Biggy and The Ahli Kopi Cafe Best di Sungai Petani dan Tempat Menarik untuk OOTD

25 July 2020

Biggy and The Ahli Kopi Cafe Best di Sungai Petani dan Tempat Menarik untuk OOTD

ASSALAMMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semuaaa! Okay hari nie Yana nak share pengalaman Yana semasa berkunjung ke Biggy and The Ahli Kopi di Sungai Petani, Kedah beberapa minggu yang lalu.. Nak tahu apa yang menarik? Jom baca| Biggy and The Ahli Kopi Cafe Best di Sungai Petani dan Tempat Menarik untuk OOTD ♥


Kewujudan cafe Biggy and The Ahli Kopi nie disedari oleh kawan Yana sebab Yana nie bukan rajin sangat nak buat "research" mana orang ajak Yana ikutkan saja.. Memandangkan kami plan nak ke Keriang Hill jadi kami singgah untuk sarapan di Biggy and The Ahli Kopi.. Kami merupakan pelanggan pertama mereka pada hari tersebut.. Cafe kemas dan bersih daripada pandangan mata kasar Yana dan keadaan cafe juga agak vintage sesuai sangat bagi mereka yang suka ambil gambar..


Menu yang menjadi pilihan Yana Caramel Latte macam biasalah memang nie minuman kegemaran Yana manakala kawan Yana memilih kopi signature mereka iaitu Kopi Jalan Patani makanan kami pilih untuk ambil Burn Cheese Cake memandangkan masing-masing dah makan dekat rumah.. Tujuan kami singgah di Biggy and The Ahli Kopi nie lebih kepada nak mengopi and nak kill time sebab rasa terlalu awal untuk kami bertolak ke Keriang Hill..


Caramel Latte yang menjadi pilihan Yana rasanya just nice , rasa kopi tak terlalu pahit or terlalu light dan aroma caramel tu memang jelas terasa.. Manakala, Kopi Jalan Patani rasa dia sukar Yana nak describe tapi Yana suka rasa Kopi Jalan Patani tu dan aromanya. Well, Burn Cheese Cake? To be honest, Yana bukanlah penggemar kek cheese so bagi Yana rasa dia okay-okay saja..



Sebenarnya sebelum Yana nak masuk ke dalam cafe Biggy and The Ahli Kopi nie Yana perasan ada beberapa mural yang menarik di sepanjang lorong berdekatan dengan Biggy and The Ahli Kopi nie.. Jadi,selepas kami selesai mengopi kami berjalan-jalan di sekitar lorong tu sambil ber OOTD lah.. Not bad lah mural dia sesuai untuk mereka yang gemarkan ber OOTD ,mungkin ini bukanlah tempat baru bagi mereka yang tinggal di sekitar Sungai Petani so Yana nak kenalkan tempat nie kepada mereka yang masih belum tahu akan kewujudan tempat nie.. Orang kata benda baik kena share kan?







Hm,  Yana rasa sampai sini sahajalah coretan Yana pada kali nie.. Oh ya, untuk pengetahuan anda semua terdapat banyak lagi menu yang boleh didapati di Biggy and The Ahli Kopi.. For more info anda boleh rujuk maklumat di bawah :


Instagram : biggyandtheahlikopi

Alamat : No 1 , Jalan Patani 08000 , Sungai Petani

Waktu Operasi : 10:00 am - 12:00 am

Tutup : Selasa
Read More

Jom Membeli-Belah di PG Mall Bersempena dengan Super Shocking Sale

17 July 2020

Jom Membeli-Belah di PG Mall Bersempena dengan 

Super Shocking Sale 

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semua pembaca blog Yana .. Hari nie Yana ada satu berita gembira yang Yana nak kongsikan dengan anda semua .. Yana yakin ramai diantara pembaca blog Yana merupakan mereka yang sangat gemarkan shopping online .. Nak tahu dengan lebih lanjut berita gembira apa yang Yana nak kongsikan tu ? Jom baca │Jom Membeli-Belah di PG Mall Bersempena dengan Super Shocking Sale ♥



Mesti ramai diantara kita yang masih belum familiar dengan PG Mall kan ? Oleh disebabkan itu izinkan Yana terlebih dahulu memperkenalkan PG Mall kepada anda semua .. PG Mall adalah merupakan salah satu Platform e-dagang Malaysia nombor 1 yang ditubuhkan sejak tahun 2017 dan ia merupakan satu-satunya platform e-dagang tempatan yand ada di Malaysia untuk pengetahuan anda PG Mall juga telah disenaraikan sebagai laman web e-dagang nombor 3 teratas di laporan pandangan Iprice ..


