SAH ATAU TIDAK MENIKAHI WANITA YANG HAMIL LUAR NIKAH

23 February 2016


Mega berarak indah berbalan ,
Dipuput kayu ke pohon ara ,
Pemanis kalam selamat malam ,
Awal bismillah pembuka bicara .

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

SAH ATAU TIDAK MENIKAHI WANITA YANG HAMIL LUAR NIKAH 

Sebelum Yana kupaskan dengan lebih lanjut mengenai topik kita pada malam nie . Moleklah sekiranya Yana mendefinisikan terlebih dahulu satu per satu tajuk entri Yana pada malam nie .

Perkataan SAH di sini membawa maksud lulus pada segi undang-undang (adat , hukum dan lain-lain) manakala perkataan TIDAK SAH membawa maksud yang sebaliknya iaitu gagal pada segi undang-undang (adat, hukum dan lain-lain) . NIKAH pula membawa takrif akad (perjanjian) yang mengandungi lafaz ijab dan kabul yang menghalalkan pasangan lelaki dan perempuan melakukan persetubuhan,perkahwinan:telah sudah ~ HAMIL di sini membawa erti mengandung atau bunting . Secara ringkasnya di sini , Yana terangkan boleh atau tak boleh pasangan yang berzina lalu wanita tersebut didapati hamil tanpa hubungan yang sah iaitu NIKAH untuk berkahwin ? 


Terdapat beberapa pendapat yang berbeza mengenai situasi ini . Sampai Yana sendiri pun keliru pendapat mana yang betul , dan boleh diguna pakai . Sebelum Yana rumuskan dengan lebih lanjut , Yana nak terangkan kenapa topik nie wujud pada malam nie dekat entri Yana . Situasi dia bermula begini  , Yana ada menonton satu drama melayu yang kalau Yana tak  salah tajuknya Menongkah Arus , Si Perempuan , didapati hamil luar nikah jadi mereka putuskan untuk berkahwin . Bermula di sini , Yana agak tak setuju , sebab setahu Yana , berdasarkan hasil google dan ceramah yang Yana acapkali dengar , perkahwinan itu tidak sah . Lalu Yana pon update lah satu post yang mengatakan perbuatan tersebut salah , dan tidak sah di sisi agama . Sejujurnya Yana akui , Yana silap menduga , Yana silap menghukumi , sebenarnya perkahwinan tersebut SAH . 

Hal ini demikian kerana , kita sebagai orang Malaysia , mazhab yang kita ikut , ialah mazhab Syafi'e . Di mana menurut mazhab Syafi'e perkahwinan tersebut sah . Sekejap  Yana kemukakan artikel yang menyatakan perkahwinan tersebut SAH .

Pada dasarnya, wanita baru boleh menikah jika ia sudah tidak dalam masa Iddah (masa tunggu setelah bercerai dengan suami). Salah satu macam iddah adalah bagi wanita yang hamil ialah sampai ia melahirkan. Sebagaimana Firman Allah swt dalam surat at-Talak ayat 4:
Dan wanita-wanita yang hamil, iddah mereka itu adalah sampai ia melahirkan kandungannya“.
Lalu bagaimana hukumnya jika hamil akibat zina? apakah ia harus menunggu melahirkan baru boleh menikah seperti iddahnya wanita yang hamil karena menikah?

C. Dalil-Dalil.

  1. Q.S. al-Nisa’: ayat 24:
    وَأُحِلَّ لَكُمْ مَا وَرَاءَ ذَلِكُمْ أَنْ تَبْتَغُوا بِأَمْوَالِكُمْ مُحْصِنِينَ غَيْرَ مُسَافِحِينَ
    Dan dihalalkan bagi kamu selain yang demikian (yaitu) mencari isteri-isteri dengan hartamu untuk dikawini bukan untuk berzina.
  2. Q.S. an-Nur: 3:
    الزَّانِي لَا يَنْكِحُ إِلَّا زَانِيَةً أَوْ مُشْرِكَةً وَالزَّانِيَةُ لَا يَنْكِحُهَا إِلَّا زَانٍ أَوْ مُشْرِكٌ وَحُرِّمَ ذَلِكَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ
    Laki-laki yang berzina tidak mengawini melainkan perempuan yang berzina, atau perempuan yang musyrik, dan perempuan yang berzina tidak dikawini melainkan oleh laki-laki yang berzina atau laki-laki musyrik, dan yang demikian itu diharamkan atas orang-orang yang mukmin.
  3. Q.S. An-Nur: 32:
    وَأَنْكِحُوا الأَيَامَى مِنْكُمْ وَالصَّالِحِينَ من عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ
    Dan nikahkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang salih dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan.

