KBBA9 Hoodie Edisi Terhad

31 January 2017


KBBA9 Hoodie Edisi Terhad 


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semuaaa .. Yana tahu ada yang masih bercuti dan ada yang sudah mula bertugas .. Apa-apa pon Yana ucapkan selamat bertugas dan selamat bercuti kepada awak-awak semua yee .. Okay , memandangkan sekarang Yana agak lapang .. Jadi , Yana bercadang nak tulis serba sedikit mengenai hoodie yang Yana terima daripada KBBA9 .. Dah dekat sebulan atau dah lebih kot Yana terima hoodie tu .. Sekarang baru Yana ada idea nak menulis pasai nie hee .. 


Tadaaaa !! Nie lah hoodie nyaaa .. Elok kann ? Lagi elok kalau Yana pakai .. Hahaha ! Cewahhh perasannyaa .. =P Okay , hoodie bagi Yana sangat selesa .. Masa Yana pakai nie cuaca tak ada lah sejuk pon .. Yana pakai sebab nak ambil  gambar jer .. Tapi , Yana tak ada berpeluh rasanya even Yana pakai baju dua lapis long sleeve lagi tau kat dalam tu .. Hee .. Oh yaaa !! Sebelum Yana lupa , Cosmoderm merupakan salah satu penaja hoodie nie untuk semua ahli Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9) ..


Okay , nie gambar dari depan .. Cantik takkk ?? Gilerr tak cantik kan ?? Hehehe .. Yana  pakai saiz S .. Cun-cun dengan badan Yana , tak terlalu besar ataupun kecil .. Nampak tak ada tulis Cosmoderm kat depan tu ??  Terima kasih Cosmoderm !! =)


Alang alang nak posing biar habis habisan .. Hehehe .. Maklumlah hati terigin nak jadi model ,  tapi tak ada sapa sudi nak ambil sebab ketot .. Hee .. Hoodie tak ada jual kat mana-mana lagi tau ? Nanti-nanti kalau dah ada Yana bagitau dekat Yana punya sosial media yaa =)


Cewwahhhh .. Acah-acah betul tau seketul Yana nie .. Hehehe .. =P


Okay ,, let's meet my posing partner .. Hahaha !! Kalau nampak gambar Yana yang segak-segak tu nie lah camera woman nya .. Kami memang ada hobi yang sama .. Swafoto dan bergambar .. Bagi pi la tempat mana pun , pasti kami akan berjaya hasilkan gambar yang menarik .. Eh yaka ?? Okay , Yana perasan hee .. Cukuplah sampai sini yee , nanti Yana sambung celoteh lagi =))





Read More

MAGNUM Cafe in Penang

28 January 2017


MAGNUM Cafe in Penang


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai .. Any MAGNUM ice cream lover here ?? Heheh .. Okay , benda nie dah lama Yana pi .. Sampai ais krim tu pon dah tak wujud dalam usus Yana .. Asyik tertangguh saja nak menulis mengenai nie .. Sebenarnya kan , Yana nak cerita yang MAGNUM Cafe dah ada dekat Penang .. Haa , sebelum yang kita-kita tahu ada dekat KL saja kan ? Bila Yana dapat tahu mengenai perkara nie , I think I am the most excited person at that time .. Haa , sebab Yana memang teringin sangat-sangat nak makan ais krim kegemaran Yana dekat cafe dia =) ..


Okay , nie lah buktinya yang MAGNUM Cafe dah bertapak dekat Penang ataupun lebih tepat di Gurney Paragon Mall .. Ais krim nie ada dua perasa vanila dan coklat .. Jadi , anda boleh pilih perasa kegemaran masing-masing .. Sebenarnya kan , Yana suka vanila , akan tetapi Yana tak tahu konsep sebenar pemilihan ais krim dekat sini Yana dah tersalah pilih , Yana ambil coklat sebab Yana ingat benda tu untuk whole ais krim , padahal tu perisa kat dalam la =P .. Lepas dah pilih , dia akan suruh anda pilih topping ais krim sama ada nak white choc , dark choc ataupun coklat biasa tu .. Jadi , kali nie Yana pilih coklat biasa .. 



(gambar kredit : MISSZYAROSES)

Okay , untuk garnishing .. Err betul ka penggunaan bahasa Yana tu ? Hahaa .. Abaikan lahh ,, Sebenarnya , lepas pilih topping untuk ais krim tadi anda boleh pilih untuk letak 3 jenis taburan kat atas ais krim tu .. Macam-macam ada dan seorang Yana dah lupa nama-nama taburan yang ada .. Dekat sini Yana cuma bagi tahu jenis taburan yang Yana pilih .. Semestinya , Yana memilih kekacang yang mahal seperti almonds dan hazelnut hee ... Lepas tu untuk menceriakan ais krim Yana , Yana tambah dengan marshmallow .. 


