Masakan Ala-Ala Cina Sedap dan Murah di Tini's Kitchen

20 November 2020

 Masakan Ala-Ala Cina Sedap dan Murah di 

Tini's Kitchen 

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiiii ! I'm back , kali nie Yana nak kongsikan dengan anda semua satu kedai makan cina muslim yang terletak berdekatan dengan rumah Yana nie .. Kenapa Yana nak share pasai kedai nie dengan anda semua ? Jom baca │Masakan Ala-Ala Cina Sedap dan Murah di Tini's Kitchen ♥


Okay , Yana nak share dengan anda semua pasai kedai makan cina muslim nie sebab makanan dekat sini boleh dikatakan semua sedap-sedap belaka .. In shaa allah sedap , sebab Yana nie agak cerewet ya pasai makan .. Harga sangat-sangat murah bagi Yana sebab boleh dikatakan setiap satu dish harga lebih kurang RM5 sahaja tau .. Tini's Kitchen nie terletak di Jalan Tiga , Taman Seri Serdang , 13100  Kepala Batas , Pulau Pinang .. 

NASI AYAM APOLLO




Harga Nasi Ayam Apollo nie RM5 sahaja tau  , nie yang biasa punya kalau special harganya RM8 .. Hm , yang special tu ada apa ? Tunggu nanti Yana cuba sebab selalu bila Yana mai makan dekat sini Yana ambil yang biasa saja sebab Yana nak makan benda lain lagi .. Bagi Yana portion biasa nie pun dah cukup mengenyangkan .. Apa yang sedap sangat dengan nasi ayam nie ? Sambal dan kicap dia tu perghh rasa dia susah Yana nak describe .. Nasi dia pun not bad lah wangi dan sedap juga , harga warung tapi rasa bukan level warung okay ..

KOEY TEOW TH'NG


Koey Teow Th'ng nie Yana baru try sekali saja tu pun sebab nasi ayam favourite Yana tu habis .. Not bad rasa dia ada rasa manis-manis sikit bau bawang putih agak kuat tapi masih acceptable lah .. Harga Koey Teow Th'ng juga RM5 sahaja .. Alhamdulillah , kenyang kalau kena semangkuk nie .. Isi ayam dan fishball pun boleh tahan meriah ..

WANTAN MEE


Wantan Mee nie Yana just rasa gitu-gitu saja hahaha ! Menurut Yana punya first bite Wantan Mee sedap juga kalau tak sedap Yana tak cerita dekat sini .. Yana makan senyap-senyap saja dan tak mungkin Yana akan repeat makan dekat situ .. Wantan Mee berharga RM5 juga dan kalau nak yang special harga RM6.50 anda akan dapat seketul ayam bukan cebisan ayam macam gambar dekat atas tu .. Wantan Mee merupakan menu yang anda wajib cuba juga kalau singgah dekat Tini's Kitchen ..

SUP DUMPLING


Sup Dumpling nie Yana order masa hari yang sama Yana makan nasi ayam , jadi faham-faham lah Yana boleh teruskan makan ke tidak Sup Dumpling nie .. Heheh .. Bagi Yana rasa dia okaylah .. Disebabkan nie pun antara makanan yang agak berat jadi Yana cuma merasa sahajalah Sup Dumpling nie .. Harga Sup Dumpling nie juga RM5 sahaja .. 

CENDAWAN ENOKI GORENG


Last but not least ! Ini merupakan favourite Yana setiap kali Yana ke Tini's Kitchen nie antara menu wajib yang Yana akan order .. Rasa dia macam ayam goreng tau , dah lah crunchy rasa pun sedap Yana sorang pun boleh setelkan sepiring Enoki Goreng nie .. Harga RM5 sahaja , Yana nasihatkan anda order dua piring sebab kalau ramai-ramai sepiring nie tak cukup tau ..

