Punca Jerawat

12 September 2015


hye sesayams semua .. sapa kt sini xpenah ada JERAWAT ? cepat mai komen . heheh . 
okay mlm nie iols tringin nak share bnda yg iols baru teroka sebentar tadi .
PUNCA JERAWAT.

(psttt .. iols nak copy paste je taw . mata ngantuk la nak taip panjang hehehe . =P)

1.Perubahan hormone
Apabila berlaku perubahan hormone seperti zaman baligh remaja, mengandung, datang  haid ataupun menopause bagi wanita, jerawat akan timbul disebabkan hormone dalam badan,iaitu hormone androgen (testosterone) yang ada dalam badan lelaki dan wanita.Kebiasaannya seawal seminggu sebelum kedatangan period sehingga seminggu setelah habis period,jerawat akan mudah naik pada bila-bila masa. Ketidakstabilan hormone ini kadang-kala terkawal dan sekiranya tidak terkawal, masalah ini akan berlanjutan.Majoritinya adalah dalam belasan tahun dan awal 20 ‘an - 40 'an.Selain drpd itu,penggunaan pil perancang, ubat steroid, vitamin B12 juga menyebabkan perubahan hormon berlaku.

2.Tekanan (Stress) 
Sesetengah dari jerawat timbul dari ketegangan dan stress emosi yang dihadapi setiap hari. Ini mungkin dari penghasilan minyak dan sebum dikulit yang bertambah.Tekanan ada dua, sama ada emosi atau fizikal.

Tekanan fizikal:
1.Exercise atau bersukan tanpa rehat yang cukup
2.Tidur yang tidak mencukupi/tidur lewat/tidur tidak teratur
3. Jadual seharian yang sangat ketat
4. Merokok, pengambilan dadah

Tekanan emosi
1.Bimbang atau kerisauan yang berlebihan
2.Buli
3.Masalah hubungan rumah tangga atau kekasih
4.Kerja /study yang banyak

3.Pemakanan
Pemakanan yg tidak seimbang seperti kacang,makanan berperisa,seafood (udang,ketam,sotong,kerang),budu,
belacan,makanan berminyak/bergoreng,telur,daging,ayam goreng,makanan berlemak spt santan,dairy products spt susu lembu,coklat.

4.Toksin
Jika seseorang yang tidak pernah membuang toksin sejak lahir hingga umurnya mencecah 30 tahun, bermakna sudah macam-macam sisa toksin terkumpul dalam badannya.Jika sistem semula jadi tubuhnya tidak mampu untuk membuang toksin tersebut secara semula jadi, itulah yang akan menyebabkan kulit seseorang itu kusam, berjerawat dan banyak lagi keburukan lain

5.Faktor Genetic
Ada keturunan di mana kulit mukanya tidak bermasalah seperti golongan arab yang rata-rata bermuka putih licin, dan tidak berminyak manakala jerawat menghantui hidup golongan asia. Atas sebab itu ubat antijerawat sangat laku dijual di Asia dan tidak mendapat sambutan oleh masyarakat Arab.

6.Allergic atau alahan
Alergic atau alahan apabila menggunakan kosmetik,foundation,cream muka baru atau pencuci muka baru yg ada bahan-bahan chemical tertentu yg tidak sesuai dgn kulit..Cara pembersihan make up yang tidak betul juga menyebabkan liang roma tersumbat.Pakaian yang ketat atau apa saja yang menutup liang minyak juga memberi masalah jerawat di kulit.

7. Perubahan biologi badan
Ada segolongan individu kandungan minyak (sebum) di kulit berubah komposisi. Ada pulak golongan yang menghadapi perubahan pada sel kulit muka seperti hyperproliferation of KC  (tak dapat ditafsirkan bagi golongan bukan dalam bidang perubatan)

8.Persekitaran & Pencemaran
Habuk atau udara yang tercemar seperti asap dan bahan kimia terutamanya di bandar-bandar besar,kilang-kilang boleh menyebabkan jerawat dihadapi oleh hampir semua penduduk kawasan tersebut.Bahan-bahan ini menutup liang roma dan menyebabkan inflammasi (radang) kemerah-merahan pada kulit.

9.Jangkitan pada kulit & Resdung
 Kuman (bacteria) jenis propionobacterium acnes boleh membiak di kelenjar sebum di kulit anda dan menyebabkan jerawat. Atas sebab itu jerawat  dinasihatkan tidak dipicit kerana apabila dipicit, kuman di dalam kulit tersebar ke kawasan sekitar dan menyebabkan jerawat di permukaan yang lebih luas.

