Barah Payudara Pembunuh Nombor Satu Kaum Wanita

31 July 2017

Barah Payudara Pembunuh Nombor Satu Kaum Wanita

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Barah payudara merupakan barah tisu payudara .. Barah payudara merupakan pembunuh nombor satu kaum wanita di seluruh dunia .. Ia menyerang sekitar 10% semua wanita pada semua peringkat umur di dunia Barat .. Walaupun pelbagai usaha telah dilakukan bagi pengesanan awal dan rawatan berkesan 20% wanita dengan barah payudara akan meninggal disebabkan penyakit tersebut .. Yana yakin pasti ramai kaum wanita yang sudah sedia tahu apakah tanda-tanda barah payudara .. Tapi tak salah rasanya Yana berkongsi hasil pembacaan Yana dengan rakan-rakan Yana kan ? Oh ya , semua nie Yana refer dengan Mr Google daripada beberapa blog ya .. Yana takdak ilmu yang cukup nak kongsikan ilmu nie .. Akan Yana kreditkan artikel Yana nie jangan risau Yana tak curi hasil kerja awak ye .. =)


TANDA-TANDA BARAH PAYUDARA .

  • Tanda pertama barah payudara yang dialami oleh pesakit adalah dengan kehadiran ketumbuhan , pengeluaran cecair dari puting dan sakit atau rasa tidak selesa pada kawasan payudara .
  • Ketumbuhan yang wujud pada payudara merupakan perubahan utama yang akan dialami oleh pesakit .. Ketumbuhan ini biasanya tidak akan berasa sakit dan akan terdapat pada sebelah payudara sahaja .. Antara ciri ketumbuhan tersebut adalah seperti keras dan pejal , memiliki tepian yang tidak licin ..
  • Lelehan yang keluar dari puting payudara kadangkala akan mengandungi darah , berair dan datang secara spontan tanpa dirangsang ..
  • Sekiranya barah tersebut telah melarat dan memasuki peringkat yang lebih berbahaya payudara dan puting akan mengalami perubahan bentuk , akan terbentuk lekukan pada kulit payudara dan teksturnya kelihatan seperti kulit buah oren .. Bukan itu sahaja , malah bentuk dan saiz payudara juga akan berubah ..

PERINGKAT BARAH PAYUDARA .

  • Tahap 1 :- Pada peringkat ini , ketumbuhan barah adalah dalam ukuran sebesar 2cm ataupun kurang .. Pada tahap ini , sasaran serangannya adalah terhad kepada bahagian payudara sahaja ..
  • Tahap 2 :- Pada tahap ini pula , ukuran ketumbuhan barah akan meningkat antara 2 cm hingga kepada 5cm .. Selain daripada bahagian payudara , ia turut menjadikan nodus limfa (yang terdapat pada bahagiann bawah ketiak) sebagai sasaran serangannya ..
  • Tahap 3 :- Pada tahap ketiga , saiz ketulan barah payudara akann berukuran 5cm .. Pada perinngkat ini barah payudara sudah melibatkan nodus limfa ketiak , kulit ataupun oto yang terdapat di bawahnya (otot bahagian dada)
  • Pada peringkat serta tahap ini , serangan barah ini akan menjalar kepada bahagian serta organ-organ yang terletak agak jauh daripada bahagian payudara .. Antara bahagian yang menjadi sasaran serangan barah payudara pada peringkat ini ialah nodus limfa pada leher , paru-paru , hepar ataupun tetulang penghidapnya ..

Okay , sekian sahaja perkongsian Yana mengenai barah payudara .. In shaa allah ada masa Yana akan kongsikan siapakah yang berisiko untuk mendapat barah payudara .. Assalammualaikum .. Selamat malam =)
Read More

Western Food Terbaik Di Dapoq Chaen

30 July 2017

Western Food Terbaik Di Dapoq Chaen

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii .. Okay hari nie Yana nak kongsikan pengalaman Yana menjamu selera di Dapoq Chaen .. Yana mendapat tahu mengenai kedai Dapoq Chaen nie daripada rakan sekerja Yana .. Katanya , western food dekat Dapoq Chaen nie daebak .. Yana pun teringin lah nak rasa se daebak mana kan makanan dekat Dapoq Chaen nie .. Eh takmau lah membebel sangat jom lah Yana ceritakan dengan lebih detail lagi .. Ouh ya , Yana nak cakap nie Western Food terbaik di Dapoq Chaen , memang terbaik tak dapat disangkal tau .. =)


Bersesuaian dengan cogan kata mereka "Moga Anda Dituduh Kenyang" memang Yana sangat kenyang pada malam Yana makn di kedai Dapoq Chaen nie .. Kedai Dapoq Chaen terletak berdekatan dengan rumah Yana .. Yana pun tak tahu mengenai kewujudan kedai daebak ini , kalau kawan Yana tak bagi tahu mungkin sampai sekarang Yana tak tahu .. Terdapat pelbagai menu western yang terdapat di Dapoq Chaen .. Jom Yana tunjukkan satu per satu .. Mohon terliur hehehe ..





