Masakan Ala-Ala Cina Sedap dan Murah di Tini's Kitchen

20 November 2020

 Masakan Ala-Ala Cina Sedap dan Murah di 

Tini's Kitchen 

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiiii ! I'm back , kali nie Yana nak kongsikan dengan anda semua satu kedai makan cina muslim yang terletak berdekatan dengan rumah Yana nie .. Kenapa Yana nak share pasai kedai nie dengan anda semua ? Jom baca │Masakan Ala-Ala Cina Sedap dan Murah di Tini's Kitchen ♥


Okay , Yana nak share dengan anda semua pasai kedai makan cina muslim nie sebab makanan dekat sini boleh dikatakan semua sedap-sedap belaka .. In shaa allah sedap , sebab Yana nie agak cerewet ya pasai makan .. Harga sangat-sangat murah bagi Yana sebab boleh dikatakan setiap satu dish harga lebih kurang RM5 sahaja tau .. Tini's Kitchen nie terletak di Jalan Tiga , Taman Seri Serdang , 13100  Kepala Batas , Pulau Pinang .. 

NASI AYAM APOLLO




Harga Nasi Ayam Apollo nie RM5 sahaja tau  , nie yang biasa punya kalau special harganya RM8 .. Hm , yang special tu ada apa ? Tunggu nanti Yana cuba sebab selalu bila Yana mai makan dekat sini Yana ambil yang biasa saja sebab Yana nak makan benda lain lagi .. Bagi Yana portion biasa nie pun dah cukup mengenyangkan .. Apa yang sedap sangat dengan nasi ayam nie ? Sambal dan kicap dia tu perghh rasa dia susah Yana nak describe .. Nasi dia pun not bad lah wangi dan sedap juga , harga warung tapi rasa bukan level warung okay ..

KOEY TEOW TH'NG


Koey Teow Th'ng nie Yana baru try sekali saja tu pun sebab nasi ayam favourite Yana tu habis .. Not bad rasa dia ada rasa manis-manis sikit bau bawang putih agak kuat tapi masih acceptable lah .. Harga Koey Teow Th'ng juga RM5 sahaja .. Alhamdulillah , kenyang kalau kena semangkuk nie .. Isi ayam dan fishball pun boleh tahan meriah ..

WANTAN MEE


Wantan Mee nie Yana just rasa gitu-gitu saja hahaha ! Menurut Yana punya first bite Wantan Mee sedap juga kalau tak sedap Yana tak cerita dekat sini .. Yana makan senyap-senyap saja dan tak mungkin Yana akan repeat makan dekat situ .. Wantan Mee berharga RM5 juga dan kalau nak yang special harga RM6.50 anda akan dapat seketul ayam bukan cebisan ayam macam gambar dekat atas tu .. Wantan Mee merupakan menu yang anda wajib cuba juga kalau singgah dekat Tini's Kitchen ..

SUP DUMPLING


Sup Dumpling nie Yana order masa hari yang sama Yana makan nasi ayam , jadi faham-faham lah Yana boleh teruskan makan ke tidak Sup Dumpling nie .. Heheh .. Bagi Yana rasa dia okaylah .. Disebabkan nie pun antara makanan yang agak berat jadi Yana cuma merasa sahajalah Sup Dumpling nie .. Harga Sup Dumpling nie juga RM5 sahaja .. 

CENDAWAN ENOKI GORENG


Last but not least ! Ini merupakan favourite Yana setiap kali Yana ke Tini's Kitchen nie antara menu wajib yang Yana akan order .. Rasa dia macam ayam goreng tau , dah lah crunchy rasa pun sedap Yana sorang pun boleh setelkan sepiring Enoki Goreng nie .. Harga RM5 sahaja , Yana nasihatkan anda order dua piring sebab kalau ramai-ramai sepiring nie tak cukup tau ..

TEH O AIS / TEH O AIS LIMAU


Teh O Ais Limau merupakan minuman kegemaran Yana .. Setiap kali Yana makan dekat luar Yana akan order Teh O Ais Limau .. Alaa , rasa macam Teh O Ais Limau dekat kedai lain juga takda apa sangat Yana nak puji air nie .. Hahaha .. Pada awalnya , Yana tak pernah pun teringin nak makan dekat Tini's Kitchen nie .. Yana jadi berminat nak cuba nak makan dekat sini bila sepupu Yana yang rekemen dan Yana dah mula sukakan semua makanan yang disediakan dekat Tini's Kitchen .. Actually ada lagi beberapa makanan lain seperti Dim Sum , Pau Kukus , Sup Kaki Ayam , Kaki Ayam Masak Kicap dan Mee Kari .. In shaa allah nanti Yana nak try makanan lain pula .. Terima kasih pada yang sudi membaca coretan Yana nie .. Nanti Yana share lagi ya tempat makan yang best-best yang Yana pernah try ♥