D. Pembahasan.


Pendapat Ulama:
  1. Imam Nawawi:
    Apabila seorang perempuan berzina, maka tidak ada iddah baginya, baik ia dalam keadaan tidak hamil maupun hamil. Karena itu, jika ia dalam keadaan tidak hamil, maka boleh bagi penzina dan lainnya yang bukan menzinainya menikahinya dan jika ia hamil karena zina, maka makruh menikahinya sebelum melahirkan anaknya.” (Maktabah Syamilah: Majmu’ Syarah al-Muhazzab, Juz. XVI, hlm. 242)
  2. Sayyed Abdullah bin Umar dan Syaikh Muhammad al-Asykhar al-Yamany mengatakan:
    Boleh nikah wanita hamil karena zina, baik oleh pezina itu sendiri maupun lainnya dan boleh disetubuhi ketika itu tetapi makruh. (Usaha Keluarga: Bughyatul Mustarsyidin, Semarang, hlm. 201)
  3. Dalam kitab al-Bajuri disebutkan: Jika seorang lelaki menikahi perempuan yang sedang hamil karena zina, pastilah sah nikahnya. Boleh me-wathi-nya sebelum melahirkannya, menurut pendapat yang paling shahih.
Perempuan yang hamil karena zina termasuk dalam kategori mutlak perempuan yang dihalalkan untuk dinikahi pada ayat diatas, dan tidak dalil atau ‘ilat yang menunjukkan akan keharaman menikahinya. Wanita yang hamil karena zina juga tidak mempunyai masa iddah karena hamil sebab zina tidak dihormati dalam agama, hal ini semakin dikuatkan dengan ketetapan bahwa anak dalam kandungannya itu tidak dihubungkan nasabnya kepada laki-laki yang menzinainya.

Dalam Kompilasi Hukum Islam (KHI) yang dijadikan pedoman dalam praktik peradilan Agama, disebutkan dalam pasal 53:
  1. Seorang wanita hamil di luar nikah, dapat dikawinkan dengan pria yang menghamilinya;
  2. Perkawinan dengan wanita hamil yang disebut pada ayat (1) dapat dilangsung tanpa menunggu lebih dahulu kelahiran anaknya.
  3. Dengan dilangsungkan perkawinan pada saat wanita hamil, tidak diperlukan perkawinan ulang setelah anak yang dikandung lahir.
Dan masih banyak lagi pendapat ulama lainnya yang mengatakan bahwa wanita yang hamil karena zina boleh dan sah untuk dinikahi. Sehingga ketika masa hamil dan seterusnya pun halal untuk diwati’. Hal ini karena ayat di atas hanya khusus diperuntukkan bagi wanita hamil akibat dari adanya pernikahan yang sah secara syara’, termasuk nikah sirri dalam konteks ke-Indonesiaan, dimana masyarakat Indonesia menikahi nikah sirri jika tidak didaftarkan dan dilakukan di depan pegawai pencatat nikah namun syarat dan rukunnya terpenuhi secara syariat Islam.
Jika yang menikahi itu adalah laki-laki yang menghamilinya, maka hal itu diperbolehkan karena memang dalam surat An-Nur ayat 3 disebutkan:
Laki-laki yang berzina tidak mengawini (wanita) kecuali perempuan yang berzina, atau perempuan yang musyrikdan perempuan yang berzina tidak dikawini melainkan oleh laki-laki yang berzina atau laki-laki musyrik, dan yang demikian itu diharamkan atas orang-orang yang mukmin.”
Sementara itu, bagaimana hukumnya jika laki-laki yang belum pernah berzina ingin menikahi wanita yang pernah berzina? Imam an-Nawawi pernah dalam kitab al-Umm menyebutkan:
Laki-laki hendaknya tidak menikahi perempuan pezina dan perempuan sebaiknya tidak menikahi lelaki pezina tapi tidak haram apabila hal itu dilakukan. Begitu juga apabila seorang pria menikahi wanita yang tidak diketahui pernah berzina, kemudian diketahui setelah terjadi hubungan intim bahwa wanita itu pernah berzina sebelum menikah atau setelahnya maka wanita itu tidak haram baginya dan tidak boleh bagi suami mengambil lagi maskawinnya juga tidak boleh mem-fasakh nikahnya. Dan boleh bagi suami untuk merneruskan atau menceraikan wanita tersebut. Begitu juga apabila istri menemukan fakta bahwa suami pernah berzina sebelum menikah atau setelah menikah, sebelum dukhul atau setelahnya, maka tidak ada khiyar atau pilihan untuk berpisah kalau sudah jadi istri dan wanita itu tidak haram bagi suaminya. Baik perzina itu dihad atau tidak, ada saksi atau mengaku tidak haram zinanya salah satu suami isteri atau zina keduanya atau maksiat lain kecuali apabila berbeza agama keduanya kerana sebab syirik atau iman

D. Kesimpulan

  1. Seorang laki-laki yang pernah berzina boleh menikahi wanita yang pernah berzina pula (termasuk yang hamil akibat zina), pun sebaliknya.
  2. Seorang laki-laki yang belum pernah berzina boleh menikahi wanita yang pernah berzina (termasuk yang hamil akibat zina) walaupun hukumnya makruh, pun sebaliknya.
(maaf Yana terpaksa copy paste sebab Yana nak elakkan salah faham , takut-takut semasa Yana tukar ayat , lari pula maknanya)

