US Pizza Lain Daripada Yang Lain

25 December 2017


ASSALAMMUALAIKUM WBT ❤

Haii semua.. Okay hari nie Yana nak kongsikan satu pizza baru yang wajib awak semua cuba .. Pizza yang Yana maksudkan adalah dari US Pizza.. Hm,  mungkin nama ini tidak asing lagi bagi sesetengah antara kita tapi bagi Yana ia sesuatu yang baru dan ternyata |US Pizza Lain Daripada Yang Lain .. Jemput baca sampai habis ye =)


Tadaaaa.. Ini merupakan signature US Pizza Yana suka sangat tekstur pizza dekat sini.. Tekstur dia sangat lembut dan Yana tak rasa muak pun.. Kalau pizza lain nak habiskan sekeping pun Yana dah mengah sebab tekstur pizza yang senang bagi Yana rasa cepat muak.. US Pizza nie besar tau.. Jauh lebih besar daripada pizza-pizza yang Yana pernah makan sebelum nie.. Okay,  jom baca sampai habis entri nie untuk keterangan lanjut mengenai US Pizza.. 



Salted Egg Pizza,  okay nie pertama kali Yana makan pizza telur masin.. Mula-mula Yana macam tak berapa nak confident nak makan.. Yana cuba dulu sedikit.. Oh no!  Tanggapan Yana meleset sama sekali.. Rasa Salted Egg Pizza nie sangat sedap disamping tekstur yang lembut dan tak ada pun bau hanyir telur.. Ada udang dan sotong juga di bawah telur masin.. Yana bagi 4 bintang untuk pizza nie.. 


Musang King Pizza,  terkejut tak , ada pizza durian? Okay , Yana pun pada mulanya agak terkejut bila diperkenalkan dengan Musang King Pizza.. Well,  semua tahu Yana tak makan durian jadi Yana tak boleh nak makan pizza nie walaupun sedikit tapi according to kawan-kawan food review yang lain rasa Musang King Pizza sangat sedap dan mereka tak pernah rasa pizza sesedap macam nie.. Tapi, malangnya nie seasonal pizza mungkin pada waktu Yana update entri nie Musang King Pizza no longer there.. 


Tomyam Pizza, sebagai tomyam lover Yana memang suka sangat dengan pizza nie.. Kalau boleh rasa macam nak repeat lagi nanti kalau berkesempatan ke sana lagi..  Yana akui pizza nie sedikit pedas dah nama pun Tomyam Pizza.. Tomyam mana yang tak pedas kan?  Jadi,  Yana recommend sangat pizza nie dekat awak semua.. Selain daripada pizza kami turut dihidangkan dengan beberapa hidangan yang lain.. Jom Yana tunjukkan satu persatu.. =)


Seafood Mixed Fried Platter,  okay atas platter tu ada onion ring,  fish fillet, udang dan wedges .. Sos yang dihidangkan bersama sedap.. Sedap tu sampai Yana tak tau macam mana nak describe.. So,  kalau awak ada singgah ke US pizza jangan lupa pesan Seafood Mixed Fried Platter nie ye.. Yana jamin awak takkan menyesal =)


Okay yang nie nama dia Lasagna.. Rasa jangan cakap lah sebab bau dia pun dah cukup buat Yana rasa tak sabar nak makan sangat-sangat sedap dan memenuhi citarasa Yana.. 


Smokey Duck & Mushroom Soup Carbonara,  untuk pengetahuan awak semua nie kali pertama Yana makan itik .. Perghhh,  sedap lah itik isi dia jauh lebih lembut daripada isi ayam.. Ini Yana punya pendapat, mungkin awak rasa tak sama  dengan apa yang Yana rasa.. Smokey Duck & Mushroom Soup Carbonara overall sedap.. Tak berapa nak muak.. Yana suka sangat rasa macam nak makan sepinggan nie sorang-sorang saja hehehe.. 


 

New York Wings,  daripada gambar pun Yana yakin awak semua boleh bayangkan rasa dia macam mana kan? Rasa rempah, pedas,  manis dan masin semua just nice.. Yana suka juga yang nie sebab rasa dia seriously sedap kalau dekat rumah memang tinggal tulang saja semua wings nie.. Memandangjan Yana makan dekat kedai so kena la behave sikit.. Hee .. Recommended!!  =)



Four Crazi Garlic Twist,  aroma bawang putih daripada Four Crazi Garlic Twist nie memang membangkitkan selera Yana.. Tak perlu pun dihidangkan dengan Mushroom Soup makan macam nie pun dah cukup sedap.. Yana yang bukan penggemar bawang putih pun dah jatuh cinta dengan Four Crazi Garlic Twist nie.. Kalau awak singgah ke US Pizza jangan pula lupa nak pesan Four Crazi Garlic Twist nie ye.. 