Haa nie antara sebahagian menu yang terdapat di Dapoq Chaen .. Cakap dengan Yana macam mana tak terliur dengan macam nie punya presentation .. Sejujurnya Yana nak cakap Dapoq Chaen nie sebenarnya kedai biasa-biasa saja yang terletak di tepi jalan Dapoq Chaen bukanlah sebuah kedai hipstur yang menjadi kegilaan ramai orang sekarang nie .. Tapi , Yana nak cakap jangan sesekali judge makanan based on luaran kedai tu .. Yana cadangkan masuk dan cuba bak kata pepatah try and error  kalau tak cuba macam mana nak tahu kan ? Menu kat atas nie Yana tak pernah cuba lagi jom Yana tunjukkan pula menu yang telah Yana cuba ..



Tadaaa ! ITALIAN CHICKEN GRILL menjadi pilihan hati Yana pada malam Yana berkunjung ke Dapoq Chaen .. Indah rupa indah juga rasanya .. Yana tak tipu okay .. Sekiranya makanan tak sedap Yana akan pilih untuk tidak menulis review instead of condemn makanan tu .. Jangan risau mengenai harga , ianya harga mampu milik dan sangat berpatutan .. 


Smoke Barbeque Chicken Burger , menjadi pilihan partner in crime Yana .. Sedap katanya dan sangat-sangat mengenyangkan .. Hasil kombinasi daging ayam dan ham ayam tu sangat menyelerakan .. Apa kata yang berdekatan pergi cuba .. =)


Cheezy Beef Meatball , menjadi pilihan sampingan Yana .. Bagi Yana meatball nya sedap dan sangat serasi dengan kuah yang disertakan bersama tu .. Kuantiti meatball dan saiznya bagi Yana okay tak begitu besar dan takda lah kecil sangat , just nice ..


Jus oren menjadi pilihan kami berdua rasa segar saja tau jus nya tak macam sesetengah kedai yang jus buah-buahannya lebih kepada rasa gula sahaja .. Tapi , jus yang kami berdua minum nie masih terpelihara rasa buahnya .. 


Orang kata nie merupakan trademark Dapoq Chaen .. Yana tak berkesempatan nak cuba lagi .. Pada malam Yana pergi tu memang dah ringan saja nak order MUSHROOM SOUP nie , memandangkan saiz rotinya sangat besar Yana pun takut tak habis makan jadi Yana hold sekejap hasrat hati nak merasa keenakkan mushroom soup nie .. In shaa allah kalau Yana pergi sekali lagi ini akan menjadi pilihan utama Yana =)

Okay , sekian sahaja review Yana untuk kali nie .. In shaa allah kalau Yana berkunjung lagi ke kedai makanan yang rare dan sedap-sedap makanannya in shaa allah akan Yana kongsikan di jurnal peribadi Yana nie .. 

Instagram : dapoq_chaen
Facebook : Dapoq Chaen

* sesetengah gambar Yana kreditkan kepada Facebook Dapoq Chaen *

Read More

Hadiah yang Istimewa Buat yang Teristimewa

27 July 2017



Hai semua .. Sekali lagi kita bersiaran .. Hadiah yang Istimewa Buat yang Teristimewa .. Okay , Yana nak tanya awak kalau nak hadiahkan seseorang pada hari istimewanya selalu beli apa dan dekat mana ? Kedai hadiah ? Tak rasa ke benda tu common sangat dan berkemungkinan besar orang lain pun memilikinya ? Haa , okay dekat sini Yana ada satu solusi untuk masalah ini .. DIY (Do It Yourself) yaa reka sendiri mengikut kreativiti dan luahan hati awak .. Macam mana pun awak nak hadiah itu "diterjemahkan" dengan Printcious ia dapat direalisasikan ..


PRINTCIOUS , "Precious Gifts From Your Heart" .. Di Printcious mereka menyediakan perkhidmatan pencetakan lebih daripada 200 hadiah DIY (Do It Yourself) antara barang yang boleh didapati adalah seperti T-shirt , mug , puzzle , casing telefon , kusyen , mouse pad , rantai kunci dan banyak lagi dengan gambar beserta ayat rekaan kita sendiri dah nama pun Hadiah yang Istimewa Buat yang Teristimewa kan semestinya ia perlulah lain daripada yang lain supaya bila yang teristimewa itu melihat dengan secara tak langsung kita bermain di fikirannya .. =) Oh ya , hadiah istimewa ini boleh diberikan pada mana-mana majlis sama ada majlis hari lahir , perkahwinan , ulang tahun atau mana-mana acara lah ..

cushion
mug

bag

Sebenarnya kan , ada banyak lagi tau barangan yang comel-comel kalau rasa nak lebih ekslusif boleh jugak letak gambar sendiri .. Yana tunjuk barang-barang dekat atas tu antara barang yang berjaya memikat hati Yana .. Yana nak buat jugalah nanti .. =) Kalau nak rasa lagi istimewa Yana syorkan reka lah sendiri design nya mengikut kreativiti awak sendiri , Hadiah yang Istimewa Buat yang Teristimewa kan kenalah lain daripada yang lain ..