Maka  dengan ini terjawablah persoalan Yana selama ini , Akan tetapi sekiranya mengambil sudut pandangan Mazhab Hambali , perkahwinan tersebut adalah tidak sah , kenapa ? In shaa allah ada masa Yana kupaskan lagi . Sekiranya terdapat sebarang pencanggahan pendapat antara anda semua dengan entri Yana nie . Yana mohon lemparkanlah komen yang murni . Yana hanya manusia biasa , terkadang khilaf dalam percakapan mahupun penulisan . Segala apa yang terdapat dalam jurnal peribadi Yana nie sekiranya mengenai hukum-hukum dalam Islam selalunya Yana akan membuat rujukan terlebih dahulu . Yana bukan simply assume , siapalah Yana untuk menghalalkan yang haram begitu juga sebaliknya . Ini sekadar perkongsian Yana mengenai topik ini . Sejauh mana kesahihannya , wallahualam . Nasihat Yana , kita tahu zina tu berdosa , jadi jauhkanlah diri daripada maksiat . Jagalah maruah diri , jagalah batas pergaulan anda . Jadilah wanita yang terpelihara mahkotanya sehingga dia sah bergelar isteri ♥








Read More

Chill Station Seberang Jaya - Ice-Cream & Waffles

14 February 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥ 

Chill Station Seberang Jaya - Ice-Cream & Waffles


Hai semua , Ada siapa-siapa penggemar ais krim di kalangan kawan-kawan Yana nie ? Okay , hari nie Yana nak cerita pasal satu ais krim , agak special , selalunya kalau kita beli ais krim dia akan tersedia dalam kon dan berbentuk bulat . Ais krim yang Yana nak introduce hari nie ais krim gulung . Sebenarnya dah lama Yana nak update entri bertajuk nie , tapi ketandusan idea dan tak tahu macam mana nak memulakannya . Hari nie Yana ada idea , jadi Yana nak share sekarang juga mengenai ais krim nie . 

Okay , nie merupakan banner untuk Chill Station Seberang Jaya - Ice Cream & Waffles . Gambar pun dah  menarik kan , jom baca lebih lanjut mengenai keistimewaan ais krim nie . 

  • TENTANG CHILL STATION SEBERANG JAYA - ICE CREAM & WAFFLES


The best treat after a hard day’s work. With more than 20 years combined work experience in the food & beverage industry, we bring you desserts from all around the world. With more than 25 flavours of ice-creams to choose from and a host of snacks & desserts, you’ll be spoilt for choice.

We look forward to serving you.

Lee Anthony – Owner

MENU

Okay , nie merupakan kali pertama Yana pi ke Chill Station nie . Ais krim di atas merupakan ais krim dari Chill Station yang pertama Yana cuba , in shaa allah sekiranya nanti Yana berkunjung ke sana lagi . Yana nak cuba ais krim lain dan menu sampingan yang lain pula . Jangan tak tahu di Chill Station bukan sahaja menyediakan ais krim tau . ^_^


Bersempena dengan Valentine Day maka wujudlah ais krim versi ini ^_^


Mungkin ais krim nie akan menjadi pilihan Yana sekiranya Yana singgah ke sana lagi ^_^ ..

Okay Yana nak sembang banyak Yana takmau . Apa kata mereka yang berdekatan tu , singgah ke Chill Station Seberang Jaya - Ice Cream & Waffles , dan alami sendii keenakkan ais krim tu . Kalo dah pi tu rajin rajinkanlah diri share dekat IG , owner dia sangat mesra . Sebenarnya Yana suka suka saja share moment Yana kat sana dekat IG dan FB , selepas tu owner dia terus follow IG Yana dan repost dekat Facebook , terasa terkenal pulak hehehe . 


Nampak tu ? Hehehe .

Oh ya , waktu operasi adalah seperti berikut :

Selasa - Ahad : 12 tengah hari - 10 malam .
Untuk ais krim gulung 1.30 petang - 9.30 malam


CHILL STATION SEBERANG JAYA
47 , Lengkok Tuna ,
13700 Seberang Jaya ,
Malaysia .

Instagram : @icecreamwaffles







Read More

KENAPA UMAT ISLAM DILARANG MENYAMBUT VALENTINE


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

KENAPA UMAT ISLAM DILARANG MENYAMBUT VALENTINE 


Selamat pagi semua . Tarikh hari nie 14 Febuari 2016 kan ? Ya , Hari Kekasih katanya ataupun lebih terkenal dengan Valentine Day . Tahukah anda , sebagai umat Islam , kita dilarang sama sekali untuk menyambut Hari Kekasih  ataupun Valentine Day


Di sini , akan Yana kupaskan satu persatu , kenapa kita sebagai orang Islam , dilarang menyambut Hari Kekasih . 
Selepas pesta Tahun Baru yang disambut pada setiap 1 Januari , kini masyarakat kita pula sibuk nak menyambut Hari Kekasih yang jatuh pada tarikh 14 Febuari pada setiap tahun . Bulan Febuari dikenali sebagai bulan yang penuh kasih sayang dan cinta kononnya . Perayaan ini dahulunya adalah satu hari raya bangsa Romawi yang mengganut paganisme (menyembah berhala) semenjak lebih daripada 17 abad yang lalu . Perayaan Valetine tersebut dimaksudkan oleh mereka sebagai sebuah ungkapan dan bukti cinta kepada sesembahan mereka .