TEH O AIS / TEH O AIS LIMAU


Teh O Ais Limau merupakan minuman kegemaran Yana .. Setiap kali Yana makan dekat luar Yana akan order Teh O Ais Limau .. Alaa , rasa macam Teh O Ais Limau dekat kedai lain juga takda apa sangat Yana nak puji air nie .. Hahaha .. Pada awalnya , Yana tak pernah pun teringin nak makan dekat Tini's Kitchen nie .. Yana jadi berminat nak cuba nak makan dekat sini bila sepupu Yana yang rekemen dan Yana dah mula sukakan semua makanan yang disediakan dekat Tini's Kitchen .. Actually ada lagi beberapa makanan lain seperti Dim Sum , Pau Kukus , Sup Kaki Ayam , Kaki Ayam Masak Kicap dan Mee Kari .. In shaa allah nanti Yana nak try makanan lain pula .. Terima kasih pada yang sudi membaca coretan Yana nie .. Nanti Yana share lagi ya tempat makan yang best-best yang Yana pernah try ♥

WAKTU OPERASI :

ISNIN = CUTI

SELASA - JUMAAT 
11.30 pagi - 6.00 petang

SABTU & AHAD 

8.00 pagi - 3.00 petang 

Disebabkan sekarang dalam tempoh PKPB waktu operasi mereka dah berubah jadi Yana sarankan anda telefon dahulu sebelum nak pergi ke Tini's Kitchen 017-493-0223 ♥
Read More

Pengalaman 2 Hari 1 Malam di Brown Hotel , Penang

15 November 2020

 Pengalaman 2 Hari 1 Malam di Brown Hotel , Penang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semua ! Okay hari nie Yana nak share lagi benda best dengan anda semua .. Kali nie Yana nak ceritakan pengalaman Yana semasa mengginap di Brown Hotel baru-baru nie .. Nak tahu best ke tidak pengalaman Yana pada kali nie ? Jom baca │Pengalaman 2 Hari 1 Malam di Brown Hotel , Penang ♥


Sebenarnya kalau anda semua nak tahu Brown Hotel nie dah lama dalam pemerhatian Yana sebab Yana tertarik dengan design hotel dari luar nampak cantik dan mewah .. Yana sangkakan hotel nie untuk golongan yang berada sebab nampak mewah kan dari luar .. Rupa-rupanya hotel nie mampu milik saja harganya semalam .. Jadi , sesiapa pun mampu untuk mengginap di Brown Hotel ..


Brown Hotel adalah hotel baru yang dibuka pada bulan Disember 2019 , merupakan hotel yang selesa dengan harga yang berpatutan .. Terletak di tengah-tengah bandar Georgetown secara tak langsung merupakan salah satu lokasi yang sangat strategik bagi mereka yang nak explore makanan menarik di Penang .. Apa yang paling best , Brown Hotel nie terletak betul-betul di hadapan Padang Brown yang mana merupakan salah tempat yang wajib anda kunjungi sekiranya datang ke Pulau Pinang .. 


Terdapat 51 bilik yang lengkap dengan beberapa kemudahan seperti pengering rambut , kemudahan membancuh kopi / teh meja , peti keselamatan , skrin TV rata dan peti sejuk .. Setiap bilik mempunyai tandas dan pancuran mandian sendiri dengan kemudahan yang disediakan .. Cadar yang disediakan juga bersih , tilam dan bantal yang selesa .. Tujuan utama Brown Hotel menyediakan semua kelengakapan ini adalah untuk memastikan pelanggan mereka berasa selesa semasa mengginap di Brown Hotel dengan adanya semua kemudahan seperti yang dinyatakan..






Yana telah memilih Standard Queen Room .. Jom tengok bagaimana rupa bilik yang Yana pilih tu ..


Standard Queen Room nie tanpa tingkap ya , nak kata luas sangat tu takda lah cuma apa yang boleh Yana katakan bilik macam dah cukup selesa bagi Yana .. Memandangkan Yana ke sini lebih kepada urusan kerja bukan leisure jadi bagi Yana bilik macam nie dah cukup selesa .. Bilik mandi sangat bersih toiletries juga disediakan sekiranya anda terlupa nak bawa toiletries anda tak perlu nak pergi beli sebab semuanya telah disediakan di Brown Hotel ..









Terdapat 4 jenis bilik di Brown Hotel , iaitu Standard Queen , Standard Twin , Family Room dan Standard Single .. 

STANDARD QUEEN


STANDARD TWIN


FAMILY ROOM


STANDARD SINGLE


Sekiranya anda rasa malas nak keluar cari makan , jangan risau kerana di Brown Hotel turut terdapat kafe yang dinamakan Brown Cafe .. Masa Yana berada di sana Brown Cafe belum lagi beroperasi jadi Yana hanya dapat kongsikan gambar di sekitar Brown Cafe sahaja bukan menunya .. 