Okay, dengan PRINTCIOUS awak boleh customize sendiri hadiah yang bakal awak berikan kepada seseorang yang istimewa tu mengikut selera awak sendiri .. Sebagai contoh sudah Yana tunjukkan dekat atas tu Yana reka sendiri tote bag Yana tu mengikut citarasa Yana sendiri .. Cantik tak ? Hehehe .. Terdapat pelbagai jenis hadiah lagi yang ada di PRINTCIOUS nie antaranya mug , cushion , keychain , phone cases , mouse pads dan lain-lain lagi .. Yana tak nak bebel berjela-jela apa kata awak semua tengoklah sendiri dekat web dia seperti yang tertera dekat bawah nie =)


Pernah kah tengok servis macam nie sebelum nie ? Tak pernah kan , Yana rasa happy sangat akhirnya Yana jumpa juga tempat untuk Yana customize kan hadiah yang bakal Yana bagi kepada seseorang yang istimewa tu .. Siapa ? Nantilah Yana bagitau , sekarang apa yang Yana nak baik awak semua cepat-cepat pergi laman web yang Yana bagi tu .. Serius , banyak gila barangan yang akan merambangkan mata awak semua nanti .. Yana dah terkena .. Hahaha ! Jumpa lagi nanti ya .. Assalammulaikum .. Selamat malam semua .. =)
Read More

Beliau Superhero Adsense

25 July 2017

Beliau Superhero Adsense

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semua it's been a while Yana menyepi kan .. Haha .. Yana sihat walafiat sahaja .. Biasalah mood macam nie selalu menyerang blogger macam Yana nie .. Sukar Yana nak istiqamah nak menulis sehari satu entri .. Apa-apa pun Yana nak cuba memperbaiki diri Yana dan blog nie dari masa ke masa .. Okay , malam nie Yana nak bercerita mengenai seorang superhero Adsense .. Nak tahu siapa jom lah baca sampai habis .. 

Sebelum Yana mula bercerita mengenai superhero Adsense nie , Yana nak bagitahu kepada mereka yang belum lagi tahu apa itu Adsense .. Adsense adalah program kerjasama periklanan melalui media internet yang diselenggarakan oleh Google .. Pemilik websites atau blog akan mendapatkan pemasukan yang merupakan dalam bentuk pembahagian keuntungan dari Google untuk setiap iklan yang diklik oleh pengunjung blog ataupun websites yang dikenali sebagai sistem pay per click (PPC) atau bayar per klik ..

Okay , berbalik kepada topik Yana pada malam nie .. Beliau Superhero Adsense , tak lain tak bukan pemilik kepada WAYNEHARRAZ.COM .. Ceritanya bermula begini sebagai blogger yang ingin menjana pendapatan sampingan daripada blog nie Yana tidak terkecuali diantara mereka yang telah memohon Adsense untuk blog Yana .. Yana daftar akaun , Yana ikut semua seperti mana yang BEWE ajar .. Oh ya , BEWE merupakan nama panggilan kepada Wayne Harraz daripada kami geng AFBDOTMY .. Sepanjang perkenalan BEWE memang tidak lokek langsung berkongsi ilmu Adsense yang beliau ada kepada semua blogger .. Yeke semua blogger ?? Hahah .. BEWE , yeke semua blogger ? =P

Memandangkan Yana dah apply for Adsense Yana cuma tunggu sahajalah email yang mengatakan sama ada permohonan Yana berjaya ataupun tidak berjaya .. Agak lama la Yana tunggu dalam beberapa minggu .. Hehehe lama lah tu kan ? Yana tahu ada yang makan tahun , ada sebabnya mengapa Yana kata lama .. Yana menunggu ketibaan email Adsennse yang tidak juga kunjung tiba tu akhirnya Yana dah mula nak menyerah dan Yana refer balik dengan BEWE .. BEWE minta email address dan kata laluan Yana dibuatnya oleh beliau akaun baru untuk memohon Adsense .. 

Memandangkan dah ada email baru BEWE pun dah tolong memohon untuk Yana , semua BEWE buatkan Yana tak kena buat apa pun .. Nak dijadikan cerita kurang daripada seminggu adalah dalam 5 hari kalau tak salah Yana , Yana terima email yang menyatakan yang akaun Yana is fullly approved .. Tak sekali pun ditolak orang lain merasa juga kan kena reject .. Atas bantuan BEWE alhamdulilah lulus dengan cemerlang .. Haaa gituuuu tak sampai seminggu pun weh .. Terima kasih tau BEWE =)


Jadi , lepas nie Yana cuma nak fokus dengan blog nie sahajalah memandangkan akaun Adsesnse Yana pun dah approved .. Blogger yang belum lagi mendaftarkan akaun Adsense Yana sarankan baik awak daftar dapat juga side income nanti .. Kalau ada tak faham nak tanya mengenai Adsense BEWE dengan berlapang dada sudi ajarkan .. Sila add beliau dekat Facebook Wayne Harraz ..


Inilah superhero adsense yang Yana maksudkan tu .. Hehehe .. BEWE , Yana "pinjam" tau gambar nie memandangkan nie lah gambar yang paling kacak .. Hehehe .. Awak semua cepat-cepat pi berguru dengan beliau kalau nak adsense awak semua cepat approve .. Sekian sahaja ya untuk malam nie .. Yana ada lagi dua superhero dalam dunia blogging nie .. In shaa allah ada masa nanti Yana cerita ya .. Selamat malam =)
Read More

Lirik Lagu Jampi OST Mencintaimu Mr Photographer

20 July 2017

Lirik Lagu Jampi OST Mencintaimu Mr Photographer

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai selamat malam semua .. Yana yakin mesti ramai kawan-kawan Yana nie layan kan cerita Mencintaimu Mr Photographer .. Yana jarang tau nak fall in love dengan lagu melayu yang baru .. But then , bila Yana TER layan cerita secara  tak langsung Yana terjatuh cinta dengan lagu Jampi nie .. Jom layan sambil baca lirik yang Yana "sajikan" hehehe ..



