WANITA DAN "BFF"

28 June 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

WANITA DAN "BFF"


Hai semua .. Lama sangat Yana menyepi kan ? Hehe . Bukan malas , bukan sibuk . Tapi , Yana ketandusan idea untuk menulis . Malam nie baru ada idea nak menulis mengenai apa .. Wanita dan "BFF" .. Tahukan siapa "BFF" seorang wanita ? Hehehe .. Yaa , Haid .. Period .. 

Apa Itu Haid ?

Haid atau datang bulan merujuk kepada satu fisiologi tetap dan teratur yang dialami oleh perempuan yang berada dalam linkungan umur yang berupaya untuk mengandung . Semasa kedatangan haid seseoranng perempuan akan kehilangan darah . Tempoh pembiakan seseorang perempuan dicirikan dengan perubahan ritma pada rembesan hormon yang diperlukan untuk pembiakan . Corak ritma ini dikenali sebagai kitaran haid .



Emosi Ketika Haid . 

Wanita cenderung menjadi marah dan sensitif ketika kedatangan haid  atau seminggu sebelum datang haid . Hehe . Hal ini sangat Yana akui , sebab Yana pon begitu . Yana tak sedar pon macam mana boleh terjadi it just happen beyond control .Lagi satu untuk pengetahuan semua , sebelum kedatangan haid , wanita juga akan mempunyai selera makan yang melampau . Err mungkin bukan semua , tapi sesetengah atau kebanyakkannya .. Takpa nanti kita try buat survey nah .. ^_^ .. Untuk maklumat lanjut mengapa wanita sering marah ketika haid . Sila klik link di bawah ..



Hmm .. Sampai sini saja kot Yana menulis .. In shaa allah ada masa kita jumpa lagi yaa .. Esok nak kerja Yana nak tidur dulu ya .. So , selamat malam semua .. =))
Read More

PELENGKAP HIDUPKU

18 June 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥


Haiiii .. Mesti ingat Yana nak bagi tau tentang seseorang kan ? Sebenarnya tak , Yana nak kongsi lirik sebuah lagu yang berjaya memikat hati Yana . Lagu yang buat Yana nak dengar lagi dan lagiiii .. Lagu apa ?? Bacalah sampai habis yaaa .. ^_^


PELENGKAP HIDUPKU 

Aku bagai laut tak bertepi dan tak berkarang .
Aku bagai bintang yang tak ditemani malam .
Melihat dirimu ada senyum canda dan tawa .
Yang membuat aku tak ingin pergi darimu .

Teringat janji lamamu kepadaku .
Teringat aaku teringat .
Teringat saat kau masih ada di sini .

Temaniku sepanjang hari .
Bila kau pergi jauh ingatlah aku .
Bila ku disampingmu peluk tubuhku .
Bila kau rindu aku panggil namaku .
Ku datang menemuimu .

Peluk erat jasadku jangan lepaskan .
Tetaplah kau di sini arungi malam .
Karena hanya dirimu belahan jiwa .
Pelengkap hidupku ~



Read More

REVIEW : MALVITA Penang

14 June 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

REVIEW : MALVITA Penang



Hai semua , mungkin ramai yang sudah mengetahui mengenai vendor MALVITA Penang . Walaupun ramai yang dah tahu Yana tetap nak cerita jugak mengenai vendor MALVITA Penang nie . MALVITA Penang merupakan sebuah vendor yang bagi Yana sangat-sangat ekslusif . Di MALVITA terdapat pelbagai jenis pakaian muslimah yang sangat trendy dan sofistikated . Yana suka vendor nie sebab Yana boleh dapatkan daripada shawl sampailah ke kasut . Jadi , Yana tak perlu nak pergi ke 2-3 kedai dah . Semua ada dalam satu vendor nie . Tak caya ? Pi lah tengok sendiri . Hehehe ..


Selain busana muslimah , di sini juga turut menjual pelbagai jenis shawl yang cantik-cantik . Memang rambang mata Yana dibuatnya masa pertama kali Yana masuk ke dalam MALVITA . Selamat laaa belum gaji lagi . Kalau tak ,, mesti Yana dah grab beberapa jenis shawl ..


