those picture I captured to look superb huhu .. Best jugak lepak dekat pantai nie sambil tengok ombak menghempas pantai .. Tenang sangat rasa , dah lama Yana tak rasa macam nie even masa Yana dekat Pulau Perhentian Yana tak dapat rasa pengalaman macam nie .. Mana gambar Yana ? Nak tengok juga eh ? Haha !





Lepas dah penat bermain dekat pantai dan maghrib pun hampir tiba kami semua kembali semula ke bilik masing-masing untuk prepared ourselves for makan malam pula .. Suasana dekat Panuba Inn Resort nie best sebab dia macam agak sunyi dan tak ramai dengan manusia .. So , rasa tenang sebab takda hiruk pikuk suara orang sangat just bunyi ombak saja yang jelas kedengaran.. Psst .. kalo perasan kan Yana pakai dress petang tu .. Kononnya , nak main dekat gigi pantai saja .. Eh tapi bila namanya Lyana mana mungkin tak terjun hahah mulanya nak acah ambil gambar dalam laut tu saja sekali na satu sepersalinan tu lencun teruk hahaha .. Ala sekali sekala takpa kan ?


Finally its dinner time .. Sebenarnya Yana sendiri tak sabar nak tunggu masa makan malam nie .. Tertanya-tanya lauk apakah yang bakal dihidangkan kepada kami semua .. Hm , Yana expecting for buffet tapi apa yang kami dapat more than apa yang Yana expect lauk dimasak khas untuk kami semua sahaja ada tomyam campur , ikan masak tiga rasa (Yana taktau apa nama ikan tu) dan sayur campur setiap lauk dibuat dua set memang puas lah kami makan .. Tapi memandangakan esok nak kena snorkeling Yana makan dengan agak behave lah kalau ikutkan hati nak saja Yana hirup tomyam tu ..


Inilah antara wajah-wajah mereka yang melakarkan memori manis Yana masa dekat Pulau Tioman .. Oh ya , termasuk lah kucing tu .. Hahaha ! Yana tak dilayan as stranger walaupun we dont even know each other, they treat me like I am part of them .. Thank you so much sisturs ! Hm , Yana macam tak larat lah nak sambung what next , since tajuk tu ada part I and of course there is part II .. In shaa allah Yana akan sambung in the next entry very soon .. Lepas makan malam kami balik bilik dan tidur since penat pada waktu siang belum reda .. Next entri Yana akan share more details , ke mana kami pi lepas tu and harga pakej yang kami ambil nie .. For nowwww , ciao gaisss ♥
Read More