Bermula pandang pertama ..
Terlihat kamu di depan mata ..
Terasa debar di dada ...
Menahan rasa bila kau ada ..

Kau buat ku terpaku ..
Sepertinya diriku yang mahu ..
Diri kamu ..

Dan bila kau hadir bagai satu misteri ..
Ternyata diriku bagai sudah dijampi ..
Dan bila kau hambakan hati ku kembali ..
Ternyata hanya kau harus aku cintai ..

Ha Ha Ha aku ketawa ..
Terasa aku tak tentu arah ..

Kau buat ku terpaku ..
Sepertinya diriku yang mahu ..
Diri kamu ..

Dan bila kau hadir bagai satu misteri ..
Ternyata diriku bagai sudah dijampi ..
Dan bila kau  hambakan hati ku kembali ..
Ternyata hanya kau harus aku cintai ..

Malam berganti malam ..
Masih terbayang ..
Apa yang berlaku ..
Pada diriku ..
Ternyata kamu ..
Ternyata kau mahu diriku ..
Selama kau milikku ..

Dan bila kau hadir bagai satu misteri ..
Ternyata diriku bagai sudah dijampi ..
Dan bila kau  hambakan hati ku kembali ..
Ternyata hanya kau harus aku cintai ..

Dan bilaaa ..
Ternyata kau yang aku cintai ..


Okay selamat menghayati .. Jumpa lagi dalam entri yang lain ya .. Selamat malam semua ♥



Read More

Starbucks Batu Ferringhi Menjanjikan Suasana yang Mempersonakan

12 July 2017

Starbucks Batu Ferringhi Menjanjikan Suasana yang Mempersonakan 

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiiii semuaa selamat malam .. Jangan tidur lagi eh .. Jom , baca sekejap entri Yana untuk malam nie .. Yana tahu ada diantara kita yang tak berapa gemar bila sebut Starbucks kan ? Tak apa Yana hormati hak masing-masing .. Okay , dekat sini Yana nak seru penggemar Starbucks seperti Yana untuk terjah Starbucks di Batu Ferringhi , Pulau Pinang .. Yana dah sampai dan kalau boleh Yana nak ke sana lagi dan lagi .. =)

lyana ishak , starbucks batu feringgi , starbucks , kafe starbucks , kafe starbucks di penang , starbucks penang , starbucks cantik di penang , starbucks berkonsep ekslusif dan santai
Bahagian hadapan pintu masuk Starbucks Batu Ferringhi , Penang .

Okay , kisahnya bermula begini .. Pada hari Sabtu yang lalu Yana dan kak siti dan Timm meluangkan masa kami bersama-sama di Penang (selalu akan cakap Penang kalau nak refer sebelah pulau) .. Memandangkan Yana nie penggemar Starbucks jadi kak siti bawa kami ke Starbucks di Batu Ferringhi katanya cantik dan terletak di tepi pantai which is sangat santai lah .. Tambahan Yana pula memang pencinta pantai .. =) Tengok dari luar , awak boleh bayangkan tak bagaimana keadaan dekat dalam ? Yana tak  dapat bayangkan dan once Yana melangkah masuk Yana sangat terpesona dengan keadaan di dalam .. 

lyana ishak , starbucks batu ferringhi , starbucks , kafe starbucks , kafe starbucks di penang , starbucks penang , starbucks cantik di penang , starbucks berkonsep ekslusif dan santai
Bahagian dalam Kafe Starbucks , Batu Ferringhi , Penang .

Haa , inilah suasana yang dijanjikan sekiranya awak mengunjungi Starbucks di Batu Ferringhi .. Sepanjang Yana pergi ke Starbucks tak pernah Yana jumpa yang macam nie suasananya .. Di samping dapat menikmati minuman kegemaran awak secara tak langsung dapat menikmati suasana yang sangat tenang dan cantik nie .. Ramai juga orang yang mengunjungi Kafe Starbucks di Batu Ferringhi nie termasuklah pelancong asing .. 

lyana ishak , starbucks batu ferringhi , starbucks , kafe starbucks , kafe starbucks di penang , starbucks penang , starbucks cantik di penang , starbucks berkonsep ekslusif dan santai
Antara suasana dekat dalam yang menarik perhatian Yana

Haaa , amacam ? Nampak mewah dan menarik tak ?  Terasa tak macam puteri raja kalau masuk sini ? Hahaha ! Okay , Yana propa dekat situ .. Suasananya ekslusif kan ?  Tak ada hiruk pikuk kenderaan .. Tandas juga disediakan , Yana sempat juga menjelajah sampai ke tandas ... Tandasnya sangat bersih memang staf dekat sini menjaga kebersihan tandas .. Bukan sahaja tandas malah setiap penjuru Kafe Starbucks nie sangat bersih .. 