Last but not least,  Yana nak memperkenalkan Four Cinnamon Twist.. Kalau nak compare Cinnamon Twist dengan Garlic Twist tadi Yana lebih memilih Cinnamon sebab Yana suka aroma kayu manis dan rasa manis gula yang disalutkan degan Cinnamon Twist nie sangat sedap lebih sedap kalau dimakan semasa Cinnamon Twist nie masih panas.. Well, recommended juga =)


Ini merupakan salah satu dekorasi yang menghiasi dinding di premis US pizza di Bukit Mertajam.. Setiap gambar mempunyai quote masing-masing.. Dekorasi ini berjaya mencuri perhatian Yana sebab Yana memang suka mengumpul quote untuk memotivasikan diri sendiri.. Jom Yana kongsikan lagi beberapa dekorasi yang terdapat di sini.. 


Teringin Yana nak bergambar di sudut nie tapi tak berkesempatan sebab pelanggan agak ramai pada hari Yana berada di sana sebab Yana difahamkan pada hari tersebut pihak US Pizza mengadakan soft opening cawangan mereka di Bukit Mertajam..


Sekiranya awak berkunjung ke US Pizza cawangan Bukit Mertajam di kaunter ini awak boleh membuat tempahan pizza atau apa-apa menu yang awak inginkan dekat sini .. Staf-staf di sini agak ramah mereka akan cadangkan pizza mana yang sering menjadi pilihan pengunjung setiap kali mereka berkunjung ke sini ..
Okay sekian sahaja perkongsian Yana mengenai US Pizza , secara keseluruhannya Yana sangat berpuas hati dengan hidangan dan layanan yang Yana dapat di US Pizza .. Yana recommend sangat awak semua cuba pizza di US Pizza dan alami sendiri kelainan yang Yana rasai semasa Yana makan pizza di US Pizza .. Terima kasih yang tak terhingga Yana ucapkan kepada pihak US Pizza  atas layanan mesra sepanjang masa Yana berada di sana .. In shaa allah sekiranya berkesempatan Yana nak ke US Pizza lagi untuk mencuba pizza yang lain pula.. 

Read More

Jom Menangi Percutian 4 Hari 3 Malam ke Perth Australia untuk 2 Orang dengan Peraduan Pacific West

19 December 2017

Jom Menangi Percutian ke Perth Australia untuk 2 Orang dengan Peraduan Pacific West 

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua , lama pula Yana menyepi kan ? Mood nie memang suka hilang bila nak mai balik susah betul nak dijemput .. Alhamdulilah , malam nie Yana ada semangat balik nak menulis .. Sebenarnya Yana nak kongsikan mengenai peraduan yang dianjurkan oleh Pacific West dan Yana juga nak bercerita sikit mengenai makanan sejuk beku daripada Pacific West .. Jemput baca entri Yana│Jom Menangi Percutian 4 Hari 3 Malam ke Perth Australia untuk 2 Orang dengan Peraduan Pacific West ..


Jom , Yana kongsikan serba sedikit mengenai produk daripada Pacific West nie .. Sejak penubuhannya di Australia pada tahun 1995, Pacific West telah berkembang menjadi jenama makanan laut pilihan keluarga di setiap rumah .. Produk makanan laut daripada Pacific West telah dinikmati oleh berjuta-juta pengguna .. Rangkaian produk Pacific West diperkenalkan oleh sepasukan Chef kuliner dan Teknologi Makanan mereka .. Mereka telah mempelbagaikan cara memasak untuk kemudahan pengguna produk Pacific West .. Antara kemudahannya adalah:-

Kemudahan - Siap sedia dimasak cuma masukkan beberapa minit dari freezer ke dalam fryer / oven ..
Inovasi - Penciptaan berterusan produk baru yang menawarkan pelbagai pilihan dan rasa ..
Kualiti - Pilihan makanan laut dan bahan makanan yang sesuai dengan keselamatan dan proses makanan antarabangsa mengikut piawaian dengan BRC , IFS , HACCP dan YUM akreditasi .. Produk daripada Pacific West juga telah disahkan HALAL ! =)


Okay , nie antara beberapa produk daripada Pacific West yang awak semua boleh dapatkan di pasaraya yang berdekatan dengan awak semua .. Dekat sini Yana nak bagitau dengan jujur tak  ada satu pun yang tak sedap .. Yana sendiri dah rasa dan Yana sempat juga tunjuk skill memasak Yana dengan menggunakan produk daripada Pacific West nie ..


Menu pertama nie Yana namakan Fish Salad , cara penyediaan dia sangat senang .. Okay Yana kongsikan dekat bawah nie ye ..