Lobi Brown Hotel terletak di tingkat 2 di bawah sekali security jaga .. Haha .. Jangan jadi macam Yana semangat nak check in sampai dekat security tu pun Yana ingat dah lobi .. Bengong betul , selamat dia tak gelakkan Yana .. Lift disediakan untuk anda naik ke tingkat atas .. 


Sebelum Yana lupa dalam bilik juga ditunjukkan arah kiblat .. Jadi senanglah kita nak solat takda lah kita tercari-cari di mana arah kiblat .. Parking turut disediakan , cuma kawasannya agak terhad .. 


Ermm , Yana rasa sampai sini sahajalah Yana nak kongsikan dengan anda semua mengenai pengalaman Yana semasa mengginap di Brown Hotel Penang .. Untuk maklumat lanjut anda boleh rujuk maklumat dekat bawah nie :

Website :


Facebook :


Instagram :


Alamat :

No 86 Jalan Perak 10150 Georgetown Penang

No Telefon : 


Emel :


Brown Hotel juga merupakan tempat yang best untuk anda OOTD terdapat beberapa tempat di sekitar Brown Hotel yang sesuai untuk anda ber OOTD .. Paling best bergambar dekat Brown Cafe lah sebab dekorasinya sangat cantik dan nampak ala-ala urban gituu .. Gambar dekat bawah merupakan salah satu tempat wajib untuk anda ber OOTD sekiranya anda mengginap di Brown Hotel Penang ..


Yana juga telah sediakan satu video ringkas semasa Yana berada di sana .. Jemput tengok yer .. In shaa allah kalau ada rezeki lagi Yana nak lagi ke Brown Hotel .. Tapi , Yana nak tunggu Brown Cafe dah mula beroperasi dulu , baru worth it Yana nak repeat ..


Read More

Tips Cantik dengan Hanya Menggunakan Bahan-Bahan Semulajadi

14 November 2020

 Tips Cantik dengan Hanya Menggunakan Bahan-Bahan Semulajadi

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semua .. Okay hari nie Yana terpanggil pulak untuk share beberapa tips kecantikkan untuk anda semua .. Info nie Yana ada baca dari satu buku nie .. Jadi , Yana decided nak share dengan anda semua bagaimana cara untuk cantik dengan selamat .. Jom baca │Tips Cantik dengan Hanya Menggunakan Bahan-Bahan Semulajadi ♥


gambar kredit sumber google

TOMATO ICE CUBE FACIAL MASSAGE


gambar sumber google

Bahan-bahan :

1 atau 2 biji buah tomato
1 gelas susu cair
Bekas ais kiub

Cara-cara :
  1. Kisarkan tomato dan susu 
  2. Masukkan baha-bahan yang dikisar ke dalam bekas ais kiub selama satu malam
  3. Sapukan di seluruh muka seminggu 3 kali untuk hasil yang menakjubkan 
MASKER TIMUN PELEMBAP WAJAH


gambar sumber google


Bahan-bahan :

1 batang timun
Bedak sejuk

Cara-cara :
  1. Kisar timun sehingga hancur
  2. Masukkam bedak sejuk ke dalam timun yang dikisar tadi
  3. Sapu di bahagian wajah muka selama 15-30 minit
  4. Bilas dengan air suam 
MASKER YOGURT KUNYIT UNTUK MASALAH JERAWAT


gambar sumber google

Bahan-bahan :

2 sudu yogurt
1/2 sudu serbuk kunyit

Cara-cara :
  1. Campurkan semua bahan
  2. Sapukan di seluruh wajah dan biarkan selama 15-20  minit
  3. Bilas dengan air suam
  4. Amalkan 2-3 kali seminggu untuk hasil yan memuaskan

MASKER BERAS PULUT


gambar sumber google

Bahan-bahan :

Beras pulut
Rose bud
Air mawar

Cara-cara :
  1. Kisar kering beras pulut dan rose bud
  2. Simpan di dalam bekas tertutup 
  3. Ambil satu sudu campuran yang dikisar dengan air mawar
  4. Pakai di sekitar muka dan biarkan sehingga kering
  5. Bilas dengan air suam
Okay itu sahajalah yang Yana nak kongsikan dengan anda semua .. Info nie Yana dapat daripada buku SUZY HONEY .. Yana dapat buku nie masa Yana ada review beberapa produk keluaran Suzy Honey Herbs beberapa tahun lepas .. Semoga informasi nie berguna untuk anda semua .. Bak kata pepatah orang putih " sharing is caring " ♥


Read More