Nikmati Hidangan Berbuka Puasa Qash'ah di The Light Hotel

29 April 2018

Nikmati Hidangan Berbuka Puasa Qash'ah di The Light Hotel

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semuaaa orang .. Okay hari nie Yana ada satu hidangan juadah berbuka puasa yang bagi Yana agak unik jarang nak didapati di mana-mana hotel lain .. Tapi , sebelum Yana kongsikan mengenai hidangan tersebut Yana terlebih dahulu nak share mengenai hidangan Buffet Ramadhan di The Light Hotel .. Jom lah baca | Nikmati Hidangan Berbuka Puasa Qash'ah di The Light Hotel


Hidangan kali nie agak special bagi Yana sebab dia macam berkonsepkan arabic , eastern , kampung pun macam ya sebab ada tempoyak , kari ikan , yang Yana kata macam eastern sebab ada satu dua hidangan yang nama hidangannya agak sukar lidah utara Yana nie nak pronounce .. Apa-apa pun hidangan Ramadhan Buffet Dinner di The Light Hotel memang best ! Oh ya sebenarnya ada dua jenis buffet tau .. 

1. Mutiarasa Ramadhan Buffet Dinner
2. Juadah Qash'ah
3. Selera Muhibbah Ramadhan Buffet Dinner






Ini merupakan menu yang dihidangkan untuk Mutiara Rasa Ramadhan Buffet Dinner .. Hm , rasa eh ? Bagi Yana overall just nice favourite Yana masak lemak ayam dengan pucuk ubi memang terangkat tau .. Mostly masa Yana berada di sini pada tempoh hari banyak lauk pauk kampung sebab sambal pun ada bermacam jenis .. Ada pula ikan masin .. Fuhh makan dengan nasi putih memang sedap ..



 Sepertimana yang kita sedia maklum bulan Ramadhan seringkali dikaitkan dengan kebersamaan bersama keluarga dengan kenangan manis dan saman indah pada zaman kanak kanak .. Mengekalkan intipati sejati Pulau Pinang pasukan kulineri di The Light Hotel di bawah arahan Chef Eksekutif Halim Mohamad telah merealisasikannya dengan lebih daripada 140 hidangan yang menjadi kegemaran rakyat tempatan Pulau Pinang .. Lebih daripada 6 jenis makanan laut yang diperolehi untuk divariasikan masakanannya .. Serius cakap .. Seafood dia memang fresh dan Ho Chak !! =)




Haa kalau ada antara awak semua yang taknak makan nasi jangan risau di The Light Hotel menyajikan pelbagai jenis makanan selain nasi .. Seperti char koey toew , laksa, pizza , roti dan banyak lagi .. Oh ya , untuk pengetahuan awak semua char koey teow di The Light Hotel memang terbaik kena pula dengan segelas teh tarik atau kopi tarik .. Fuhhh ! Memang awesome .. Yana sempat cuba kedua-duanya .. Sebelum nie Yana hanya dengar daripada mulut orang bahawa teh tarik di The Light Hotel orang lain tak boleh lawan .. Yeahhh .. It is true rasa teh dan susu just nice dan tak terlalu manis manakala kopi tarik pun sama .. Kopi dia sangat wangi rasa kopi dan susu just balance tau .. 


Okay , nie pula antara pencuci mulut yang disediakan untuk Ramadhan Buffet Dinner .. Ehh bukan yang nie saja tau , ada banyak lagi dekat bawah nie .. 






Seperti yang awak semua boleh nampak terdapat pelbagai variasi pencuci mulut yang disediakan tau .. Ini antara sebahagian yang Yana dapat kongsikan dekat sini .. Alhamdulilah pencuci mulut di The Light Hotel juga sedap-sedap belaka .. 




Pada musim yang penuh kebersamaan dan kesabaran The Light Hotel Penang telah mengadakan satu hidangan yang mengikut tradisi ala ala kampung iaitu Juadah Qash'ah .. Makanan disajikan di dalam dulang yang besar dan memerlukan kita duduk bersila dalam berkumpulan hal ini sedikit sebanyak dapat menggamit memori lama yang ada mengambil sedikit pengaruh daripada orang Arab ..