1. Goreng Cheezy Fish Fillet sampai garing .. Pada masa yang sama rebus sebiji telur ayam ..
2. Potong dalam saiz yang senang nak masuk dalam mulut..
3. Potong telur ayam kepada 4 ..
4. Hiaskan pinggan dengan salad hijau, salad ungu , lettuce dan tomato ceri mengikut citarasa awak semua ..
5. Letakkan Cheezy Fish Fillet  yang telah dipotong kecil di bahagian tengah ..
6. Hiaskan telur rebus yang telah dipotong 4 di setiap sudut pinggan mengikut kreativiti sendiri ..
7. Langkah terakhir , siramkan semua bahan-bahan tersebut dengan mayonis dan thousand island ... Siappp !



Menu kedua nie Yana namakan Fish & Chip , konon nya lah .. Agak cacat sebab Yana tak sempat nak sediakan coleslaw .. Tapi , tak apalah macam nie pun dah sedap .. Yana masih menggunakan Cheezy Fish Fillet daripada Pacific West cuma Yana gabungkan dengan kentang goreng dan tomato .. Fish & Chip nie sangat mudah nak buat .. Goreng Cheezy Fish Fillet sampai garing , goreng kentang dan hiaskan mengikut citarasa awak .. Tadaaa ! Yana punya macam nie lah hasilnya ..



Nahh , kan Yana dah boleh dapat dua menu berbeza dengan Cheezy Fillet daripada Pacific West nie .. Ehh , Yana ada lagi dua resepi Yana nak kongsikan tau ..


Hmmm  apa nama menu Yana yang nie eh ? Cheezy Meezy Oven Baked Fish Fillet .. Cara penyedian yang nie paling mudah .. Kalau awak tu pencinta cheese boleh lah letakkan cheese dekat atas fish fillet nie .. Masukkan ke dalam ketuhar masak dalam lebih kurang setengah jam atau sampai masaklah senang cerita .. Bila dah siap masak angkat dan letakkan dalam pinggan hiaslah se kreatif yang boleh .. =)



Last but not least , menu keempat nie Yana namakan Seafood Mixed Fried Platter ..  Aaa , yang nie pun Yana nak kena bagitau eh macam mana cara penyediaan dia ? Hahah .. Okay untuk menu nie Yana menggunakan Spicy Garlic Calamari Ring dan Tempura Fish Fillet daripada Pacific West untuk dip Yana gunakan sos cili , mayonis dan thousand island ..


Maka terhasil lah 4 resepi berbeza , resepi yang sangat mudah dan sesiapa pun boleh buat dengan menggunakan produk daripada Pacific West .. Cara penyedian yang sangat mudah sedap pula tu .. Kalau goreng saja pun dah sedap dimakan .. Rasa ikan memang segar tak ada langsung dicampur dengan tepung isi ikan tu dan Pacific West hanyalah menggunakan ikan yang berkualiti tinggi SAHAJA ..


Okay sekian sahaja perkongsian Yana malam nie jangan lupa dapatkan produk Pacific West di pasaraya berhampiran awak semua untuk merebut peluang ke Perth Australia untuk 2 orang secara percuma oleh Pacific West .. Untuk maklumat lanjut awak semua boleh layari laman web di bawah :

www.pacificwestfoods.com

Facebook Page Pacific West 
Read More

Jualan Murah Ulangtahun Shopee Mencatat Prestasi Cemerlang dengan lebih 2.5 juta bilangan pesanan dalam tempoh 24 jam

17 December 2017

Jualan Murah Ulangtahun Shopee Mencatat Prestasi cemerlang dengan Lebih 2.5 Juta Bilangan Pesanan Dalam Tempoh 24 Jam

ASSALAMMULAIKUM WBT ♥

KUALA LUMPUR, 14 DIS 2017 - Shopee, platform eDagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan telah mencatat lebih 2.5 juta bilangan pesanan dalam tempoh 24 jam pada 12 Disember, lonjakan 5 kali ganda berbanding prestasi tahun lepas. Di Malaysia, lebih 500,000 produk terjual apabila pengguna berebut pelbagai promosi hebat ke atas 6 juta produk, sebagai sebahagian daripada Jualan Murah Ulangtahun Shopee.



Jualan Murah 12.12, jualan kilat Shocking Sale dan Kemuncak Berganda Shopee Mall yang diberi keutamaan sebagai sebahagian daripada sambutan ulangtahun Shopee telah menerima sambutan yang amat menggalakkan. Kami teruja dapat bekerjasama dengan jenama terkemuka termasuk PETRONAS, Digi, Havaianas dan MR. DIY yang menyumbang pada kejayaan kempen ulangtahun kali ini. Jenama tersebut merupakan antara jenama yang telah memilih Shopee sebagai rakan eDagang pertama mereka dan kebanyakannya telah mencatatkan peningkatan tinggi dalam jualan dengan lonjakan sehingga 100 kali ganda berbanding hari biasa. Kami berharap dapat meneruskan usahasama seperti ini pada kempen dan promosi akan datang,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee.