(gambar kredit : MISSZYAROSES)

Nak tengok hasil ais krim Yana ?? Serius cakap , comel je macam orang yang pilih .. Hahaha !! Okay , Yana dah mula perasan  =PP


Comel takk ? Macam sayang saja kan nak makan ? Tapi , Yana berjaya atasi perasaan sayang tu dengan makan ais krim nie sampai tinggal dia punya stick  saja =P ..


Nie antara pilihan rakan - rakan Yana .. =) Nampak sedap tak ? Takmau ke cuba ? Harga bagi Yana mampu milik laa takda la mahal sangat hee ..


Saat-saat kami menikmati keenakkan ais krim MAGNUM pilihan masing-masing .. =)


(gambar kredit : MISSZYAROSES)

Suasana semasa di MAGNUM Cafe , Gurney Paragon Mall .. Agak lengang sebab Yana dan rakan-rakan Yana pergi masa hari orang kerja .. Jadi , agak selesa lah dan tak crowded  .. Okay , sekian saja perkongsian Yana mengenai MAGNUM Cafe dekat Gurney Paragon Mall .. Apa kata anda sendiri pergi dan alami apa yang Yana dan rakan-rakan Yana alami .. =))

Address: 

L1. P5, Ground Floor, 
Gurney Paragon Mall, 
Persiaran Gurney, 10250, 
Georgetown, Penang.

Business Hours: 
10 am to 10 pm. Opens Daily.


Read More

Tahun Baru Cina dan Limau Mandarin

19 January 2017


Tahun Baru Cina dan Limau Mandarin


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai .. Selamat kesayangan Yana semua .. Okay , kenapa tiba-tiba Yana beriya sangat nak berkongsi mengenai tahun baru cina dan limau madarin nie ? Nak kata Yana mix ehh ... Nanti ada yang kata Yana tiru Koko pula kan ?? Hee .. Sebenarnya , tadi dalam group whatsapp Yana ada seseorang bertanya , "Cik Lady , kenapa tiap kali tahun baru cina mesti ada limau ?" Haa , sesungguhnya jawapan tiada dengan Yana =P .. Jadi , untuk merungkaikan persoalan tersebut Yana tanyalah Encik Google .. Dapatlah sedikit sebanyak info kenapa limau mandarin kena ada pada setiap kali sambutan tahun baru cina .. =)


Sebelum Yana cerita kenapa limau mandarin perlu ada pada setiap kali sambutan tahun baru cina , meh Yana huraikan sedikit sebanyak mengenai tahun baru cina .. Tahun Baru Cina merupakan perayaan terpenting bagi orang Cina bagi menyambut tahun baru dalam kalendar qamari Cina .. Kalendar qamari Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama haiwan .. Tahun baru cina melambangkan titik permulaan dalam nasib dan kehidupan .. Sebelum hari tahun baru bermula , sanak saudara yang jauh akan kembali berkumpul .. Rumah akan dicuci dan segala hutang piutang akan dilangsaikan .. Hal ini demikian kerana , agar mereka tidak sentiasa dikelilingi hutang sepanjang tahun yang baru .. 



Tahun baru cina diraikan dengan jamuan yee sang dan kuih bakul .. Kaum keluarga akan makan  besar dengan masakan tradisi seperti daging itik , daging salai , sossej , kuih pulut dan limau mandarin .. Golongan muda pula akan melawat golongan tua dan menerima wang ang pau dalam sampul merah bagi melambangkan nasib baik yang diberikan oleh orang yang berkeluarga kepada mereka yang masih belum berkahwin .. 

Okay , kembali topik Yana yang sebenar untuk entri nie .. Kenapa  tahun baru cina begitu sinonim dengan limau mandarin ?? Sebenarnya , amalan memberi limau mandarin merupakan simbolik memberi tuah .. Buah limau mandarin yang dipanggil kam dalam bahasa Kantonis bermaksud emas adalah kewajipan ada setiap Tahun Baru Cina kerana ia melambangkan limpahan kekaayaan kepada masyarakat Tiong Hua .. Warna limau keemasan seperti memberi jongkong emas kepada orang lain ..