Di dalam Islam tidak ada hari tertentu bagi meraikan kekasih atau kasih sayang. Islam sangat menitikberatkan soal kasih sayang dan setiap hari di dalam Islam adalah hari kasih sayang.
Islam menolak konsep kasih sayang yang terkandung dalam Valentine’s Day kerana unsur-unsur ritual keagamaan yang diamalkannya boleh menggugat akidah Islam.
Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam. Ini berdasarkan sebuah hadith Rasulullah s.a.w.:


من تشبه بقوم فهو منهم     

“Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia termasuk dalam kaum tersebut.”
                                                                                                                                             ( Riwayat Abu Daud)
Rasulullah s.a.w. juga bersabda:


من عمل عملا ليس عليه أمرنا فهو مردود

“Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak.”
                                                                                                                                       (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Kebanyakan golongan remaja Islam hari meraikan Valentine’s Day dengan perbuatan- perbuatan yang dilarang oleh Islam. Gejala seperti ini sekiranya tidak dibendung akan merosakkan generasi umat Islam akan datang.
Di sini Yana lampirkan fatwa yang membuktikan Valentine Day tu Haram disambut oleh kita .
sumber daripada : 


Sebab-Sebab Pengharaman Valentine’s Day


  • Tanggal 14 Februari setiap tahun seluruh penduduk khususnya di Amerika dan Eropah akan meraikan Hari Valentine iaitu satu hari rasmi untuk menyatakan rasa kasih sayang kepada pasangan masing-masing.

  • Ada yang saling bertukar-tukar bunga ros merah, mengirimkan kad ucapan dan hadiah, mengumandangkan lagu-lagu cinta dan asmara, membuat upacara tari-menari besar-besaran di disko-disko bersama minuman arak, mengadakan acara makan malam dengan disinari cahaya lilin, bertukar-tukar perasaan di taman-taman bunga sehingga berkucupan dan akhirnya sanggup menggadaikan kehormatan diri sendiri demi membuktikan kesetiaan kepada teman masing-masing. Sedangkan mereka tidak ada hubungan yang sah disisi agama yang mengharuskan mereka berbuat demikian.

  • Tidak dinafikan ada umat Islam di negara ini turut meraikan Hari Valentine. Merekameraikan hanya kerana suka-suka dan terikut-ikut untuk mendapatkan keseronokan tanpa mengetahui asal-usul dan sejarah hari tersebut.

  • “Hari Kekasih” yang dibawa oleh orang barat tanpa disedari bertujuan untuk melekakan serta merosakkan aqidah dan akhlak masyarakat Islam, kerana kebiasaannya senario menyambut ”Hari Kekasih” berlaku di kalangan remaja Islam. Sungguhpun ia belum sampai ke tahap yang kronik, namun begitu ia boleh menyumbangkan kepada pelbagai kerosakan aqidah, akhlak dan budaya umat Islam sekiranya tidak ada sebarang tindakan dibuat untuk menyedar dan menginsafkan mereka.

  • Harus diingat mengamalkan dan mengikut budaya asing terutama dalam meraikan hari tertentu tanpa mengetahui latar belakang perayaan itu sebenarnya akan menjerumus umat Islam kepada kehancuran. Hal ini kerana perlakuan seperti ini bukan sahaja menjejaskan akhlak orang Islam, bahkan boleh menjejaskan keimanan dan aqidah mereka.

sumber daripada :


Konklusinya di sini , Hari Kekasih nie tak perlulah disambut oleh kita orang muslim . Kenapa mesti kita nak gadaikan akidah kita sebagai umat Islam hanya untuk perkara nie ?  Yana harap hasil perkongsian Yana pada hari nie , dapat membuka satu perspektif baru kepada anda semua agar mengatakan TIDAK !! kepada VALENTINE DAY !!


Jom like page Yana , Lady Yana's Stories 

Di sini Yana ada kongsikan sebarang pendapat , dan luahan Yana mengenai sesuatu topik , tujuan page ini adalah untuk berkongsi semua penulisan Yana di blog untuk  rakan-rakan Facebook Yana yang tak ada blog ♥







Read More

LIRIK : SIAPA DIRIKU-AYDA JEBAT

12 February 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

LIRIK : SIAPA DIRIKU-AYDA JEBAT

Malam nie tiada perkongsian sebarang tips daripada Yana , sebab Yana ketandusan idea . Jadi , Yana kongsi lirik dan video lagu SIAPA DIRIKU . Sebab apa lagu nie ? Sebab lagu nie macam Yana . Ramai yang kata Yana sombong bila pertama kali bertemu . Tapi , bila dah kenal secara dekat baru mereka tau siapa Yana sebenarnya . Jadi , jom lah layan lagu nie .