lyana ishak , starbucks batu ferringhi , starbucks , kafe starbucks , kafe starbucks di penang , starbucks penang , starbucks cantik di penang , starbucks berkonsep ekslusif dan santai
Pemandangan di luar Kafe Starbucks berdekatan dengan pantai

Okay , mula-mula sekali Yana tunjuk gambaran dari luar Starbucks Batu Ferringhi , kemudian Yana tunjuk keadaan dekat dalam .. Haa , jangan terkejut ada lagi bahagian dekat luar untuk pelanggan yang nak menghirup udara segar sambil dihembus angin pantai .. Cuaca agak panas pada ketika Yana dan kawan-kawan Yana ke sana .. Jadi , kami tak duduk lah dekat sini .. Gelap pula nanti Yana bukan senang nak cerahkan balik .. Hehe .. =P Kami duduk dekat mana ? Tunggulah .. Yana akan cerita punya .. 

lyana ishak , starbucks batu feringgi , starbucks , kafe starbucks , kafe starbucks di penang , starbucks penang , starbucks cantik di penang , starbucks berkonsep ekslusif dan santai
Bahagian atas yang diambil dari sudut bawah 
Tadaaaa !! Kami bertiga duduk dekat atas tuuuuu .. Haa , tak sangka kan bertingkat-tingkat pula Kafe Starbucks nie .. Yana dengan Timm pun tak sangka .. 1st impression kami berdua "waaaaa cantiknyaa , bestnyaaaaa" .. Hahaha .. Maklumlah nie kali pertama kami berkunjung ke Kafe Starbucks macam nie punya rupa .. Selalu dekat mall biasa-biasa saja kan .. Cuma suasana ekslusif tu ada la jugak sikit-sikit ..

lyana ishak , starbucks batu ferringhi , starbucks , kafe starbucks , kafe starbucks di penang , starbucks penang , starbucks cantik di penang , starbucks berkonsep ekslusif dan santai
Suasana dekat bahagian atas

Okay , nie suasana dekat bahagian atas .. Cantik tak ? Haa , yang jenis fotogenik tu mesti awak tak akan lepaskan peluang nak bergambar puas-puas kan dekat sini ? Yana and the gang pun sama juga .. Banyak juga moment yang sempat kami abadikan dalam bentuk gambar masa dekat sini .. Tapi , tak semua lah kami kongsikan dekat media sosial sesetengah kami jadikan simpanan peribadi .. Haa gituuu .. =)

lyana ishak , starbucks batu feringgi , starbucks , kafe starbucks , kafe starbucks di penang , starbucks penang , starbucks cantik di penang , starbucks berkonsep ekslusif dan santai
Pemandangan dari bahagian atas ke arah pantai

Ehh , ada lagi rupanya ruangan menarik dekat sini .. Hehe , kalau nak bersantai dekat sini Yana sarankan datanglah dalam pukul 6 dan ke bawah .. Panas tau , melainkan kalau cuaca redup sesuailah kalau awak semua nak bersantai sambil menikmati minuman kegemaran awak dekat sini .. Sebelah sana ada pantai .. Tapi , kami bertiga tak pergi pun dekat kawasan pantai tu .. Panas sangat , jadi kmi pilih untuk duduk dekat atas tu puas-puas sebelum bertolak ke destinasi kami yang seterusnya ..

lyana ishak , starbucks batu ferringhi , starbucks , kafe starbucks , kafe starbucks di penang , starbucks penang , starbucks cantik di penang , starbucks berkonsep ekslusif dan santai
Sangat menenangkan 

Antara view yang sempat kami abadikan dalam bentuk foto semasa berada di sana .. Tak pernah terlintas di fikiran Yana wujudnya Starbucks yang berkonsep santai , ekslusif dan tenang macam nie .. Kenapalah dekat kawasan seberang tak ada eh .. Nak kena menyeberangi lautan Pulau Pinang baru dapat jumpa .. Huhu .. 

lyana ishak , starbucks batu ferringhi , starbucks , kafe starbucks , kafe starbucks di penang , starbucks penang , starbucks cantik di penang , starbucks berkonsep ekslusif dan santai
Tiga dara pinggitan berjemur

Aceceyy tiga dara pinggitan nie kalau bab bergambar bukan main lagi .. Abaikan muka kami yang tengah kepanasan tu .. Haha , bergambar tetap bergambar itu WAJIB .. =P 

lyana ishak , starbucks batu ferringhi , starbucks , kafe starbucks , kafe starbucks di penang , starbucks penang , starbucks cantik di penang , starbucks berkonsep ekslusif dan santai
Koleksi mug & tumbler yang menjadi dekorasi di sini

Sebelum kami melangkah pulang , kami tertarik dengan koleksi mug and tumbler yang menjadi salah satu dekorasi dekat Starbucks Batu Ferringhi nie .. Kalaulah Yana kaya nak saja Yana miliki setiap satu koleksi nie .. Tapi , memandangkan Yana kurang kaya jadi Yana nak set goal untuk memiliki salah satunya daripadanya suatu hari nanti .. =)

lyana ishak , starbucks batu ferringhi , starbucks , kafe starbucks , kafe starbucks di penang , starbucks penang , starbucks cantik di penang , starbucks berkonsep ekslusif dan santai
Sekali lagi tiga dara pinggitan bergambar

