Sajian Nostalgia Ramadhan Buffet di Royale Chulan Penang

18 April 2019

Sajian Nostalgia Ramadhan Buffet di Royale Chulan Penang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semua .. Memandangkan bulan ramadhan sudah hampir tiba tidak lama lagi maka banyaklah hotel-hotel yang menyediakan buffet khas bersempena dengan bulan Ramadhan yang mulia .. Turut tidak terkecuali Royale Chulan Penang ada menyediakan hidangan buffet Sajian Nostalgia Ramadhan .. Nak tahu apa yang menarik ? Jom baca │Sajian Nostalgia Ramadhan Buffet di Royale Chulan Penang ..



Mengimbau kembali pada zaman kanak-kanak anda Royale Chulan Penang sedang menghidangkan pesta masakan yang akan mengingatkan kembali akan zaman kanak-kanak anda .. Makanan untuk khas untuk keluarga dengan hidangan SAJIAN NOSTALGIA RAMADHAN BUFFET yang berlangsung di Cafe Sri Tanjung ♥



Promosi yang menyelerakan ini terdiri daripada campuran makanan yang diinspirasikan dari kampung , serta hidangan antarabangsa dan pemanis mulut .. Ini termasuk dengan adanya seksyen dengan pelbagai hidangan seperti Sup Tulang Rawan Berempah , Rendang Tok , Kepah Masak Cili Padi , Gulai Daging Batang Pisang , Ketam Gulai Borneo , Asam Pedas Ikan Sembilang , Telur Itik Masak Lemak Cili Padi  & Spaghetti Sambal Sotong ..



Antara sajian utama pada tahun ini ialah Kambing Panggang Golek yang mana menjadi kegemaran ramai pada tahun-tahun sebelumnya .. Pada tahun ini , para tetamu juga akan mempunyai pelbagai pilihan nasi iaitu ; Nasi Beriani , Nasi Hujan Panas , Nasi Tomato atau Nasi Dhall .. Kesemua hidangan nasi ini boleh juga dinikmati bersama-sama dengan Kambing Panggang Golek ♥



Selain daripada itu , sebagai pencuci mulut tetamu menikmati kesedapan Sago Gula Melaka yang enak , Sago Pengat Pisang , Cucur Keria , Aneka Kuih Bakar dan yang paling menjadi kegemaran orang ramai iaitu Ais Kacang & Cendol serta pelbagai hidangan pencuci mulut moden yang akan menjadi kenangan nostalgia yang terindah pada zaman kanak-kanak anda .. Hidangan untuk hidangan buffet Ramadhan akan berbeza-beza setiap hari sepanjang bulan Ramadhan untuk memastikan anda menikmati pilihan yang sihat selain menyelerakan ..


MENU RAMADHAN BUFFET : SAJIAN NOSTALGIA RAMADHAN BUFFET 
ROYALE CHULAN PENANG ♥

SALAD & PEMBUKA SELERA :

ASSORTED SEAFOOD ON ICE WITH CHILI SOY SAUCE, KERABU TAUGEH, KERABU PUCUK PAKU, KERABU TANGHOON (VERMICELLI SALAD), ULAM-ULAMAN KAMPUNG (10 TYPES), KERABU SOTONG, ACAR RAMPAI, SAMBAL IKAN BILIS & TEMPE, PASEMBOR ROJAK BUAH-BUAHAN, ASSORTED MECLUN MIX, TAUHU SUMBAT, ASSORTED JERUK MADU, KERABU DAGING BAKAR, ASSORTED SUSHI BAR. CONDIMENTS AND PICKLES: SAMBAL BELACHAN, TEMPOYAK, BUDU, SAMBAL BELIMBING, PAPADOM, IKAN MASIN, KEROPOK IKAN, SAMBAL PUDINA, TELUR MASIN, AIR ASAM LIMAU, SAMBAL CILI MANGA, TARTAR SAUCE, 1000 ISLAND, SHALLOT VINAIGRETTE.










SUP :

SUP TULANG RAWAN BEREMPAH





HIDANGAN UTAMA :










NASI PUTIH RENDANG TOK KEPAH MASAK CILI PADI GULAI DAGING BATANG PISANG SPAGHETTI SAMBAL SOTONG AYAM MASAK MERAH MADU KETAM GULAI BORNEO SWEET & SOUR PRAWN ASAM PEDAS IKAN SEMBILANG TELUR ITIK MASAK LEMAK CILI PADI STIR FRY MIX VEGETABLES 