Jangan-jangan kau terburu-buru
Jangan-jangan pandai menghukumku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya Tuhan yang tahu

Aku bukan primadona
Aku bukan juga diva
Aku..aku..

Aku bukanlah superstar
Sampai nak mengada-ngada
Tunggu..Jangan cepat nak label ku
Biarkan berkata-kata apa sahaja

Jangan-jangan kau terburu-buru
Jangan jangan pandai menghukumku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya Tuhan yang tahu

Jangan-jangan senyum-senyum saja
Jangan marah tak kenal tak cinta
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya Tuhan yang tahu

Kau cuba jatuhkan ku
Tinggalkan aku seribu batu
Aku.. masih harapanmu
Biarkan berkata-kata apa sahaja

Jangan-jangan kau terburu-buru
Jangan jangan pandai menghukumku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya Tuhan yang tahu

Jangan-jangan senyum-senyum saja
Jangan marah tak kenal tak cinta
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya Tuhan yang tahu

Jangan kau main kata
Tanpa usul periksa
Hanya manusia biasa
Kita tak sempurna

Hati-hati dengar sini
Jaga diri jaga hati
Sayang cinta rindu
Kau kata I love you

Jangan-jangan kau terburu-buru
Jangan jangan pandai menghukumku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya Tuhan yang tahu

Jangan-jangan senyum-senyum saja
Jangan marah tak kenal tak cinta
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya Tuhan yang tahu

Kau tak tahu siapa diriku
Kau tak tahu siapa diriku
Kau tak tahu siapa diriku
Hanya Tuhan yang tahu
Siapa diriku

P/S : jangan-jangan pandai menghakimi seseorang ya ♥ 
selamat malam 


jom klik sini : http://YouthToEarn.com/?ref=211209 ♥



Read More

TIPS : KAHWIN MUDA DAN CARA BERHADAPAN DENGAN IBU BAPA

11 February 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

KAHWIN MUDA DAN CARA BERHADAPAN DENGAN IBU BAPA

Wah tajuk-tajuk entri Cik Yana kebelakangan nie semua berbaur perkahwinan kan ? Kenapakah ? Tiada apa-apa pun sebenarnya . Yana cuma nak kongsi pengetahuan , pendapat Yana mengenai perkahwinan . Itu saja . Dah sampai seru ? Haha . Tidak sama sekali . Belum terbuka lagi pintu hati ini . =P Okay , kembali kepada topik Yana malam nie , 

KAHWIN MUDA DAN CARA BERHADAPAN DENGAN IBU BAPA


Sebelum Yana kupaskan topik kita pada malam nie dengan lebih terperinci . Moleklah sekiranya definisikan apa itu perkahwinan . PERKAHWINAN , merupakan salah satu tuntutan Islam yang wajib sekiranya seseorang individu tersebut berkelayakan dan memenuhi syarat wajib nikah .
Sejak kebelakangan nie , Yana nampak ramai pasangan muda yang berkahwin . Terdetik di akal fikiran . bersediakah mereka untuk memikul tanggungjawab selepas berkahwin ? Mampukah mereka ? Kewangan mereka mencukupikah ? Macam mana cara mereka nak manage kewangan mereka nanti ? Banyak yang Yana fikir , sampai satu tahap tu , Yana declare kan diri ini belum bersedia lagi nak memikul semua tanggungjawab tu . ^_^

Sekali lagi kembali pada topik kita , 

TIPS TIPS UNTUK PASANGAN MUDA YANG BARU MENDIRIKAN RUMAH TANGGA

  • Pasangan tersebut hendaklah menonjolkan akhlak dan peribadi yang baik kepada ibu bapa , adik beradik , saudara mara dan orang sekeliling.

  • Tunjukkan kematangan anda dalam setiap pekerjaan yang anda lakukan . Baik dari segi membuat keputusan mahupun dalam berfikir dan bertindak 

  • Jaga ibadah dan amalan sebagai seorang muslim yang baik . Lakukan amalan wajib dengan sempurna , tingkatkan amalan-amala sunat yang lain sebagai persediaan rohani sebelum bergelar suami isteri .

  • Maklumkan kepada ahli keluarga bahawa perkahwinan yang bakal anda bina bukan berlandaskan nafsu semata-mata , akan tetapi untuk memenuhi tuntutan agama Islam ke atas diri anda.

  • Anda juga perlu menunjukkan sedikit sumber pendapatan yang anda miliki sekarang bagi meyakinkan ibubapa anda untuk anda berumahtangga. Sumber tersebut adalah seperti gaji bulanan, side income serta simpanan anda terdahulu. Bagi yang masih belajar, usahakan untuk mencari side income sendiri dengan melakukan kerja-kerja luar (part-time) ataupun berniaga sendiri secara kecil-kecilan. Ini penting sebagai keyakinan kepada ibubapa bahawa anda mampu untuk menganggung pasangan seawal usia muda.

  •  Buat pasangan yang masih belajar, letakkan usaha dan ilmu di tahap yang tertinggi. Pastikan perancangan anda untuk mendirikan perkahwinan tidak mengganggu pelajaran dan fokus anda sebagai pelajar. Fahamkan pasangan dan ibubapa tentang komitmen utama anda. InsyaAllah mereka akan menyokong dengan baik.