12 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang Jualan Murah 12.12 Shopee Malaysia

1)    Jumlah pesanan sepanjang 12.12 tahun ini meningkat 15 kali ganda berbanding tahun lepas
2)    Dalam tempoh hanya 1 jam 6 minit sahaja, kami berjaya memecahkan rekod bilangan pesanan tahun lepas
3)    Jenama yang menunjukkan prestasi jualan terbaik ialah  e-Kedai Mesra PETRONAS, Nestle dan Watsons
4)    Sementara itu, bagi satu jenis produk, kad Mesra PETRONAS mencatatkan rekod tertinggi dengan lebih daripada 3,100 unit terjual dalam tempoh 24 jam
5)    Transaksi paling tinggi direkodkan daripada seorang pengguna berjumlah RM15,000
6)    Produk pertama dijual pada 12.12 ialah sebuah beg jenis kanvas, manakala produk terakhir dijual ialah bank kuasa
7)    Masker wajah merupakan produk rebutan kaum wanita dengan kira-kira 7,000 unit masker wajah terjual. ROREC merupakan antara jenama kecantikan yang sangat popular dengan lebih 700 unit masker wajah Natural Essence ROREC terjual dalam masa 1 minit
8)    Kabel data merupakan produk yang menjadi pilihan pengguna lelaki dengan lebih 1,200 unit terjual
9)    Tempoh paling cepat untuk menghabiskan jualan kilat ialah 49 saat menerusi jualan kilat Shocking Sale Shopee
10) Pembelian paling pantas diselesaikan dalam tempoh 1 saat iaitu sepasang baju tidur sutera yang dijual pada harga RM20
11) Penghantaran paling jauh bagi satu pesanan ialah lebih 4,500 km - dari Goseong Gun, Korea ke Johor Bahru, Johor
12) Secara purata, 538 borak (chat) direkod setiap minit

Promosi & Kempen Akan Datang

Walaupun jualan murah 12.12 telah berakhir, pengguna masih berpeluang memenangi percutian untuk dua orang ke Honolulu, Hawaii bernilai lebih RM15,000 dan sebuah iPhone X bernilai RM5,500 sebagai sebahagian daripada hadiah sempena Ulangtahun Shopee yang akan diteruskan sehingga 31 Disember 2017. Untuk melayakkan diri, pengguna perlu membelanjakan sekurang-kurangnya RM100 dan membuat pembayaran secara perbankan dalam talian FPX.

Bagi membuat persediaan tahun baru persekolahan tidak lama lagi, Shopee akan melancarkan kempen Kembali ke Sekolah dari 18 hingga 24 Disember 2017, membariskan promosi daripada pelbagai jenis barang kelengkapan persekolahan termasuk alat tulis, buku teks dan aksesori pada harga menarik tidak lebih daripada RM30. Kedai Rasmi seperti Pilot, Stabilo, Nestle, Dewan Bahasa dan Pustaka dan Kedai Buku Borders turut menyertai kempen ini dengan menawarkan harga eksklusif dan baucar untuk pengguna.

Untuk maklumat lanjut, layari www.shopee.com.my.

Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store atau Google Play. 
Read More

How Would You Choose Between HDB and Condo

4 December 2017

How Would You Choose Between HDB and Condo 


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hi guyssss .. Tonight Yana would to share some important information that I think might be use to you guys later .. Do read my article from start till end yeahhh .. │How Would You Choose Between HDB and Condo ..



There are more Singaporeans who are facing the same dilemma: earning too much to buy a new BTO flat but would be financially tight if they were to buy a condominium. Are you one of those Singaporeans who is planning to buy your first house but you could not decide between buying an HDB flat or a condominium? Fret not, this article will guide you through whether you should consider an HDB flat or a condominium.

  1. Price difference
Most people who are caught in between buying a condominium or an HDB resale flat are those who have an income between $12,000 to $16,000 a month. This is also the group of people who are not eligible for a BTO flat. However, the average cost for a condominium can go as high as $1.2 million and this will cause them to be in financial constraint.

Assuming the average price for a condominium is $1.2 million, the buyer will then have to secure a bank loan of $960,000, where 5% must be in a form of cash. The monthly housing loan for a 25 years loan tenure will cost approximately $4,1000 a month after paying $60,000 minimum cash down.

As for HDB resale flats, it will only cost approximately $2,400 a month where the minimum cash down would be only $35,000 as to buying a condominium with which costs $60,000.

Maintenance cost for condominium is also much more expensive for condominium unit as compared to HDB flat. The maintenance fee for a condominium will cost approximately $250 or more whereas maintenance fee for HDB fee will cost only $70 to $80 a month.

There is a huge price difference between a condominium and HDB resale flat. Buying HDB resale flats are still more affordable than buying a condominium. Hence, you will need to plan your budget accordingly. If you are planning to have your first child, you might need to look into this carefully as you will need to start saving for your child’s education, insurance and so on after that.