Okay , buat masa nie .. Ini sahaja yang dapat Yana jelaskan .. In shaa allah nanti kalau ada lagi informasi Yana kongsi lagi yaa .. Terima kasih kepada yang sudi membaca =)

Read More

Serum Muka , Zeeta Terbaik - Magis Aura Mawar

12 January 2017

Serum Muka , Zeeta Terbaik - Magis Aura Mawar



ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semuaaa .. Okay hari nie Yana nak memperkenalkan Serum Mawar -Anti Aging daripada ZEETA . Seperti mana yang kita tahu bunga mawar bukan sahaja sekadar indah sebagai jambangan yang menghiasi malah terdapat beberapa kelebihan yang dimiliki oleh bunga mawar khususnya bagi tujuan kecantikkan .. Ada yang diantara kita yang mengamalkan memakan kelopak bunga mawar untuk tampil cantik dan jelita dengan adanya Serum Mawar daripada ZEETA nie anda tidak perlu lagi memakan kelopak bunga mawar .. 

APA ITU SERUM MAWAR ZEETA ?

- Serum Mawar Zeeta , merupakan semburan bunga mawar yang diperbuat dalam bentuk serum mawar yang mempunyai pelbagai keistimewaan ... Serum mawar yang dikeluarkan oleh Richnine Resources dibuat hanya berasaskan bunga mawar semata-mata melalui proses penyulingan bagi mendapatkan patinya untuk dijadikan serum muka ..

KELEBIHAN SERUM MAWAR ZEETA ? 

- Terdapat banyak kelebihan Serum Mawar Zeeta , antaranya : -
  • mempunyai vitamin C, E dan A serta zat omega 3 dan 6 .
  • mengecilkan kiang-liang pori wajah .
  • kulit kekal anjal dan segar
  • menjadikan kulit wajah lebih gebu
  • menjadikan solekan di wajah lebih menyerlah dan tahan lama .
  • terapi minda dan stress .
  • boleh menghilangkan rasa mengantuk
  • boleh menghilangkan selsema dan resdung .
  • semburan getaran aura mawar .
  • memberikan kesegaran serta merta .
  • menyembuhkan luka dengan cepat .
  • mengecutkan dan menghilangkan jerawat .
Selain daripada itu , Serum Mawar Zeeta juga berfungsi sebagai serum jerawat , serum anti penuaan dan serum untuk kulit muka berminyak .. Oh ya , kepada yang selalu berasa mengantuk di pejabat .. Serum Mawar Zeeta merupakan salah satu petua untuk menghilangkan rasa mengantuk di pejabat ..

BAGAIMANA CARA GUNA SERUM MAWAR ZEETA ?

- Cara untuk menggunakan Serum Mawar Zeeta tersangat lah mudah .. Semburkan ke wajah seberapa kerap yang anda mahukan untuk kesegaran yang berpanjangan .. =)



TESTIMONI TERBUKTI SERUM MAWAR ZEETA .

- Okay , di sini Yana akan sertakan beberapa testimoni Serum Mawar Zeeta yang dah berjaya 







Ini adalah antara beberapa testimoni yang mendapat feedback positif .. Apa tunggu lagi jomlah grab 1 Serum Mawar Zeeta nie .. =)



BAGAIMANA CARA BELI & ORDER SERUM MAWAR ZEETA ?


Whatsapp segera ke nombor 019-220 9069 / 013 330 8583

atau terus komen PM !


Instagram: @zeetaofficial


Serum Muka produk keluaran Zeeta merupakan spray muka yang terbaik .. Yana sangat-sangat syorkan produk ini kepada anda semua .. =)


Read More

Menangi Hadiah Lebih Daripada RM 10,000 Hanya Dengan Selfie .

8 January 2017


Menangi Hadiah Lebih Daripada RM 10,000 Hanya Dengan Selfie .



ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semuaaaaa .. Hahaha .. Sapa takmau kan dapat hadiah worth more than RM 10,000 hanya dengan selfie kan ? Orang gila kalau dia pandai pun dia mau .. Hee ..  Mesti semua nak tau kan macam mana caranya untuk berpeluang memenangi hadiah tersebut kan ? Jadi , janganlah baca entri Yana sekerat jalan jer .. Bacalah sampai habis nahh .. =P

Kalau anda semua nie aktif dekat Facebook , mesti ada nampak antara kawan-kawan anda yang bercerita mengenai MyTOWN Shopping Centre yang bakal dibuka pada awal tahun 2017 .. Bangunan MyTOWN Shopping Centre betul-betul bersambung dengan IKEA Cheras .. Jadi , dah tau kan lokasinya ? Nanti dah officially dibuka jangan lupa pii tau .. =)