  • Jalankan tugas dan tanggungjawab anda dengan lebih baik dari kebiasaan bagi 'membeli' kepercayaan dan keyakinan ibubapa dan pasangan yang anda mampu menjalankan tanggungjawab sekiranya berkahwin kelak.

  • Anda perlu bijak dalam melakukan perbincangan bersama keluarga bagi menyatakan hasrat anda berkahwin seawal usia yang muda. Cari mood yang baik dan pastikan kesemua tips-tips di atas sudah dipenuhi. Bawa berbincang dan tunjukkan kesungguhan anda dalam perkara ini. Ambil hati ibubapa anda supaya mereka dapat mendengar dengan baik dan tidak membantah. Minta juga nasihat dan pendapat dari mereka.

  • Sekiranya cadangan dan permintaan anda ditolak, jangan berputus asa. Teruskan usaha dan tunjukkan kesungguhan yang mendalam terhadap perkara ini. InsyaAllah lama-kelamaan keyakinan dan kepercayaan ibubapa anda akan datang dan mereka sendiri akan menanyakan semula permintaan anda untuk berkahwin. Terus berdoa usaha dan tawakal.In shaa allah ♥
         sumber daripada:



maafkan sekiranya penulisan Yana pada malam nie ada cacat celanya . Jujur Yana bagi tau nie bukannlah karya Yana sepenuhnya ada Yana nyatakan sumbernya ya , bukan ciplak taw .
LIKE SINI JOM : Lady Yana's Stories


Read More

TIPS: PETUA SEBELUM MENJELANG HARI BAHAGIA

10 February 2016

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semua , memandangkan hari nie Yana cuti lagi . Seperti biasa bila tak ada apa yang Yana nak buat . Yana akan cari bahan untuk update jurnal atas talian Yana nie . Okay , topik Yana hari nie ....

PETUA SEBELUM MENJELANG HARI BAHAGIA 




Siapa yang tak mahu tampil berseri-seri bak bidadari kan dia hari bahagia yang datang hanya sekali seumur hidup . Dekat sini , ingin sekali Yana kongsi beberapa tips untuk bakal raja sehari amalkan  sebelum menjelangnya hari bahagia . Apakah tips-tipsnya ? Jom kita tengok sama-sama ♥

PETUA ORANG - ORANG TUA 

  • 44 HARI SEBELUM MENJELANGNYA HARI BAHAGIA

Okay petua dari Nek Yana yang pertama , 44 hari sebelum menjelangnya hari bahagia , bakal pengantin boleh mengamalkan diri dengan memakan kelopak-kelopak bunga mawar setiap hari . Caranya ? Ambil segelas air kosong , baca Bismillah sambil berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW . Untuk tampak berseri sentiasa , amalkanlah selalu ya .

  • 30 HARI SEBELUM MENJELANG HARI BAHAGIA

Baiklah , petua kedua daripada Nek Yana , Ambil segenggam daun sireh yang besar saiznya , lalu direbus dengan air putih sehingga warna bertukar kehijauan . Selepas itu , gunakan air rebusan tadi untuk mencuci muka anda , tapi pastikan suhunya sesuai ya , jangan pula sesudah direbus terus diguna , melecur nanti sayang . Selepas selesai mencuci muka dengan air rebusan tu , biarkan seketika di muka kemudian bilas dengan air sejuk . Kelebihannya ? Dapat mengelakkan pertumbuhan jerawat dan ruam-ruam kecil di muka .

  • TIMUN SEBAGAI EYE MASK 

Okay , petua ketiga , dalam entri Yana sebelum nie Yana ada nyatakan kebaikkan timun untuk kulit wajah . Sekali lagi Yana kupaskan bahawa timun mempunyai khasiat yang sangat bagus , di samping sejuk . Timun berfungsi menghilangkan lebam di bawah mata (eye bag) akibat tidur lewat atau letih bekerja . Caranya ? Hiriskan timun tidak terlalu tebal dan tidak juga terlalu nipis , sedang-sedang saja . Untuk pengetahuan anda , timun juga dapat membantu menegangkan otot bawah mata .

  • LOBAK MERAH SEBAGAI MASKER MUKA

Petua keempat daripada Nek Yana , gunakan lobak merah sebagai masker muka . Seperti yang kita sedia maklum lobak merah kaya dengan Vitamin E yang dipercayai dapat menghilangkan parut di wajah serta menaikkan seri muka . Paling penting , ia dapat melembapkan kulit wajah . Caranya ?
Parut lobak merah , lalu ratakan pada ke seluruh bahagian wajah , biarkan selama 30 minit kemudian bilas dengan air suam .

  • AIR KELAPA TUA DAPAT MELEMBAPKAN MUKA

Sekiranya wajah kita kering dan kusam , pasti kita akan kelihatan lebih tua daripada usia . Oleh itu , sekiranya ada mempunyai waktu lapang , cari kelapa tua dan ambil airnya . Amalkan membasuh muka dengan air kelapa tua , biarkan selama 10 minit , kemudian bilas dengan air bersih . Jika diamalkan in shaa allah anda akan memperolehi kulit wajah yang lembap dan berseri .