Sekian sahaja perkongsian Yana mengenai Kafe Starbucks di Batu Ferringhi Pulau Pinang .. Kafe Starbucks nie sangat-sangat mencuri perhatian Yana kalau boleh at least sebulan sekali nak mai sini tapi apakan daya jarak memisahkan kita .. Cewahhh ayat tak boleh blah kan ? Oh ya , tak lupa juga kepada kak Siti Yang Menaip (SYM) yang sudi meminjamkan gambar nie untuk Yana tanpa minta dikreditkan langsung .. Siap suruh letak watermark masing-masing sahaja .. Mana nak dapat weh orang macam nie .. Cantik-cantik gambar yang kak siti ambil .. Seterusnya kami ke mana ? Tunggulah , sah-sah Yana akan kongsi dekat sini nanti .. Selamat malam semua , jumpa lagi nanti .. =)

69, Jalan Batu Ferringhi, 11100 Batu Feringghi, Pulau Pinang


Read More

Sajian Sarapan Comel Hanya di Loaf U -Georgetown , Penang

9 July 2017

Sajian Sarapan Comel Hanya di Loaf U -Georgetown , Penang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua , sekali lagi kita bersiaran ya .. Maafkan Yana semalam tak ada sebarang entri baru daripada Yana  sebab seharian Yana berada di luar .. Haa , kalau yang follow Yana di Instagram atau Facebook mesti awak noticed kelmarin Yana spent time dengan blogger Siti Yang Menaip dan Cik Timm .. Kami tak merancang dengan awal pun nak berjumpa nie . Semuanya berlaku secara tiba-tiba maka terjadilah penjelahan kami bertiga di Pulau Pinang .. =) ..

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

Sebelum kami bertiga berjumpa kelmarin sebenarnya kami dah ada beberapa perancangan untuk menerjah beberapa tempat yang menarik perhatian kami .. Sebenarnya ada tiga atau empat kedai yang agak hipster yang nak kami terjah kelmarin memandangkan jalan dekat Penang agak sesak dan kerana kesukaran untuk mencari parkir hanya satu sahaja tempat makanan yang agak unik bagi kami yang sempat kami terjah .. Loaf U , terletak di Georgetown , Pulau Pinang ..

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

Bagi orang melayu Yana yakin awak semua mesti akan teragak-agak untuk memasuki kedai ini sebab kalau dilihat dari luar pun dah nampak macam kedai Cina kan ? Begitu juga dengan kami .. Tapi , sebelum kami ke sana Kak Siti terlebih dahulu menghubungi pemilik kedai tersebut untuk memastikan kedai Loaf U merupakan kedai yang halal dan sesuai untuk orang Islam .. Setibanya kami di sana sekali lagi Kak Siti memastikan sama ada betul kah kedai nie hanya menyediakan makanan halal dan bertanyakan mengenai sijil halal .. Pemilik Loaf U dengan yakin berkata Loaf U hanya menyediakan makanan yang halal and free from pork and alcoholic drinks .. Kami juga diberitahu yang bereka sedang dalam proses untuk mendapatkan sijil halal sepertimana yang kita tahu bukan senang kan untuk setiap pemilik kedai nak memohon sijil halal banyak prosedur yang perlu dilalui and they are working on it ..

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

Okay , di sini Yana ada sertakan menu yang terdapat di Loaf U .. Haa , jangan hairan kenapa semua menunya roti sahaja .. Dah nama pun Loaf U kan maka roti sahajalah yang disedikan .. Yana sarankan menu ini diambil untuk sarapan sebab ianya tidak terlalu mengenyangkan jadi masih akan ada some space  untuk makan tengah hari nanti .. =)

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

Memandangkan belum terdapat sijil halal daripada Jakim , kami bertiga mengambil langkah selamat untuk tidak memesan menu yang ada ayam atau daging .. Jadi , kami pilih menu yang terdapat di Loaf U yang hanya berasaskan makanan laut .. =)

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

Perghhh .. menarik kan minuman yang disediakan di sini ? Haa , Yana pun hampir rambang mata nak memilih yang mana semuanya menarik minat Yana .. Nak tengok apa yang kami bertiga pilih untuk sarapan kami kelmarin ?  Jom , bacalah sampai habis entri nie .. =P

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

PINKY SWEET LIPS 
Pinky Sweet Lips berjaya memancing mata Yana , semua orang tahu Yana suka Pink kan ? Sampaikan minuman pun Yana akan cari yang berwarna merah jambu .. Pinky Sweet Lips  merupakan gabungan pisang , strawberry dan susu segar .. Bagi Yana , ianya sedap sebab tak terlalu manis dan kesegaran rasa pisang dan strawberry yang dicampur dengan susu segar sangat terasa .. Tapi , Cik Timm dan Kak Siti kurang gemarlah.. Haha , well setiap orang mempunyai citarasa masing-masing ..

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

SIGNATURE B&W
Okay , minuman nie  menjadi pilihan Cik Timm .. Air kopi yang dicampur dengan susu .. Pekat manis elok rasanya .. Kombinasi susu dan kopi sangat serasi bersama .. Aaa , gituuuu .. Hehehe ..