Tadi Yana ada bagi tau kan yang dengan hanya selfie kita boleh memenangi hadiah lebih daripada RM 10,000 ? Sebenarnya MyTOWN yang akan menawarkan hadiah tersebut untuk kita menangi =) .. Caranya sangat-sangat mudah .. Bagaimana ? Jom baca di bawah :- 

Cara - cara untuk join :

1. Pergi ke website : www.gooseyselfie.com.my
2. Klik "Join Now"
3. Sekarang, tekan "Start"
4. Pastikan login ke Facebook anda sendiri
5. Lepas tu nanti dia akan tanya soalan, awok  jawab jer la lepas tu tekan "Confirm"
6. Kemudian upload gambar yang sedia ada atau snap yang terbaru dengan menggunakan kamera phone atau webcam anda dan sila tambah elemen ‘goose’ pada gambar tersebut.
7. Dah siap ? Klik "Submit" !
8. Dan share ke Facebook anda dengan menggunakan #GOOSEYSELFIE

Haa , kan Yana dah kata tadi senang jer caranya .. Untuk pengetahuan anda pada setiap minggu 10 orang pemenang akan dipilih .. Kalau nak tau anda terpilih atau tak , nanti boleh tengok di :-

Facebook Fan Page : -


Bila anda semua dah joined janganlah lupa seru kawan-kawan , sepupu sepapat , makcik makcik , pakcik pakcik sesiapa sajalah untuk sertai bersama anda contest selfie yang dianjurkan oleh MyTOWN Shopping Centre nie .. =) 

#GOOSEYSELFIE

(Klik Untuk Sertai ) > JOM JOIN !! 

Nahh sekali Yana join ber pic2 hahahahaha jangan lupa letak #GOOSEYSELFIE ) .. Apa tunggu lagi tu ? Cepatlah pergi sertai bersama Yana heheheh .. Lambat-lambat nanti melepas haaa .. Squad Yana salah satunya : LUCY GOOSEY .. Anda ?? 



Terima kasih pada yang sudi membaca =))




Read More

SAPS Ibu Bapa Semak Keputusan Peperiksaan Online

4 January 2017


SAPS Ibu Bapa Semak Keputusan Peperiksaan Online 

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥



Apabila anda ditanya mengenai SAPS , adakah anda tahu apa itu SAPS ?? Sekiranya diperhatikan pada dasawarsa ini kebanyakkan anak-anak dan orang ramai sedang bercakap mengenai SAPS .. Sebelum Yana mengulas dengan lebih lanjut mengenai SAPS , molek sekiranya anda baca entri Yana dari mula sampai habis ya .. =) Semoga ianya dapat memberi sedikit sebanyak manfaat kepada ibu bapa di luar sana .. Terutamanya di Malaysia .. 

Ibu dan bapa bertanggungjawab terhadap anak-anak untuk memberikan mereka kasih sayang yang secukupnya .. Kasih dan sayang yang mencukupi daripada ibu dan bapa akan membolehkan anak-anak membesar dengan seimbang dari segi emosi dan jasmani .. Manakala , anak yang kurang mendapat perhatian dan kasih sayang yang secukupnya daripada ibu dan bapa , biasanya cenderung menjadi anak-anak yang nakal dan kurang berdisiplin ..
Sementelahan itu , ibu dan bapa juga bertanggungjawab untuk memberikan pendidikan kepada anak-anak .. Pendidikan  yang diperlukan oleh anak-anak adalah pendidikan keagamaan dan keduniaan .. Hal ini demikian kerana , untuk memastikan bahawa anak-anak mereka mampu untuk  "bertarung" dalam era globalisasi yang kian mencabar ini .. Beberapa pakar pernah berkata bahawa cara yang terbaik untuk memastikan kecermerlangan anak kita adalah dengan sentiasa memantau keputusan peperiksaan mereka .. Kenapa ?? Kerana keputusan peperiksaan mereka mencerminkan prestasi pembelajaran mereka di sekolah .


Bilakah kali terakhir anda memeriksa keputusan peperiksaaan anak anda dan bilakah kali terakhir anda suami isteri berbincang bersama demi memastikan kecermalangan anak-anak? Tak pernah ?? Ehh jangan macam itu , sila ambil berat dengan pendidikan anak-anak. Oh ya, mungkin dulu susah untuk dapat tengok keputsan anak-anak, sekarang da mudah boleh cek secara online !