Oh ya , untuk pengetahuan semua terdapat 50 jenama online yang terkenal berada di vendor MALVITA nie . Antaranya :-

  • LEEYANARAHMAN
  • JUBAHSOUQ
  • IMAAN BOUTIQUE
  • LISA ADAM CLOTHING
  • MINIMALACE
  • ASHANNAS
  • MUMUSCARVES
  • ALHUMAIRA
  • CATTLEYA
  • RINA SALLEH CLOTHING
  • BYMAWADDAHIZZATI
  • SHAWLFORYOU
  • LOSRAVELDA
  • OSRA
  • PUDORE
  • NENGEULIS
  • ANGGUNZARA
  • NAELOFARHIJAB
  • WA.CLOTHING
  • AISYASYRAF BY IMAM MUDA ASYRAF
Sebenarnya banyak lagi jenama online yang terkenal boleh didapati di MALVITA Penang nie . 
Hee . Dalam banyak-banyak jenama kat atas tu Yana sempat grab WA.CLOTHING . Cantik bajunya .. Nak tengok ?? Hehe .. Tunggu raya nanti lah ya Yana tunjuk =) 
Di sini Yana sertakan link fanpage dan instagram MALVITA Penang .

FB FANPAGE 
MALVITA INSTA

Jadi , silalah cuci mata dulu dekat IG dan FB MALVITA Penang nie ye .. Sekian sahaja .. Lain kali kalau ada kesempatan Yana cerita lagi taw ... Oh ya ,, semua gambar - gambar kat atas credit to MALVITA Penang .. =) Assalammualaikum , selamat malam kepada mereka yang sudi  baca tu ♥



Read More

TIPS UNTUK MUDAH BANGUN SAHUR

12 June 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

TIPS UNTUK MUDAH BANGUN SAHUR .



Hai sayang-sayang semua . Sudah selesai bersahur kan ?? Senang tak , nak bangun sahur ? Hehe .. Yana buat masa nie lah kan , alhamdulilah . Tak missed lagi bersahur . Dekat sini Yana nak kongsikan tips untuk mudah bangun sahur . Bukan Yana takmau kongsikan awal-awal . Cuma sejak kebelakangan nie , ramai pula yang Yana tengok missed untuk bersahur . =)


Kunci Jam Pengggerak .



Kunci jam mmerupakan cara paling kerap dibuat . Siapa yang disiplin dekat sini ?? Dengar saja bunyi alarm  terus bangun ?? Ke ada yang snooze 5-6 kali ? Hehe .. Yana akan snooze 2-3 kali . Akhirnya , baru berjaya bangun dari tidur . Kalau ada juga yang tak berhasil dengan cara nie , nampak  gayanya kena guna alarm hidup lahhh .. (mak/ayah/kakak/isteri dan yang sewaktu dengan nya)

Minta Tolong Rakan Bilik / Ahli Keluarga .



Okay , nie salah satu cara yang baru saja Yana sentuh dekat atas tu .. Nak selamat , cuba cara nie pula . Minta tolong rakan-rakan sebilik atau ahli keluarga anda . Cara nie selalunya menjadi . Melainkan anda tipikal orang yang sangat-sangat liat untuk bangun sahur dan memilih untuk terus  tidur tanpa bersahur . Yana kalau cara nie , kadang-kadang2 berhasil dan kadang-kadang tak . Sampai umi pun dah give up nak kejutkan Yana . Hehehe .. =P      


Minta Tolong Rakan Karib Untuk Telefon atau SMS .




Hm , Bagi Yana peratus cara nie untuk berhasil agak tipis la .. Kita tak  tahu kan , dia set silent mode atau tak .. Kalau silent mode jenuh la nak mendail sampai dia bangun . Hehe .. Tapi , kenapa tak dicubakan ? =)


Siapkan Hidangan Sahur Lebih Awal .


Agar anda tidak akan terburu-buru nanti , Yana syorkan supaya anda menyediakan hidangan untuk sahur sebelum tidur . Kalau perlu , bila bangun sahur nanti cuma perluk panaskan sahaja .


Tidur Awal 


Haa .. Faktor yang susah bangun sahur nie mungkin disebabkan tidur yang tak cukup . Bila badan terlalu letih itu yang menyebabkan anda sukar untuk  bangun sahur . Jadi , pastikan anda mendapatkan tidur yang cukup , sebolehnya jangan berjaga terlalu lewat malam ya .. 