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

LOAF U TOO MUCH 
Tak terliur ke tengok air warna striking macam nie ? Jangan silap okay .. Bukan sebab perwarna minuman nie merupakan hasil gabungan dragon fruit and mango .. 1st impression bila Yana tengok air nie .. Wahh meriahnya warna , rasanya okay  boleh diterima tekak but my fav still SWEET PINKY LIPS !! ^_^  Jom tengok makanan yang kami pilih untuk sarapan kelmarin .. =)

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

CRAB STICK TUNA 
Crab Stick Tuna menjadi pilihan Yana dalam roti nie ada isi tuna , seaweed , isi ketam yang dihiris memanjang dan telur separuh masak .. Yana yakin kepada penggemar telur separuh masak mesti awak semua akan enjoyed your breakfast with Loaf U Crab Stick Tuna .. Yana tak gemar langsung dengan telur separuh masak nie tapi Yana boleh habiskan roti nie  sebab tak ada bau hanyir telur sangat .. Orang kata it's just nice .. =)

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

SMOKED SALMON 
Smoked Salmon menjadi pilihan CIk Timm , kata Cik Timm sedap dan dia suka angatt dengan Loaf U Smoked Salmon .. Loaf U lahh .. Hehehe .. 

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

EGG CHEESE
Last but not least Egg Cheese menjadi pilihan Kak Siti kami .. Haha .. Kak Siti pun macam Yana juga kurang gemar dengan telur separuh masak nie .. Alhamdulilah Kak Siti dapat habiskan , maksudnya apa ? Sedap lah kan .. Bagi Yana makanan di Loaf U boleh diterima tekak dan harga pun berpatutan ..

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

Gambar pengunjung yang telah berkunjung ke sini menjadi salah satu dekorasi yang terdapat di Loaf U .. Harap-harap gambar kami bertiga akan ada juga lah nanti ye ... =)

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

Behind the scene =P

sajian sarapan comel hanya di loaf u georgetown penang , tempat makan menarik di penang , penang food , best breakfast ,

Okay , nie yang terakhir untuk hari nie .. Hmm , sekiranya nanti pihak kedai Loaf U dah berjaya mendapatkan sijil halal untuk kedai nie mungkin kami akan datang lagi untuk cuba menu yang lain pula .. Terima kasih untuk layanan baik yang telah diberikan .. We loved it !! Byeeee 

Instagram : loaf_u
Facebook : Loaf U


Read More

Kenapa Period Pain Sakit

7 July 2017

Kenapa Period Pain Sakit .

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥
Haii , selamat malam semua .. Sebagai wanita period pain bukanlah sesuatu yang asing lagi bagi kita kan ? Tak semua  bernasib baik dan terlepas daripada period pain setiap kali datang bulan .. Sebelum Yana ulaskan dengan lebih lanjut Yana nak huraikan dulu apa itu period  pain .. Period pain ataupun dalam bahasa melayunya senggugut merupakan himpunan simptom fizikal , psikologi dan emosi yang berkait dengan kitaran haid manusia ..

Yana yakin mesti ramai antara kita yang tak tahu mengenai senggugut pasti tertanya-tanya kenapa sakit yang teramat sangat .. Apa yang berlaku dekat dalam tu sampai perut memulas gila kalau boleh nak baring seharian takmau buat apa langsung kan ? Okay , sebenarnya senggugut dialami oleh hampir semua wanita ketika "datang bulan" .. Senggugut sebenarnya berpunca daripada beberapa faktor dan senggugut juga mempunyai beberapa jenis .. Jom baca dengan lebih lanjut .. =)


1. Senggugut Primer (Primary Dysmenorrhoea)
Kesakitan senggugut biasa dirasai akibat berlakunya pengecutan rahim yang luar biasa. Senggugut primer kebiasaannya berlaku kepada wanita remaja  yang belum berkahwin. Ia menyerang pada hari pertama dan kedua kedatangan haid. Ini menunjukkan anda adalah subur.
2. Senggugut Sekunder (Ssecondary Dysmenorrhoea)
Ia berkait rapat dengan penyakit organik. Antaranya ialah penyakit dari  uterus,  saluran fallopio atau ovari. Senggugut jenis ini disebabkan oleh wujudnya sel endometrium di luar rahim (endometriosis) dan berlaku pendarahan di dalam perut. Ataupun, jangkitan kronik yang  menyebabkan senggugut datang pada usia lanjut dan berlanjutan sepanjang kedatangan darah haid.
Antara punca-punca berlakunya senggugut kedua ini adalah  tumor serta tumbesaran yang tidak normal.Selain itu, contoh penyakit lain yang  tergolong di  dalam senggugut jenis sekunder ini ialah kanser rahim dan jangkitan pada bahagian pelviks ..
Tak semua wanita mengalami period pain yang sama .. Ada yang agak teruk ada yang biasa-biasa saja .. Manakala untuk Yana , Yana rasa takda lah teruk sangat sebab Yana bila Yana mengalaminya Yana masih boleh melakukan aktiviti harian Yana cuma mungkin Yana akan agak moody sedikit pada hari tersebut .. Ada diantara wanita lain yang mungkin mengalami masalah mual , sakit kepala , kembung perut dan sebagainya .. Selalunya , hal ini terjadi  pada hari pertama "datang bulan" ..
Haa , apakah proses yang berlaku yang menyebabkan kita sakit yang teramat kekadang tu .. Jom Yana nak kongsikan dekat bawah nie .. Okay , kesakitan yang kita rasa semasa datang bulan adalah disebabkan oleh penguncupan dinding rahim, yang amat kuat .. Proses ini  bertujuan bagi mengeluarkan ketulan darah haid yang bercampur dengan sedikit tisu daripada selaput endometrium .. Darah ini dikeluarkan melalui saluran pangkal rahim .. Kebiasaannya , dinding rahim yang dimiliki oleh seorang gadis remaja yang masih sempit ..
Penguncupan dinding rahim yang begitu kuat disebabkan oleh sejenis hormon yang dikenali sebagai  ‘prostaglandin'. ‘Prostaglandin' adalah daripada sejenis kumpulan molekul lipid yang berasal daripada asid lemak dan peranannya sangat penting di dalam tubuh.
Setiap ‘prostaglandin' ini mengandungi 20 atom karbon .. Ia menjadi pengantara serta member banyak kesan terhadap psikologi .. Disebabkan itulah kesakitan terasa dan jika ia dihasilkan secara berlebihan maka terjadilah senggugut .. Namun begitu, kehamilan dan kelahiran dapat membantu mengatasi masalah kesempitan pada saluran rahim yang menjadi punca senggugut ..