2. Condominiums appreciate faster

It is commonly known that a condominium unit will appreciate faster in value as compared to an HDB resale flat.This is also greatly depending on the location of the property. For example, a condominium in Woodlands has appreciated by approximately 28% between 2011 to 2014, whereas an HDB flat located in Woodlands has appreciated under 4%.

This will only be relevant to you if you have any plans to resell your house in the future. That being said, if you are looking for a comfortable place to stay for long term, this should not be a concern for you to consider. However, if you plan to upgrade your house to a more luxurious one in the future, then you will have to consider this factor.

3. Facilities available

Many HDB flats nowadays come with the common facilities such as gymnastic, community gardens, basketball courts and so on. Although the facilities are not as great compared to facilities offered in condominiums, but they are improving. Therefore, the argument of HDB resale flats do not come with facilities is no longer valid.

Condominiums are naturally more expensive than HDB flats as they have better facilities and security. That being said, the monthly maintenance cost for a condominium will be much higher than the maintenance fee for an HDB flat. The difference in maintenance fee will be enough for you to indulge in some luxuries such as a vacation to a country you like.

Therefore, think of the price difference before deciding which to buy. List down the pros and cons for both having a condominium unit and an HDB resale flat.

4.  Location
HDB resale flats are typically more expensive in prime areas such as the Central Business District. This is because the Central Business District have many amenities nearby, such as hawker centres, shopping malls, supermarkets and so on.

As for mass market condominiums, they are normally not located in prime areas. Condominiums that come with good locations tend to be expensive. Prices for condominium in prime areas can go up to as high as $1.2 million.

That being said, you should always choose a house based on the location. If you are lucky and manage to find a condominium unit located in a prime area, you should then go for it if your budget allows. If not, you could always go for a resale HDB flat that is also located in a prime area.

In conclusion, plan a realistic budget and only purchase a house that you can afford. You definitely do not want to end up being in a huge debt. Do bear in mind that you will have to spend on other miscellaneous fees, such as renovation fees after you pay for the down payment for your house.


Okay , that is all from me tonight .. Till we meet again in another entries .. Chowwww ♥♥
Read More

Alami Suasana Misteri Di Ghost Museum Penang

21 November 2017

Alami Suasana Misteri Di Ghost Museum Penang 

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua ..Selamat malam Yana ucapkan .. Yana yakin mesti ramai yang akan baca entri nie pada siang hari Yana pun dengan gigihnya mengarang entri macam nie pada waktu yang sunyi .. Hahaha !
Okay benda nie sepatutnya dah lama tau Yana nak kongsi memandangkan rasa malas ditambah dengan kekangan masa malam nie baru Yana dapat share dekat awak semua .. Jom │Alami Suasana Misteri Di Ghost Museum Penang ..


Okay bulan Oktober hari tu kalau Yana tak silap , Yana dan beberapa rakan blogger yang lain telah berkunjung ke Ghost Museum yang terletak di Lebuh Melayu Penang ..Pada awalnya Yana nak tolak kunjungan ke sini sebab Yana nie bukannya berani sangat .. Tapi selepas diyakinkan bahawa hantu dekat muzium semua baik-baik belaka jadi Yana beranikan diri masuk ke dalam nie ..


harga tiket untuk masuk ke sini bagi Yana mampu milik tak ada lah mahal sangat sekiranya awak tu warganegara Malaysia ada MyKad baru RM18 kena bayar , kanak-kanak yang ada MYKid hanya RM10 harga tiket untuk mereka , oh ya pelajar pun sama sekiranya awak mempunyai kad pelajar hanya RM10 harga tiket yang di caj ..


Pengembaraan kami berenam di sini disambut oleh "hantu melayu" .. Okay , masuk-masuk dah ada muzik yang boleh tahan dia punya mendayu .. Kalau nak tahu muzik apa Yana sarankan awak semua pergi dan alami sendiri macam mana Yana rasa sepanjang Yana berada dekat ghost Museum  Penang ..


Gambar kredit : Olivia

Tadaaaa .. Dia orang pertama yang sambut kami berenam .. Jangan silap nie bukan hantu tau , nie nama dia orang minyak .. Semasa kami di sini kami diberi penerangan orang minyak merupakan individu yang mengamalkan ilmu hitam .. Orang minyak dipercayai akan merogol gadis-gadis sunti .. Ada lagi penerangan mengenai orang minyak nie tapi Yana tak berapa nak ingat sebab masa nie Yana takut .. Hahaha ..