WAKTU OPERASI :

ISNIN = CUTI

SELASA - JUMAAT 
11.30 pagi - 6.00 petang

SABTU & AHAD 

8.00 pagi - 3.00 petang 

Disebabkan sekarang dalam tempoh PKPB waktu operasi mereka dah berubah jadi Yana sarankan anda telefon dahulu sebelum nak pergi ke Tini's Kitchen 017-493-0223 ♥
Read More

Pengalaman 2 Hari 1 Malam di Brown Hotel , Penang

15 November 2020

 Pengalaman 2 Hari 1 Malam di Brown Hotel , Penang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semua ! Okay hari nie Yana nak share lagi benda best dengan anda semua .. Kali nie Yana nak ceritakan pengalaman Yana semasa mengginap di Brown Hotel baru-baru nie .. Nak tahu best ke tidak pengalaman Yana pada kali nie ? Jom baca │Pengalaman 2 Hari 1 Malam di Brown Hotel , Penang ♥


Sebenarnya kalau anda semua nak tahu Brown Hotel nie dah lama dalam pemerhatian Yana sebab Yana tertarik dengan design hotel dari luar nampak cantik dan mewah .. Yana sangkakan hotel nie untuk golongan yang berada sebab nampak mewah kan dari luar .. Rupa-rupanya hotel nie mampu milik saja harganya semalam .. Jadi , sesiapa pun mampu untuk mengginap di Brown Hotel ..


Brown Hotel adalah hotel baru yang dibuka pada bulan Disember 2019 , merupakan hotel yang selesa dengan harga yang berpatutan .. Terletak di tengah-tengah bandar Georgetown secara tak langsung merupakan salah satu lokasi yang sangat strategik bagi mereka yang nak explore makanan menarik di Penang .. Apa yang paling best , Brown Hotel nie terletak betul-betul di hadapan Padang Brown yang mana merupakan salah tempat yang wajib anda kunjungi sekiranya datang ke Pulau Pinang .. 


Terdapat 51 bilik yang lengkap dengan beberapa kemudahan seperti pengering rambut , kemudahan membancuh kopi / teh meja , peti keselamatan , skrin TV rata dan peti sejuk .. Setiap bilik mempunyai tandas dan pancuran mandian sendiri dengan kemudahan yang disediakan .. Cadar yang disediakan juga bersih , tilam dan bantal yang selesa .. Tujuan utama Brown Hotel menyediakan semua kelengakapan ini adalah untuk memastikan pelanggan mereka berasa selesa semasa mengginap di Brown Hotel dengan adanya semua kemudahan seperti yang dinyatakan..






Yana telah memilih Standard Queen Room .. Jom tengok bagaimana rupa bilik yang Yana pilih tu ..


Standard Queen Room nie tanpa tingkap ya , nak kata luas sangat tu takda lah cuma apa yang boleh Yana katakan bilik macam dah cukup selesa bagi Yana .. Memandangkan Yana ke sini lebih kepada urusan kerja bukan leisure jadi bagi Yana bilik macam nie dah cukup selesa .. Bilik mandi sangat bersih toiletries juga disediakan sekiranya anda terlupa nak bawa toiletries anda tak perlu nak pergi beli sebab semuanya telah disediakan di Brown Hotel ..









Terdapat 4 jenis bilik di Brown Hotel , iaitu Standard Queen , Standard Twin , Family Room dan Standard Single .. 

STANDARD QUEEN


STANDARD TWIN


FAMILY ROOM


STANDARD SINGLE


Sekiranya anda rasa malas nak keluar cari makan , jangan risau kerana di Brown Hotel turut terdapat kafe yang dinamakan Brown Cafe .. Masa Yana berada di sana Brown Cafe belum lagi beroperasi jadi Yana hanya dapat kongsikan gambar di sekitar Brown Cafe sahaja bukan menunya .. 






Lobi Brown Hotel terletak di tingkat 2 di bawah sekali security jaga .. Haha .. Jangan jadi macam Yana semangat nak check in sampai dekat security tu pun Yana ingat dah lobi .. Bengong betul , selamat dia tak gelakkan Yana .. Lift disediakan untuk anda naik ke tingkat atas .. 