Okay , sekian sahaja perkongsian ringkas daripada Yana , sudi-sudilah membacanya . Kalau rasa nak cuba amalkan pun boleh juga .. Hehehe .. Selamat pagi semua dan selamat berhujung minggu . =)






Read More

REVIEW:ME BEFORE YOU

11 June 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

ME BEFORE  YOU 


Hai semua .. Okay , tajuk saja dalam Bahasa Inggeris tapi Yana akan menulis dalam Bahasa Malaysia . =) Pada 5 Jun yang lepas , Yana dan kawan Yana err .. Kawan baik Yana , si Fariha tu telah menonton filem Me Before You . Sebenarnya , Yana dah teruja nak tengok filem nie sejak 8 Mei lagi . Yana memang suka sangat-sangat filem yang berunsurkan kisah cinta dan kurang unsur-unsur yang menakutkan . 


Me Before You , merupakan sebuah filem yang menceritakan tentang seorang lelaki yang kurang upaya . Will Traynor , merupakan watak utama dalam filem nie . Will , telah mengalami kemalangan jalan raya di mana dia dilanggar oleh sebuah motosikal yang telah menyebabkan dia lumpuh seluruh badan dan hanya bergantung kepada kerusi roda sepanjang hayatnya .. 



Walaubagaimanapun , ibu Will Camilla Traynor telah mengupah Louisa Clark untuk menjaga kebajikan Will . Pada pertemuan pertama , Will sangat mengjengkelkan Louisa , beliau langsung tidak memberi peluang kepada Lou untuk mengenalinya apatah lagi mendekatinya . Tapi , lama kelamaan atas hasil usaha Lou yang tak pernah berputus asa untuk mendekati Will telah menimbulkan bibit-bibit cinta tanpa mereka sedari . 


Sikap bersahaja dan ceria Lou telah berjaya memikat hati Will , Will mula berasa selesa dengan Lou . Mereka mula menjadi teman rapat dan ahirnya menjadi pasangan kekasih . Sebenarnya Will telah memberi masa selama 6 bulan kepada ibu dan bapanya . Sekiranya beliau tidak juga pulih dalam masa 6 bulan . Beliau nekad untuk membunuh diri . Hal ini demikian kerana Will  berasa dirinya tidak berguna dan hanya menyusahkan orang di sekelilingnya . Lou telah mengetahui akan hal ini , dan Lou telah merancang sesuatu agar Will kembali bersemangat untuk  terus hidup . Akan tetapi , keputusan Will adalah muktamad . Walau sekuat manapun Lou berusaha , dia tetap nekad dengan keputusannya ..



Di sinilah Will cuba memberitahu Lou mengenai keputusannya kerana beliau tidak tahu bahawa Lou telah mengetahui mengenainya lebih awal lagi . Di sini jugalah Lou cuba memujuk Will agar membatalkan hasratnya itu . Akan tetapi , Lou gagal , kerana Will seorang yang teguh pendiriannya . Will juga berharap Lou dapat melihat saat beliau  "dimatikan".  Lou kecewa dan terus meninggalkan Will sendirian di pantai pada malam itu ..

Pada mulanya Lou enggan menuruti kehendak Will , akan tetapi setelah Lou mula terfikirkan sesuatu . Lou nekad untuk mengikuti Will ke Switzerland . Sampai sini saja ceritanya . Oh ya , sebelum Will pergi meninggalkan Lou buat selama-lamanya . Will sempat meninggalkan sepucuk surat untuk Lou .. Di sini Yana sertakan video yang menunjukkan isi kandungan surat Will .



Untuk pengetahuan semua , Yana bukanlah tipikal perempuan yang senang menitiskan air mata bila menonton filem nie , filem yang berjaya membuat Yana menitiskan air mata sebelum Yana menonton Me Before You hanyalah Kabhi Kushi Kabhi Gham itupun kerana filem tu berkisarkan tentang keluarga dan Yana tersentuh . Cerita cinta tak pernah lagi berjaya membuat Yana menitiskan air mata akan tetapi , Me Before You berjaya membuat air mata Yana bergenang menanti jatuh . Tengok masa Yana menulis entri ini pun , air mata kembali bergenang . Yana takmau cerita dah , Yana nak semua yang baca entri Yana nie alami sendiri pengalaman Yana menonton filem nie . Sejujurnya , bagi Yana filem nie sangat berbaloi untuk ditonton . Daripada 5 bintang , Yana bagi 4 bintang ... Kenapa ? Sebab hero matiiiiii .. Huks .. T_T


Ribuan terima kasih kepada mereka yang sudi membaca entri Yana nie .. =)








Read More