Di PG Mall sedang berlaku Super Shocking Sale tau , apa yang akan anda dapat dengan Super Shocking Sale di PG Mall ? Tawaran harga serendah RM1 , terdapat pelbagai tawaran baru pada setiap hari tapiiiiiiii masa tawaran adalah TERHAD .. Sekiranya anda nak tahu Super Shocking Sale nie untuk semua kategori produk seperti ; fesyen wanita , peralatan rumah , rumah dan gaya hidup , aksesori elektronik , fesyen lelaki, kanak-kanak dan bayi , alat-alat elektronik dan banyakkkkk lagi ! 


Okay sebagai contoh Yana ambil Osuki Cordless Wireless Vacuum Cleaner nie harga asal adalah RM799  , untuk vacuum nie Yana boleh mendapatkan diskaun sebanyak 66% yang mana bermaksud harga yang perlu Yana bayar selepas diskaun adalah sebanyak RM275 .. Wow ! Dekat sini Yana dah berjaya jimat sebanyak RM524 ermm , mungkin dengan wang yang Yana berjaya jimatkan tu Yana boleh grab beberapa barang yang Yana nak beli di PG Mall bersempena dengan Super Shocking Sale .. Sebenarnya , banyak lagi faedah yang anda boleh dapatkan bersempena dengan Super Shocking Sale di PG Mall nie tau apa kata anda teruskan membaca entri Yana nie sebab semuanya Yana ada nyatakan di bawah nie ..


Selain itu , di PG Mall terdapat juga promosi secara berterusan yang lain seperti Hot Day Sale yang mempunyai 3 slot pada setiap hari pada jam 10 pagi , 4 petang dan 9 malam .. Hm , dah nama pun Hot Day Sale semestinya harga barangan yang ditawarkan adalah sangat rendah lebih tepat lagi anda akan mendapat DISKAUN sehingga 80% pada setiap hari .. Fuhh , menarik bukan ?

Disamping adanya Hot Day Sale terdapat juga kempen Loveyou 3000 yang mana dengan setiap pembelian yang bernilai RM30 dan ke atas anda akan berpeluang untuk menyertai kempen Love You 3,000 hadiah keseluruhan yang ditawarkan adalah bernilai RM3,000 .. Anda berpeluang untuk memenangi hadiah keseluruhan yang bernilai sehingga RM3,000 dengan hanya membuat pembelian serendah RM30 di PG Mall , menariknyaaa ! Pengumuman senarai pemenang akan diumumkan pada 15 dan 30 pada setiap bulan .. Yana nak kongsikan tips untuk anda berpeluang memenangi hadiah yang bernilai RM3,000 tu , dengar kata semakin banyak yang anda belanjakan maka semakin tinggilah peluang anda untuk menang !




Haaa ! Sebelum Yana lupa Yana nak bagitahu yang PG Mall mengamalkan konsep "ConsuMerchant" yang berasal dari kata "Consumer" dan "Merchant" merupakan model perniagaan ekonomi perkongsian keuntungan tulen mereka sendiri yang akan memberi kuasa kepada pengguna / pembeli muda atau tua untuk menjadi usahawan dan membina empayar perniagaan tetap dengan PG Mall .. "ConsuMerchant" akkan memberikan pulangan tunai selamanya sehingga 3.5% , dengan PG Mall anda bukan sahaja membelanjakan malah anda juga berkongsi dan mendapatkan keuntungan ..


Okay , setelah sekian panjang berjela Yana huraikan mengenai PG Mall dan kempen yang sedang berlangsung di PG Mall takkanlah anda tak teringin nak ber shopping online di PG Mall ? Jangan risau yer sebab PG Mall merupakan platfrom e-dagang yang boleh dipercayai kerana kepercayaan dan keselamatan membeli-belah oleh pembeli merupakan keutamaan mereka .. Jadi , apa yang anda tunggu lagi ? Cepatlah shopping di PG Mall untuk anda berpeluang memenangi hadiah bersempena dengan Kempen Love You 3000 dan jangan lupa yang anda boleh grab pelbagai barang dengan harga yang rendah menerusi promosi secara berterusan Hot Day Sale ..

untuk maklumat lanjut anda boleh layari :

Website: https://pgmall.my/?Source=Blogger&BloggerID=334

Facebook: www.facebook.com/PGMallMalaysia 

Instagram: www.instagram.com/pgmall.my/

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #Supershockingsale #Hotdaysale #Loveyou3k