Sebelum Yana lupa dalam bilik juga ditunjukkan arah kiblat .. Jadi senanglah kita nak solat takda lah kita tercari-cari di mana arah kiblat .. Parking turut disediakan , cuma kawasannya agak terhad .. 


Ermm , Yana rasa sampai sini sahajalah Yana nak kongsikan dengan anda semua mengenai pengalaman Yana semasa mengginap di Brown Hotel Penang .. Untuk maklumat lanjut anda boleh rujuk maklumat dekat bawah nie :

Website :


Facebook :


Instagram :


Alamat :

No 86 Jalan Perak 10150 Georgetown Penang

No Telefon : 


Emel :


Brown Hotel juga merupakan tempat yang best untuk anda OOTD terdapat beberapa tempat di sekitar Brown Hotel yang sesuai untuk anda ber OOTD .. Paling best bergambar dekat Brown Cafe lah sebab dekorasinya sangat cantik dan nampak ala-ala urban gituu .. Gambar dekat bawah merupakan salah satu tempat wajib untuk anda ber OOTD sekiranya anda mengginap di Brown Hotel Penang ..


Yana juga telah sediakan satu video ringkas semasa Yana berada di sana .. Jemput tengok yer .. In shaa allah kalau ada rezeki lagi Yana nak lagi ke Brown Hotel .. Tapi , Yana nak tunggu Brown Cafe dah mula beroperasi dulu , baru worth it Yana nak repeat ..


Read More

Tips Cantik dengan Hanya Menggunakan Bahan-Bahan Semulajadi

14 November 2020

 Tips Cantik dengan Hanya Menggunakan Bahan-Bahan Semulajadi

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semua .. Okay hari nie Yana terpanggil pulak untuk share beberapa tips kecantikkan untuk anda semua .. Info nie Yana ada baca dari satu buku nie .. Jadi , Yana decided nak share dengan anda semua bagaimana cara untuk cantik dengan selamat .. Jom baca │Tips Cantik dengan Hanya Menggunakan Bahan-Bahan Semulajadi ♥


gambar kredit sumber google

TOMATO ICE CUBE FACIAL MASSAGE


gambar sumber google

Bahan-bahan :

1 atau 2 biji buah tomato
1 gelas susu cair
Bekas ais kiub

Cara-cara :
  1. Kisarkan tomato dan susu 
  2. Masukkan baha-bahan yang dikisar ke dalam bekas ais kiub selama satu malam
  3. Sapukan di seluruh muka seminggu 3 kali untuk hasil yang menakjubkan 
MASKER TIMUN PELEMBAP WAJAH


gambar sumber google


Bahan-bahan :

1 batang timun
Bedak sejuk

Cara-cara :
  1. Kisar timun sehingga hancur
  2. Masukkam bedak sejuk ke dalam timun yang dikisar tadi
  3. Sapu di bahagian wajah muka selama 15-30 minit
  4. Bilas dengan air suam 
MASKER YOGURT KUNYIT UNTUK MASALAH JERAWAT


gambar sumber google

Bahan-bahan :

2 sudu yogurt
1/2 sudu serbuk kunyit

Cara-cara :
  1. Campurkan semua bahan
  2. Sapukan di seluruh wajah dan biarkan selama 15-20  minit
  3. Bilas dengan air suam
  4. Amalkan 2-3 kali seminggu untuk hasil yan memuaskan

MASKER BERAS PULUT


gambar sumber google

Bahan-bahan :

Beras pulut
Rose bud
Air mawar

Cara-cara :
  1. Kisar kering beras pulut dan rose bud
  2. Simpan di dalam bekas tertutup 
  3. Ambil satu sudu campuran yang dikisar dengan air mawar
  4. Pakai di sekitar muka dan biarkan sehingga kering
  5. Bilas dengan air suam
Okay itu sahajalah yang Yana nak kongsikan dengan anda semua .. Info nie Yana dapat daripada buku SUZY HONEY .. Yana dapat buku nie masa Yana ada review beberapa produk keluaran Suzy Honey Herbs beberapa tahun lepas .. Semoga informasi nie berguna untuk anda semua .. Bak kata pepatah orang putih " sharing is caring " ♥