Kementerian Pelajaran Malaysia telah membuat satu sistem online bagi membolehkan ibu bapa membuat semakan keputusan anak-anak secara online. Sistem ini adalah sistem SAPS Ibu Bapa yang direka bagi membolehkan keputusan peperiksaan diakses dengan mudah untuk pelajar tahun 1 hingga tingkatan 5.

Sebelum wujudnya sistem Semak Keputusan Peperiksaan SAPS Ibu Bapa ini , ibu bapa perlu ke sekolah setiap kali habis musim peperiksaan untuk memeriksa keputusan anak-anak. Ibu bapa perlu bertemu guru kelas, membuat temujanji dengan guru terlebih dahulu , dan hal ini akan memerlukan masa dan memerah tenaga ..

Sistem SAPS ini juga dikenali sebagai SAPS NKRA Ibu Bapa, singkatan kepada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS), dan NKRA ialah National Key Result Area. Sistem ini dicipta oleh kerajaan bagi memudahkan penyimpanan data mengenai sistem pendidikan dan taraf pendidikan di negara kita.

Untuk memeriksa secara online sila klik di sini => SAPS Ibu Bapa - Semak Keputusan Peperiksaan.
Anda digalakkan menyemak keputusan peperiksaan anak anda melalui laman web ini kerana tidak akan terjadi masalah website down atau terjadi"laman tidak dapat diakses". Klik sahaja link tadi dan ikut arahan untuk menyemak keputusan peperiksaan anak melalui SAPS NKRA Ibu Bapa.

Jika anda menggunakan website official atau website lain, ia akan menyukarkan proses semakan kerana server tidak dapat menampung pengguna yang banyak dalam satu masa. Jadi melalui website yang saya cadangkan, in shaa allah tiada lagi isu kecewa sewaktu menyemak keputusan peperiksaan anak-anak dan ia memudahkan kerja kita lagi in shaa allah ..

Saps Semakan Ibu Bapa boleh diakses melalui online, dan keputusan-keputusan yang boleh ibu bapa dapatkan daripada sistem ialah keputusan-keputusan setiap peperiksaan, dari murid darjah 1 hingga keputusan murid tingkatan 5. Selain itu, keputusan UPSR, PT3 dan SPM juga akan dikemaskini ke dalam sistem SAPS NKRA ini.

Apabila anda sudah boleh menyemak keputusan anak anda pada bila-bila masa di mana jua, sila terus prihatin dan lebih ambil berat tentang pendidikan mereka. Jadikan kelebihan teknologi ini sebbagai satu batu loncatan kepada kita untuk mendidik anak-anak. In shaa allah , tidak akan berlaku lagi perkara seperti anak menyorokkan keputusan peperiksaan,  anak menipu tandatangan buku rekod, anak tercicir dalam pelajaran dan pembelajaran dan lain-lain perkara tidak baik.

Sila share artikel ini semoga ia membantu lebih ramai orang lebih tahu mengenai SAPS Ibu Bapa Online ini dan boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka hanya secara online. Sekian sahaja perkongsian Yana mengenai SAPS Ibu Bapa Semak Keputusan Peperiksaan Online ..


Read More

Sedalam Dalam Rindu - Tajul

2 January 2017


Sedalam Dalam Rindu - Tajul



Bila kau hadir di dalam diriku 
Indahnya bagai irama dan lagu 
Bila kau jauh terasa merindu
Wajahmu terbayang dihatiku 
Biarpun engkau jauh di mataku
Serasa bagai purnama merindu 
Begitu sedalam dalam cintaku
Sayangnya pada dirimu

Sungguh ku terasa pilu dan sayu
Bila kau berjauhan dariku
Namun kau yang bertakhta di hatiku
Jangan kau pergi meninggalkan diriku

Hanya kau yang tersemat di jiwaku
Hanya kau yang sentiasa di hatiku
Cuma kau yang ku harapkan selalu
Moga kau terus merindu
Tiada lagi ku berasa sangsi
Walaupun tanpa dirimu di sisi
Cukup sekadar diriku diuji
Namun kau tetap di hati

Sungguh ku terasa pilu dan sayu
Bila kau berjauhan dariku
Namun kau yang bertakhta di hatiku
Jangan kau pergi meninggalkan diriku

Hanya kau yang tersemat di jiwaku
Hanya kau yang sentiasa di hatiku
Cuma kau yang ku harapkan selalu
Moga kau terus merindu
Tiada lagi ku berasa sangsi
Walaupun tanpa dirimu di sisi
Cukup sekadar diriku diuji
Namun kau tetap di hati 




Read More