Read More

Irama Dining Tempat Makan Best Dekat Penang

9 July 2020

Irama Dining Tempat Makan Best Dekat Penang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii semua ! Okay hari nie Yana nak share salah satu tempat makan yang best dan wajib anda singgah sekiranya berkunjung ke Pulau Pinang .. Tempat makan nie berkonsepkan makanan tradisi melayu ,harga berpatutan sangat .. Jom baca entri Yana │Irama Dining Tempat Makan Best Dekat Penang ♥



Yana berkunjung ke Irama Dining semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ala yang larangan merentas negeri tu tapi masih boleh merentas daerah .. Jadi , Yana gunakan kesempatan nie untuk sambung balik beberapa plan yang terpaksa ditangguhkan dek kerana virus Covid19 datang menyerang .. Hampir dua bulan Yana bertapa dekat rumah kot sebab tu Yana datang sini kononnya nak refresh kan minda yang dah lama terpuruk dekat rumah .. Jangan kecam dulu yer sebab Yana masih ikut SOP yang disarankan oleh kerajaan just masa nak snap gambar nie Yana buka sebentar face mask tu ..



Irama Dining terletak berhadapan dengan Padang Kota Lama lebih tepat di 2ND Floor , No 2 Penang Street Georgetown , Penang .. Hm , boleh tak bayangkan lokasi Irama Dining nie ? Haha , sekiranya anda memang orang Pulau Pinang mesti anda perasan ada bangunan Campbell House Penang tu ala bangunan yang vintage tu .. Irama Dining berkongsi bangunan yang sana dengan Campbell House Penang nie ia terletak di tingkat 2 anda perlu menaiki lif untuk sampai ke Irama Dining ..


Sepertimana yang Yana katakan pada awal tadi SOP memang dipatuhi dekat sini .. Sebelum kami memasuki Irama Dining kami terlebih dahulu mendaftar masuk dengan menggunakan QR Scan Code kemudian suhu kami diambil , pakai hand sanitizer barulah kami pilih meja mana yang kami nak duduk .. Nasib kami baik sebab masa kami tiba orang tak ramai sangat jadi bolehlah pilih mana-mana tempat yang kami nak duduk dan dapat makan dengan tenang dan selesa ..


Ini merupakan susun atur di bahagian luar Irama Dining , disebabkan cuaca tidak mengizinkan jadi Yana dan kawan Yana pilih untuk menikmati makanan di bahagian dalam Irama Dining sebab sejuk sikit sambil didendangkan dengan lagu-lagu lama irama melayu sangat mengasyikkan tau .. Oh ya , sebelum Yana lupa dekat bahagian nie memang cantik untuk mereka yang gemar ber OOTD ..


Kalau anda nak tahu Irama Dining ada dua tingkat tau , bahagian atas sepatutnya kelihatan cantik sebab dekat instagram Irama Dining , Yana ada nampak dekat bahagian atas tempat makan dihiaskan dengan tirai putih tapi disebabkan masa Yana pi tu musim hujan on off mungkin tu salah satu faktor tirai tak dipasang.. Sedih lah sikit sebab kononnya Yana nak OOTD dekat atas tu ..  Hehehe ..


Ini pula merupakan susun atur di bahagian dalam sangat kemas dan mereka betul-betul ikut SOP social distancing memang jarak meja agak jauh ..




Hidangan yang menjadi pilihan kami berdua ialah Set Ayam Percik dan Set Ayam Kerutuk .. Yana pilih Set Ayam Percik manakala kawan Yana Set Ayam Kerutuk .. Alhamdulillah , daripada presentation dah boleh nampak makanan nie sedap kan ? Memang sedap Yana tak tipu sebab post nie personal review daripada Yana .. Yana tak dibayar pun untuk mengarang entri nie .. Set makanan dekat atas merupakan Set Ayam Percik disajikan dengan Nasi Beringin yang dimasak dengan serai dan daun pandan .. Nasi nie anda boleh pilih dia ada tiga pilihan tau .. Set Ayam Percik nie memang sedap rasa manis-manis walaupun Yana sebenarnya tak berapa gemar masakan yang ada manis-manis nie tapi ayam percik Irama Dining nie Yana bagi pengecualian sebab rasa dia best rasa manis tu just nice dan tak over sangat ..



Ini merupakan Set Ayam Kerutuk yang menjadi pilihan kawan Yana .. Nasi Bunga Telang menjadi pilihannya.. Side dish lebih kurang cuma Set Ayam Percik tak ada jelatah tapi digantikan dengan sambal sedap kot sambal dia sampai Yana yang habiskan sambal daripada set kawan Yana nie ..Set Nasi Ayam Kerutuk nie memang best dia rasa macam rendang ayam pun ada .. Isi ayam memang banyak kiranya puaslah makan sampai tersandar ..


