Tokma Malay Kitchen Berkonsepkan Makanan Tradisi Melayu

26 June 2020

Tokma Malay Kitchen Berkonsepkan Makanan Tradisi Melayu

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua ! Lama jugak Yana tak bersiaran dekat sini .. Almaklumlah , tak selalu mood rajin menaip nie ada dalam diri seketul Yana .. Hehehe .. Okay , hari nie Yana nak share satu restoran melayu yang  terletak di Pulau Pinang berkonsepkan makanan tradisi melayu .. Nak tahu apa yang menarik episod makan-makan Yana kali nie ? Jom baca │Tokma Malay Kitchen Berkonsepkan Makanan Tradisi Melayu ♥

Sebenarnya , dah lama Yana berkunjung ke Tokma Malay Kitchen nie cuma baru hari nie Yana terlintas nak share dengan anda semua mengenai pengalaman Yana semasa menikmati hidangan makanan tradisi melayu di Tokma Malay Kitchen .. Tokma Malay Kitchen nie terletak di 249 Jalan Kimberley juga berdekatan dengan Chowrasta ..Sebelum Yana dan kawan-kawan Yana makan tengah hari di Tokma Malay Kitchen kami terlebih dahulu ke Chowrasta sebab kami sampai agak awal manakala waktu operasi bermula pada jam 12 tengah hari kalau Yana tak silap ..

*kredit facebook Tokma Malay Kitchen*

RENDANG AYAM TOKMA 


Okay nie merupakan menu pilihan kawan Yana Rendang Ayam Tokma , pada awalnya Yana juga macam teringin nak pilih menu nie akan tetapi Yana takut kalau rendang ayam nie tak memenuhi piawai rendang ayam macam yang Yana nak .. Hehehe .. Akan tetapi sangkaan ternyata meleset sama sekali sebab Rendang Ayam Tokma nie sedap sangat kuantiti isi ayam juga banyak memang puaslah makan .. So , Yana memang rekemen Rendang Ayam Tokma nie ♥

ASAM PEDAS IKAN TALAPIA MERAH


Hidangan Asam Pedas Ikan Talapia Merah merupakan menu yang menjadi pilihan Yana .. Antara sebab kenapa Yana pilih asam pedas nie sebab Yana teringin sangat nak makan asam pedas tumis masa tu , kalau dekat rumah nie mimpilah nak makan asam pedas tumis sebab ayah Yana tak gemar asam pedas tumis nie .. Bagi Yana , Asam Pedas Ikan Talapia Merah nie tak memenuhi piawai asam pedas yang Yana dambakan sebab rasa masam ,pedas dan masin dia light-light saja .. Yana harapkan asam pedas tu memang betul-betul pedas dan masam tu , mungkin mereka mengambil langkah selamat sebab tak semua orang boleh makan pedas tapi semua orang boleh saja makan makanan yang kurang pedas .. Isi ikan sangat banyak sampai boleh ratah , tapi masa tu Yana dah tak mampu meratah sebab terlalu kenyang .. Yana nak rekemen tu tak sangatlah asam pedas nie tapi kalau anda nak cuba Yana tak halang sebab ada juga rasa bukan tasteless terus ..

MEE KARI


Mee kari nie pilihan kawan Yana , Yana tak dapat nak describe sepenuhnya mengenai mee kari nie sebab Yana sekadar rasa kuah dia sahaja .. Erm , daripada segi presentation memang menarik nampak lazat kuah pun pekat cuma ada rasa manis Yana kalau makanan yang sepatutnya ada rasa pedas , masam dan masin sekiranya hadir rasa manis Yana memang surrender sebab Yana tak suka .. Manis yang Yana boleh terima dalam masakan kuih-muih or pencuci mulut , minuman ,ais krim dan yang sewaktu dengannya .. Hahaha ! Nak rekemen tak berani tapi kalau nak cuba Yana tak halang sebab citarasa setiap orang berbeza-beza ..

CEMPEDAK CREME BRULEE


Last but not least , Cempedak Creme Brulee sebagai hidangan pencuci mulut .. Yana tak boleh nak describe sebab Yana memang tak rasa langsung Yana kenyang sangat masa tu sesudu pun Yana dah tak mampu nak rasa .. According to kawan Yana rasa dia sedap acceptable lah kiranya .. Bau dia memang wangi cuma Yana saja dah tak larat nak makan ..Hahaha !