Read More

Pengginapan 2 Hari 1 Malam di Mercure Penang Beach Hotel

7 November 2020

 Pengginapan 2 Hari 1 Malam di Mercure Penang Beach Hotel

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua ! Okay hari nie Yana nak kongsikan pengalaman Yana bermalam di Mercure Penang Beach Hotel .. Apa yang menarik mengenai Mercure Penang Beach Hotel nie ia terletak betul-betul di tepi pantai Tanjung Bungah .. Nak tahu dengan lebih lanjut tak ? Jom baca │Pengginapan 2 Hari 1 Malam di Mercure Penang Beach Hotel


Mercure Penang Beach terletak bersebelahan dengan pantai yang agak tenang di Tanjung Bungah yang mengadap Laut Andaman .. Hotel nie terletak lebih kurang 24km dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dan memerlukan hanya 15 minit untuk ke George Town dan 10 minit untuk ke Batu Feringghi .. Hotel ini sangat sesuai bagi mereka yang nak menerokai Pulau Mutiara yang meriah ini ..



Mercure Penang Beach mempunyai 220 bilik dan suite. Terdiri daripada 205 bilik Superior, 14 suite Superior dan 1 suite eksekutif .. Hotel ini juga menawarkan 21 bilik bersambung dan akses wifi percuma .. Terdapat dua view bilik yang boleh anda pilih iaitu Hill View ataupun Sea View .. Semestinya Sea View yang menjadi pilihan Yana sebab Yana memang seorang yang sangat-sangat cintakan pantai ..




Di Mercure Penang Beach nie juga turut disediakan gimnasium yang lengkap dan outdoor swimming pool di tingkat bawah yang mana mengadap ke laut dan bagi mereka yang ingin menjamu selera Restoran Ombak yang beroperasi sepanjang hari merupakan pilihan yang paling tepat untuk anda menjamu selera.. Anda boleh memilih sama ada hendak menjamu selera di patio sambil menikmati angin laut ataupun di ruang dalam Restoran Ombak yang dilengkapi dengan pendingin hawa .. 












Manakala untuk acara, perjumpaan, majlis perkahwinan atau acara sosial, terdapat 4 bilik pelbagai fungsi. Mutiara Ballroom tanpa tiang di tingkat 6 mempunyai lampu LED berwarna-warni di siling dan tingkap tinggi dengan pemandangan Laut Andaman dan tempat duduk sehingga 532 orang, Pinang Ballroom boleh memuatkan maksimum 375 orang tetamu. Bilik Gabenor di tingkat bawah, mengadap ke kolam renang luaran dan pantai boleh memuatkan sehingga 170 orang tetamu, sementara Ruang Dewan di tingkat 1 sesuai untuk perjumpaan kecil untuk 10 orang perwakilan




Yana juga dimaklumkan bahawa di Mercure Penang Beach Hotel nie mereka turut meraikan beberapa acara bermusim sambutan Hari Raya Aidifitri , Hari Malaysia , Tahun Baru Cina , Chap Go Meh , Penang International Food Festival dan Mid-Autumn Lantern Festival ..

Mercure Penang Beach dibuka Semula dengan Jaminan ALLSAFE

Kini Mercure Penang Beach sudah  siap untuk menerima tetamu setelah mereka dianugerahkan perakuan ALLSAFE berikutan pelaksanaan senarai komprehensif prosedur operasi standard yang tinggi .. Mercure Penang Beach sebenarnya dah mula beroperasi pada 20 Oktober 2020 yang lalu tau baca sampai habis kalau nak tahu promo terkini Mercure Penang Beach ..


ALLSAFE adalah label pensijilan keselamatan dan sanitasi Accor, yang dibuat bersama dengan Biro Veritas dan pihak berkuasa perubatan terkemuka di setiap wilayah untuk memperkuat keyakinan dan kepercayaan dalam perjalanan, yang menjamin bahawa amalan terbaik diikuti di semua hotel untuk melindungi tetamu dan pasukan .. Setiap hotel harus menjalani audit terperinci mengenai semua proses, berdasarkan 16 asas utama ..



Work Life Balance

Lagi satu Yana nak kongsikan dekat sini sekarang di Mercure Penang Beach mereka sedang buat konsep work-from-hotel .. Konsep work-from-hotel nie orang cakap "Best Work Desk Ever" !! Anda boleh menikmati pemandangan laut yang menenangkan , merasai hembusan angin laut dan anda juga boleh mendapat pengalaman merasai servis daripada Mercure yang tiptop .. Apa yang anda oleh dapat dengan pakej work-from-hotel nie ? 
  • Ruang kerja ALLSAFE (10 am-9pm)
  • Set makan tengah hari atau makan malam
  • 10% untuk menu ala carte
  • Free flow kopi/teh , minuman ais
  • Tempat letak kenderaan secara percuma
  • Wifi berkelajuan tinggi secara percuma
  • Penggunaan kolam renang hotel & pusat kecergasan secara percuma 
Berita baik  konsep work-from-hotel juga membolehkan pengunjung untuk memilih untuk bekerja dari dalam bilik superior yang mengadap laut pada harga RM100 sahaja bermula dari jam 9 pagi sehingga 6 petang ..