Ini air free-flow sebab kami berdua ambil set lunch yang berharga RM29.90 sahaja untuk setiap hidangan .. Air nie memang mereka tak jemu refill sehingga kami terpaksa cakap "cukup sudah" barulah mereka berhenti refill .. Oh ya nie air nie kalau tak salah Yana nama dia Lemongrass Pandan Mint sedap jugak kira bila minum banyak pun tak rasa muak dia agak refreshing lah gituuu ..



Okay sekian sahaja perkongsian daripada Yana mengenai Irama Dining Tempat Makan dekat Penang .. Yana memang rekemen anda singgah dan cuba makan dekat Irama Dining harga makan berpatutan dan tempat makan pun best dan selesa .. Sekali lagi Yana nak cakap nie bukan sponsor or paid post Yana share sebab Yana rasa Irama Dining deserve this post ..Okaylah , for more info anda boleh refer maklumat dekat bawah nie :

Alamat :

2ND Floor , No 2 Penang Street , Georgetown , Penang Islang

No Telefon :

04-2612292

Emel :

iramadining@gmail.com

Facebook :


Instagram :


Read More

Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Pulau Pinang!

2 July 2020

Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular 

di Pulau Pinang!

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand .. Jom baca│Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Pulau Pinang ♥




George Town, 2 Julai 2020 – Walaupun sambutan Hari Raya tahun ini agak terjejas oleh wabak Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kemurahan hati rakyat Malaysia telah meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik menerusi inisiatif pantri #AyamBersamaMu di 13 buah komuniti. 

Di Pulau Pinang, The Children's Protection Society berganding bahu bersama Ayam Brand mengurus pantri komuniti setempat yang mengguna pakai konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’. Pantri kalis cuaca tersebut dibekalkan dengan barangan keperluan harian seperti bekalan produk Ayam Brand. Ia dipasang di luar kawasan halaman untuk membolehkan penjarakan sosial, dan terbuka kepada umum 24 jam.  



Para petugas dan penduduk setempat berkongsi maklumat mengenai stok atau apa yang diperlukan dalam kumpulan komuniti menerusi media sosial dan aplikasi mesej. Usaha mereka telah menularkan inisiatif ini. Para sukarelawan membalas jasa baik mereka dengan menyediakan hidangan masakan ala rumah terbuka menggunakan produk Ayam Brand™. Antaranya adalah seperti hidangan tradisional Roti Jala dengan kari sardin dan salad buah makaroni! 

Faisal Bin Baharom turut menawarkan diri untuk memasak buat kanak-kanak sebagai sumbangan beliau kepada pantri komuniti tersebut. “Terdapat banyak mesej dalam aplikasi WhatsApp secara berkumpulan oleh penduduk setempat berkenaan pantri makanan tersebut dan barangan yang diperlukan. The Children's Protection Society telah banyak membantu penduduk di sini. Menyediakan hidangan ala rumah terbuka buat mereka adalah sumbangan ikhlas saya. Saya ingin berikan yang terbaik buat mereka. Penggunaan santan Ayam Brand menjadikan penyediaan makanan lebih mudah. Kanak-kanak gemar Apam Cheese Hipster,” jelas Faisal.  



“Saya berbangga dapat menyumbang terhadap inisiatif ini kerana ia menunjukkan semangat #KitaJagaKita yang telah membantu Malaysia mengharungi wabak Covid-19,” tambah beliau. 

Desas-desus mengenai pantri komuniti AyamBersamaMu ini telah memperkenalkan The Children's Protection Society kepada lebih ramai penduduk di sekitar daerah. Ini membawa kepada lebih banyak sumbangan buat pantri makanan, serta kanak-kanak di rumah kebajikan tersebut. 

“Komuniti kami berpakat untuk menerapkan semangat #KitaJagaKita dan menjadikan Hari Raya kali ini sesuatu yang akan dikenang. Orang ramai memaklumkan kepada golongan kurang bernasib baik tentang bantuan barangan keperluan yang ditawarkan di sini. Ramai juga yang menyumbang barang. Sukarelawan seperti Faisal menyediakan hidangan lazat buat kanak-kanak. Apabila kita memberi dengan ikhlas, amal yang baik akan dibalas baik. Pantri #AyamBersamaMu telah menyatukan komuniti kami dan membina ikatan yang berkekalan. Kami sedia berkongsi dengan organisasi lain bagaimana untuk memulakan dan menguruskan pantri komuniti,” jelas pentadbir The Children's Protection Society, Puan Magdeline Leong.