Terima kasih tidak terhingga Yana ucapkan kepada top management The Light Hotel dan staff-staff yang terlibat pada hari tersebut atas layanan baik yang diberikan kepada Yana dan beberapa rakan blogger yang lain .. Kepada awak semua sama ada di luar atau dalam Pulau Pinang buffet ramadhan dinner di The Light Hotel are highly recommended ! Kalau nak tahu dengan lebih lanjut awak semua boleh rujuk maklumat dekat bawah :





Email : info@thelighthotelpg.com
Facebook : The Light Hotel

Harga Ramadhan Buffet Dinner :
Mutiararasa Ramadhan Buffet Dinner : RM110nett(A)│RM90nett(C&SC)
Selera Muhibbah Ramadhan Buffet Dinner : RM90nett(A)│RM70nett(C&SC)
Juadah Qash'ah: RM250/nett(4person)

*smart purchase of pre-purchase Ramadhan Buffet vouchers are available now at RM88nett per person .. Terms and condition apply
Read More

The Habitat Tarikan Terbaru di Bukit Bendera (Penang Hill)

28 April 2018

The Habitat Tarikan Terbaru di Bukit Bendera (Penang Hill)

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semua , okay malam nie Yana nak kongsikan pengalaman Yana semasa pergi ke Bukit Bendera (Penang Hill) baru-baru nie .. Yana yakin pasti ramai yang dah tahu mengenai kewujudan The Habitat di Bukit Bendera secara tak langsung ia menjadi tarikan terbaru di Bukit Bendera .. Nak tahu apa yang best ? Jemput baca | The Habitat Tarikan Terbaru di Bukit Bendera (Penang Hill) ..


Hm , mungkin ramai yang dah tahu mengenai kewujudan The Habitat dekat Penang Hill nie tapi mesti awak semua tak banyak informasi kan mengenainya .. So , tujuan Yana mengarang entri nie adalah untuk meng educate kan awak semua apa yang best dekat The Habitat and does it worth it ? Okay sebelum nak masuk ke The Habitat awak semua KENA beli tiket untuk masuk ke The Habitat terlebih dahulu .. 


Okay ini merupakan harga tiket dan pakej yang ada untuk masul ke The Habitat di Penang Hill .. Mungkin akan ada yang kata a bit mahal tapi percayalah cakap Yana ianya ternyata berbaloi sebab apa yang ada dalam The Habitat memang best .. Dia seolah olah kita back to nature tau .. 


Okayy .. Yana dah dapat tiket Yana .. Pastikan tiket nie ada masa pergi dan balik ya .. Hahaha tiket Yana masa nak balik tetiba hilang .. Matilanakk .. Cari-cari ehh ada rupanya terselit di celah-celah beg Yana .. Sebelum kami memulakan perjalanan dalam The Habitat kami diberikan sedikit penerangan mengenai asal usul Bukit Bendera , spesies tumbuhan dan hidupan liar yang terdapat di atas Bukit Bendera .. Sebenarnya kan , banyak juga info yang Yana dapat masa berada di sini .. Semasa zaman penjajahan British di Tanah Melayu di sini merupakan kubu mereka .. Gambar di atas menjadi kandang kuda mereka .. Yana diberitahu pihak British memilih Bukit Bendera sebab kawasannya yang strategik kerana mereka boleh nampak kehadiran musuh dengan jelas dari atas Bukit Bendera .. 


Ini pula merupakan beberapa spesies fauna yang boleh didapati dalam The Habitat.. Yana sempat jumpa dengan seekor rama-rama sahaja masa nak naik tu .. Tupai tu Yana jumpa semasa dalam perjalanan nak turun ke bawah tapi Yana tak sempat nak snap .. Selain daripada nie ada beberapa serangga lain yang ada dekat atas tu seperti labah-labah , crab vampire dan beberapa lagi spesies yang Yana tak ingat .. Crab Vampire , unik kan nama dia ? Yana teringin nak tengok tapi dia spesies yang keluar malam , masa Yana nak naik tu pekerja tu cakap dia ada tapi dekat celah-celah pokok memang susahlah nak tengok .. Diberi nama Crab Vampire sebab dia suka keluar pada waktu malam ..