Okay sekian saja perkongsian pengalaman Yana semasa makan tengah hari di Tokma Malay Kitchen , Penang .. Banyak lagi hidangan menarik yang anda boleh nikmati dekat Tokma Malay Kitchen nie .. Oh ya , sebelum Yana lupa Tokma Malay Kitchen selesa lah walaupun agak kecil actually ada dua tingkat tapi masa Yana ke sana hanya bahagian bawah sahaja yang dibuka .. So , to be honest Yana recommended TOKMA MALAY KITCHEN ♥

TOKMA MALAY KITCHEN
Emel : crafterdrinks@gmail.com
No Telefon : 014-3048943
Instagram : tokma_malaykitchen
Alamat : 249,Kimberley Street,10100 Georgetown 
Read More

Kecantikkan Pantai Malindo , Balik Pulau , Penang

10 June 2020

Kecantikkan Pantai Malindo , Balik Pulau , Penang

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua , memandangkan Yana tak boleh nak tidoq lagi nie jadi Yana nak share lah dengan anda semua satu tempat yang menarik dan sesuai sangat untuk mereka yang kaki OOTD macam Yana nie .. Nak tahu apa yang best mengenai tempat nie ? Jom baca │Kecantikkan Pantai Malindo , Balik Pulau , Penang ♥



Okay , cerita dia macam nie memandangkan raya Yana hari tu agak krik krik Yana pun takda plan nak ke mana , tetamu pun tak boleh nak datang ke rumah sebab kita masih lagi dalam tempoh PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat) .. Tetiba saja dalam Yana tengah kebosanan kawan Yana ada ajak keluar mengopi lepas tu kami berdua TER lajak lah sikit ke Balik Pulau .. Oh ya , durian tengah banyak sekarang dekat sana .. Ramai yang kata durian Balik Pulau best , Yana taktau lah sebab Yana tak makan durian .. Okay berbalik pada kisah kami tadi ,awalnya kami singgah di Gertak Sanggul kemudian baru kami ke Pantai Malindo yang terletak di Kampung Sungai Burung , Balik Pulau ..


Perjalanan menuju ke Pantai Malindo nie agak pendalaman .. Sebab apa yang Yana tahu pantai nie selalu letaknya di tepi jalan macam pantai dekat Batu Feringhi , Tanjung Bungah dan beberapa pantai lagi lah .. Pantai Malindo nie dekat dalam kawasan perkampungan lepas tu jalan dia boleh dikatakan agak sempit .. Tak ramai pengunjung sangat masa kami ke sana yang ada pun beberapa geng budak-budak then orang kampung dekat situ yang sedang lepak-lepak membincangkan isu semasa hahaha ! Macam mana Yana tau ? Ada Yana terdengar perbualan mereka masa Yana pass by tu ..


Ermm , apa yang tak best Pantai Malindo jalan dia agak berlecak memandangkan kedudukannya di kawasan paya bakau .. Jadi , Yana nasihatkan kepada anda yang berniat nak ke sana janganlah pakai kasut lawa-lawa lagi mahal yer , pakai selipar sudah nanti kasut kotor Yana tak tau =P .. Lagi satu nya yang tak best banyak sangat monyet dekat situ dah lah siap berkumpul dekat laluan utama jalan nak ke pantai pula tu ..


Walaubagaimanapun , semua yang tak best tu tak seberapa sangat jika nak dibandingkan dengan view yang ada dekat sana lagi-lagi semasa matahari terbenam .. Bagi mereka yang gemar berfotografi memang sesuai sangatlah tempat nie dijadikan sebagai salah satu lokasi untuk anda asah bakat anda ..


Okay , sekian sahaja daripada Yana .. Sekiranya anda berniat nak ke sana tolonglah jangan rosakkan alam semulajadi .. Jangan buang sampah merata-rata jangan rosakkan harta benda dekat sana sayang kalau  tempat cantik macam tu tercemar sekiranya ada pengunjung yang tak bertanggungjawab buat onar .. In shaa allah , kalau ada kesempatan Yana nak ke sana lagi ♥

Kuala Sungai Burung, Jalan Bharu, 11010 Balik Pulau, Pulau Pinang

85QW+PV Balik Pulau, Penang

* nota kaki :
kalau nak gambar anda dekat sana cantik-cantik sila bawa kawan yang tangannya dibedung ya , alhamdulillah , gambar-gambar Yana dekat sana semua cantik-cantik sebab kawan Yana tangannya dibedung =P
Read More