Sehingga kini lebih 5,000 produk Ayam Brand telah diambil dari pantri makanan di seluruh negara dan ribuan barangan lain telah disumbangkan oleh individu, syarikat dan NGO bagi membantu mereka yang dalam kesusahan. 

“Orang ramai memberi reaksi berlainan terhadap pantri ini. Ada yang hanya mengambil barang pada lewat malam kerana berasa segan atau malu. Ada yang bertanya dahulu sebelum mengambil, dan ada pula yang ingin berborak dan berkongsi kesukaran yang mereka hadapi. Ada juga penderma rahsia yang meninggalkan barangan di dalam pantri, sementara yang lain berkongsi tujuan mereka memberi. Kita ada kanak-kanak yang memberi gula-gula untuk kanak-kanak lain. Para peniaga menghantar telur, beras dan minyak masak. Ibu bapa menghantar lampin, susu bayi dan mainan, malah baju raya yang baru. Kami hargai semuanya,” tambah beliau.

Projek pantri komuniti AyamBersamaMu kini mampu berdiri dengan sendiri setelah banyak permintaan untuk memulakan program yang sama diterima di lokasi lain, menurut Nathan Deverre, Pengurus Pemasaran Ayam Brand Malaysia. 




“Respons terhadap pantri komuniti ini amat menggalakkan. Petugas Ayam Brand amat berbangga dengan inisiatif ini dan telah menguar-uarkannya agar lebih ramai dapat menerima bantuan dan lebih ramai menyumbang. Konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’ ternyata diterima dalam kalangan masyarakat tempatan. Jenama Mission telah menyertai kami dalam inisiatif ini. Kami berharap jenama lain akan turut serta momentum baik ini dapat dikekalkan,” ujar Daverre. 

Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbang lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 22,500 orang dari 538 buah organisasi dan NGO amal sejak 13 tahun lalu. 




Jadi sebahagian daripada gerakan untuk menerima dan menderma barang-barang keperluan pada musim Raya ini. Berikut adalah senarai lengkap lokasi-lokasi Pantri Komuniti Ayam Brand:
  1. KUALA LUMPUR: Anjung Singgah Lot 28-32 Jalan Hang Lekiu, 50100 Kuala Lumpur 
  2.   PAHANG: Rumah Anak Yatim Dan Fakir Miskin Baitul Husna, Lot 132 Kampung Pelindung, 26100 Beserah, Kuantan 
  3. TERENGGANU: Rumah Kebajikan Anak-anak Yatim Al-Hijrah Lot 4972, Taman Alam Perdana Binjai, 24000 Kemaman 
  4.  KELANTAN: Pusat Jagaan Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Lot 723 Seksyen 49, Mukim Langgar, 15000 Kota Bharu
  5.  PERAK: Pertubuhan Baitul Aini Ipoh PT 232242, Jalan Kuala Pari Hilir, Kg. Kuala Pari Hilir, 30100 Ipoh
  6.  PENANG: The Children's Protection Society No. 118-A, Jalan Scotland, 10450 Penang
  7.  KEDAH: Pusat Jagaan Insan Kesayanganku No.852 Taman Mahsuri Jitra, 06000 Jasmina
  8. PERLIS: Pertubuhan Kebajikan dan Amal Rumah Teduh Perlis No. 45, Lorong Haroom Bunga, Jalan Sekolah Derma, 01000 Kangar
  9. NEGERI SEMBILAN: Pertubuhan Kebajikan Anak-anak Istimewa Harapan Negeri Sembilan No. 43, Jalan TTJS 3/4, Taman Tuanku Jaafar, 71450 Sungai Siput, Seremban 
  10. JOHOR: Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Shafar, No 15, Jalan Limau, Kampung Pasir, Tampoi, 81200 Johor Bahru
  11. SELANGOR: Pusat Jagaan Rumah Kasih Nurul Hasanah No 1, Jalan Pimping Kanan, Ukay Height, 68000 Selangor
  12. SARAWAK: Pertubuhan Kebajikan dan Pendidikan Nur Murni, No 22, Lot 1365, Lorong Field Force 8e, Taman Green Field, 93250 Kuching
  13. SABAH: Rumah Anak Kesayangan, No. 22, Lot 151, Jalan Mat Salleh, Taman Sempelang Sembulan, 88100 Kota Kinabalu


Untuk maklumat lebih lanjut mengenai inisiatif pantri komuniti #AyamWithYou layari: https://www.ayambrand.com.my
Read More