Gambar kredit : Olivia

Okay sekarang Yana teruskan ke "hantu cina" pula .. Sebenarnya "hantu melayu" ada banyak juga .. Yana tak mau fokus kan sangat sebab bebrapa rakan Yana yang lain dah kongsi mengenai "hantu melayu" dekat entri mereka .. Nanti Yana akan kongsikan link mereka .. "Hantu cina nie diberi nama Jiang Shi, juga dikenali sebagai vampire hop Cina. Mereka berpakaian pakaian rasmi dari Dinasti Qing dan bergerak dengan melompat, dengan lengannya terulur. Pengaruh cerita vampir barat membawa aspek menghisap darah ke mitos cina dalam masa moden dalam kombinasi dengan konsep hantu yang lapar ..




Gambar kredit : Olivia

Sekarang kita masih di kawasan "hantu cina" .. Yana tak tau nama apa "hantu cina" nie .. menurut penerangan yang diberi oleh staf Ghost Museum orang cina purba selalu suka warna merah kerana ang ang kerana ia merupakan perwakilan nasib baik. Walau bagaimanapun pada masa yang sama, ia juga menunjukkan kemarahan, kebencian, pembalasan dendam dan darah .. Diantarabegitu banyak jenis hantu , hantu merah adalah hantu yang paling berkuasa dan ganas di kalangan komuniti Cina ..





Dah kenapa Yana ber kimono pulak nie ? Okay sekarang kita berada di tempat "hantu jepun" pula ye .. "Hantu jepun" takda menakutkan macam hantu melayu kalau tak Yana takda nya nak pakai baju nie .. Hahaha .. Tak banyak penerangan dekat sini .. Pernah dengar nama Juon ? nak jumpa dengan dia tak ? Boleh sekejap Yana kongsikan gambar dia dekat sini ye ..


Tadaaaa !! Yana persembahkan Juon dekat awak semua .. Juon merupakan hantu kanak-kanak .. Nak tahu dengan lebih lanjut Yana syorkan awak semua mai sini .. Rasai sendiri , jumpa sendiri mereka-mereka nie .. Tak rugi pun .. Walaupun hantu nie mungkin mitos tapi Yana enjoy sepanjang masa Yana berada di sini ..


Haiii orang sebelah , khusyuk ye awak menonton televisyen , ajak minum teh pun dah tak mau .. Hehehe . Sedondon kan baju kami berdua .. Sekiranya awak datang berkunjung ke sini pastikan awak sarungkan kimono nie tau , nak tunggu pergi Jepun lambat lagi .. Meh pakai kimono dekat sini dulu =)


Okay sekarang kita di bahagian hantu yang terakhir iaitu "hantu orang putih" .. Dekat sini rasa takut Yana langsung tak ada sebab "hantu orang putih" cantik dan handsome sangat.. Hahaha! Nampak Yana sempat berpakaian seperti Drakula dalam tu.. Drakula dan Vampire, adalah sejenis kelawar yang menghisap darah dari spesies mamalia. Setiap hantu dan manikin yang dipamerkan mempunyai papan paparan mereka sendiri yang menyatakan asal-usul dan nilai-nilai moral mereka dalam cerita mereka. Yana dan beberapa rakan blogger yang lain tidak melepaskan peluang untuk bergambar puas-puas dekat sini.. 


Sesi makan malam.. Makan malam kami sangat istimewa pada hari tu.. Ada mata, tangan dan kaki .. Semua tu nampak sangat real sampai Yana tak berani nak pegang untuk bergambar.. 


Dah selesai tengok hantu-hantu tadi.. Okay, jom singgah dekat kedai cenderamata yang terletak dalam Ghost Museum nie.. Yela mungkin ada antara awak nie yang nie beli cenderamata buat kenang kenangan kan.. Sampai sini sahaja perkongsian Yana sekali lagi Yana rakamkan jutaan terima kasih kepada saudara Hazlami kerana sudi menjemput kami datang ke sini terima kasih tak terhingga buat staf staf Ghost Museum yang melayan kami berenam dengan baik sekali.. 

Alamat:
57, Lebuh Melayu, Georgetown, 
10100 George Town, Malaysia.

Hubungi:
04-261 2352

Facebook:

Read More

Cipta Detik “Scent-sasi” Di Mana-mana Sahaja dengan Echanteur Paris Petite Parfum

18 November 2017

Cipta Detik “Scent-sasi” Di Mana-mana Sahaja dengan Echanteur Paris Petite Parfum 

ASSLAMMUALAIKUM WBT ♥

Kebiasaan hari seorang wanita bermula dengan semburan wangian pada nadi, rambutnya dirapi dan membuat kemasan terakhir pada pakaian dan solekan di hadapan cermin sebelum melangkah keluar. Menjelang tengah hari, selepas menghadiri beberapa mesyuarat dan melakukan tugasan lain beliau akan menambah gincu pada bibir selepas makan tengahari. Menjelang petang, beliau akan membuat perancangan bersama rakan untuk menikmati makan malam, ataupun temujanji bersama teman lelaki dan sekali lagi membuat sentuhan terakhir pada solekan sebelum melangkah keluar. Satu perkara yang perlu beliau ingat setiap kali selepas merapikan semula diri adalah untuk menyembur semula wangian memandangkan bau dapat mencipta daya tarikan penuh “scent-sasi” dan memberi impresi yang berkekalan ..