ACTION COUNTER 1 
CHICKEN AND BEEF SATAY WITH CONDIMENTS 





ACTION COUNTER 2 
HOUSE OF ‘IKAN BAKAR’ WITH SAMBAL & AIR ASAM CILI PADI 





ACTION COUNTER 3 
KAMBING PANGGANG GOLEK CHOICE OF NASI BERYANI, HUJAN PANAS, NASI TOMATO, NASI DHALL 




ACTION COUNTER 4 
PASTA MAFIA CHOICE OF CREAM SAUCE, TOMATO SAUCE, OLIVE OIL & CONDIMENTS  





ACTION COUNTER 5 
 JETTY APAM BALIK WITH CHOICE OF SWEET CORN, BANANA, & PEANUT BUTTER 





ACTION COUNTER 6 
PENANG CHAR KOAY TEOW 



ACTION COUNTER 7 
AIR TUJUH BENUA BANDUNG, SOYA, TEBU, LONGAN, LEMON TEA, KATIRA, TEH TARIK KAW 




ACTION COUNTER 8
 BUBUR LAMBUK WITH CONDIMENTS 





ACTION COUNTER 9 
ROTI CANAI & MURTABAK WITH CURRY, DHALL AND CONDIMENTS 





ACTION COUNTER 10 
SOTONG GORENG BEREMPAH 

ACTION COUNTER 11 
HOKKIEN PRAWN NOODLE 




ACTION COUNTER 12
ROTI JALA & CUCUR HARIMAU MENANGIS WITH GULAI DAGING




DESSERT 










BUAH KURMA FOUNTAIN, AGAR AGAR SANTAN, TROPICAL FRUITS PLATTER, PANDAN PANNA COTA SAGO GULA MELAKA, ASSORTED FRUIT JELLY, ASSORTED BUTTER CAKE, MANGO PUDDING, ANEKA KUIH BAKAR CUCUR KERIA, SAGO PENGAT PISANG, CHOCOLATE ECLAIRS, CREAM PUFF, CHOCOLATE BREAD AND BUTTER PUDDING LEMON TART, MINI CRÈAME CARAMEL, STRAWBERRY MOUSSE & ASSORTED FRENCH PASTRIES, ASSORTED JERUK ACTION STATION: ICE KACANG WITH CONDIMENTS & CENDOL WITH ICE CREAM


Sekiranya anda berminat untuk berbuka di sini boleh refer maklumat dekat bawah nie yer :

Bermula pada : 7 Mei - 3 Jun 2019
Masa : 7 Malam - 10 Malam
Tempat : Sri Tanjung Cafe
Harga : RM90nett (dewasa) RM50nett (warga emas & kanak²)

EARLY BIRD :

RM72nett (dewasa) 
RM40nett (warga emas & kanak²)

*tempoh pembelian : 15 Mac - 30 April 2019

No telefon : +604 259 8888

Alamat : 1&2 Pengkalan Weld , Georgetown , 10300 Penang , Malaysia

Instagram : royalechulanpenang
Read More

Semudah ABC Spaghetti Enak daripada Master Pasto Tersedia

6 April 2019

Semudah ABC Spaghetti Enak daripada Master Pasto Tersedia

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semua , lama kan Yana tak bersiaran ? Rindu tak ? Heheh , perasan pulak sapa lah sudi nak rindu kita nie .. Okay , tanpa melengahkan masa hari nie Yana nak kenalkan satu produk yang sangat menarik untuk anda semua cuba .. Nak tahu apakah ? Jemput baca │Semudah ABC Spaghetti Enak daripada Master Pasto Tersedia ..


Haa , inilah produk yang Yana kata menarik dan Yana nak kongsikan dengan anda semua .. Sebenarnnya , Yana pun baru saja discover mengenai produk daripada Master Pasto nie .. Spaghetti daripada Master Pasto nie memang sangat sesuai bagi mereka yang mempunyai jadual harian yang padat .. Tak sempat nak masak , tapi nak makan sedap-sedap ? Tak rajin pulak nak bersiap bagai nak rak nak makan dekat luar ? Jangan risau dengan Master Pasto masalah anda kini boleh dikira sebagai selesai sudah .. Sebelum , Yana huraikan dengan lebih panjang lebar terlebih dahulu Yana nak bagitau secara ringkas mengenai MAster Pasto nie .. Master Pasto adalah sebuah kedai secara atas talian yang menjual pasta siap sedia , Lioco Food SDN BHD .. Telah ditubuhkan sejak tahun 2017 di Pulau Pinang , Malaysia dan sejak itu syarikat ini telah berkembang maju dan mereka berusaha untuk menjadi salah satu pengeluar utama dan terbaik antara pasaran semasa yang sedia ada ..


