REVIEW : KOLEKSI SHIQEEN SATTAR

26 March 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

"bajailah minda dengan kata-kata positif agar kolam hati terpelihara kesuciannya"

-SHIQEEN SATTAR-

REVIEW : KOLEKSI SHIQEEN SATTAR


Nama Shiqeen Sattar bukanlah satu nama yang asing bagi peminat pakaian muslimah . Antara pakaian muslimah yang dijual ialah hijab dan seluar muslimah . Keunikkan hijab daripada Shiqeen Sattar adalah hiasannya Batu Swarovski tulen yang diimport daripada Singapura .


Antara kelebihan hijab daripada Shiqeen Sattar selain daripada hiasannya adalah :-

Tudung yang sangat mudah dipakai ..

  1. Tak perlu dipinkan (sarungkan sahaja)
  2. Tak perlu pakai inner (kain tak jarang)
  3. Tak perlu digosok ( kain tak mudah kedut)
  4. Tak perlu hantar dry clean atau basuh tangan (boleh dimasukkan dalam mesin basuh)
  5. Tak perlu dililit 
  6. Memenuhi syariat untuk solat (labuh bawah paras dada dan boleh tutup dagu)
  7. Tak perlu risau nampak selekeh
  8. Tak perlu ambil masa yang lama untuk bersiap
  9. Tak perlu nak berhias lebih-lebih (hijab sudah dihiasi dengan Batu Swarovski asli)


"Kami menggunakan Batu Swarovski yang tulen, maka tidak hairanlah hijab kami kelihatan eksklusif.
Dengan hiasan batu Swarovski asli yang diimport jelas hijab kami mementingkan kualiti yang benar-benar memuaskan hati si pemakai"
We are not selling the product.
We are selling the value.
Admin
-SHIQEEN SATTAR-

Hijab ini juga terdapat dalam pelbagai warna yang menarik . Tengok gambar di bawah .


Seluar muslimah yang terdapat dalam koleksi Shiqeen Sattar .


SENORITA PANTS merupakan seluar muslimah No. 1 di Malaysia sekarang ni. Ciri-cirinya menepati syariah dan amat sesuai untuk para muslimah.
.
1. Tak perlu gosok sebab kain ni tak berkedut jadi jimat elektrik.
2. Tak perlu pakai dua lapis sebab kain tak jarang dan yang best ringan.
3. Boleh digayakan secara kasual atau elegan dan mudah nak disuaipadankan.
4. Pinggang getah tiada masalah untuk yang bersaiz kecik atau besaq. Free size .
5. Ibu hamil pun boleh pakai sebab cutting nya yang loose (longgar).
6. Grip getah di kaki jadi tak perlu risau terselak ka apa sesuai jugak bawa solat tarik grip tu tutup kaki.
7. Bila pakai biasa rasa macam pakai skirt labuh tapi bila kita aktif rasa macam pakai seluar.. 


Material : Moss Crepe
Size : Free Size


untuk keterangan lanjut sila lawati 

instagram : SHIQEEN SATTAR
facebook : SHIQEEN SATTAR







Read More

HUTANG

16 March 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

HUTANG

Ya Allah aku berlindung dari kesusahan dan kedukaan, dari lemah kemauan dan rasa malas, dari sifat pengecut dan bakhil, dari belenggu hutang dan tekanan manusia.”

Malam nie Yana nak update  mengenai hutang . Ramai di kalangan kita yang memandang remeh akan soal hutang nie . Ingat ye , tak settle hutang kat dunia nie . di bawa sampai ke akhirat tau . Jadi , bila berhutang , jangan lupa bayar , secepat yang mungkin . Once dah mampu bayar , sila  dahulukan hutang . 