Giant Swing merupakan salah satu tarikan yang ada di The Habitat .. Sesiapa sahaja yang memasuki The Habitat pasti akan berhenti di sini untuk mengambil gambar atau ber swafoto sebagai tanda kenang kenangan semasa berada di The Habitat .. Terdapat tiga Giant Swing tau dekat sini .. So , tak perlulah nak berebut atau menunggu giliran terlalu lama .. Hehehe .. 


Oh ya , untuk pengetahuan awak semua ini merupakan kali kedua Yana ke The Habitat .. Pada pertama kali Yana datang tempat Yana bergambar sekarang iaitu Canopy Walk belum lagi siap .. Pada mulanya Yana refuse nak lali dekat Canopy Walk sebab masa belum siap nampak macam scary tau jalan dia sangkaan Yana ternyata meleset sama sekali sebab jalan dekat Canopy Walk nie ternyata selamat sebab dibina dengan konkrit .. So, worries no more .. Hehehe .. 


Tadaaaa !! Inilah bahagian yang paling menarik dekat di The Habitat , Curtis Crest .. Kalau awak semua nak tahu masa pertama kali Yana nak naik Curtis Crest Yana mengambil masa lebih kurang lima minit untuk Yana berjalan-jalan dekat atas Curtis Crest sebab Yana seorang yang gayat tambahan pula dari atas Yana boleh nampak keadaan dekat bawah sebab permukaan lantai dia dibuat daripada yang ada lubang-lubang memanglah Yana gayat .. Hehehe .. Tapi , selepas kali kedua datang ke sini Yana dah boleh berjalan atas nie dengan yakinnya .. 


Haa ini juga merupakan tarikan terbaru di The Habitat sebab masa pertama kali Yana datang ke sini belum ada lagi tau .. Okay , nie nama dia Climbing Tree , kepada mereka yang menggemari aktiviti lasak bolehlah cuba .. Hahaha .. Yana tak berani okay sampai Yana cakap dekat kawan-kawan Yana yang Yana sanggup naik The Gravityz sekali lagi .. 



Sekian sahaja pengembaraan kami dalam The Habitat .. Ini merupakan pengalaman yang sangat menarik bagi Yana dan beberapa lagi rakan blogger yang turut sama berada di sana .. Terima kasih tak terhingga Yana ucapkan kepada pihak pengurusan The Habitat kerana sudi melayan kami dengan baik sekali .. In shaa allah kalau berkesempatan Yana nak ke sana lagi mungkin Yana akan bawa orang lain pula kali nie Yana akan bawak orang lain pula .. Hehehe ..  

Bukit Bendera, 11300
Penang, Malaysia.
Telefon No: 604 - 826 7677


Read More

Berbuka Puasa di Lexis Suites Penang Sajian Laut Selera Kampung Nelayan yang Terbaik

26 April 2018

Berbuka Puasa di Lexis Suites Penang Sajian Laut Selera Kampung Nelayan yang Terbaik

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semua .. Dah ada rancangan bulan Ramadhan nanti nak berbuka di mana dengan keluarga tersayang atau rakan-rakan ? Jangan pening eh .. Jom baca | Berbuka Puasa di Lexis Suites Penang Sajian Laut Selera Kampung Nelayan yang Terbaik ..



Okay , sebelum Yana cerita mengenai Buffet Ramadhan di Lexis Suites Penang Yana nak kongsi beberapa informasi mengenai Lexis Suites Penang .. Lexis Suites Penang terletak di Teluk Kumbar ,  Bayan Lepas .. Lexis Suites Penang memberikan perkhidmatan yang cemerlang dan kemudahan yang unggul yang menjadikan pengginapan awak semua tidak dapat dilupakan .. Kemudahan utama hotel termasuklah Wi-Fi percuma untuk semua bilik , pengawal keselamatan 24 jam dan lain-lain lagi .. Eh jom ke menu utama Ramadhan Buffet yang berkonsepkan Sajian Laut Selera Kampung Nelayan ..