10.Faktor Cuaca
Perubahan cuaca serta cuaca panas juga adalah faktor jerawat keluar.

so , uols dah taw ler kan . knapa JERAWAT terhasil ? heheh . so dah taw , jum lah kita prevent .
as the saying goes "PREVENTION IS BETTER THAN CURE"
tapi , kalo sebab haid tu , aceno uols nak prevent kan ? so redha je la , ala x lama pon dia bertakhta kat muka uols kalo uols jaga , and elakkan bnda2 yg dapat "menjemaahkan" para JERAWAT tersebut . sekian . nnti bila2 free , iols share pasai kdudukan jerawat plak ehh ..
credit to : MIRACLE MASK

 selamat malam .
♥ ♥ ♥
Read More

TETAP KAMU ♥

11 September 2015


hye bloggers yg dsayangi , pernah dengar lagu nie ? kalo xpernah sila pilih lagu tu dekat SCM Music Player tu ye .. TETAP KAMU ♥
please enjoy the song ^_^ 
(sengaja xnak letak vdeo sbb nak suruh uols pergi ke SCM Music Player tu hehehe)

Disaat malam mulai turun
Perlahan lahan gelap
Menyelimuti bumi
Menyelubungi dunia
Meruntuhi angkasa

Terlihat dari kejauhan
Titik putih dilangit
Berkilauan cahaya
Bertebaran disana
Menghiasi angkasa

Di antara berjuta juta bintang
Hanya satu bintang yang paling terang
Di antara berjuta juta orang
Hanya kamu yang paling aku sayang

Di antara berjuta juta bintang
Hanya satu bintang yang paling terang
Di antara berjuta juta orang
Dihati ku tetap diri mu sayang

Terlihat dari kejauhan
Titik putih dilangit
Berkilauan cahaya
Bertebaran disana
Menghiasi angkasa

Di antara berjuta juta bintang
Hanya satu bintang yang paling terang
Di antara berjuta juta orang
Hanya kamu yang paling aku sayang

Diantara berjuta juta bintang
Hanya satu bintang yang paling terang
Diantara berjuta juta orang
Dihati ku tetap diri mu sayang

Tunggu ku terbang bersama angin
Masuki mimpi dalam tidur lelap ku
Aku tenggelam sulit terpejam
Membayangkan wajah mu

Di antara berjuta juta bintang
Hanya satu bintang yang paling terang
Di antara berjuta juta orang
Hanya kamu
hanya kamu
hanya kamu

selamat malam kesayanganku sekalian ♥ ♥
Read More

Mata Asyik Berkedip ?? Dah kenapa ?? ><""

2 September 2015

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥
Selamat malam semua .. dah mandi ??? dah mkn ? belom ngantok kan ? so  , meh la baca entri skejap ye . (ceyyy dah bley guna pelat keyel . haha)

pernah alami situasi mcm tjuk entri iols tu ? PERNAH ?? TAK PERNAH ?
Lately , iols punya mata rajin berkedip secara auto .. ntah kenapa .. iols pon xtaw .. kalo mnurut nenek moyang .. tnda kita nk mnangis .. hmm btoi ka ?? mntak simpang .. takmau laaa .. since iols nie gadis generasi Y .. iols pilih untuk mencari informasi fakta instead of this kind of kepercayaan .. sometimes , bnda nie btoi jadik .. but , iols  anggap kebetulan saja kot . hehehe .. okay laa .. back to our topic okay ..

mata berkedip nie jugak well known as EYE TWITCHING ..

EYE TWITCHING atau mata berkedip nie blaku pada otot muka / mata .. sama ada bawh atau atas kelopak mata .. but , oftenly bawah mata laa (sumber google) .

PUNCA - PUNCA BERLAKUNYA EYE TWITCHING .

1. STRESS
- uols dsarankan utk kurangkan stress / tekanan .. kalau taknak berlaku nya EYE TWITCHING nie kat uols .. sngt x selesa taw. heheh

2. TERLALU PENAT
-xckup tdur merupakan salah satu faktor tjadinya EYE TWITCHING nie taw .so, uols dgalakkan tdur secukup nya yaaa .. brapa jam ?? hehehe .. sila gugel . kalo xsalah kita dewasa 8 jam kot . =P

3. KETEGANGAN MATA
- apa bnda nie ? okay nak dpendekkan . mata kita nie akn bekerja dengan lebih  kuat dlm keadaan tertekan .. jadi  , situasi ini akn mnyebabkan EYE TWITCHING .. besides . uols  yg bkerja dok hadap komputer lama2 tu pon mrupakan sala satu punca EYE TWITCHING .. uols  dsarankan .. memakai kacamata khusus  utk pguna komputer . (alamak .. nk kena buat satu nie . huhuhuh)

antara punca2 lain adalah seperti :-
  • kafein & alkohol
  • kekeringan mata
  • alergi
 dlm entri nie iols ceritakan secara ringkas ja .. kalo nak tahu dengan lebih lanjut .. KLIK LINK INI 

dekat situ ada byk lagi huraian dia .. siap  dengan mitos lagi hehehe .

kenapa iols berminat  nak update entri nie ?? kan tdi dah cakap .. lately nie mata iols asyik berkedip jaa . iols kalau ada apa2 persoalan .. iols akn rujuk Mr Google ja .. sbb xsempat nk baca buku .. hehehe (alasan) .. 

well , ckup sekadar di sini saja .. hari pon  dah lwat.. iols takmau EYE TWITCHING nie mganggu hari2 iols .. so , kna tdur dengan secukup nya .. ^_^ . ♥

p/s: xdak gmbar kan dlm entri nie ? meh nk blnja satu .. 


see ya in the next entri .. assalammualaikum ♥ ♥ ♥



Read More