Mercure Penang Beach Wedding Package

Manakala untuk pakej ini pula harga bermula RM1,488.00 / nett untuk dua meja yang mempunyai 10 orang (RM149.00 nett untuk setiap orang) dengan jumlah minima  sebanyak 15 meja / 76 orang .. Maklumat lanjut anda boleh rujuk gambar dekat bawah nie ..



Sekiranya anda  pilih untuk  mengginap di Mercure Penang Beach anda  dah tak perlu risau  nak makan dekat mana sebab Restoran Ombak boleh memberikan anda pelbagai hidangan yang lazat untuk makan tengah hari dan makan malam dengan harga serendah RM28 nett .. Apa yang ada dalam set menu nie ?
  • Pemula - pemilihan salad yang disajikan pada hari terssebut
  • Sup - sup istimewa yang disajikan pada hari tersebut 
  • Pencuci mulut - pencuci  mulut istimewa pada hari  tersebut & teh ais
untuk maklumat lanjut anda boleh rujuk gambar di bawah 


Okay gambar dekat bawah nie merupakan  beberapa  menu untuk  sarapan pagi dan makan mala semasa Yana berada di sana .. Pada waktu petang selepas  Yana selesai check  in Yana disajikan dengan Sirap Bandung Biji Selasih dengan Ais Krim Vanilla , memang sangat sedap dan refreshing ya ♥




Menu Makan Malam ♥








Menu Sarapan Pagi ♥






Jom Yana nak anda semua tengok bilik yang Yana duduk hari tu ,sangat cantik ya sebab bilik  tu ber  view  kan pemandangan laut .. Tak jemu  Yana tengok  view laut nie .. Yana silap  sebab dulu Yana look down dengan  laut dekat Penang nie.. Rupanya , laut dekat Penang nie boleh tahan cantik  juga ..








Okay dekat bawah nie adalah beberapa kelengkapan yang disediakan di dalam bilik , seperti tuala ,  cerek elektrik , sabun , televisyen , seterika dan beberapa barang yang lain lagi ..






Bilik Suite Eksekutif 










Yana juga diberitahu bahawa SOP yang diamalkan di Mercure Penang Beach nie agak strict antaranya kain yang digunakan untuk mengelap cermin dan beberapa permukaan lain yang sering disentuh adalah tidak sama dan terdapat beberapa lagi SOP lain yang perlu staf-staf Mercure Penang Beach perlu patuhi .. Selain mereka perlu mematuhi SOP yang disarankan oleh kerajaan mereka juga perlu mematuhi SOP hotel mereka  untuk pastikan ALLSAFE bukan sekadar slogan .. Setiap  bilik yang telah di sanitize mereka akan melekatkan label  di pintu ..


Yana rasa  itu sahaja  yang Yana nak kongsikan mengenai pengalaman Yana semasa berada di  Mercure  Penang Beach .. Sekiranya  anda  memerlukan lebih informasi anda boleh rujuk maklumat di  bawah :



Instagram : mercurepenangbeach

No Telefon : +604-3718888

Alamat : 505 Jalan Tanjung Bungah 11200 Tanjong Tokong , Penang , Malaysia


Oh ya ! Sebelum Yana lupa bersempena dengan tarikh 11.11 nanti anda boleh book bilik di Mercure Penang Beach dan beberapa hotel lain di bawah naungan Plenitude Heights dengan harga RM228 dan anda dapat menikmati malam seterusnya dengan PERCUMA dia ala ala buy one free one gituuu .. Promo nie bukan untuk Mercure Penang Beach sahaja juga sah untuk beberapa hotel lain di bawah Plenitude Heights .. Boleh rujuk gambar di bawah ya ..

* memandangkan sekarang kita semua berada dalam tempoh PKPB Mercure Penang beach masih menerima pengunjung yang datang dari daerah yang ssama sahaja dalam erti kata lain bagi mereka yang menetap di kawasan daerah Timur Laut *


Dekat bawah nie Yana ada sediakan satu video ringkas semasa Yana berada di Mercure Penang Beach .. Jemputlah tengok yer ♥


Read More