Pembuka Selera 




Ini merupakan menu pembuka selera seperti bubur lambuk , lemang , pulut kuning , sup gear box , shawarma , kambing golek dan pelbagai lagi menu yang mampu menaikkan selera awak semua .. Rasa memang sedap walaupun dimasak dalam kuantiti yang banyak namun keaslian rasa untuk menu-menu masih terpelihara ..

Menu Utama









Okay , ini semua merupakan antara menu utama yang dihidangkan untuk Buffet Ramadhan di Lexis Suites Penang .. Gulai Udang Galah merupakan signature menu utama untuk Lexis Suites Penang Ramadhan Buffet yang berkonsepkan Sajian Laut Selera Kampung Nelayan .. Selain itu , turut disajikan adalah ayam percik , siput sedut , masak lemak cili padi , ikan tenggiri gulai kampung , paru paru masak berlada , dan berbagai bagai lagi menu yang menggoda jiwa .. Yana tak mampu nak mencuba kesemua menu yang disediakan .. Ada beberapa yang sempat Yana cuba iaitu ketam masak lemak , gulai ayam dan gulai ikan tenggiri .. Rasa dia memang superb tau rasa macam makan masakan emak pula .. 


Selain daripada menu utama dan pembuka selera terdapat juga makanan tempatan yang disediakan laksa , koey teow goreng , mee goreng mamak , putu mayam dan street snacks seperti pisang goreng , karipap , cekodok pisang , keropok lekor dan papadam .. So yummeh kan .. =)


Tak lengkap rasanya semua menu nie sekiranya tiada pencuci mulut kan ? Terdapat pelbagai jenis pencuci mulut yang disediakan daripada yang tradisional sampailah ke moden .. Okay ini antara pencuci mulut yang ada , ais kacang , ondeh ondeh , kuih lapis , kuih talam dan beberapa jenis lagi kuih muih tradisional



Haa kepada penggemar kek dan pencuci mulut versi moden jangan risau banyak yang turut disajikan antaranya seperti kek coklat , kek lobak merah dan pelbagai jenis puding turut disajikan tau ..





Haaa inilah antara kek yang disajikan untuk Buffet Ramadhan di Lexis Suites Penang .. Sejujurnya rasa semua kek yang disajikan memang sedap sudahlah Yana nie penggemar kek memang rambang mata nak pilih yang mana menjadi idaman hati ..


Makan dah kenyang kan ? Oh ya .. Sebelum Yana lupa di Lexis Suites Penang ada disediakan kemudahan surau bagi orang Islam yang nak menunaikan solat terutama kepada mereka yang datang untuk berbuka di Lexis Suites Penang .. Surau terletak di tingkat tiga .. Yana sendiri sempat pergi ke surau tersebut memang selesa dan bersih ..


Terima kasih Yana ucapkan kepada pihak pengurusan Lexis Suites Penang atas layanan mesra yang diberikan sepanjang masa kami berada di sana .. To be honest Buffet Ramadhan di Lexis Suites Penang memang berbaloi untuk dicuba .. So kepada awak yang belum tahu ke mana destinasi nak berbuka di bulan Ramadhan nanti Yana cadangkan awak datang ke Lexis Suites Penang dan cuba hidangan Buffet Ramadhan mereka yang berkonsepkan Sajian Laut Selera Kampung Nelayan ..



Harga RM 98nett untuk dewasa
Harga RM 70nett untuk warga emas
Harga RM 50nett untuk kanak kanak

Pada tarikh 17 hingga 23 Mei 2018 kepada mereka yang menempah pada tarikh tersebut harga yang ditawarkan kepada RM78nett untuk dewasa , RM 50nett untuk warga emas dan RM 40nett untuk kanak kanak , kepada mereka yang mengginap di Lexis Suite Penang akan menerima potongan harga sebanyak 20% untuk Buffet Ramadhan dan sebanyak 15% untuk Buffet Hari Raya makan tengah hari ..





Read More