ECHANTEUR berbangga menjadi pakar dalam memperkenalkan wangian Perancis yang memahami keperluan dandanan wanita dan sentiasa berusaha untuk mencipta inovasi bagi menghasilkan produk yang relevan. ECHANTEUR juga sedar bahawa sesetengah wanita sering membawa bersama sebotol wangian EDT atau semburan wangian badan untuk merapikan semula wangian diri.

ECHANTEUR memperkenalkan wangian terbaharu mesra beg tangan iaitu ECHANTEUR PARIS PETITE PARFUM dalam bentuk bebuli – yang boleh didapati dalam saiz padat 9ml. Rangkaian ini merupakan inspirasi personaliti gadis-gadis Paris yang feminin namun penuh dengan tenaga dan sentiasa menyerlah. Dengan usaha sama bersama pencipta wangian Perancis, ECHANTEUR menterjemahkan personafikasi keempat empat gadis ini pada pakej pembungkusan yang menarik. Dilancarkan dalam empat variasi wangian, para gadis kini mempunyai dua pilihan dari 2 aroma paling laris dari rangkaian ECHANTEUR PARIS, iaitu Belle Amour dan Adore; serta wangian baharu iaitu Cheri dan Jolie yang lahir dari inspirasi trend bunga semasa.

ECHANTEUR PARIS PETITE PARFUM dirumus khas tanpa alkohol, menjadikannya pilihan yang sesuai untuk pengguna beragama Islam kerana sesuai dibawa sembahyang tanpa perlu mencuci wangian. Tambahan pula, formulasi berasaskan minyak ini membolehkan aromanya bertahan lebih lama.


ECHANTEUR PARIS PETITE PARFUM – Belle Amour (Beautiful Love)

Ciptaan dari aroma yang menawan yang mampu membuat jantungmu berdegup dan meransang deria. Pembungkusan merah jambu ini bakal mengimbau memori si gadis pada saat temujanji pertama manakala campuran Apple Melon, Blackcurrant dan Pink Rose Paris amat sesuai dengan gadis berpersonaliti romantis dan menawan. Belle Amour membolehkan anda menikmati setiap kenangan manis dengan yang tersayang, dan menjadikanmu teman istimewanya selamanya.  


ECHANTEUR PARIS PETITE PARFUM – Jolie (Lovely)

Kombinasi keanggunan Rose, Honey dan Pear amat sepadan dengan personaliti santai bersahaja yang gemar meluangkan masa dengan rakan-rakan, atau insan instimewa. Aroma lembut dengan bauan bunga amat sesuai digunakan untuk memberikan ‘mood’ tenang ketika bersama pasangan. Kemasan biru denim menjadikan anda kekal anggun di pandangan dan tetap disukai.


ECHANTEUR PARIS PETITE PARFUM – Adore (Adorable)

Haruman ‘signature’ ini mencetuskan kegembiraan, keyakinan dan daya tarikan yang abadi. Rona pembungkusan ungu ini mengandungi sensasi aroma Wild Jasmine, Pink Mimosa dan Golden Pear sepadan dengan si gadis yang elegan, anggun dan manis pada malam temujanji romantisnya. Cipta kesan berpanjangan pada temujanji anda dah penuhi hatinya dengan dambaan kasih padamu.


ECHANTEUR PARIS PETITE PARFUM – Cheri (Darling)

Buat yang berhati muda remaja, kami persembahkan bauan yang enak dan manis untuk memastikan anda tersenyum sepanjang hari. Bagi si gadis yang gemar menyebarkan kegembiraan kepada orang-orang sekelilingnya, aroma Apple, Cherry Blossom dan Vanilla yang lazat bakal mencuri hati dan mendapat perhatian ramai.

Dengan ECHANTEUR PARIS PETITE PARFUM, anda akan sentiasa bersedia. Hanya perlu diaplikasikan ke nadi bila bila masa yang anda inginkan dan anda akan sentiasa bersedia untuk mencetuskan saat romantis bersamanya.