Okay ini sajalah yang Yana nak kongsikan mengenai period pain .. In shaa allah nanti kalau Yana rajin Yana kongsikan pula tanda period pain dan bagaimana cara untuk mengatasinya .. 
Read More

Tampil Yakin & Segar Sepanjang Hari dengan FemMist

5 July 2017


Tampil Yakin & Segar Sepanjang Hari dengan FemMist

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥


Haii semuaa .. Okay , hari nie Yana nak berkongsi sikit info mengenai FemMist  .. FemMist merupakan satu produk untuk mencuci bahagian intim wanita yang mudah digunakan dan sangat sesuai untuk kaki travel dan wanita aktif di luar sana .. Yana tahu ada di kalangan kita mengalami masalah keputihan dan memerlukan penggunaan panty liner untuk membuatkan kita rasa sedikit selesa dan tidak berasa lembab di bahagian V ..


Walaupun kita dah menggunakan pembersih wanita tapi selalunya ia takkan membuat kita rasa selesa sepanjang hari dan bagi Yana agak leceh lah kalau nak menggunakan pembersih wanita semasa Yana membuat aktiviti diluar .. Kenapa Yana berkata demikian ? Yela , dah nama pun pembersih wanita kan .. Semestinya Yana memerlukan kuantiti air yang banyak untuk Yana membilas semula dan hal ini juga akan membuat Yana memerlukan jangka masa yang lama .. Macam mana kalau masa kita terhad ? Nak bilas dengan cepat khuatir nanti tak bersih masalah lain pula yang akan timbul kan ? Jadi . FemMist merupakan jalan penyelesaian yang terbaik bagi kita kaum hawa nie .. Haa , lupa pula Yana nak bagitau dengan FemMist kita tak guna air pun boleh .. Just sembur di bahagian intim dan siap .. Mudahkan ? Kita tak perlu mengambil masa yang lama pun untuk membersihkan kawasan intim kita ..


Rangkaian produk penjagaan bahagian intim dari Beaute dikenali ramai sebagai produk semulajadi , selamat dan berkesan .. Mula_mula Yana kalau memilih produk bahagian intim nie Yana akan elakkan produk yang meggunakan SLS atau Sodium Laureth Sulfate yang mana ianya akan memberi kesan jangka panjang kepada kita .. Tetapi , dengan FemMist ia pula tidak menggunakan SLS .. Bahan-bahan yang digunakan adalah ekstrak buah manggis dan manjakani .. Selain itu , FemMist tidak menggunakan walau sedikit pun bahan kimia dan sepenuhnya menggunakan air sebagai ­based .. Antara kebaikkan yang boleh didapati dengan FemMist adalah seperti berikut :-

a)      Melawan jangkitan bakteria

b)      Fungas

c)       Keputihan

d)      Menganjalkan kulit

FemMist ini dirumuskan khas untuk memberikan kesan dengan pantas dan berpanjangan untuk mengembalikan keremajaan dan kesegaran yang berpanjangan kepada wanita .. Walaupun Yana baru pertama kali menggunakan FemMist namun kesannya Yana dapat rasakan dengan serta merta , Yana syorkan awak semua yang nak kesegaran yang berpanjangan tu , marilah kita sama-sama menggunakan FemMist .. Kadar penyerapannya yang  tinggi membantu awak semua kekal kering dan segar sepanjang hari ..

Ehh . Janganlah risau harga FemMist sangat-sangat mampu milik .. Boleh dapatkannya secara online ataupun di farmasi terpilih .. Tapi , dekat sini Yana nak sarankan baik awak semua order secara online lagi jimat masa awak nanti .. Okay , dekat bawah nie Yana sertakan sedikit maklumat mengenai FemMist ..

Harga FemMist : RM 48.00
Isipadu : 35ML (300 spray)

Cara penggunaan : Sembur di kawasan intim – biarkan selama  1 minit , bilas menggunakan air ataupun tisu ..


Okay , sampai di sini saja Yana nak bagitau nie gunakanlah prodk semulajadi untuk kawasan intim awak tu .. Sebolehnya elakkan penggunaan produk yang mengandungi bahan kimia ya .. Bye ..

Read More