Banyak yang Yana nampak sekarang , bila nak berhutang janjinya sangat manis . Nak dibayar secepat mungkin . Tapi , bila dah dapat , nak dibayar bukan main liat lagi ya . Berjela-jela alasan yang diberi . Pengalaman Yana , adalah hamba Allah nie , masa  nak pinjam Yana terus bagi seketul dekat dia . Tapi , masa nak bayar , dia mintak installment . Itupun , punyalah payah nak minta . Yana nie dah la tipikal orang yang segan nak tuntut hutang . Kalau dah terlalu lama sangat , siapa yang mampu bersabar kan ? Jadi Yana pun tebalkanlah muka , minta dia bayar duit Yana , Yana terpaksa tipu dia untuk Yana dapatkan balik duit tu .

Nasihat  Yana , untuk mereka yang nak berhutang tu bukan tak boleh , boleh . Akan tetapi , sesenang mana kita dapat pinjaman tu , harap dengan senang jugalah kita kembalikan . Ajal maut dia tak tunggu tau , dibuatnya ajal menjemput sebelum sempat langsaikan hutang . Macam mana ?? Lain lah kalau Si Pemiutang tu willingly halalkan segalanya dunia akhirat . Lagi satu Yana nak pesan , kalau tak deseprate sangat tak perlulah kot kita berhutang , kita makan dan pakai sekadar yang mampu sahaja . Tak perlulah nak mengejar sangat peredaran masa sekiranya anda kurang berkemampuan . Kalau tak , macam mana nak wujud pepatah , "ukur baju di badan sendiri"

Sekian sahaja "tazkirah" Yana mengenai hutang . Sehingga berjumpa lagi di entri akan datang . Selamat Malam semua kesayangan . Sekiranya diizinkan , Yana akan cuba terjah blog anda ya . Nak lagi cepat untuk Yana terjah , tinggalkanlah jejak kat shoutbox ataupun ruangan komen ya ♥


Read More

LESEN OH LESEN


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Sebelom Yana mulakan bicara Yana mengenai lesen , Yana nak ucapkan ribuan terima kasih kepada Ubai sebab blog Yana terpilih untuk bertakhta 


Yana yang nombor 4 tu ya . Hehe ^_^

Untuk pengetahuan anda semua , Ubai dah update bloglist tu 


Warna purple tu , Yana la tu . Hiks . Nama cikpinky , tapi warna purple . Saja lah Yana nak "berhijrah" ^_^

Okay kembali pada topik Yana pada malam nie . 

LESEN OH LESEN


Mungkin ramai yang tak tahu , bermula Januari kalau tak silap Yana , Yana ada daftar kat agensi memandu berdekatan dengan rumah Yana . Sebenarnya malu nak cerita , dah tua-tua baru nak ambil lesen memandu , orang yang dah sebaya dengan Yana dah memandu merata tempat pun . Berbalik kepada topik lesen nie . Okay Yana ada daftar , kena hadiri sesi taklimat apa semua tu . Ambil ujian komputer . Alhamdulilah , dengan sekali saja Yana berjaya lulus ujian komputer walaupun bukanlah dengan flying colors , but who cares , janji lulus . Once Yana dah lulus , maka dapatlah Yana lesen L . Haipp , lesen nie Yana tak dibenarkan memandu lagi . Cuma boleh belajar saja . Cara pembelajaran sebelum nie dan sekarang tersangat berbeza . Dulu tak ada lah se fussy sekarang . Tak percaya ? Biar gambar buku berbicara .


DULU


SEKARANG , besar dan tebal . ^_^

Apa lagi eh Yana nak cerita nie , entri nie sepatutnye publish semalam . Disebabkan kesengalan internet , Yana terpaksa postpone , bila dah postpone tahu sajalah lupa apa nak diceritakan hiks . 
Oh ya , ujian memandu sekarang totally tak sama langsung dengan yang dulu . Sekarang nie ada RPK dan RSM . Apa itu RPK ? Rutin Pemeriksaan Kereta manakala RSM Rutin Sebelum Memandu .


Maaf gambar kurang jelas . Yana tak sure bila RPK nie kena buat . Sebab Yana belum ambil test lagi . Masih dalam sesi latihan . Hiks . 