PETUA ORANG SEKARANG


  • TIDUR YANG SECUKUPNYA



Okay , kita beralih ke petua orang sekarang yakni petua moden . Amalkan waktu tidur yang secukupnya iaitu 6-7 jam sehari , elakkan bangun lewat kerana seri wajah akan hilang . Sebolehnya , bangunlah seawal jam 6 pagi , amalkan mandi sebelum menunaikan solat subuh . Luangkan masa melakukan senaman pagi 5-10 minit sambil menghirup udara pagi .

  • PERGI KE SALUN ATAU SPA

Seminggu sebelum menjelangnya hari bahagia , luangkanlah masa anda untuk pergi ke spa ,buatlah rawatan muka dan sebagainya . Apa salahnya kalau melabur sedikit untuk tampil berseri-seri di hari bahagia anda kan ??

  • MINUM AIR PUTIH

Petua daripada Cik Yana yang seterusnya ialah , amalkan meminum air masak / putih sekurang-kurangnya 8 gelas sehari / 2 liter . Pastikan anda minum selepas bangun tidur sebelum mandi (gosok gigi) kerana air ini dipercayai dapat membantu melancarkan perjalanan darah di samping dapat menaikkan seri wajah .

AMBIL SUPPLEMENT TAMBAHAN 


Pengambilan supplement tambahan amatlah digalakkan bagi membantu mendapatkan tenaga yang diperlukan . Dapatkan dia farmasi-farmasi berdekatan dengan anda , sebelum itu pastikan dapat nasihat pakar , Jangan pula anda tersalah ambil supplement ya .

Sekian sahaja perkongsian Yana untuk topik ini , sekiranya terdapat sebarang kekurangan Yana minta maaf ya ^^


In shaa allah sekiranya anda mengikut kesemua petua Nek Yana dan Cik Yana nie , anda akan tampak berseri-seri bak bidadari di hari bahagia anda ,

p/s :Puan Shima , Cik Yana kidnapped gambar awak ye ^_^

(hye awak yang baik hati tolong klik link kat bawah nie ye , TQ)














Read More

PULAU PINANG , PULAU MUTIARA

8 February 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

PULAU PINANG , PULAU MUTIARA

MERCU TANDA NEGERI PULAU PIINANG .

Memandangkan Yana nak juga buat satu entri tetapi tak tahu topik apa yang Yana nak kongsi dengan anda semua . Jadi ,  Yana pilih untuk memperkenalkan negeri kelahiran Yana kepada anda semua . Yana tahu , mungkin ramai yang dah tahu mengenai Pulau Pinang , juga dikenali sebagai Pulau Mutiara . Kenapa dan mengapa negeri Pulau Pinang dikenali sebagai Pulau Mutiara , Yana juga kurang pasti . Ada yang berpendapat bahawa mungkin pada zaman dahulu , terdapat banyak mutiara ditemui di sini atau mungkin untuk menggambarkan keindahan Pulau Pinang seperti mutiara . 
Kenapa Yana pilih gambar feri dan jambatan ? Hal ini demikian kerana , feri dan jambatan Pulau Pinang merupakan mercu tanda negeri kelahiran Yana iaitu negeri Pulau Pinang .


JAMBATAN SULTAN ABDUL HALIM MUADZAM SHAH .

 Untuk pengetahuan anda , di negeri Pulau Pinang sudah ada dua jambatan . Okay , mungkin semua dah tahu , tapi Yana nak juga bagi tahu sekali lagi , Nama jambatan kedua Pulau Pinang ialah Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah dinamakan bersempena Yang di-Pertuan Agong ke 14 Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah . Jambatan kedua ini menghubungkan Batu Kawan di tanah besar , Seberang Perai dan Batu Maung di Pulau Pinang . Jambatan ini merupakan jambatan yang terpanjang di Malaysia dan Asia Tenggara . 


TEMPAT WAJIB DILAWATI


BUKIT BENDERA

Tujuan Yana malam nie bukanlah untuk memperkenalkan kedua-dua jambatan ini semata-mata akan tetapi untuk memperkenalkan tempat menarik yang harus anda lawati apabila berada di Pulau Mutiara ini . Tempat pertama yang harus dilawati Yana cadangkan Bukit Bendera , sekiranya anda tiada aktiviti di pagi hari , Yana syorkan anda melawat Bukit Bendera , aktiviti ini sesuai dilakukan pada awal pagi atau pada waktu petang , kerana kalau waktu tengah hari mungkin akan agak panas nanti . Yana pernah pergi , tapi sekali saja , itu pun sebelum Bukit Bendera diubahsuai , sekarang Bukit Bendera lebih menarik permandangannya . In shaa allah kalau berkesempatan , Yana nak juga pergi sana lagi untuk melihat sendiri keindahan permandangan Bukit Bendera .