ECHANTEUR PARIS PETITE PARFUM boleh didapati pada harga RM9.90 (Semenanjung) dan RM10.40 (Sabah Sarawak), di Watsons, Guardian, AEON Wellness, Mydin, The Store serta pasaraya dan pasar mini di seluruh negara
Read More

Rangkaian Antipenuaan Lengkap dengan Kehebatan Teknologi BEETOX Baharu

Rangkaian Antipenuaan Lengkap dengan Kehebatan Teknologi BEETOX Baharu 

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua sebenarnya kan Yana dah lama tau nak kongsikan dengan awak semua mengenai produk kecantikkan daripada Safi nie .. Yana berjinak-jinak dengan produk Safi nie sejak Yana di bangku sekolah lagi sekarang Yana dah berumur 26 tahun depan 27 sudah  .. Yana rasanya dah tiba masanya untuk Yana upgrade Yana punya skincare daripada yang untuk remaja kepada untuk wanita dewasa .. Jom Yana cerita mengenai │ Rangkaian Antipenuaan Lengkap dengan Kehebatan Teologi BEETOX Baharu ..


Kini, Safi Rania GOLD memperkenalkan rangkaian antipenuaan yang diperbaharui dengan formula Teknologi Beetox dan Bio Nano Gold 24K agar tampak anggun muda berkekalan dengan sel kulit yang memulih pada kadar muda remaja. Safi Rania GOLD Rangkaian Antipenuaan Dengan Teknologi Beetoxini mengandungi kandungan yang selamat digunakan. Kandungan yang terdapat di dalam rangkaian Safi Rania GOLD ini ialah :






1) Nano Gold 24K - di mana ia menyerap ke dalam lapisan dermis dan merangsang kolagen agar tekstur kulit lebih anjal dan halus malah mampu mengurangkan kedalaman kedutan dengan lebih ketara. 

2) Honey - merupakan pelembap semulajadi untuk mengekal lembapan dan meningkatkan keanjalan serta kehalusan kulit

3) Royal Jelly - kaya dengan 20 jenis asid amino, vitamin dan mineral untuk pembaharuan kulit dan menenangkan kulit yang stress dan tidak bermaya.

4) Propolis - merupakan antioksidan semulajadi yang melawan radikal bebas untuk mencegah penuaan awal.

5) Bee Venom - kulit menegang seolah bertindakbalas terhadap sengatan lebah. Hasilnya kulit menjadi lebih anjal.



Ada 5 langkah merawat masalah kulit wajah menggunakan rangkaian Safi Rania GOLD iaitu :

1.Membersih - Pembersih Solekan (Honey), Pembersih Wajah (Royal Jelly), Gel Pembersih Wajah (Honey), Pembersih Wajah Lembapan Mendalam (Honey & Royal Jelly), Skrub Wajah (Propolis)

2.Menyegar - Penyegar (Honey), Semburan Booster & Penyegar (Royal Jelly), Esen Emas Keremajaan (Honey)

3.Merawat - Serum Konsentrasi 50x (BEETOX & Propolis), Eliksir Keremajaan (BEETOX & Propolis)

4. Melembap - Krim Pelembap Siang SPF25PA++IR (Propolis), Krim Pelembap Malam (Royal Jelly)

5.Menyeri - Krim CC SPF37PA++IR (Royal Jelly), Masker Keremajaan (Royal Jelly), Krim Kecantikan

Rangkaian Safi Rania GOLD yang Yana guna ialah Pembersih Wajah (Royal Jelly), Esen Emas Keremajaan, Eliksir Keremajaan (BEETOX & Propolis) dan juga Krim Pelembap Siang SPF25PA++IR (Propolis).


Pembersih Wajah (Royal Jelly) ia merupakan formulasi Micro-Foam dan agen antioksidan agar membersih secara mendalam.


Krim Pelembap Siang SPF25PA++IR (Propolis) pula melembap dan mengukuhkan struktur kulit agar tahan sinaran UVA, UVB dan InfraRed (IR


Esen Emas Keremajaan pula mengunci lembapan sehingga 24 jam dengan Hyaluronic Acid serta menyediakan kulit untuk menyerap produk seterusnya.


Eliksir Keremajaan (BEETOX & Propolis) terdiri dari Beetox, Nano Hold 24K dan Vitamin C yang meningkatkan keanjalan 3x, merawat pada lapisan epidermis dan memudarkan pigmentasi dengan berkesan.

Hasil menggunakan Safi Rania GOLD yang terbukti secara klinikal ialah kulit semakin anjal, kehalusan kulit semakin meningkat, pemulihan tona kulit dan pengurangan kedutan di mana responden adalah terdiri daripada kalangan wanita melayu berumur antara 25 - 35 tahun yang menggunakan produk selama 14 hari atau lebih. Ia juga terbukti dalam ujian klinikal berdasarkan penggunaan selama 2 bulan.

Okay sekian sahaja penerangan daripada Yana mengenai Rangkaian Antipenuaan Lengkap dengan Kehebatan teknologi BEETOX baharu daripada Safi nie .. Untuk penerangan lanjut mengenai produk Safi awak boleh layari laman web dekat bawah nie serta page Safi ye .. 

Laman Web : www.safi.com.my

Terima kasih kerana sudi luangkan masa membaca perkongsian Yana nie .. =) Jumpa lagi di entri yang akan datamg ..


Read More