Apa yang menarik mengenai spaghetti daripada Master Pasto ialah :


  • tanpa perasa tiruan
  • tanpa bahan pengawet
Cara penyediaan nya pun sangat mudah anda hanya perlu didihkan air .. Masukkan paket spaghetti dan sos nya ke dalam periuk yang air nya telah dididihkan .. Biarkan selama 3 minit dan ianya siap untuk dihidangkan .. Tak perlu tumis atau apa , hanya perlu rebus sahaja .. Oh ya ! Boleh jugak dimasak dengan menggunakan microwave sekiranya anda mempunyai microwave di rumah .. Tapi , Yana hanya menggunakan kaedah rebus sebab dekat rumah Yana tiada microwave .. Hehe ..


Jangan tak tahu , spaghetti daripada Master Pasto jugak sesuai untuk dibawa bersama sekiranya anda pergi travel .. Master Pasto nie memang mudah dibawa semasa pergi travel sebab saiznya yang kecil memang mesra traveler .. Dia tak akan memakan ruang yang banyak dalam luggage anda tu .. Kita kadang-kadang tak dapat sesuaikan tekak kita dengan makanan negara yang kita lawati dengan adanya Master Pasto anda tak perlu menahan lapar atau sekadar makan maggi dengan roti untuk lapik perut semasa berada di tempat yang anda lawati .. Master Pasto nie bukan sahaja mudah untuk disediakan malah enak untuk dinikmati .. Yana menulis berdasarkan pengalaman Yana yer , sebelum Yana berkongsi pendapat Yana mengenai spaghetti daripada Master Pasto nie Yana terlebih dahulu dah cuba makan jadi Yana dapat tuliskan sebuah perkongsian dengan telus dan jujur .. 


Spaghetti daripada Master Pasto ini didatangkan dengan tiga rasa yang berbeza iaitu :

  • Spaghetti Bolognese Chicken
  • Spaghetti Mushroom Cream Sauce
  • Spaghetti Aglio Olio
Ketiga-tiga rasa nie mempunyai daya tarikan masing-masing .. Bagi Yana ketiga-tiganya sangat sedap untuk dinikmati .. Bagi yang suka akan masakan pedas semestinya Spagehtti Aglio Olio menjadi pilihan anda .. Yana makan pun boleh sampai berpeluh lah dibuatnya .. Itu tak penting , apa yang penting rasanya yang enak saling tak tumpah seperti spaghetti yang ada di restoran atau kafe .. 100% dijamin HALAL dan anda boleh nikmatinya tanpa was-was .. 


Cara penyediaan  sama macam yang Yana katakan pada awal entri tadi ..
  1. Didihkan air di dalam periuk ataupun dengan menggunakan cerek elektrik ..
  2. Rendamkan Spaghetti dan Sos Flexy Packy di dalam air panas yang sudah didih dan biarkan selama 3 MINIT
  3. Keluarkan Spaghetti dan Sos Flexy Packy dari periuk .. Buka dan tuangkan ke dalam pinggan .. Tadaa ! Siap untuk dihidankang .. Sangat mudah kan ?
Manakala kalau menggunakan microwave anda boleh refer dekat bawah cara penyediaannya :
  1. Tuangkan Spaghetti dan Sos Flexy Packy ke dalamm pinggan ataupun bekas yang sesuai untuk ketuhar gelombang mikro 
  2. Masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro dan panaskan selama 1 MINIT ..
  3. Sedia untuk dihidangkan ! =)
Spaghetti Aglio Olio ♥




Spaghetti Mushroom Cream Sauce ♥




Spaghetti Bolognese Chicken ♥



REVIEW YANA ♥

Sejujurnya Yana memang berpuas hati sangat dengan ketiga-tiga spaghetti daripada Master Pasto nie .. Spaghetti Aglio Olio menjadi pilihan Yana walaupun rasa dia pedas yang agak ya rabbi laa .. Haha , sebenarnya Yana jenis yang tak tahan dengan pedas tapi still nak makan pedas-pedas .. Haa , kepada mereka yang memang tak boleh langsung makan pedas Yana syorkan anda cuba Spaghetti Mushroom Cream Sause dan Spaghetti Bolognese Chicken , memang takda rasa pedas langsung tau =)


Sekiranya anda nak tahu dengan lebih lanjut mengenai produk daripada Master Pasto nie anda boleh refer maklumat yang akan Yana kongsikan dekat bawah nie .. Banyak maklumat yang anda boleh perolehi , bagaimana nak purchase , harga dan sebagainya .. Sekian sahaja daripada Yana .. Terima kasih kerana sudi luankan masa untuk membaca entri yana pada kali nie ..

* Master Pasto juga boleeh dijadikan sebagai salah satu souvenir daripada Malaysia .. Selain harganya yang murah ianya jugak merupakan spaghetti segera yang sangat enak untuk dinnikmati .. Sekiranya anda berkunjung ke Malaysia khususnya kepada pelancong luar jadikan Master Pasto sebagai salah satu barang yang best perlu dibeli di Malaysia ♥
Read More