Untuk menaiki ke puncak Bukit Bendera , selalunya orang akan menggunakan kereta api ini , tapi ada juga yang hiking untuk sampai ke atas sana . Kalau Yana , Yana pilih untuk menaiki kereta api , hehehe . 


Antara hot spot yang sering menjadi tumpuan pengunjung untuk bergambar . 


Penang Hill Love Lock ♥

Tempat kedua yang menjadi antara tumpuan umum apabila berkunjung ke Pulau Pinang ialah Batu Feringgi . Untuk mereka yang suka akan keindahan alam semulajadi , yang suka melihat ombak laut , pantai , bolehlah berkunjung ke Batu Feringgi . 


Di sini anda akan "disajikan" dengan permandangan ciptaan Nya yang sangat cantik . Yana pun masa sampai sini , Yana sangat terpegun dengan pantainya . Rasa macam tak mau balik pun ada . Hehehe . Pelbagai aktiviti yang dapat dilakukan di sini . Antara nya :-

  • MENAIKI BANANA BOAT




  • PARASAILING

  • Ber JET SKI



Dah penat jalan-jalan kan ? Mesti lapar . Jom Yana bawa anda semua ke tempat makan yang terkenal dekat Pulau Pinang . 

PADANG KOTA LAMA 



Terdapat pelbagai jenis makanan yang terkenal dekat Pulau Pinang yang ada dekat sini .

PASEMBOR



Haa , Tengok akak tu dok pilih bahan-bahan untuk pasemboq / pasembor . Hati-hati ya memilih , jangan terlalu teruja nak ambil semua benda ,, nanti bil sampai terkejut pula . Hehehe . 


Selepas selesai memilih , hasil "tangkapan" anda akan jadi macam nie . Sedap kan ?

LAKSA PENANG


Aduh , sambil-sambil Yana dok google  mencari gambar nie pon dah rasa lapar . Hehehe .

Jadi , selepas makan semua dah kenyang kan ? Jom kita sambung jalan-jalan dekat 

Street Arts


Terdapat pelbagai mural menarik dekat Street Arts nie , anda boleh bergambar di sepanjang Street Arts . Untuk ke sini , anda boleh memilih untuk berjalan kaki ataupun menaiki basikal .


Nie merupakan salah satu aktiviti yang Yana nak buat tapi belum berkesempatan , in shaa allah akan Yana usahakan nanti . Basikal-basikal ini memang untuk disewakan kepada pengunjung , soal harga , Yana tak pasti . Hehehe . ^_^


Antara mural yang terdapat di Street Arts ♥

Sebelum Yana lupa , berdekatan dengan kawasan Street Arts juga terdapat pelbagai muzium , ada antaranya Yana dah masuk dan ada juga yang belum . 

MUZIUM-MUZIUM DI PULAU PINANG .

  • THE CAMERA MUSEUM

Nie bukti yang Yana pernah sampai ke THE CAMERA MUSEUM . ^_^


Antara dekorasi yang terdapat di The Camera Museum .


Yana tak masuk sampai ke dalam sebab kena bayar . Eh eh bukan kedekut ya . Sebab Yana dan kawan-kawan tengah berjimat masa tu , sebelum sampai sini , Yana dan kawan-kawan Yana dah masuk ke 

  • PURRFECT CAT CAFE



Dekat sini ada jual makanan , makanan tak berat , macam high tea . Ada kek , minuman ringan dan sebagainya . Sambil makan anda akan ditemani oleh si comel . 


Walaupun kafe ini dikendalikan oleh orang cina , makanannya halal ya . Nie makanan dan minuman yang Yana pilih  ^_^


Yana dan kawan Yana di PURRFECT CAT CAFE ♥


Antara si comel yang bakal menemani anda . Jujur Yana cakap ya , kucing-kucing kat sini agak kurang mesra pengunjung , sombong . Huhuhu . Oh ya , ada benda yang anda dilarang buat semasa berada di sini ya , yang Yana masih ingat , tak boleh bagi kucing-kucing nie makan ya . Kena penalti nanti .


  • WONDERFOOD MUSEUM PENANG



Gambar ini diambil semasa Yana dan rakan-rakan Blogger Utara membuat lawatan ke WONDERFOOD MUSEUM PENANG .

  • PENANG AMAZING WORLD STUDIOS


Bukti Yana dah sampai . ♥

Terdapat banyak lagi muzium , tak dapat Yana nak letak semua dalam entri nie 
Upside Down Museum , Penang Toy Museum , Penang Interactive Museum , Penang 3D Art Trick Museum dan lain-lain . Untuk mengetahuinya , datanglah ke Pulau Pinang , Pulau Mutiara nie ya .
Nie baru sebahagian sahaja tempat menarik di Pulau Pinang yang Yana kongsikan dengan anda semua . Terdapat banyak lagi tempat-tempat menarik yang perlu anda lawati di Pulau Pinang , Pulau Mutiara nie  ^_^ .


Sekian sahaja perkongsian Yana pada malam ini . Sehinngga bertemu di entri akan datang ^_^
*lokasi gambar di atas , di Penang Street Arts ♥




































Read More