RSM ?? 


Nampak tu ? Haa kena bagitau satu persatu apa benda tu . Nie baru yang dekat dashboard tu belum dalam enjin , yang dalam enjin tu dipanggil RPK . Untuk bab nie , in shaa allah Yana boleh lah ingat tapiiiiiiii ......


dekat sini Yana failed !! Haha . Terutamanya dekat parking . Wuwuwuw .. 

Yana rasa sampai sini sajalah kot Yana cerita ya . Esok malam kita sambung cerita lain pulak .. Oh ya , Yana test 29 march 2016 taw .. Wish me luck , Yana dah tak sanggup nak repeat . Doakan Yana dapat buat dengan baik , enjin tak mati dan paling penting doakan kejayaan Yana . Hiks .. Selamat Malam semua kesayangan .. ♥♥








Read More

PETUA:Hilangkan Eyebag Yang Tak Cantik

13 March 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥ 

PETUA:Hilangkan Eyebag Yang Tak Cantik


Okay , cari punya cari , akhirnya Yana dah dapat topik yang nak dikongsi dengan anda semua .
Sebenarnya , Yana tak pernah ambil hal sangat berkenaan dengan eyebag nie . Yana cuma menitikberatkan pasal jerawat saja . Tak suka jerawat bertakhta di wajah . Nampak tak cantik . Yana pun akan rasa tak konfiden kalau nak berhadapan dengan orang . 

" by the time we meet , no eyebag "

Once Yana dapat ayat nie , terus Yana dengan semangatnya nak hilangkan eyebag nie buat selama-lamanya . Caranya ?? Mai kita baca sama-sama nah .. 


Eye Bag atau lingkaran hitam di bawah mata ini terjadi kerana kita mengabaikan tidur dan rehat yang mencukupi Bila kita tidak cukup tidur atau rehat, kita akan memaksa mata untuk bekerja lebih daripada biasa sehingga mewujudkan lingkaran hitam sekitar mata.
Berikut adalah cara yang mudah untuk kita cuba bagi mengatasi masalah ini.
  • Urut mata menggunakan krim badam selama 5 minit lalu lapkan dengan menggunakan kapas.
  • Lekapkan mata dengan tuala kecil yang direndam dengan air susu untuk mengurangkan kesan lebam di bawah mata.
  • Basahkan kapas dengan air mawar lalu letakkan pada bahagian mata selama 10 minit.
  • Parut kentang dan ambil jusnya lalu disapukan kepada sekitar mata.
  • Bungkuskan kiub ais di dalam kain kapas bersih dan masukkan kedalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan tekapkan pada bahagian mata selama 1 jam.
  • Urut bahagian lingkaran bawah mata menggunakan krim pemutih lembut untuk menghilangkan lebam bawah mata.
  • Sapukan jus timun pada bahagian mata setiap hari sebelum tidur.
  • Kisarkan isi tomato bersama serbuk kunyit dan jus lemon lalu sapukan pada bahagian lingkaran bawah mata sehingga kering.


Yana akui eyebag memang dapat diselindungkan dengan teknik make up iaitu dengan cara apply concealer dekat lingkaran hitam bawah mata tu . Akan tetapi hasilnya tak lama kan , hanya untuk sementara waktu . Cubalah petua kkat atas tu bersama-sama Yana tu . Mana tahu dapat kita hilangkan eyebag bersama-sama .

Okay , setakat nie saja lah kot entri Yana . Jumpa dalam entri akan datang ya . Maassalamah ♥




Yana sajikan tutorial make up daripada youtube untuk kesayanagan semua ♥

LADY YANA'S STORIES (ringan ringankanlah jari untuk like page yana ye)

Read More

HIJABSTER KAH AKU ?

3 March 2016


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Okay malam nie Yana dah jumpa topik yang sesuai untuk dikongsi . Topik yang mengikuti peredaran masa iaitu :-

HIJABSTER KAH AKU ? 


Sebelum Yana bercerita mengenai topik tu . Yana nak terangkan maksud hijabster . Sesungguhnya , Yana sebelum nie just sebut ja . Tak  faham sangat pon mengenai hijabster nie . Yang Yana tahu dia ala-ala wanita bertudung yang fashionable gitu . Hehehe ..

"Itu maksud Hipster yang Nik temui di wikipedia . Disebabkan Hijabster hanya digunakan oleh sesetengah pihak di Malaysia maka melalui kefahaman Nik, Hijabster bermaksud seorang fashionista yang bertudung . Melalui maksud kedua-dua perkataan ini, tidak ada salah seseorang wanita islam itu digelar sebagai hipster kerana cara mereka berfesyen atau digelar sebagai hijabster kerana cara pemakaian tudung mereka . Islam tidakpernah melarang kaum hawa untuk berfesyen asalkan tidak melanggar syariat Islam . Seperti mana kita sedia maklum, Allah SWT sangat menyukai hambaNya yang menjaga keterampilan dan kecantikan diri asalkan tidak melanggar syariat islam iaitu menjaga aurattatasusila dan adab dalam berfesyen . "

sumber : http://ceriteranik.blogspot.my/2015/07/soal-jawab-hipster-dan-hijabster.html

Seperti biasa , untuk soal definisi Yana akan google sebab Yana sendiri tak ada penerangan yang jelas mengenai hijabster nie .

Berbalik kepada soalan tadi .. HIJABSTER KAH AKU ?


Hijabster ka macam nie ?


macam nie ??


jawapannyaaaaa .. TAKKKK .. haha .. belum cukup hijabster lagi ?
Tapi Yana nak jadi macam fashionista , hijabster semua tu . Sebabnya Yana memang sangat meminati fesyen . Yana suka tengok cantik-cantik nie . Tapi , takmau lah crowded sangat macam .... TETTTT .. tak boleh mention , nanti kena saman pulak Yana . Dah la kais pagi makan pagi , kais petang makan petang saja nie . Hee ^_^


Cantik dah nie , cuma baju tu tak berapa sesuai bagi Yana la . Kalau labuh sikit cun kot . HEHE . 


Yana teringin nak dress up macam nie nanti . Sedang cuba untuk berubah . Hehe . Nak tampak feminim , simple yet elegance ^_^ tapi baju tu kalau dipakai dengan cardigan yang singkat tu mesti tampak manis sikit kat , atau tudung tu menutupi dada ..


Sedang kita begitu ghairah mengejar fesyen terkini . Syariat Islam jangan kita abaikan ya ? ^_^ Pakailah pakaian yang menutup aurat . Islam tak pernah mengharamkan fesyen . akan tetapi biarlah kena dengan caranya =)
Oh ya , sebelum Yana lupa , janganlah kerana kita terlalu mengejar fesyen sampai kita menjadi hamba fesyen pula ya .. Berbelanjalah sekadar mampu . Tak perlulah mengejar barang berjenama antarabangsa sekiranya kurang berkemampuan .. Pakai ala kadar ja , sekiranya anda pandai mix and match , pakaian murah pon akan tampak bergaya . Percayalah cakap Yana ..


Nampak mahal kan outfit nie ? Sebenarnya , kita boleh dapatkan oufit macam nie dengan harga yang jauh lebih murah . Sebab itu pentingnya untuk membuat survey sebelum membeli ya ^_^




Sekian saja perkongsian Yana malam nie .. Kepada tuan empunya gambar yang Yana ambil nie . Sorry ya bukan niat Yana nak mencuri taw . Just nak share . Selamat Malam semua ♥
 Oh ya sebelum Yana lupa , awak yang cantik manis tu , jum like page Yana , kalau awak-awak ada page jugak sila tinggalkan lik kat komen nanti Yana like balik ya ^_^



Read More